• LaserRun

          • Dňa 24. 10. 2019 sme sa zúčastnili prvého ročníka súťaže LaserRun. Za náš tím nás reprezentovali dvaja chlapci z 1.KA triedy a dve dievčatá z 2.EP triedy. Celá súťaž prebehla v športovom duchu, žiaci sa zabavili, nechýbalo veľa a získali by sme prvé miesto. Napriek tomu sme sa vyšplhali spomedzi 13 tímov na krásne druhé miesto!!!

            Mgr. M. Benedek

          • Exkurzia v cestovnej agentúre - INVIA

          • Dňa 21.10.2019 študenti III. EP triedy navštívili cestovnú agentúru - INVIA. Svoj záujem zamerali na Českú republiku. Vedúca cestovnej agentúry oboznámila žiakov s prácou cestovnej agentúry, vysvetlila im rozdiel medzi fungovaním cestovnej kancelárie a cestovnej agentúry. Študentom sa exkurzia páčila, dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o fungovaní cestovnej agentúry.

                                               Ing. Trginová

             

          • Svet okolo nás

          • Dňa 16. 10. sa naša škola zapojila do ďalšieho dielu projektu Svet okolo nás. Žiaci sa prostredníctvom prezentácií a rozprávania ľudí, ktorí sa expedície do Iránu zúčastnili, ocitli v tejto rozľahlej, historickej a mystickej krajine. Dozvedeli sa mnoho zaujímavých informácií o skutočnom živote v krajine, aj o tom, aké turistické zaujímavosti Irán ponúka. Na záver sa dozvedeli, o čom bude nasledujúci diel, čo pre žiakov títo nadšenci pripravujú a na ktorú zaujímavú krajinu sa v nasledujúci školský rok môžu tešiť.

            Mgr. Miškufová

          • OZNÁMENIE O VZNIKU ŠTUDENTSKEJ FIRMY

          • Dovoľujeme si Váženému osadenstvu školy oznámiť, že v tomto školskom roku na pôde školy vznikla a bude podnikať študentská firma FOCUS.

            Ďakujeme našim  akcionárom za prejavenú dôveru a sľubujeme, že nesklameme. J

            Zapísala: Ing. Valová

          • Challenge your English knowledge

          • V dňoch 25. - 27. 9. pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý je stanovený na 26. 9., sa konala na našej škole súťaž s názvom Challenge your English knowledge. Žiaci mali v priebehu hodiny ANJ zistiť odpovede na tridsať otázok týkajúcich sa Spojeného kráľovstva. Niekoľko otázok bolo ľahších, no pri väčšine sa museli žiaci v rámci tímov potrápiť, aby zistili správne odpovede. Ako pomôcku mohli použiť internet. Veríme, že sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií z oblasti reálií, tradícií, či literatúry na Britských ostrovoch.

            Na 1. mieste sa umiestnili až dva tímy s rovnakým počtom bodov z II. EP:

                        Považanová, Kusý, Trnovský;

                        Lytvynenko, Straková, Ledecká, Sučan

            2. miesto obsadil opäť tím z II. EP:

                        Lalíková, Potančoková, Smolejová, Marková

            3. miesto si vybojovali chlapci z III.CA:

                        Tholt, Lipiansky, Hančák, Drzewiecki

             

          • Prevencia drogových závislostí

          • 8. 10. 2019 a 14. 10. 2019 žiaci a žiačky prvých ročníkov SOŠ podnikania a SOŠ automobilovej pod vedením pána Mgr. Vrábľa sa venovali problematike drog v rámci prevencie drogových závislostí. Napriek poznatkom o škodlivosti drog veľa mladých ľudí ich začne užívať. U mladých je to ako protest, vzbura proti spoločnosti, ktorá drogy zakazuje, alebo snaha o zlepšenie vzhľadu, zvýšenie výkonnosti, zvýšenie sebavedomia... Rozhodnutie brať drogu, či už je to alkohol, cigarety, marihuana a iné, je často uľahčené dostupnosťou – priestorovou i cenovou. Väčšina mládeže vie, kde  a za koľko si môže drogy zaobstarať.

            Uvedomte si, že mnohokrát mylné vedomosti o týchto drogách vám všetkým môžu veľmi ublížiť! My však chceme veriť, že aj takéto hodiny vám pomôžu ujasniť si vlastný postoj a vlastné hodnoty vo vzťahu k drogám ešte skôr, než ste sami konfrontovaní s konkrétnou situáciou, kedy vám je droga ponúknutá, alebo ste vyzvaní k jej užitiu/obstaraniu. Vy už dokážete zvážiť možnosti vlastných reakcií a schopnosti tejto situácii čeliť.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • Slovensko – UNESCO

          • Žiačky I. FP a II. FP navštívili v priestoroch SŠ – SOŠ elektrotechnickej putovnú výstavu s názvom Slovensko – významné osobnosti a udalosti v kalendári výročí UNESCO. Cieľom výstavy je zvyšovanie záujmu o dejiny Slovenska, podporovanie národného povedomia mladých ľudí aj prezentáciou mimoriadnych historických osobností, či už vedcov, diplomatov, hudobných skladateľov, maliarov, spisovateľov a iných osobností z našej histórie.

            PhDr. Horváthová

          • TESTY FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Študenti triedy II. EP a III. EP SOŠ podnikania sa v dňoch 18. a 19. 9. 20198 zúčastnili testovania finančnej gramotnosti.

             

            Po vyhodnotení testovania som dostala poďakovanie od organizačného tímu z  Národnej banky Slovenska za zapojenie sa do tejto aktivity, ktorá prispela k zvýšeniu finančnej gramotnosti žiakov, aby v budúcnosti vedeli so svojimi financiami narábať efektívne a informovane.

            Ako učiteľka ekonomiky som s radosťou  a spokojnosťou hodnotila výsledky testovania:

            • Trieda III. EP  dosiahla priemernú úspešnosť 87,89 %,
            • Trieda II. EP dosiahla priemernú úspešnosť 80,79 %.

            Študenti dostali Certifikáty o absolvovaní tohto testu finančnej gramotnosti.

             

                                                                                   Ing. Valová Zdenka    

             

          • Eko deň

          • Téma ochrany životného prostredia patrí v súčasnosti k „horúcim“ témam. Keďže nám nie je ľahostajná naša budúcnosť, navštívili sme výstavu zameranú na ekológiu a recykláciu v ESC Banská Bystrica.

            Na diskusiách a prednáškach počas dňa sme sa dozvedeli čo je to Zerou Waste a ako sa dá aplikovať do každodenného života, ako môže  rodina žiť bez odpadu, neplytvať potravinami. Našich podnikateľov, obchodníkov ale aj biotechnológov, zaujala oblasť prírodnej kozmetiky a drogérie – ako si správne vybrať a neškodiť sebe a planéte.

            A viete, že látka sa dá vyrobiť aj z kukuričného škrobu? My už áno. Tieto vrecká sú vynikajúce na uchovávanie potravín a nezaťažíme tým životné prostredie žiadnym plastom.

            Kto?                 Naši prváci z odboru biotechnológia a farmakológia a tretiaci a štvrtáci

                                    z odboru obchod  a podnikanie

            Kedy?              4. októbra 2019         

            Kde?                V ESC Banská Bystrica                                                         

            S kým?             Ing. Grossmanová, Ing. Valová

          • Kozmetický veľtrh

          • 4. 1O. 2019 sme sa zúčastnili kozmetického veľtrhu INTERBEAUTY 2019 jeseň na tému RAINBOW make-up. Súťažila naša študentka Mária Tkáčová z III.FP triedy. Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť dokonalý make-up, pričom pri líčení očí bolo potrebné použiť minimálne 4 farby, ktoré patria do spektra dúhy.

            Naše študentky z I.FP, II.FP, III.FP triedy, odbor kozmetik, sa počas veľtrhu zúčastnili prezentácií, súťaží v líčení, nadobudli poznatky z prístrojovej techniky v kozmetike a videli bohatý výber kozmetických produktov pre starostlivosť o pleť, telo, vlasy a nechty.

            https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

            --

            Bc. Silvia Hazáková, Karolína Gútová

             

          • Horehronské hry 8. 10. 2019

          • Na Horehronských hrách sa predstavili aj naši študenti. Michal Mandičevský vybojoval v skoku do výšky tretie miesto v kategórii dorastencov. Slušné výkony v skoku do diaľky na hranici piatich metrov predviedli Martin Dižka a Tomáš Holka. V kategórii dorasteniek obsadila pekné šieste miesto Veronika Múková. 

            https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

             

            Mgr. Miškuf

             

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 1.10. 2019 sa za krásneho slnečného počasia, konalo okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov stredných škôl. Pretekalo sa tradične na lúkach za SOŠ pod Bánošom. Profil trate bol veľmi členitý a poriadne preveril fyzickú zdatnosť pretekárov. Našu školu reprezentovali D. Kožiak a D. Olefirenko z I.BA a J. Hirjavec z III.EP. Najlepšie umiestnenie dosiahol J. Hirjavec, ktorý dobehol na peknom 5. mieste. Naši prváci dobehli v druhej polovici štartového poľa. Chlapci siahli na dno svojich síl, bojovali, aj napriek tomu prisľúbili, že prídu pretekať aj na budúci školský rok. Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

                                                                            Mgr. A. Kmeťová

             

             

          • Župná kalokagatia

          • Dňa 26. 9. 2019 sa uskutočnila prvá športová súťaž v tomto školskom roku, tradičný branno- vedomostný pretek - Župná Kalokagatia. Viete, čo znamená slovo kalokagatia? Je to ideál harmonického súladu fyzickej a duševnej stránky človeka, jednoducho spojenie krásy tela a ducha.

            Našu školu reprezentovalo družstvo, ktoré tvorili dve dievčatá – D. Kobzošová, L. Majerská z II.EP a traja chlapci – L. Kadlec, M. Múka a M. Pocstavek z I.KA. Žiaci si na trojkilometrovej trati preverili svoje fyzické a teoretické vedomosti. Na šiestich stanovištiach plnili úlohy, ako bola streľba zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, odpovedali na vedomostné otázky z oblasti geografie, zdravotnej výchovy, histórie, športu, turistiky, civilnej a protipožiarnej ochrany.

            Z celkového počtu 20 družstiev, naše družstvo skončilo v druhej polovici štartového poľa. Aj napriek tomu, že žiaci nezískali medailu, ceníme si ich snahu popasovať sa s nástrahami ťažkej trate a snahu podať čo najlepší výkon.

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy.

                                                                                               Mgr. A. Kmeťová

                                                                                             

          • Svetový deň cestovného ruchu

          • Mesto Banská Bystrica sa aj tento rok zapojilo do osláv Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré si svet prvýkrát pripomenul v roku 1980. Hlavným cieľom svetového dňa je vyzdvihnutie cestovného ruchu, jeho sociálnych, kultúrnych, politických či ekonomických hodnôt a jeho prínosu pre celkový rozvoj spoločnosti. V tento deň navštívili žiaci študujúci odbor cestovný ruch sprievodné akcie, ktoré sa v meste konali. Pokochali sa výhľadom z Hodinovej veže a navštívili Turistické informačné centrum, kde sa nachádza  virtuálna prehliadka mesta a jeho okolia. Akcia súvisela s tohtoročnou kľúčovou témou, ktorou bol  vzťah cestovného ruchu a digitálnych zmien.

            Mgr. Miškufová, Ing. Trginová

          • Noc výskumníkov

          • V piatok 27. septembra 2019 sa žiaci I.E triedy  zúčastnili akcie  „Noc  výskumníkov“, ktorá sa konala v priestoroch obchodného centra Europa Shopping Centre v Banskej Bystrici. Mladí biotechnológovia a farmakológovia spolu so svojimi spolužiakmi zo študijného odboru obchod a podnikanie si prezreli vedecké stánky a prezentácie z Univerzity Mateja Bela
            v Banskej Bystrici, Technickej univerzity vo Zvolene, Žilinskej univerzity, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ale aj vedcov a výskumníkov z rôznych oblastí. Zaujali ich najmä stánky z oblasti chémie, biotechnológie, ekológie a 
            ekonomiky, so záujmom si vypočuli odborný výklad v jednotlivých stánkoch a aktívne sa zapojili do prezentácie ukážok odborných garantov v stánkoch: Modrotlač a dotyk chémie, Elektrochemické pele-mele, Neznáme využitie známych organizmov, Monitorovanie životných funkcií ľudského tela, Ekonómia pre každodenný život a Alokácia času v slovenských domácnostiach.

            Podujatie Noc výskumníkov 2019 umožnilo žiakom oboznámiť sa so svetom vedy v oblasti informatiky, 3D techniky,  aktuálnych digitálnych technológií, ďalej aj z histórie, archeológie, výtvarného umenia, estetiky a inovácií vo vzdelávaní na stredných a vysokých školách.

            Noc výskumníkov 2019 bola mimoriadne zaujímavá a svojím obsahom i bohatým rozsahom prezentovaných oblastí vzbudila záujem zúčastnených žiakov. Tešíme sa aj na ďalšie ročníky Noci výskumníkov.

            Ing. Eva Ružinská, PhD.

          • Hostili sme študentov z Hradca Králové !!!

          • Naša škola v dňoch 16.9. až 20.9. hostila študentov z Hradca Králové, ktorí sem prišli na výmenný pobyt.  V utorok a stredu, okrem vyučovacích hodín a odbornej praxe v poobedných hodinách, navštívili najvýznamnejšie pamiatky mesta Banská Bystrica – Múzeum SNP, neskôr rôzne spoločenské akcie, kino a Laser arénu, kde sa zároveň  dobre zabavili. Vo štvrtok ich čakal  výstup na Chopok, ktorý im umožnil pokochať sa panorámou našich hôr. Všetkým účastníkom sa pobyt veľmi páčil a určite si odniesli mnoho krásnych zážitkov a skúseností.

            Mgr. Miškufová

          • Otvorenie školského roka 2018/2019

          • Dňa 3. 9. 2018 riaditeľ Spojenej školy Ing. Ján Žuffa slávnostným príhovorom otvoril nový školský rok 2018/2019. Všetkým žiakom želáme veľa úspechov v štúdiu na našej škole.