• Turzov dom

          • Dňa 23.05.2019 dievčatá 1.FP navštívili renesančný mestský palác zo 16. storočia, ktorý patrí medzi najznámejšie domy na námestí v B. Bystrici tzv. Thurzov dom. Už dlhé roky tu sídli Stredoslovenské múzeum. Pri príležitosti 130. výročia múzea je otvorená výstava, ktorá odhaľuje množstvo exponátov - stredovekých zbraní, mincí, kópií historických dokumentov. Taktiež sme si pozreli reštaurátorské práce obrazov. Najviac nás zaujala unikátna miestnosť s freskami z 15. storočia tzv. „ Zelená sieň“. Prehliadku nám spestrila slov. televízia Hronka, ktorá pripravovala zábery pre televízne vysielanie, v ktorom budeme účinkovať aj my.

                                                              Mgr. Pinková Anna

          • Ako sme si užili maturitný týždeň ...

          • Pondelok

            V priebehu maturitného týždňa, počas ktorého sa študenti končiacich ročníkov snažili preukázať čo najviac vedomostí, mladšie ročníky sa zúčastnili zaujímavých podujatí. Medzi ne patrilo divadelné predstavenie „Na skle maľované“, prehliadka historických pamiatok na banskobystrickom námestí. Počas týchto, pre nás oddychových dní sme si aj zašportovali. Preukázali sme svoje športové nadanie na bedmintonovom turnaji, vo florbale, futsale a prírodnom fitku v parku.    

             

            Utorok

            Streda

            Štvrtok

          • Výchovný koncert

          • Dňa 13.05 2019 sa študenti SŠ SOŠ automobilovej a podnikaniam zúčastnili výchovného koncertu v aule ZU v B. Bystrici.

            Účinkujúci si piesňami, videami i hovoreným slovom získali prítomných študentov. Venovali sa aktuálnym témam, ktoré sa v súčasnej dobe týkajú najmä mládeže. Veď kyberšikana, či otázka zneužívania osobných údajov sú v dnešnej dobe takmer na dennom poriadku.

            Spätná väzba medzi účinkujúcimi a žiakmi bola veľmi dobrá a ukázala, že dnešní mladí ľudia sa vedia rozumne vyjadriť k danej téme, poznajú výhody i hrozby používania a využívania internetu.

            Preto určite uvítame podobné podujatie aj v budúcnosti.

            PeadDr. Z. Palková

          • Rozlúčka s maturantmi

          • Žiačky a žiaci 4. ročníkov sa v slávnostnom oblečení s dobrou, i keď trošku nostalgickou náladou, rozlúčili s vedením školy, učiteľmi a žiakmi školy. Pán riaditeľ Ing. Ján Žuffa sa im prihovoril krásnymi slovami, poprial im to naj... k maturitným skúškam a do ďalšieho života. Maturanti sa v príhovore poďakovali učiteľom a rozlúčili sa so spolužiakmi. Všetci zúčastnení Vám milí maturanti držíme palce, aby maturitná skúška dopadla čo najlepšie.

          • Preventívne poradenstvo pre budúcich absolventov

          • Pre žiakov tried IV.EP a IV.FP v spolupráci s ÚPSVaR v Banskej Bystrici prebehlo dňa 3.05.2019   preventívne poradenstvo pre budúcich absolventov.   Ing. Spišiaková poradca pre EURES , oboznámila prítomných  o možnosti zamestnania sa aj v  krajinách EU, o bezplatných službách siete EURES  napr.: databáza voľných pracovných miest v krajinách EÚ, ako registrovať on-line životopisy, informácie o životných a pracovných podmienkach v krajinách EÚ/EHP... V druhej časti prednášky vystúpila  Mgr. Oravkinová odborná poradkyňa pre informačné a poradenské služby pri voľbe povolania. Našim budúcim absolventom poskytla cenné informácie  ako napr.: kedy  a ako podať žiadosť do evidencie na ÚPSVaR, do kedy majú rodičia nárok poberať rodinné prídavky, aké odvody ich čakajú na zdravotnom poistení, o inštitúciách, s ktorými sa stretnú pri vstupe na trh práce, o národných projektoch NP REPAS +, NP KOMPAS+.   Dúfame, že žiaci získané informácie využijú  vo svojom ďalšom živote a stanú sa z nich zodpovední pracujúci.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

             

          • Naši žiaci získali zlato, striebro, bronz

          • Naši žiaci získali zlaté, strieborné a bronzovú medailu

            Dňa 30.4.2019 sa na atletickom tartanovom štadióne na Štiavničkách uskutočnilo Krajské kolo v atletike žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovalo 6 študentov - M.Mandičevský, M.Galdík, M.Benko, P.Hoza, P.Michalec,V.Muková a darilo sa im veľmi úspešne. Najlepšie výkony podal Patrik Michalec zo SOŠ elektrotechnickej, ktorý získal 3 zlaté medaile - v hode oštepom, diskom a vo vrhu guľou, čím sa kvalifikoval na Majstrovstvá Slovenska. Ďalším medailistom bol Michal Mandičevský zo SOŠ automobilovej, ktorý si vyskákal v skoku do výšky striebornú medailu výkonom 170 cm. 3. miesto a bronzovú medailu v behu na 200 m získal Martin Galdík zo SOŠ automobilovej.

            Naše dievčatá zastupovala jediná Veronika Muková zo S0Š podnikania v skoku do diaľky. V tejto disciplíne sa stretla silná konkurencia a skákalo sa až za 5 metrov. Veronika sa prebojovala do finálovej skupiny a výkonom 464 cm obsadila pekné 5. miesto. Naši prváčikovia Pali Hoza vo vrhu guľou a Marcel Benko v behu na 800 m, zbierali cenné skúsenosti do ďalších rokov.

            Všetkým medailistom gratulujeme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a majú u nás veľký obdiv za to, že popri študijných povinnostiach sa vo voľnom čase stíhajú venovať aj športu.

                                                                  Mgr. A.Kmeťová 

          • Celoslovenskom finále súťaže Finančná olympiáda

          • Bežný finančný slovník, základné ekonomické pojmy, orientácia v poistných a bankových službách, prehľad v investovaní, ale aj základy správneho nadstavenia osobných financií a domáceho hospodárstva – to sú oblasti, na ktoré sa zameriava Finančná olympiáda.

            Dňa 26.4.2019 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské finále súťaže  finančnej gramotnosti stredoškolákov. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 5000 študentov gymnázií, obchodných akadémií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

            Medzi 20 najlepších sa prebojovali a reprezentovali našu školu Miška Mikulášová a Peter Kamenský z II.EP triedy.

             

            Ako učiteľka ekonómie ďakujem študentom za   výbornú prípravu na súťaž a dôstojnú reprezentáciu školy. J

             

            Ing. Valová Zdena