• Exkurzia v CA Elegance Travel

          • Dňa 26.11.2023 študenti 3.EP triedy so zameraním na CR navštívili CA Elegance travel. Majiteľka CA oboznámila žiakov s postupom založenia a prácou v CA, vysvetlila rozdiel medzi fungovaním CK a CA. Študenti sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií z oblasti CR.

            Autor: Trginová

          • Inovatívna forma výuky: FINANČNÁ AKADÉMIA

          • Vzdelávací cyklus Finančná akadémia je určený študentom končiacich ročníkov. Jeho cieľom je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti.

            Mladí ľudia majú dlhodobo záujem dozvedieť sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostanú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

            Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách.

            Lekcie Finančnej akadémie mapujú sektory finančného trhu a prinášajú študentom odborné základy vychádzajúce z Národného štandardu finančnej gramotnosti, ako aj praktické a užitočné informácie.

            Odbornými garantmi a školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK, tému investovanie zastrešuje partner projektu, spoločnosť Amundi.

            Finančná akadémia bude realizovaná vo forme šiestich dvojhodinových lekcií pre študentov 3. ročníka na SOŠ podnikania.

             

            Dňa 29.11.2023 sme  začali našu finančnú akadémiu prvou lekciou s témou „Bohatí alebo chudobní“.

             

            Zapísala: Ing. Valová

          • Burza stredných škôl

          • Dňa 28.1.2023 naši žiaci spolu s učiteľmi úspešne prezentovali Strednú odbornú školu podnikania na burze SŠ v Žiari n./Hronom.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • História poštových služieb

          • Kedy a prečo vznikli poštové služby, ako fungovali v minulosti a dnes a veľa ďalších zaujímavostí si vypočuli ale aj videli naši prváci na návšteve poštového múzea 21.11. 2023 v priestoroch budovy Slovenskej pošty.

            Pozreli sme si najstaršiu poštovú známku, ktorá bola vydaná už v roku 1840, ale aj najdrahšiu známku v depozitáre múzea (samozrejme len repliky, ale sú zaujímavé), prvé poštové pečiatky a uniformy poštmajstrov a postiliónov a dozvedeli sme sa aj to, prečo je v logu pošty trubka.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Digitálny zážitok – READYCON

          • Dňa 21.11.2023 sme so študentami tretieho a končiaceho štvrtého ročníka na  SOŠ podnikania absolvovali digitálnu prednášku v rámci akcie READYCON 2023.

            READYCON je digitálny zážitok pre študentov stredných škôl, ktorého cieľom je poskytnúť stredoškolákom prehľad o aktuálnych trendoch a zaujímavých firmách na trhu zmysluplných pracovných pozícií. Spomedzi prednášok sme si vybrali 2 zaujímavé  prednášky:

            Prednáška pre 4. ročník bola zameraná na financie.

            Čo sme sa dozvedeli?

            • niečo z histórie peňazí,
            • podstatu kryptomeny BITCOIN,
            • ako financovať startup,
            • aké vhodné povolania sú pre nás v banke,
            • aký je rozdiel medzi úverom, operatívnym lízingom a finančným lízingom,
            • čo je to spoločensky zodpovedné investovanie a ESG investície,
            • čo robí finančný sprostredkovateľ.

            Prednáška pre 3. ročník bola zameraná na nové trendy v médiách, marketingu a manažmente.

            Čo sme sa dozvedeli?

            • ako funguje behaviorálna ekonómia v praxi,
            • psychológia predaja- ako vplývať na budúceho zákazníka,
            • hyperpersonalizácia pri predaji - rešpektovanie záujmov a preferencií zákazníkov,
            • contents marketing,
            • dôležitosť marketingovej stratégie.

             

             

            Zapísala: Ing. Valová, Ing. Ľ. Grossmanová

          • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom....

          •  Naši študenti pri príležitosti Dňa študentstva dostali  zaujímavý darček - zúčastnili sa netradičnej prednášky, ktorú viedol známy herec Lukáš Latinák. Ukázal žiakom literárne diela z iného uhla pohľadu a zároveň prepojil literatúru nielen s históriou, ale aj súčasným spoločenským dianím.

            V úvode vysvetlil, ako sa dostal k herectvu a ako môžu jeho skúsenosti pomôcť s výberom povolania aj študentom.

             Analýzou diel  Starec a more, Svätopluk či Žltá ľalia ukázal, že za zdanlivo jednoduchým dejom sa ukrýva ďalší významový plán, ktorý je aktuálny aj v modernej dobe. Nevynechal ani umelecký prednes niekoľkých diel, medzi ktorými nechýbal Svätopluk od Jána Hollého alebo báseň Jána Smreka Oči.

            Táto prechádzka povinnou literatúrou bola vážna aj poučná a zároveň vtipná, čo sme všetci od tohto známeho herca očakávali.

                                

            Kováčová, Kasalová

          • Kozmetický veľtrh – Bratislava

          • Je to sviatok krásy, miesto stretnutia všetkých, ktorým záleží na skrášľovaní a starostlivosti. Interbeauty zahŕňa všetky produkty v kozmetickom sektore. Medzinárodný kozmetický veľtrh poskytne to najlepšie v starostlivosti o pleť, nechty a telo. Nájdete tu rôzne súťaže v líčení, výstavy a témy pre majiteľov salónov, profesionálov a všetkých, ktorí sa zaoberajú tematikou krásy. Aj my sme sa zúčastnili kozmetického veľtrhu so žiakmi I.GP, I.FP, II.FP a III.FP dňa 10.11.2023.

            Vypracovala : Silvia Hazáková, Karolina Gútová, Nikola Beláková

          • Burzy informácií

          • V mesiacoch október a november sme sa priebežne ako Spojená škola zúčastňovali ponúkaných  podujatí zameraných na prezentáciu stredných škôl, ktoré sa konali v Banskej Bystrici, Brezne, Závadke nad Hronom a Detve. Naša škola sa ich zúčastnila s cieľom poskytnúť žiakom a ich rodičom možnosť zorientovať sa v širokom spektre informácií  ponúkaných študijných a učebných odboroch, priblížiť im profil absolventa a poskytnúť im informácie o uplatnení sa na trhu práce. Žiaci základných škôl sa stretli aj s našimi  talentovanými študentami, ktorí im sprostredkovali informácie o jednotlivých odboroch zážitkovou formou. Potešil nás ich záujem a otázky, ktoré sme dostávali, a dúfame, že sme im pomohli pri správnom rozhodovaní a výbere budúceho povolania.

            Tešíme sa na Vás na našom Dni otvorených dverí 23. 11. 2023.

            Zapísala: Ing. Renáta Bírešová, ZRŠ

          • Súťažili sme na Rope Skipping

          • Skákanie cez švihadlo pozná asi každý, ale viete, že je to šport, ktorý má svoje pravidlá, rozhodcov a aj majstrovstvá sveta?My sme sa takých pretekov zúčastnili, síce neboli to MS, ale štafetová súťaž družstiev žiakov banskobystrických a zvolenských stredných škôl. Preteky organizovalo CVČ Junior BB a zúčastnilo sa ho až 12 družstiev. Našu školu reprezentovali 3 dievčatá - Viky Šovčíková, Tara Giertlová, Zdenka Popovcová a 3 chlapci - Juraj Mráz, Peter Pólhóš, Erik Šaly.Každé družstvo malo k dispozícii 1 švihadlo, ktoré si žiaci po odštartovaní odovzdávali štafetovo medzi sebou po odskákaní 50 preskokov znožmo. Nebolo to jednoduché, rýchlo skákať, nezamotať sa a ešte rýchlejšie odovzdať švihadlo. Poriadna makačka. Súťažilo sa na dve kolá a započítaval sa do konečného poradia ten lepší čas.Atmosféra v telocvični GMK bola elektrizujúca, vrelo to tam poriadne, povzbudzovalo sa o dušu. A naši? Bojovali, v druhom kole si aj zlepšili čas, ale nestačilo to na medailové umiestnenie. Skončili sme v poli porazených. Nevadí, vieme, čo treba zlepšiť a už teraz sa tešíme na budúcoročné preteky.Všetkým žiakom ďakujem za predvedené výkony a reprezentáciu školy.Mgr. A. Kmeťová

          • Obdivovali sme krásu žiarivých diamantov

          • V rámci otvorenej hodiny tovaroznalectva navštívili naši štvrtáci z odboru obchod a podnikanie dňa 2.11. 2023 predajňu zlatníctva Carmen, kde im pracovníci podali odborný výklad o drahých kameňoch a kovoch, vysvetlili označenie šperkov, ukázali rôzne druhy výbrusov a  celý sortiment šperkárskych výrobkov a samozrejme aj najnevšie módne trendy v šperkárstve.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Festival kávy, čaju a čokolády | Banská Bystrica

          • Máte radi dobrú kávu alebo kvalitný čaj? A poznáte cestu, ktorou prejdu zrnká,kým si vychutnáte šálku voňavého moku?My to vieme z „prvej ruky“ – od pražiarov a predajcov, ktorí nám svojeskúsenosti s týmito komoditami prezradili v rámci prezentácií svojichproduktov dňa 28.10.2023 v Europa SC.

            Odbor obchod a podnikanie

            Zapísala: Ing. Ľ. GrossmanováZapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Volume UV Lash systém

          • Študentky Spojenej školy – SOŠ podnikania II.FP a III.FP triedy v odbore kozmetik 24.10.2023 sa zúčastnili prezentácie Volume UV Lash systém ktorú viedla lektorka.

            Ide o predlžovanie rias ktoré sa stalo jedným z najobľúbenejších trendov v kozmetickom priemysle  a niet divu! Krásne, dlhé  a bohaté riasy okamžite priťahujú pozornosť a dodávajú žiarivosť každému pohľadu. Je  jednou z inovatívnych metód pre dosiahnutie pôsobivých rias  Volume UV Lash Systému, ktorý sa stáva stále populárnejším v kozmetických salónoch po celom svete.

            Vypracovala : Bc. Silvia Hazáková, Karolina Gútová, Sofia Šebeňová

          • Tri životy – film o globálnom rozvojovom vzdelávaní

          • O tom, že škola nie je len inštitúciou zameranou na vzdelávanie, ale aj na výchovu, sme sa mohli presvedčiť pri realizácií projektu TRI ŽIVOTY. Žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov najskôr sledovali film o troch rôznych deťoch z troch rôznych kontinentov s tromi rôznymi životnými osudmi a neskôr diskutovali, vypĺňali pracovné listy a vytvárali myšlienkové mapy o vďačnosti a dobrovoľníctve.

            Film žiakom zapôsobil na city a prinútil ich zamyslieť sa nad svojimi hodnotami a životnými postojmi.

            Mgr. Kasalová

          • Pripomíname si významné medzníky našich dejín

          • Vyplniť u našich žiakov medzery z našej histórie a pridať ďalšie informácie zo života prvej ČSR, sme sa snažili podať formou zábavnej ale aj vzdelávacej súťaže. Zúčastnili sa jej žiaci z odborov autotronik, kozmetik, obchod a podnikanie a biotechnológia a farmakológia.

            Súťažiaci jednotlivých odborov si pripravili prezentácie , napr. automobilový priemysel , móda a líčenie, rozvoj farmácie a významné podniky počas 1.ČSR.  V teste preukázali vedomosti o udalostiach a  osobnostiach, ktoré výrazne ovplyvnili vznik nového štátu. Kreativita, básnické črevo a schopnosť rýchlo a pohotovo reagovať sa prejavila pri návrhu poštovej známky s témou 1. ČSR, pri riešení tajničky a tvorbe krátkej básne na tému vlasť. K dobrej atmosfére prispel aj Adam Margeta hrou na heligónke. Všetci súťažiaci dosiahli výborné výsledky, ale tými najlepšími sa stali žiaci z  družstva autotronikovkozmetičiek. 

            Kováčová, Kasalová