• S.A.I.A

          •             Dňa 18.09. 2019 sa žiaci III.EP triedy, odboru podnikania (blok cestovný ruch), sa rozhodli navštíviť Slovenskú akademickú informačnú akadémiu SAIA, n.o., spolu s pani učiteľkou Matušovovou.

                        SAIA vznikla v 90-tych rokoch 20. storočia na pôde ministerstva školstva. Nové spoločenské podmienky si prirodzene vyžiadali existenciu agentúry, ktorá by zaručovala prístup k informáciám a poskytovala poradenstvo o možnostiach štúdia v zahraničí a ktorá by vytvorila otvorený a transparentný systém uchádzania sa o štipendiá, ktoré v období po zmene režimu ponúkli Slovenku zahraničné vlády a rôzne mimovládne neziskové organizácie. Centrom dobrovoľníctva, n.o. je organizácia, ktorá pôvodné vznikla ako občianske združenie začiatkom roku 2000. Jeho vznik bol podmienený najmä situáciou v meste Banská Bystrica, kde vznikla potreba spojiť ľudí, ktorí chceli a chcú pracovať ako dobrovoľníci/dobrovoľníčky a organizácie, ktoré ich potrebovali a potrebujú. Ďalším impulzom k založeniu Centra dobrovoľníctva bola snaha povzbudiť nadšenie a lásku k dobrovoľníckej práci najmä u mladých ľudí a priblížiť ju všetkým obyvateľom mesta. Za roky existencie si centrum udržalo svoje stabilné postavenie na poli mimovládnych organizácií a už dávno nepatrí výlučne Banskej Bystrici, ale svoje aktivity rozšírilo a neustále rozširuje i do celého Banskobystrického kraja i za jeho hranice. Aj táto profilácia prispela k transformácií združenia na neziskovú organizáciu s rovnomerným názvom, poslaním aj cieľmi. Centrum dobrovoľníctva je srdcom dobrovoľníctva v regióne. Poslaním CD je prostredníctvom dobrovoľníctva rozvíjať potenciál ľudí a zlepšovať kvalitu života. Snaží sa o to, aby bolo dobrovoľníctvo prirodzenou súčasťou života ľudí v Banskobystrickom kraji. 

          • KVÍZ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • V dňoch 18. - 19. 9. 2019 si naši druháci a tretiaci z odboru obchod a podnikanie testovali svoje vedomosti formou on-line kvízu finančnej gramotnosti. Testovanie pripravila Národná banka Slovenska v rámci Dní finančného spotrebiteľa.

            Napriek tomu, že otázky boli náročné, oceňujeme, že boli z reálneho ekonomického života – z oblasti poisťovníctva a bankovníctva.

            Veríme, že sme uspeli a dostaneme pozvánku do NBS v Bratislave ako jedni zo štyroch najlepších tried v rámci celej SR.

            Za organizáciu zodpovedné:  Ing. Valová Zdenka, Ing. Grossmanová Ľubomíra

          • Spoznajme sa !!!

          • Žiaci a žiačky prvých ročníkov Spojenej školy – SOŠ automobilovej a SOŠ podnikania v prvých dňoch školského roku absolvovali adaptačný program pod názvom ,,Spoznajme sa“. Pod vedením našich spolupracovníkov z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici, Mgr. Benkovej a pána Mgr. Valacha, formou rôznych hier nadväzovali vo svojich triedach kontakty s novými spolužiakmi. Prostredníctvom pexesa, binga i kruhových hier zisťovali mená svojich spolužiakov. Pomocou otázok, ako napr. čo majú radi, odkiaľ sú, aké majú záľuby, ako trávili leto a mnohým ďalším informáciám, ktoré získali zo vzájomných rozhovorov, im umožnilo bližšie sa  spoznávať.

            Všetci pedagógovia i starší spolužiaci im do budúcich študijných rokov v našej škole prajú veľa študijných úspechov, ale aj množstvo pekných zážitkov a nových kamarátov.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • Výstava - Vypovedaní

          • Naša prvá mimoškolská akcia

            Výstava -  Vypovedaní

            Ešte sa nám poriadne ani nerozbehol nový školský rok a žiaci 2.E triedy sa zúčastnili prvej mimoškolskej akcie. Navštívili Stredoslovenskú galériu -  Bethlenov dom, kde si pozreli výtvarnú výstavu venovanú rómskemu etniku s názvom Vypovedaní. Celou výstavou nás pútavo viedla pani lektorka. Žiaci plnili rôzne úlohy, dozvedeli sa veľa zaujímavostí o rómskom etniku - kde majú svoje korene, o spôsobe ich života v období 19. a 20. storočia, prečo výstava nesie názov Vypovedaní, skadiaľ pochádza názov cigáň, rôzne metódy maľby a iné. Rómske etnikum, v tom období žijúce na periférii spoločnosti sa stalo častým námetom výtvarníkov a to najmä vďaka ich pocitu voľnosti a slobody, čo vidieť na mnohých obrazoch. Ak máte výtvarného ducha aj vy ostatní, odporúčame Vám prezrieť si túto výstavu. Výstava bola poučná, ďakujeme všetkým žiakom za účasť a tešíme sa na ďalšie akcie.                                        

          • Otvorenie školského roka 2019/2020

          • Dňa 2. 9. 2019 riaditeľ Spojenej školy Ing. Ján Žuffa slávnostným príhovorom otvoril nový školský rok 2019/2020. Všetkým žiakom želáme veľa úspechov v štúdiu na našej škole.