• Olympiáda Podnikový hospodár

          • Tento školský rok sa naši maturanti zo SOŠ podnikania prvý krát zúčastnili  „Olympiády Podnikový hospodár“, ktorú organizuje Ekonomická univerzita v Bratislave, Podnikovohospodárska fakulta.

             

            Dňa 21.3.2024 postupujúci študenti absolvovali posledné kolo a boli nám oznámené dosiahnuté výsledky:

             

            Úspešná riešitelia olympiády študenti Sofia Janštová a Matej Parobek zo IV.EP sú prijatí na vysokoškolské štúdium na Ekonomickej univerzite bez povinnosti vykonať prijímacie skúšky.

             

            Táto súťaž je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl v rámci celého Slovenska, ktorí si chcú otestovať svoje znalosti z ekonomiky a riadenia podnikov. Cieľom je popularizovať ekonómiu ako atraktívny vedný a študijný odbor a zvýšiť pripravenosť a záujem študentov stredných škôl o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

             

            Srdečne gratulujeme!

             

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Byť, či nebyť? To je otázka...

          • A odpoveď na ňu otázku hľadali žiaci druhých a tretích ročníkov na divadelnom spracovaní známej klasiky Hamlet v podaní hercov z Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Všetci skonštatovali, že byť na tomto predstavení sa rozhodne oplatilo, a to aj napriek modernému, aktualizovanému spracovaniu klasickej tragédie.

            Mgr. Kasalová, Ing. Valová

          • Návšteva Vily Dominika Skuteckého

          • Vila Dominika Skuteckého so záhradou je unikátnou rodinnou vilou, ktorú si v Banskej Bystrici nechal postaviť maliar Dominik Skutecký podľa svojho umeleckého vkusu a obdivu k talianskej kultúre. Návštevníkom poskytuje jedinečnú prehliadku expozície Dominika Skuteckého, sprostredkúva pamiatku dramatickej histórie rodiny Skuteckých-Karvašových a ponúka relax v pôvodnej mestskej parkovej záhrade. Expozíciu, s ktorou sa oboznámili aj  žiaci odboru CR, predstavuje maliarovu tvorbu ovplyvnenú dlhoročným pôsobením vo Viedni a v Benátkach.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Botanická exkurzia

          • Dňa 13.3.2024 sa žiaci I.GP triedy pod vedením Mgr. Michaely Zongorovej zúčastnili biologickej exkurzie v rámci intravilánu mesta Banská Bystrica, ktorej cieľom bolo poznávanie rastlín, utvrdzovanie slovenských a latinských názvov a monitoring životného prostredia.

            Z dôvodu nie veľmi priaznivého počasia sme poznávali prvé jarné rastliny len v najbližšom okolí školy a to na Belvederi a v okolí Tajovkého potoka. Videli sme prvé jarné byliny a vyskúšali sme si urobiť stanovenia kvality vody z rybníka na Belvederi a z Tajovského potoka. Vodu sme hodnotili senzoricky a kolorimetricky za pomoci EKO LAB BOX-u. Zistili sme, že stojatá voda v rybníku na Belvederi je viac znečistená amoniakom a dusičnanmi ako tečúca voda v potoku. 

            Veríme, že získané vedomosti žiakom pomôžu ďalej pri zvládnutí učiva z predmetu Aplikovaná biológia a iných chemických predmetov.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Biologická olympiáda kategórie A a B

          • Dňa 16.2.2024 sa vybraní žiaci odboru Biotechnológia a farmakológia a odboru Kozmetik zúčastnili školského kola biologickej olympiády, ktoré sa konalo v laboratóriu biológie v priestoroch Obchodnej akadémie na Tajovského 25.

            Kategória B je určená pre žiakov prvého a druhého ročníka a zúčastnilo sa jej 7 žiakov z I.GP, I.FP a II.EP. Úspešnou riešiteľkou a víťazkou školského kola v teoreticko-praktickej časti bola Taisiia Troitska.

            Kategória A je určená pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka a zúčastnili sa jej dvaja žiaci zo IV.EP. Úspešnou riešiteľkou a víťazkou školského kola v teoreticko-praktickej časti bola Beáta Ľuptáková.

            Obe dievčatá postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v dňoch 20.3.2024 (kategória A) a 21.3.2024 (kategória B) v priestoroch Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici. Víťazkám gratulujeme a držíme im palce v ďalšom kole.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Finančná gramotnosť v kocke

          • S dievčatami sme absolvovali 15.2.2024 v Národnej banke Slovenska zúčastnili v rámci projektu 5 peňazí  Modulu 1 Príjem a práca. V rámci projektu budeme pokračovať v ďalších moduloch, aby finančná gramotnosť bola absolútna samozrejmosť v ich životoch.