• Svetový deň cestovného ruchu – 27. september 2020

          • Svetový deň cestovného ruchu (World Tourism Day – WTD) je tematická udalosť, ktorej hlavným zmyslom je zvyšovať povedomie v rámci medzinárodného spoločenstva o význame cestovného ruchu, jeho sociálnych, kultúrnych, environmentálnych a ekonomických hodnotách a jeho prínose k dosahovaniu cieľov udržateľného rozvoja, ktorá sa oslavuje každý rok 27. septembra. V tomto roku sa oslavy Svetového dňa cestovného ruchu poniesli v duchu témy „Cestovný ruch a vidiecky rozvoj“ WTD 2020 je vhodnou príležitosťou na vyzdvihnutie jedinečnej úlohy, ktorú cestovný ruch zohráva pri poskytovaní príležitostí mimo veľkých miest a ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva po celom svete. Tento rok prišiel WTD v kritickom okamihu, keď sa krajiny na celom svete  usilujú o oživenie cestovného ruchu, a to aj vo vidieckych oblastiach, kde je turizmus dôležitým zamestnávateľom a ekonomickým pilierom. Naša škola si tento deň pripomenula tým, že sa  študentky  odboru obchod a podnikanie  aspoň na chvíľku ocitli v roli sprievodkýň cestovného ruchu v našom meste. Sprevádzali študentov prvého ročníka a oboznamovali ich s históriou, architektúrou a zaujímavosťami v meste Banská Bystrica.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Projekt Veľvyslanectvo mladých

          • Dňa 24.9.2020  zaplnili konferenčnú sálu mestského úradu vo Zvolene organizátori a aktéri projektu Veľvyslanectvo mladých. Zišlo sa tu množstvo študentov  z rôznych škôl z  Banskej Bystrice a Zvolena. V rámci projektu  prezentovali svoje nápady k zlepšeniu života v našom regióne  dve víťazky  10. ročníka v kategórii stredných  aj vysokých škôl. Aj študenti  našej Strednej odbornej školy podnikania získali informácie  o možnostiach zapojenia sa do projektu, pretože ich zaujal získaním  kvalitných  skúsenosti do ďalšieho štúdia a zároveň ich láka hodnotnými  cenami s možnosťou cestovania pre výhercu projektu.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Pripomenuli sme si obete Holokaustu

          • V septembri sme si pripomenuli dva významné pamätné  dni , Európsky deň židovskej kultúry a dedičstva a Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pri tejto príležitosti navštívili žiaci našej školy v areáli Múzea SNP záhradu Chavivy Reikovej, slovenskej  protifašistickej  bojovníčky a príslušníčky  izraelskej armády,  ktorá sa narodila v chudobnej židovskej rodine na Slovensku a v  Banskej Bystrici prežila 20 rokov. Rovnako sme si židovské obete pripomenuli hľadaním pamätných kameňov Stolperstein, ktoré  sa v meste Banská Bystrica ukladajú ako nenápadná spomienka pred domami obetí nacistov z 2. svetovej vojny. Zároveň  prispeli svojimi kresbami so   židovskou  tematikou aj  študenti prvých ročníkov, čím  priblížili  toto obdobie aj ostatným študentom našej školy,  keďže ich najlepšie práce budú vystavené na nástenke venovanej holokaustu.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Naša škola sa zapojila do medzinárodného projektu EVALUE

          • https://www.fpv.umb.sk/app/cmsFile.php?disposition=i&ID=20773&imageSize=240&fileName=evalue_logo.png

             

            Naša škola sa v spolupráci  s Katedrou Geografie UMB v Banskej Bystrici podieľa na riešení medzinárodného projektu s názvom European Values in Education (Európske hodnoty vo vzdelávaní), ktorý trvá v období od septembra 2019 do decembra 2022. Je financovaný Európskou komisiou v rámci schémy Erazmus+ KA2. Projekt prepája geografov a sociológov, vedu a vzdelávanie. Hlavnými riešiteľmi sú dve univerzity v Tilburgu v Holandsku (Tilburg University a Fontys University). Projekt vychádza zo známeho Výskumu európskych hodnôt (European Values Study) realizovaného Univerzitou v Tilburgu. V rámci neho sú každých 10 rokov zisťované názory a postoje Európanov na širokú škálu hodnotových otázok. Tieto zaujímavé dáta sú spracované aj vo forme rozsiahleho súboru máp a grafov, v rámci ktorých je možné porovnávať postoje obyvateľov rôznych krajín Európy. Projekt EVALUE je rozšírením tohto výskumu o výchovno-vzdelávaciu dimenziu. Jeho cieľom je na základe dát z Výskumu európskych hodnôt pripraviť učebné materiály, ktoré by mali prispieť k rozvoju hodnotového vzdelávania na školách a teda aj na našej Strednej odbornej škole podnikania. Materiály sa zameriavajú na päť nosných tematických okruhov: migrácia, demokracia, tolerancia, solidarita a životné prostredie. Tieto multidisciplinárne témy sú veľmi dôležité z hľadiska formovania názorov a postojov mladých ľudí vo vzťahu k aktuálnym výzvam, pred ktorými európska spoločnosť stojí. Zámerom riešiteľov projektu je ponúknuť učiteľom  možné návody, ako s týmito témami pracovať na hodinách geografie. Jedným z výstupov projektu je web stránka, ktorá bude okrem série učebných materiálov ponúkať aj rozsiahly súbor interaktívnych máp či rôznych nástrojov, umožňujúcich študentom odpovedať na diskutované otázky a porovnávať svoje názory a postoje s postojmi obyvateľov v rôznych krajinách Európy.

            Mgr. Miškufová Andrea

             

          • Pokyny pre zákonného zástupcu a žiaka pre nástup od 16.9.2020

          • Pripomíname zákonným zástupcom alebo plnoletým žiakom, že po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri dni ste povinní predložiť písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Toto je potrebné urobiť aj pri nástupe v stredu dňa 16.9.2020. Tlačivo si môžete stiahnúť na odkaze pod obrázkom.

            Vyhlásenie zákonného zástupcu.pdf

          • Oznam pre zákonných zástupcov

          • V prípade, že máte u svojho hodieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne. Ak ide o žiakov, ubytovaných v školskom internáte, uvedené povinnosti na nevyhnutne potrebný čas plní školský internát, a to aj v prípade plnoletých ubytovaných žiakov.


            Ak neprítomnosť dieťaťa v škole trvá 3 dni a menej, po upravení zdravotného stavu prichádza dieťa do školy a pri nástupe predkladá Prehlásenie o bezinfekčnosti podpísané rodičom.


            Vyhlásenie zákonného zástupcu.pdf

          • Spoznajme sa

          • Žiaci a žiačky prvých ročníkov Spojenej školy – SOŠ automobilovej a SOŠ podnikania v prvých dňoch školského roku absolvovali adaptačný program pod názvom ,,Spoznajme sa“. Pod vedením spolupracovníka z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici, pána Mgr. Valacha, formou rôznych hier nadväzovali vo svojich triedach kontakty s novými spolužiakmi. Hrami ako napr.: ,,Kocka osudu, kruhy, tímová práca, spoločná empatia“, zisťovali mená svojich spolužiakov, dozvedeli sa odkiaľ spolužiaci pochádzajú, čo majú spoločné a rozdielne, čo od školy očakávajú, čo sa im páči/nepáči, čo pre nich znamená kolektív. Vzájomné odpovede, ktoré získali v rozhovoroch, im umožnili bližšie sa  spoznávať.

            Všetci pedagógovia i starší spolužiaci im do budúcich študijných rokov v našej škole prajú veľa študijných úspechov, ale aj množstvo pekných zážitkov a nových kamarátov.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • Milí študenti!

          • Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici sa obracia na vás, ktorí pravidelne ale aj sporadicky cestujete vlakom, aby ste venovali pozornosť nasledovnému oznamu.

            Tento týždeň prebieha celoslovenská policajná akcia, ktorá je zameraná na bezpečnosť na železnici. Od začiatku minulého roka zahynulo v našom kraji pri zrážke s vlakom až 15 osôb. Príčinou železničných nešťastí bola a je hlavne ľudská neopatrnosť a nedostatok rešpektu voči pravidlám.

             

            A preto pri cestovaní vlakom myslite vždy na svoju bezpečnosť!

             

            • Cez železničnú trať prechádzajte iba na vyhradených miestach a veľmi opatrne!
            • Pozorne sledujte svetelnú signalizáciu a rešpektujte spustené závory!
            • Nikdy nenaskakujte na rozbiehajúci sa vlak! Ak ho zmeškáte, nezúfajte, pôjde ďalší.
            • Nikdy nevyskakujte z idúceho vlaku!
            • Pokiaľ čakáte na vlak, dodržujte dostatočnú vzdialenosť od nástupnej hrany nástupišťa!
            • Z okien sa nevykláňajte! A nikdy nič z okna idúceho vlaku nevyhadzujte! 
            • Poškodzovanie železničných staníc, vlakových súprav, signalizačných zariadení a ramien závor je trestné!
            • Nikdy sa nepohybujte medzi vagónmi a pod vagónmi!
            • Vysoké napätie je „neviditeľný zabijak“! Preto vyliezať na vagóny je prísne zakázané a životu nebezpečné! 
            • Vaše správanie v obvode železníc sledujú aj príslušníci železničnej polície, preto rešpektujte ich dobre mienené rady a pokyny, vyhnete sa tak situáciám, ktoré môžu spôsobiť vážne problémy vám aj iným.

             

            Touto cestou Vám Policajný zbor Slovenskej republiky želá veľa šťastných kilometrov a vždy bezpečný návrat domov!