• Návšteva štátneho archívu v Banskej Bystrici

          • Veľa nových zaujímavých informácií  o histórii mesta ale aj o archívnictve získali naši prváci  na odbornej prednáške štátneho archívu  spojenej s prehliadkou depozitárov a trezora, kde nám zamestnanci umožnili  nahliadnuť do prvých originálnych listín mesta a starých účtovných kníh a albumov.

            Kedy: 24.01.2024

            Kde:   Štátny archív Banská Bystrica

            Kto:    I.EP

            Zapísala: Ing. Grossmanová

          • Výlet ďaleko za hranice

          •             Bol daždivý pondelok 11.12. 2023. Ja, mojich 5 spolužiakov, p. profesorka Kováčová a p. profesorka Kasalová, sme sa vybrali na ďalekú cestu do Štrasburgu. Východiskovou stanicou bolo naše hlavné mesto, kde do autobusu okrem nás nastúpili študenti z rôznych typov škôl z celého Slovenska. S milými pánmi šoférmi a perfektnými sprievodcami sme vyštartovali na dlhú cestu do nemeckého mesta Kehl. Po strastiplnej niekoľkohodinovej ceste nás čakala večera v útulnej nemeckej reštaurácii, ktorá už dýchala vianočnou atmosférou. Zaspávali sme s plnými žalúdkami a s očakávaním, čo nám prinesie nasledujúci deň.

                        Na druhý deň ráno sme sa po výdatných raňajkách presunuli k cieľovej stanici, ktorou bolo mesto Štrasburg, konkrétne do Európskeho parlamentu. Pri vstupe sme sa museli preukázať dokladom totožnosti a prejsť vstupnou kontrolou. Všetky tieto opatrenia sme opakovali pri každej ďalšej návšteve. Keď sme vchádzali do inštitúcie, okamžite nás zasiahol pocit dôležitosti.  Zúčastnili sme sa na briefingu o práci a úlohe Európskeho parlamentu. Taktiež sme mali prednášku v jednej zo sál, kde sme sa stretli s pánom Eugenom Jurzycom, ktorý nás v Európskom parlamente zastupuje. Ďalším bodom programu bolo odovzdávanie Sacharovovej ceny ženskému hnutiu z Iránu. Takáto udalosť sa nevidí každý deň a my sme mali veľké šťastie, že sme to mohli zažiť naživo. Sedeli sme priamo v tribúne Európskeho parlamentu a boli sme svedkami ďalších dôležitých demokratických rozhodnutí, debát a diskusií.

                        Ďalšou zastávkou bola Rada Európy. Jej cieľom je podporovať spoluprácu a dialóg medzi európskymi krajinami v rôznych oblastiach. Zabezpečuje ochranu ľudských práv, podporuje demokraciu, bojuje proti organizovanému zločinu a korupcii. O fungovaní tejto inštitúcie sme sa toho viac dozvedeli z úst dlhoročnej členky Rady Európy, ktorá celú prednášku viedla v anglickom jazyku.

                        Rada Európy sa skladá z viacerých orgánov, my sme navštívili Európsky súd pre ľudské práva. Prijala nás sudkyňa, pani Alena Poláčková, zástupkyňa Slovenskej republiky v tejto dôležitej inštitúcii. Veľmi zrozumiteľne nám vysvetlila zložité procesy od podania žaloby až po rozsudok. Je to veľmi sčítaná a inteligentná žena, ktorá robí Slovensku dobré meno.

                        Po náročnom dni sme sa, obohatení informáciami, presunuli na večeru do nám už známej reštaurácie. Opäť sa ku nám pripojil pán Eugen Jurzyca aj s jeho asistentom. Viedli sme veľmi zaujímavé dialógy a ja som sa pri pikantnej otázke cítila ako v politickej relácii týždeň pred voľbami. Snažili sme sa ho zaskočiť rôznymi otázkami, ktoré sa týkali aj politickej situácie na Slovensku, na ktoré pán Jurzyca odpovedal veľmi korektnými politickými frázami.

                        Streda – posledný deň exkurzie - bol deň ako stvorený pre vášnivého turistu, ktorý chce spoznať mesto a zmes francúzskych a nemeckých vplyvov v architektúre. Náš sprievodca sa v meste vyznal a vedel, ktoré zákutia nám má ukázať. Katedrála Notre-Dame nám všetkým vyrazila dych. Rozprestierala sa do veľkej šírky a nedoviditeľnej výšky, ale my sme tých viac ako 300 schodov zdolali a videli mesto Štrasburg v celej jeho kráse.

            Pomaly sa nás zmocňovala krásna vianočná atmosféra, ktorú sme si užívali na trhoch so všelijakými dobrotami. Očarili nás netypické vianočné ozdoby, ktoré nechýbali skoro na každej budove. Pre nás netypické veľké plyšové medvede zdobili skoro každé okno.

            Historické pamiatky nás pohltili natoľko, že na nákup v obchodnom centre sme mali niekoľko minút, ktoré postačili na kúpu niekoľkých suvenírov. O siedmej večer sme opäť nasadli do autobusu, zamávali mestu Štrasburg a plní zážitkov sa vrátili späť na Slovensko.

                        Naša návšteva v Štrasburgu bola pre nás neopísateľnou cestou, ktorá nám ukázala ako funguje svet za hranicami nášho maličkého štátu. Je to skúsenosť, ktorá nám rozšírila obzor a zanechala v nás milé spomienky.

            A komu vďačíme za tieto neopakovateľné zážitky? Organizácií SEEDS, n.o., p. Eve Plánovskej a skvelým sprievodcom Mirke Lobodas a Petrovi Rea.

            Ďakujeme !

            účastníci exkurzie + p. profesorka Kováčová a p. profesorka Kasalová

      • Kontakty

        • Spojená škola - Stredná odborná škola podnikania, Školská 7, 974 01 Banská Bystrica
        • +421 48 413 31 13
        • Školská 7, 974 01 Banská Bystrica 97401 Banská Bystrica Slovakia
        • 37956108
    • Novinky

      • Prihlásenie

    • Počet návštev: 60867