• Pretekali sme na halových veslách

          • Dňa 25.4.2023 sa naše družstvo zložené z dvoch dievčat kapitánky Nikol Šolcovej ( II.EP), Maťky Schneiderovej (I.EP) a dvoch chlapcov Adama Bobošíka (II.EP) a Alexa Mráza (II.EP), zúčastnilo zaujímavej športovej súťaže - MIX štafiet v halovom veslovaní zmiešaných družstiev žiakov a žiačok SŠ. Pretekalo sa v aule gymnázia A. Sládkoviča na dvoch trenažéroch. V prvej rozjazde  každý pretekár odvesloval 400 m a podal štafetu ďalšiemu. Tu išlo o dosiahnutie čo najkratšieho času. Časom sa nám nepodarilo postúpiť do štvrťfinále a v druhej rozjazde sme bojovali o umiestnenie. V druhej rozjazde každý vesloval jednu minútu a tu išlo o naveslovanie čo najdlhšej vzdialenosti. Naši išli na doraz, povzbudzovali sa ako o dušu, nakoniec sme obsadili druhú časť tabuľky, vyhralo domáce družstvo.

            Aj keď sme sa neumiestnili na popredných priečkach, celé družstvo chválim za vytvorenie bojového teamového ducha a že sa držali známeho hesla - jeden za všetkých, všetci za jedného!

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Andrea Kmeťová

            vedúca družstva

          • Chémia a budúce kariérne uplatnenie

          • V apríli sme pokračovali v realizácii aktivít s našimi druhákmi v 2EP triede so zameraním na sebapoznávanie a tentokrát sme spoločné stretnutie prepojili na kariérové poradenstvo a kariérový mentoring.

            V úvode sme pracovali so vzormi, ktoré žiaci majú a s pomenovaním hodnôt a vlastností, ktoré u nich žiaci obdivujú. Mohli to  byť kamaráti, niekto z blízkych i vzdialených príbuzných, svetových vodcov, spisovateľov, umelcov, športovcov, osobností z médií, spolužiakov. Žiaci volili veľmi často najbližších príbuzných, rodičov alebo starých rodičov, ale a to je veľmi sympatické, uviedli ako svoj vzor aj spolužiakov z vlastnej triedy. Dokonca sa ako vzor objavil aj učiteľ.  Pomenovať, čo obdivujeme na druhých  pomáha zamerať sa na to, čo je aj pre nás dôležité a významné. Kvality, ktoré obdivujeme zodpovedajú aj našim kvalitám, o ktoré usilujeme. Reflexiou činností, ktorým  sa žiaci venovali v detstve, ktorým sa venujú teraz alebo ktoré majú v ďalších cieľoch sa mohli žiaci priblížiť aj hľadaniu ďalšieho smerovania v kariére.

            A keďže sme boli na hodine chémie, pracovali sme s využitím takto zameraného odborného štúdia. Hľadali sme v sústave stoviek povolaní na www.sustavapovolani.sk, kde všade je možné chémiu využiť. V stovkách profesijných zameraní sme nenašli ani jedno, kde chémia nie je potrebná. Zrejmé prepojenie sme ľahko našli v chemickej výrobe, službách a zdravotníctve. Ale žiaci vedeli prepojiť chémiu aj na ďalšie oblasti, v ktorých možno nájdu budúce uplatnenie.

             

            Mgr. Silvia Hradovská

            Ing. arch. Edita Pavúrová, PhD., školský mentor

          • Kým starší maturovali, my sme sa na ne ešte len pripravovali

          • V pondelok 17. apríla sa na našej školy konali praktické maturity. Tento deň sme síce netrávili v škole, ale učeniu sme sa nevyhli. Navštívili sme Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici, kde sme sa vzdelávali na tému štúrovci. Nesedeli sme len-tak nečinne, do tohto vzdelávania sme boli aktívne zapojení, čítali sme rôzne ukážky, hádali mená osobností z fotografií, pozerali vystavené kúsky patriace nielen osobnostiam slovenského romantizmu, vyskúšali si rôzne činnosti novodobej technológie. A hoci nás romantizmus čaká až budúci rok, pripravovať sa na maturitu nikdy nie je skoro! Možno sme predbehli dobu, ako by povedala známa slovenská speváčka S.L.S. Už nám chýba len založenie kapely.... :-)

            Trieda 1.EP a Mgr. Kristína Stopová, PhD.

          • DEŇ ZEME

          • Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý sa každoročne koná 22. apríla, sa žiačky a žiaci 1.EP, 1.FP a 2.FP na hodinách etickej výchovy zapojili do sledovania slovenského dokumentárneho filmu s názvom Po nás potopa, venovaného klimatickej kríze. Po jeho pozretí nasledovala diskusia, kde žiaci a žiačky nielen vyjadrovali svoje bezprostredné emócie, ale aj prezentovali myšlienky, názory, postoje k danej problematike, návrhy na zlepšenie a činnosti, ktorými sa snažia túto situáciu zlepšovať.

            V spolupráci s organizáciami Človek v ohrození a Jeden deň na školách

            Mgr. Kristína Stopová, PhD.

          • 20. apríl patril žltým narcisom

          • Tento rok sa naša škola stala jedným z koordinátorov Dňa narcisov, ktorý každoročne organizuje Liga proti rakovine. Pripnutím malého žltého kvietku všetci zapojení vyjadrili podporu tým, ktorí nemajú toľko šťastia byť zdraví.

            Veľké poďakovanie patrí našim dobrovoľníčkam a všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili a finančne podporili pacientov s onkologickým ochorením.

            ĎAKUJEME!

            Mgr. Kasalová

          • Deň Zeme 2023

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Naša škola si uctila tento deň tým, že vyčistila okolie školy a rieky Tajovka od odpadkov.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Návšteva Vily Dominika Skuteckého

          • Vila Dominika Skuteckého so záhradou je unikátnou rodinnou vilou, ktorú si v Banskej Bystrici nechal postaviť maliar Dominik Skutecký podľa svojho umeleckého vkusu a obdivu k talianskej kultúre. Návštevníkom poskytuje jedinečnú prehliadku Stálej expozície Dominika Skuteckého, sprostredkúva pamiatku dramatickej histórie rodiny Skuteckých-Karvašových a ponúka relax v pôvodnej mestskej parkovej záhrade. Expozíciu rozširuje virtuálna prezentácia mapujúca osudy umelca a jeho rodiny. Túto unikátnu vilu sme navštívili v rámci odboru cestovný ruch, pri mapovaní organizácií cestovného ruchu v Banskej Bystrici.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • DIVADLO V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa 5.4. sa žiaci druhých a tretích ročníkov zo SOŠ podnikania zúčastnili na divadelnom predstavení v anglickom jazyku s názvom T     HE LAST WISH. Predstavenie sa konalo v priestoroch Auly SZU v Banskej Bystrici, v podaní hercov z Divadelného centra v Martine. Dej príbehu bol zaujímavý a dynamický, nechýbala ani menšia herecká improvizácia. Predstavenie sme si užili a miestami sa aj pousmiali, či zatlieskali. Bolo to príjemné spestrenie v rámci hodín anglického jazyka, ktoré si možno ešte zopakujeme. „The more languages you know, the more you are human.“

            Mgr. J. Kudrnová

          • Ocenení v súťaži „Príklady dobrej praxe výučby mediálnej výchovy na základných a stredných školách“

          • V priebehu februára 2023 naši štvrtáci v odbore Biotechnológia a farmakológia pracovali na školskom projekte s názvom Farmaceutické (dez)informácie, ktorého výstupom bol aj článok na stránke školy a nástenka v priestoroch laboratórií. Projekt sme posielali do súťaže „Príklady dobrej praxe výučby mediálnej výchovy na základných a stredných školách,“ organizovanej Medzinárodným centrom mediálnej gramotnosti IMEC a Školiacim mediálnym centrom pri Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Súťaž sa pod záštitou týchto dvoch organizátorov uskutočnila už štvrtý krát, my sme sa však zúčastnili prvý raz. Naši žiaci aj napriek tomu uspeli a vyhrali účasť na online vzdelávaní na tému kritického myslenia a falošných správ. Náš projekt bude zároveň súčasťou metodickej príručky s príkladmi dobrej praxe a poslúži ako vzor ostatným školám. Našim výhercom ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne blahoželáme.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Naši žiaci vystavujú v múzeu

          • Začiatkom marca 2023 sme vyhodnotili školské kolo súťaže Zelený objektív. Vyhlásili sme prvých šesť miest. Ocenení boli:

            1. miesto - Šomská Saša, 2. EP: Pavučina snov

            2. miesto – Horváth Áron, 3. B: Oddych v prírode

            3. miesto - Kúdelová Veronika, 4. EP: Dotyk chladu

            4. miesto - Caliscibetta Marek, 1. AA: Lesný koral

            5. miesto - Šimko Šimon, 3. A: Pani Jeseň prichádza

            6. miesto - Košúthová Natália, 1. EP: Krmítko melanchólie

            Tieto fotografie sme poslali do Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, kde sa 31. 3. 2023 konalo slávnostné vyhodnotenie pri príležitosti Lesníckych dní, ktoré sa budú konať vo Zvolene dňa 25. 4. 2023. Vyhodnotenia sa za všetkých víťazov zúčastnili Saša Šomská a Šimon Šimko. Fotografie všetkých našich ocenených žiakov sú teraz vystavené v múzeu počas celého roka. Všetkým srdečne blahoželáme.

            Mgr. Michaela Zongorová