• Zábavná chémia

          • Čo si skôr zapamätáte? Nudnú poučku z chémie, ktorú vám nadiktuje učiteľ alebo zážitok, keď vám pri chemickom pokuse ušlo niečo zo skúmavky a vy ste tú poučku pochopili? Chémia môže byť zábavná, plná prekvapení a aj krásna. Presvedčili sa o tom aj naši žiaci z I.GP, II.EP aj III.EP. V rámci hodín praktických cvičení z chémie sme po návrate do školy po dištančnom vyučovaní vôbec nelenili a naplno sme sa vrhli do práce.

            Naši šikovní prváci sa pustili do sublimácie jódu, kedy zahrievali jód na sklenených sklíčkach a pozorovali, ako sa pri kondenzácii pár jódu zachytávali krásne kryštáliky na vrchu sklíčka. Taktiež sa naučili merať pH kyselín a zásad. Zo zvedavosti zisťovali pH aj bežne používaných tekutín ako napríklad dezinfekcie, octu, mydla, fixinely či kyseliny citrónovej. Druháci si vyskúšali dôkazové reakcie skupín katiónov a plameňové skúšky, pomocou ktorých stanovovali akýkoľvek kov či látku v danej zlúčenine a zistili, že rôzne látky dokážu plameň alebo roztok sfarbiť pestrými farbami. Na praktických cvičeniach sa nenudili ani tretiaci. Mladším žiakom prišli ukázať, ako sa robí titrácia a urobili taktiež zaujímavé pokusy. Jedným z nich bol veľmi pekný farebný pokus s názvom „manganistanový chameleón“, ktorý ukazuje rôzne sfarbenie rôznych oxidačných stupňov mangánu.

            Ak by ste chceli s nami držať krok a sledovať, čo aktuálne robíme, pozrite si našu stránku: https://www.facebook.com/sosp.bio.farm 

            Vypracovala: Mgr. Silvia Hradovská

          • „ŠIKOVNÉ PRSTY“

          • Dňa 25.1.2022 si naši prváci zo SOŠ podnikania porovnali svoje schopnosti v písaní na klávesnici počítača.

            V súťaži bol hodnotený desaťminútový odpis na rýchlosť a presnosť. Víťazkou sa stala Silvia Kuchárová s najlepším skóre 158 čistých úderov za minútu.

            Gratulujeme.

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

             

          • Ako sme sa pripravili na obdobie adventu

          •      Na etickej výchove sme sa učili, čo je to prosocionálne správanie. A potom sme nelenili a spoločne s II.FP a II.EP sme niečo pekné vytvorili. Pripravili sme sa na adventné obdobie, každý ako umelecky vie. Zhotovili sme adventné kalendáre, ktoré na záver rozžiarili všetkým tváre. Čo tam asi nájdeme?  To sa čoskoro dozvieme.  Naši žiaci krásne tvorili a zdobili a dobrí anjeli pre každého žiačika okienko prekvapením naplnili.

                 A mne už ostáva len jediné a to popriať všetkým krásne adventné obdobie, plné lásky a pokoja, nech Vás obklopuje zdravie a pohoda.

            Vypracovala: Mgr. Anna Psárska

          • Ponúkame pomoc všetkým!

          • Milí čitatelia,
            mojím príspevkom by som chcela dať do pozornosti školský projekt rovesníckej mediácie a predstaviť našich mediátorov. Projekt je založený na pomoci rovesníkov (žiakov – mediátorov) svojim spolužiakom a pedagógom, je nástrojom na prevenciu šikanovania a zameriava sa na riešenie konfliktov. Našou úlohou je vybudovať si vzájomnú dôveru v rovine spolužiakov, pedagógov a rodičov. Na našej škole sme vytvorili nástenku, ktorej obsah približuje ciele projektu. Naším zámerom je vytvorenie kvalitnejšieho školského prostredia a školy, kam budú žiaci chodiť radi.

             

            Nikola Beláková, rovesnícka mediátorka IV.FP

             

            https://aveprosperita.sk/

          • Ako sme sa pasovali so slovenčinou

          • Študentky SOŠ podnikania si v priebehu mesiaca november zmerali vedomosti v súťaži -  Šikovný slovenčinár. Úspešne si poradili s úlohami zameranými na čítanie s porozumením, overili si svoje pravopisné zručnosti a literárne vedomosti.

            Na popredných priečkach sa umiestnili:

            Nina Švercelová (I.EP)

            Monika Šidová (I.GP)

            Natália Bartalošová (IV.EP)

            Monika Chabanová (IV.FP)

            Lea Ferenčíková (IV.EP)

            Víťazom blahoželáme!

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladých

          • Dňa 19.11.2021 v spolupráci s KR PZ SR v Banskej Bystrici mjr. Mgr. Petrovičovou, začala na našej škole prebiehať preventívna aktivita ,,Trestnoprávna zodpovednosť mladých,“ ktorá sa zamerala na trestnoprávnu zodpovednosť mladistvých, trestnú činnosť mladistvých a maloletých páchateľov páchanú v objektoch škôl, postihovanie mladistvých a maloletých páchateľov v trestnom a občianskoprávnom konaní, riešenie priestupkov mladistvých,delikvenciu mládeže a faktory ovplyvňujúce jej vznik. Zámerom preventívnej akcie je, aby sa žiaci oboznámili aj s riešením nežiaducich protispoločenských javov. Veríme, že nielen trieda I.CA, ktorá akciu absolvovala, ale aj ostatné triedy, ktorých aktivita ešte len čaká, sa niečo nové naučia a budú vždy konať zodpovedne, aby neprekračovali zákon a žili ako slušní občania SR.

            Mgr. Matušovová

            výchovná poradkyňa

          • Keď hodina chutí...

          • Aj formou ochutnávky spojenej s odbornou prezentáciou žiakov prebiehajú hodiny tovaroznalectva, ktoré je jedným z odborných predmetov v odbore obchod a podnikanie – podnikanie v obchode.

            Na hodinách sa žiaci dozvedia bližšie o zložení, procese výroby a vplyvoch pôsobiacich na kvalitu jednotlivých tovarov a naučia sa ich  ohodnotiť a zistiť prípadné chyby kvality. Hodiny sú vždy zaujímavé a upútajú novými informáciami.

            Viete, čo sú aditíva a prečo sú v potravinách? Ak sa prihlásiš práve na tento odbor, dozvieš sa o nich oveľa viac.

                                                                                                                                         Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Vysvedčenie pre mediátorov

          • Naša škola patrí k málu škôl na Slovensku, kde deti a pedagógovia nájdu ,,Rovesníckych mediátorov.“ Žiaci prešli školením, kde sa učili navzájom dôverovať si, riešiť a predchádzaťkonfliktom a spoznávať sa ako nová skupina. Takto si dnes mohlo aspoň pár zdravýchjednotlivcov prevziať svoje osvedčenie a odznaky osobne od pani PhDr. Morongovej – lektorky projektu.

            Sandra Straková,

            rovesnícka mediátorka IV.EP

             

            https://www.aveprosperita.sk/o-nas/

          • Krabice plné lásky a darčekov

          • Vianoce sú najkrajšie sviatky v roku. Tešíme sa ne ne hádam všetci. Na slávnostne prestretý stôl, na rodinu, darčeky... Žijú však medzi nami aj takí, ku ktorým Ježiško nezavíta a ktorých súčasná epidemiologická situácia izolovala od vonkajšieho sveta. A práve preto vznikla krabičková výzva, na ktorú reagovala aj naša škola. Iniciatívy sa chopila výchovná poradkyňa pani Matušovová.

                Samozrejme, bez srdečných darcov by to nešlo. A nimi sa stali žiaci našej školy, ktorí svojimi  darčekmi zaplnili 28 krabíc. Dúfame, že ich obsah poteší starenky a starčekov v Domove seniorov na Krivánskej ulici v Banskej Bystrici a v Občianskom centre Oko vo Zvolene, vyčarí im úsmev  na tvári a spríjemní vianočné sviatky.

            Kováčová, Matušovová, Kasalová

          • READYCON

          • READYCON

            –  je najväčšia konferencia o budúcnosti trhu práce,

            ktorej sa zúčastnili naši maturanti 27.10.2021 spolu s workshopom v dvoch vybraných oblastiach:

            -       informačné technológie – II.KA

            -       obchod                              - IV.EP

            Cieľom konferencie READYCON bolo poskytnúť študentom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.

            Organizátor konferencie: SAIDE - Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní.

                                                                zodpovední: Ing. Ľ: Grossmanová,  Mgr. M. Benedek

          • Záložka do knihy spája stredné školy

          • Napriek nepriaznivej situácii, spôsobenej pandémiou,  sme sa zapojili do 10.ročníka celoslovenského projektu vyhláseného SPK v Bratislave - Záložka do knihy spája stredné školy.

                    Témou tohtoročného projektu sú dve osobnosti - P:O. Hviezdoslav / 100.výročie úmrtia/, B. S. Timrava / 70. výročie úmrtia/ .

                    Cieľom projektu je nadviazať kontakt s pridelenou strednou školou, vzbudiť záujem o čítanie a získať čo najviac informácií o významných osobnostiach nášho literárneho života.

                     Vyrobené záložky sme poslali partnerskej škole do Bratislavy.

          • 17.november a naši študenti

          • 17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname.

            Mnohí naši študenti majú však veľmi málo informácií o tom , aké udalosti sa s ním spájajú.

            V snahe priblížiť im historické udalosti spred rokov,  sme na hodinách premietli dokumentárne filmy, viedli rozhovory.... Žiaci I.CA a I.EP súperili medzi sebou riešením kvízových otázok, študenti III.EP si prezreli výstavu v exteriéri na Lazovnej ulici zrealizovanú pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.

            Kováčová, Miškufová

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková!

          • Známe slová a tóny tejto kultovej piesne sa niesli 9.10.2021 v priestoroch Národného domu v Banskej Bystrici. Odovzdávanie zelených stužiek sprevádzané úsmevmi, slzami dojatia, potleskom a slovami vďaky absolvovali študentky IV.FP – odbor kozmetik. Študentkám prajeme, aby s rovnakou noblesou a nadšením zvládli aj blížiacu sa skúšku dospelosti – maturitu.

            Držíme palce!

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Už sme si zvykli, že nám covid zasahuje do našich životov – osobných, pracovných i školských. Napriek tomu, že niektoré triedy boli minulý týždeň v karanténe, súťaž Olympiáda v anglickom jazyku prebehla podľa plánu. Situácia s covidom sa však podpísala pod nízku účasť súťažiacich. V jednej kategórii sme dokonca mali len jedného súťažiaceho a teda rovno víťaza. J

            Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            2A:

            1.      miesto: Simona Molčanová, II.EP a Viktória Šovčíková, I.GP

            2B:

            1.      miesto: Patrik Sučan, IV.EP

            2D:

            1.      miesto: Marek Volf, II.CA

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme.

          • Festival Jeden Svet 2021

          • Počas druhého novembrového týždňa sa žiaci 1.GP a 3.EP zúčastnili online podujatia  s názvom Jeden Svet, ktorý sa snaží pomocou dokumentárnych filmov otvárať medzi žiakmi dôležité témy, napríklad témy súvisiace s klimatickou krízou, občianskym aktivizmom, nedemokratickými režimami či odvahou jednotlivcov. Dané filmy otvárajú priestor pre debatu o citlivých témach, ktoré majú našu spoločnosť posúvať vpred.

                        S našimi žiakmi sme venovali pozornosť filmu Modelka Maddy (Maddy the Model), ktorý rozpráva o modelke s downovým syndrómom a jej začleňovaniu do sveta módy, módnych prehliadok či do každodenného života. Následne sme sa stali súčasťou online diskusie so slovenskou herečkou s downovým syndrómom Dorotkou Vlčkou z divadla Dúhadlo a jej mamou Vierou Vlčkovou, ktoré sa snažili odpovedať na naše divácke otázky, ktoré žiaci písali cez aplikáciu Slido, a priblížiť Dorotkin život a jej začleňovanie a fungovanie v spoločnosti.

            Spolu so žiakmi sme aj po online debate v diskusii pokračovali ďalej. Rozprávali sme sa o našich skúsenostiach, o problémoch, ktoré okolo seba v súvislosti s touto témou vnímame a možných krokoch, ktoré by sme ako spoločnosť mali spraviť, aby sme skutočne fungovali ako jeden svet. 

            Mgr. Patrícia Kopejová 

          • SÚDNA SIEŇ „NAOZAJ“

          • Dňa 4.11.2021 sa študenti štvrtého ročníka zúčastnili reálneho súdneho pojednávania na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Predmetom sporu bolo porušenie práva duševného vlastníctva – zameniteľnosť ochrannej známky. Študenti si zažili reálne pojednávanie, vypočuli argumentáciu žalobcu aj žalovaného. Na záver sudca vyhlásil rozsudok v mene Slovenskej republiky.

            Po skončení pojednávania sme sa v reálnej pojednávacej miestnosti stretli so sudcom, ktorý jednoduchšie vysvetlil svoje rozhodnutie a v diskusii sme sa s ním rozprávali o základných princípoch právnej úpravy u nás a rôznych právnych otázkach z dnešného politického a verejného života.

            Veľmi pekne ďakujeme JUDr. Danielovi Ivankovi, PhD., podpredsedovi na OS BB, za to, že si popri svojej zložitej práci  našiel čas aj na študentov a podporil tak zážitkové vzdelávanie právnej náuky na strednej škole.

                                                                       Zapísala. Ing. Valová Zdenka

          • Otvorená hodina dejepisu s cudzincami

          • Dňa 12.11.2021 sa žiačky SOŠ podnikania z odboru cestovný ruch zúčastnili otvorenej hodiny dejepisu v spolupráci s jazykovou školou Universa. Zahraničných študentov z východnej Európy a  Ázie sme previedli historickou časťou Banskej Bystrice, informovali sme ich o dôležitých udalostiach a osobnostiach mesta. Keďže sa študenti v jazykovej škole učia predmet slovenský jazyk, táto hodina plnila  viacero funkcií. Študentky našej školy  ich zároveň naučili nové slovenské pojmy a aj odborné  výrazy. Naším cieľom je, aby spolupráca aj naďalej pokračovala vo forme prednášok a prezentácií o jednotlivých krajinách Európy a Ázie, ktoré budeme realizovať na hodinách geografie.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • P.O.Hviezdoslav na hodinách SJL

          • P.O.Hviezdoslav na hodinách SJL

                 P.O.Hviezdoslav bol významnou osobnosťou našich dejín. Pri storočnici jeho úmrtia , ktorá pripadá na 8. novembra, sme si pripomenuli jeho dielo a odkaz. Počas celého týždňa sme si tohto barda slovenskej literatúry  uctili rôznymi aktivitami., napr. vytváraním prezentácií, nástenky, čítaním úryvkov z jeho diel, pozeraním filmov, písaním slávnostných prejavov a vytváraním záložiek.

             

            Kováčová 

          • Dni otvorených dverí

          • Vzhľadom na aktuálne epidemiologické opatrenia by sme Vám radi vyšli v ústrety a Dni otvorených dverí realizovali neštandardnou, ale osobnejšou formou. 

            Dohodnite si termín v čase od 8:00 hod do 13:00 hod v dňoch 15.11.2021 do 17.12.2021 na návštevu spojenú s prehliadkou školy. Naši pedagógovia Vás prevedú priestormi školy, dozviete sa všetko o ponúkaných odboroch, predstavia Vám zaujímavosti školy, či doplnia iné chýbajúce informácie.

            Čas stretnutia si môžete dohodnúť cez e-mail ss.skolska7@gmail.com alebo na tel. čísle +42148 413 31 13.

            Pri vstupe do budovy školy je potrebné vypísať Prehlásenie o bezpríznakovosti a dodržiavať platné hygienické pravidlá.

            Dni otvorených dverí je jedinečná príležitosť nahliadnuť a nechať sa sprevádzať po všetkých priestoroch našej školy a oboznámiť sa nie len s možnosťami štúdia, ale aj so všetkými ponukami aktivít a akcií.

          • Pripomenuli sme si významné výročie

          • V histórii nášho národa je veľa významných udalostí, ktoré si treba pripomínať. Patrí medzi ne aj vznik ČSR.       Tento pamätný deň sme si na našej škole pripomenuli rozhlasovou reláciou a vytvorením panelu, ktorý predstavil študentom dokumenty i osobnosti tejto udalosti. Príspevky naň vytvorili výtvarnou aj inou technikou žiaci na hodinách dejepisu.

            Kováčová