• „Bubnovali“ sme za práva detí

          • Dňa 19. 11. 2019 sa naši druháci zúčastnili bubnovačky na zimnom štadióne v Banskej Bystrici. Spolu s hokejistami HC 05 „bubnovali“ za práva detí a proti násiliu a šikane. Celoslovenská akcia sa konala v rôznych mestách pod záštitou Úradu práce a sociálnych vecí.

            „Čeknite“ nás aj na instagrame nášho hokejového klubu.

                                                                                                Ing. Grossmanová, Mgr. Matušovová

          • Deň otvorených dverí na SOŠ podnikania

          • Dňa 21. 11. 2019 sme na  škole privítali žiakov deviatych ročníkov základných škôl z nášho kraja. Prostredníctvom prezentácií, ktoré im pripravili žiaci a odborní učitelia, sa dozvedeli množstvo užitočných informácií o študijných odboroch 

                                                           - obchod a podnikanie,

                                                           - kozmetik,

                                                           - biotechnológia a farmakológia.

            Ak ste nestihli prísť v tento deň na našu školu a chceli by ste nás bližšie spoznať, radi Vás privítame kedykoľvek počas školského roka, alebo „kliknite“ na našu stránku a dozviete sa zaujímavosti zo života  školy.

                                                                                              Ing. Grossmanová

          • Výstava minerálov a polodrahokamov

          • Krásu prírodných kameňov a ich pozitívne účinky na človeka obdivovali naši štvrtáci – maturanti v rámci odborného predmetu tovaroznalectvo na Medzinárodnej výstave minerálov a polodrahokamov dňa 15. 11. 2019.

            Dozvedeli sa  zaujímavosti o diamantoch a ich brúsení priamo od odborníka z gemologického laboratória v Nitre a mohli si chytiť niekoľko tisícročné kamene, v ktorých je „zapísaná“ história našej Zeme.

                                                                      

                                                                                              Ing. Grossmanová

          • Pripomenuli sme si výročie narodenia J. G. Tajovského

          • Uplynulo 145. rokov od narodenia významného predstaviteľa realistickej literatúry - J. G. Tajovského. Na našej škole sme si túto osobnosť pripomenuli zaujímavým podujatím s názvom – Otvárame Divadlo J. G. Tajovského.

            Študenti sa zúčastnili pomyselného otvorenia divadla za“ účasti“ samotného spisovateľa, ktorý im porozprával o svojom živote a  literárnej tvorbe. Nechýbalo čítanie jeho poviedok, krátka scénka z divadelnej hry Ženský zákon a veľa pohody.

             

                                                                                                                                 Kováčová

          • Hodina literatúry netradične

          • Čítanie povinnej literatúry je často nezaujímavé preto, že nám to niekto prikáže. Čo tak využiť známe diela inak ako len prostredníctvom literatúry? Napríklad cez zaujímavý projekt zájazdového divadla Teatro Moliere s názvom Literatúra na doskách.

            Naša škola túto ponuku privítala a naši študenti mali možnosť zoznámiť sa s dielom Ivana Bukovčana - Kým kohút nezaspieva. Stali sa tak účastníkmi príbehu odohrávajúceho sa počas II. sv. vojny.

            Snáď si na to čo videli a počuli spomenú aj pri maturitnom stole.

                                                                                                                                                                                Kováčová

          • ROPE SKIPING

          • Získali sme bronzovú medailu!

            Dňa 8.  11.  2019 CVČ Junior B. Bystrica zorganizovalo netradičnú súťaž, preteky v skákaní cez švihadlo s názvom ROPE SKIPING. Žiaci mali za úlohu naskákať čo najviac preskokov cez švihadlo: na ľavej nohe - 2 minúty, na pravej nohe - 2 minúty a znožmo 2 minúty. Počet dosiahnutých preskokov vo všetkých disciplínach sa spočítal a určil sa víťaz.

            Našu školu reprezentovali šiesti odvážlivci - dievčatá V. Muková, D Sujová z II. F, M. Hujsová zo IV. E a chlapci P. Sučan, M. Giertl z II. E a A. Frehan z III. E. Preteky boli veľmi náročné na fyzickú kondíciu a hlavne skákať, keď vám stuhne sval na lýtku, je ozaj náročné. Bol to poriadny „zaberák“. M. Giertl Veď si to sami vyskúšajte! 

            Najlepšie umiestnenie a peknú bronzovú medailu s počtom preskokov 850 si vyskákal Martin Giertl, ktorému touto cestou gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

                                                                                                Mgr. A. Kmeťová

          • Návšteva DJGT

          • Študenti a študentky II. FP, III.EP a IV.EP prežili príjemné dopoludnie v Divadle J.G.Tajovského vo Zvolene. S veľkým záujmom si pozreli inscenáciu Na konci...

            Hra mapuje život spisovateľa J.G. Tajovského, ktorého 145.výročie narodenia sme si pripomenuli aj touto hrou. Je určená všetkým, ktorí sa chcú pútavo zoznámiť s jeho životom a literárnou tvorbou. Nekonvenčné spracovanie témy nás veľmi zaujalo a z divadla sme odchádzali s príjemným kultúrnym zážitkom.

          • Pišqvorky

          • Dňa 6. 11. 2019 sme sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v piškvorkách. Súboje prebiehali v priateľskom a zábavnom duchu. Síce sa nám nepodarilo postúpiť do ďalších kôl, avšak všetci sme odchádzali spokojní a v dobrej nálade.

            žiaci II. KA, IV. EP

          • Tashy

          • Dňa 5. 11. 2019  sa zúčastnili kozmetičky II.FP triedy v TASHY prezentácie, ktorá priniesla nové trendy v depilácii nôh voskom Kleopatra, depilácii podpazušia i depilácii obočia. Študentky si mali možnosť v rámci prezentácie vyskúšať nové trendy po praktickej stránke.

                                                           Bc. Hazáková, Gútová

          • Záložka do knihy spája stredné školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila už 8. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája stredné školy. Ako po minulé roky, tak aj tento sme sa do neho zapojili a spolu so žiakmi 1. a 2. ročníkov sme vyrábali záložky na tému -  Osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj demokracie.

            Téma nebola ľahká, ale študenti sa s ňou popasovali, a tak sme tie najkrajšie mohli poslať nám pridelenej škole - SOŠ techniky a služieb v Leviciach.

            Cieľom tohto projektu j podpora čítania , nadviazanie kontaktov so strednými školami a pri tejto téme aj spoznávanie národných dejín.

          • Protidrogový vlak mal zastávku v Banskej Bystrici

          • Nasadli sme do neho a na 90 minút sa stali jeho pasažiermi. Prešli sme šiestimi vagónmi, štyrmi kinosálami a niekoľkými ďalšími miestnosťami, a tak sme sa stali súčasťou príbehu o tom , aké je ľahké prepadnúť drogám. Vďaka interaktívnym technológiám sme sa stali účastníkmi príbehu.  Spoznali drogový brloh, väzenskú celu a stali sme sa účastníkmi nehody.

            Žiaci reagovali hneď na to, čo videli. Táto zážitková forma projektu pôsobí na žiaka tak, aby si získané informácie zapamätal.

            Spätná väzba od žiakov naznačila, že projekt ich oslovil , prinútil zamyslieť sa a položiť si otázku Som dosť silný, silná  odolať?

          • Halloween u kozmetičiek

          • 29. 10. 2019 sa na SOŠ podnikania konala súťaž na tému Halloween, ktorej sa zúčastnili študentky I.FP, II.FP, III.FP triedy v odbore kozmetik. Študentky sa vybláznili s rôznymi farbami na tvári, pričom vytvorili rôzne masky, ktoré zaujali na prvý pohľad, vďaka čomu sa    v priestoroch školy vytvorila strašidelná atmosféra.

            Bc. Hazáková, Gútova

          • Festival kávy a čokolády 2019

          • V piatok 25. októbra 2019 sa žiaci III.EP zúčastnili  „Festivalu kávy a čokolády“, ktorý sa konal v priestoroch obchodného centra ESC v Banskej Bystrici. Mladí ekonómovia sa v rámci výučby predmetu tovaroznalectvo oboznámili s najnovšími novinkami v oblasti prípravy kávy a čokolády, ale aj miešania čajov a produktov vyrobených z týchto pochutín.

            Žiaci si so záujmom vypočuli odborný výklad v jednotlivých stánkoch. Ochutnali vzorky  ručne vyrobených čokolád, degustovali čerstvo pripravenú kávu a horúcu čokoládu, v ponuke boli aj  miešané nealkoholické zdravé biolimonády. Pre záujemcov bol v ponuke na predaj bohatý sortiment kvalitnej kávy, čokolády a rôznych čajov.

            Festival kávy a čokolády 2019 bol mimoriadne zaujímavým podujatím, ktorý svojím obsahom i rozmanitým rozsahom prezentovaných oblastí vzbudil veľký záujem zúčastnených žiakov. Tešíme sa aj na ďalšie ročníky skvelých kávovo-čokoládových dní.

            Ing. Eva Ružinská, PhD.

          • Výstava Jozef Gregor Tajovský

          • Dňa 22. 10. navštívila trieda II.EP výstavu venovanú slovenskému prozaikovi, dramatikovi a publicistovi J. G. Tajovskému. Výstava sa nachádza v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Žiaci mali možnosť vidieť zaujímavé fotografie zo súkromného života spisovateľa, zaujali ich však najmä jeho osobné predmety, knihy, vyznamenania  a vzácna korešpondencia od jeho rodičov.

            Mgr. Miškufová

          • Exkurzia v kúpeľoch Brusno

          • Dňa 17. 10. 2019 sme sa žiaci III. EP triedy so zameraním na CR a IV. EP triedy zúčastnili exkurzie do kúpeľov BRUSNO. Cestou sme si prezreli obec Brusno a areál kúpeľov s minerálnymi prameňmi. Manažérka marketingového a obchodného oddelenia nám poskytla odborný výklad o fungovaní kúpeľov. Prezreli sme si priestory liečebného domu POĽANA – jej ubytovaciu časť, klasické i bezbariérové izby. Vrchná sestra kúpeľného domu nás previedla priestormi balneoterapeutickej časti a vysvetlila nám postup vyšetrení a kúpeľných procedúr.

             Ing. Trginová a Mgr. Miškufová