• Literárna súťaž Poetický Púchov

          • „Maľovanie je poézia, ktorá je videná, ale nepočutá a poézia je maliarstvo, ktoré je počuté, ale nevidené.“

            Začiatkom apríla sa v Púchove konalo vyhodnotenie XI. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Poetický Púchov. Naša študentka, Paulínka Bartošová z I.EP, svojou poetickou tvorbou, v ktorej jemne a s citom maľuje slovíčkami, zaujala aj odbornú porotu. Spomedzi takmer sto účastníkov sa Paulínka umiestnila vo svojej kategórii na krásnom 3. mieste.

            Paulínke zo srdca blahoželáme!

            Janka Balážová

          • Exkurzia do Matejovho domu

          • Podľa legendy kráľ Matej Krovín veľmi rád navštevoval Banskú Bystricu. Mesto mu učarovalo svojou atmosférou a nádhernou prírodou, do ktorej je mesto zasadené. Nechal si teda vystavať dom, v ktorom počas svojich návštev Banskej Bystrice prebýval. Legenda však nie je pravdivá a hoci dom nesie meno kráľa, Matej Korvín v ňom nikdy nebýval. Žiaci odboru cestovný ruch mali možnosť, túto niekedy najvyššiu každodennú stavbu Uhorska navštíviť. Zaujala ich  stála expozícia „História mesta Banská Bystrica“, ktorá predstavuje 2863 zbierkových predmetov zo zbierok Stredoslovenského múzea.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Prednáška Riešenie židovskej otázky na Slovensku

          • Holokaust na Slovensku je téma, ktorá zatrasie človekom aj v súčasnosti. Pri príležitosti 82. výročia prvého transportu dievčat do Osvienčimu (25.3. 1942) a 80. výročia začiatku úteku väzňov Vrbu a Wetzlera (7.4.1 944), sa žiaci druhého ročníka SOŠ podnikania zúčastnili zaujímavej prednášky. Viedla ju pracovníčka Historického ústavu SAV, PhDr. Katarína Mešková Hradská, PhD, ktorá sa sústredila na riešenie židovskej otázky od začiatku: stretnutí prezidenta Tisa s Hitlerom, cez okolnosti vzniku Slovenského štátu, nastolenie protižidovských zákonov, až po transporty židovských občanov. Celá prednáška sa niesla na základe faktov a naštudovaných informácií z našich a zahraničných prameňov zhromažďovaných počas rokov cieľavedomej práce. Tie boli potom podkladom pre literárnu tvorbu, mnoho výskumov a štúdií.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Zo života kníh

          • Učitelia slovenského jazyka a literatúry vám v stredu (27.3. 2024) pripravili menšiu prednášku, kde ste sa mohli dozvedieť o nevšednostiach z knižného života. Vedeli ste, napríklad, aká veľká je najmenšia kniha na svete? A čo tá najväčšia? Tieto a mnoho ďalších zaujímavostí ,,padli na pretras”.

            So svojou literárnou tvorbou a prednesom sa nám predstavila žiačka Lucia Gáfriková a aj pani učiteľka Janka Balážová, ktorá tvorí básničky pre deti. Nakoniec sa nám predstavil Slavo Sochor, majiteľ banskobystrického vydavateľstva Literárna bašta a knihkupectva Artforum, ktorý rozprával o tom, aké je to vydávať knihy, ktoré sú podľa neho najzaujímavejšie. A dokonca, ak ste boli dostatočne aktívni, mohli ste nejednu z nich dostať.

            Takže nezabúdajte čítať knihy, je to jedna z mála vecí, ktorá s nami ostala od dávnych čias.

             

            Balážová, Kevická, Kováčová

          • „Teplo môjho domova“

          • „Teplo môjho domova“, tak znie téma medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2023, ktorú už po 28. krát organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Prostredníctvom tejto súťaže sa snažíme vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu. Aj tento ročník súťaže Zelený svet 2023 má vyzvať mladých umelcov k vytvoreniu výtvarných a literárnych umeleckých diel, ktorými vyjadria svoj postoj k aktuálnym environmentálnym problémom a pokúsia sa zamyslieť nad ich riešeniami.

            S triedou I.FP sme sa zapojili do súťaže, na hodinách biológie žiaci umelecky i literárne spracovali svoje myšlienky, na tému Teplo môjho domova, a vznikli nasledujúce diela. Teplo v našich domovoch je nutné, ale zároveň ovplyvňuje vzduch ktorý dýchame, preto správne vykurovanie nie je len otázkou našej pohody, ale aj zdravia a kvality života v našom okolí.

            Mgr. Barbora Podmanická

          • Anjeli s nalomeným krídlom v Show your talent Academy

          • Dňa 20. marca 2024 na záverečnej konferencii Show your talent Academy vystúpili aj naši Anjeli s nalomeným krídlom, aby reprezentovali našu školu a svoj projekt. Kto sú Anjeli s nalomeným krídlom? Sami seba prezentovali ako skupinu mladých ľudí, ktorým nie je ľahostajné svoje okolie a chcú byť pre druhých prínosom. Túto skupinku tvorili študenti a študentky III.EP triedy v odbore biotechnológia a farmakológia, menovite Matej Rudnický ako líder realizačného tímu, Nikoleta Šolcová ako komunikačná manažérka, Jakub Kyška ako event manažér, Saša Šomská ako marketér a Natália Remiarová ako dobrovoľníčka. Vedenie im zastrešovala pani majsterka Nikola Beláková, na konferenciu však pozvali aj ďalších učiteľov, ktorí im pri projekte pomáhali: Ing. Bírešovú, Mgr. Zongorovú, Ing. Valovú a Mgr. Miškufovú. Svojím projektom sa pokúsili osloviť žiakov 8. a 9. ročníka na základných školách a povedať im viac o prevencii rakoviny pľúc. Túto tému si vybrali práve preto, že študujú odbor biotechnológia a farmakológia a sú presvedčení o tom, že prevencia proti fajčeniu je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Ich prednáška pozostávala z prezentácie, ukážky tabakových výrobkov, pokusu, ktorý si sami pripravili, diskusie a záverečného kvízu, za ktorý mohli žiaci dostať jednotku z biológie.

            Záverečná konferencia sa konala v aule Ekonomickej fakulty v Banskej Bystrici pod záštitou občianskeho združenia OZ TEAM. Zúčastnili sa jej štyri tímy zo štyroch rôznych škôl, ktoré prezentovali svoje verejno-prospešné projekty, ale nielen to. Prezentovali  nové líderské, manažérske a lektorské zručnosti, ktoré vďaka programu Show your talent academy získali. Tieto im pomohol získať absolvovaný Summer camp, 3 workshopy, 3 online semináre a tiež niekoľko mentoringov.

            Cesta týmto programom však nebola vôbec ľahká. Ako povedal na pódiu líder realizačného tímu Matej Rudnický, naši zúčastnení mali najskôr v pláne uskutočniť zbierku pre ľudí s rakovinou, narazili však na byrokratické prekážky, ktoré im tento plán zhatili. Nevzdali sa však a vymysleli iný spôsob ako zvýšiť povedomie ľudí o rakovine pľúc a škodlivého vplyvu fajčenia.

            Našim premiantom, ktorí sa tohto programu zúčastnili prvýkrát, srdečne blahoželáme a veríme, že po nich budú v tejto krásnej aktivite pokračovať ďalší študenti.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Odborná exkurzia v Bratislave

          •             Dňa 21.marca 2024 sa uskutočnila odborná exkurzia žiakov prvých ročníkov na SOŠ podnikania pod záštitou pána riaditeľa Ing. Jána Žuffu. Exkurzia sa totiž konala na jeho podnet, z dôvodu výborných výchovnovzdelávacích výsledkov a správania žiakov I.EP, I.FP aj I.GP triedy. Exkurziou ich sprevádzali triedne učiteľky Ing. Ľubomíra Grossmannová, Bc. Silvia Hazáková, Mgr. Michaela Zongorová.

                        Do Bratislavy sme vyrazili skoro ráno a našou prvou zastávkou boli Podunajské Biskupice. V nich sa totiž nachádza Múzeum obchodu. Videli sme expozíciu, ktorá pochádzala z predvojnového a medzivojnového obdobia. Expozícia obsahovala zariadenia v obchode (registračné pokladne, váhy, mlynčeky, figuríny, zásobníky, lisy), spotrebný tovar (dózy, cigaretové papieriky, čajové krabičky, kanistre, sušené potraviny, prášok do pečiva, plechovice oleja, fľaše na alkohol a pod.), kávu a kávoviny z rôznych kútov sveta a od rôznych výrobcov a rôzne druhy kakaa, čokolád, bonbónov a cukroviniek. Okrem expozície sme navštívili aj múzejný pivovar a oboznámili sa s malovýrobou múzejného piva.

            Druhou našou zastávkou bolo Múzeum farmácie v Bratislave, kde sme si pozreli ako vyzerala lekáreň kedysi, videli sme historický nábytok, váhy, stojatky, táru, aj prachovnice. Od neho sme prešli historickým centrom Bratislavy, kde sme sa odfotili s Čumilom, až ku Slovenskému národnému múzeu s prírodovednou expozíciou. Videli sme expozíciu Zázrak prírody – Biodiverzita Zeme, ktorá nás postupne zoznámila so živou a neživou prírodou rôznych prostredí na Zemi – polárnych oblastí, tundry, tropických lesov, trávnatých oblastí, púští, korálových útesov, pobreží a iných, expozície Fauna Slovenska a Variácie sveta rastlín, ktoré ponúkajú komplexný obraz o flóre a faune Slovenska, paleontologickú expozíciu pod názvom Príbeh života na Zemi, ale aj expozíciu historických hračiek, či novodobého umenia.

            Na záver sme sa nezabudli prejsť aj popri Dunaji, či navštíviť zopár obchodov. Celá exkurzia sa niesla v pozitívnom duchu, veríme, že si podobné aktivity spoločne ešte užijeme.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • UNITED NEIGHBOURS OF LONDON

          • Dňa 25.3. sa druháci a tretiaci zo SOŠ podnikania zúčastnili na divadelnom predstavení v aule SZU v Banskej Bystrici. Nebolo to nič tradičné, práve naopak, predstavenie bolo v cudzom jazyku, konkrétne v angličtine. Žiaci tak mali možnosť otestovať si svoje schopnosti v porozumení hovorovej angličtiny. Dej príbehu sa odohrával v Londýne a bol nabitý situačnými, miestami i vtipnými dialógmi susedov, s rôznymi životnými osudmi. Príbeh sa dynamicky rozvíjal a sem-tam vyčaril aj úsmev na tvári. Cieľom tejto akcie bolo, aby mali žiaci možnosť počuť anglický jazyk aj mimo školy a zažiť trocha kultúry. Veríme, že takáto akcia nebola posledná.

            Mgr. Kudrnová

          • Francúzska kozmetika

          • Francúzska kozmetika je často spojená s eleganciou a luxusom, naše študentky III.FP a II.FP triedy SOŠ podnikania odbor kozmetik sa zúčastnili 26.03.2024 prezentácie francúzskej značky Esthederm. Je známa svojimi inovatívnymi prístupmi k starostlivosti o pleť a je jednou z popredných značiek vo svete. Značka ponúka širokú škálu produktov, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym typom pleti od hydratačných krémov po omladzujúce séra. Následne školiteľka vykonala kozmetické ošetrenie pleti, ktoré ocenili majsterky odborného výcviku a i naše študentky. 

            Vypracovala : Bc. Silvia Hazáková, Karolina Gútová, Nikola Beláková, Sofia Šebeňová 

          • Rozvíjaj svoje zručnosti u budúcich zamestnávateľov

          • Žiaci tretieho ročníka študijného odboru 2840 M: biotechnológia a farmakológia v rámci celoročnej odbornej praxe sa zdokonaľujú vo svojich manuálnych zručnostiach v podniku EVONIK FERMAS s. r. o. v Slovenskej Ľupči pravidelne každú stredu. EVONIK FERMAS Je to už tretí rok, v ktorom naši žiaci nadobúdajú nové skúsenosti v jednotlivých výrobných oddeleniach, ale aj v laboratóriách tohto významného priemyselného producenta, a to v rámci podnikového projektu  „Vychovávame budúce generácie“. Snahou uvedeného programu je rozšíriť teoretické vzdelávanie v podmienkach reálneho priemyselného prostredia a umožniť žiakom nadobudnúť praktické zručnosti potrebné na trhu práce, ale aj priamo zamestnať sa ako absolvent našej školy po skončení štúdia.

            EVONIK FERMAS využíva biotechnológiu na výrobu aminokyselín, ale dokázal sa rýchlo adaptovať aj na výrobu celého radu produktov na báze fermentácie pre aplikácie vo výžive zvierat, farmaceutických výrobkoch a kozmetickom priemysle. Výroba zahŕňa: ramnolipidy, soforolipidy, proteíny, enzýmy a organické kyseliny vyrobené podľa vysokých štandardov kvality, rovnako aj prípravu prvej komerčnej prevádzky na svete na výrobu udržateľných biosurfaktantov.  

             

            Vďaka ústretovému prístupu podniku EVONIK FERMAS, ktorý poskytol našim žiakom všetky potrebné pracovné pomôcky a zabezpečil stravovanie, ako aj  za výdatnej podpory dlhoročného odborného inštruktora p. Ing. Ladislava Richtra, sa naši žiaci aktívne zapojili do pracovných procesoch v jednotlivých prevádzkach a pripravujú sa na záverečné skúšky v spolupráci s učiteľkami odbornej praxe zo Spojenej školy, SOŠ podnikania Ing. Denisou Krivušovou a Ing. Evou Ružinskou, PhD.

            Žiaci tretieho ročníka po skončení odbornej praxe a úspešnom vykonaní záverečných skúšok získajú potvrdenie o absolvovaní uvedenej praxe priamo z rúk predstaviteľov podniku EVONIK FERMAS a za prítomnosti zástupcov Spojenej školy.

            Žiaci skonštatovali, že práca v modernej, zabehnutej firme ich dokáže obohatiť a poskytnúť cenné skúsenosti pre ich budúcnosť. Žiaci našej školy prezentovali svoje názory o prebiehajúcej odbornej  praxi v podnikovom časopise  NÁŠ ČASÁK FERMASÁK.

            Dúfame, že práve možnosť praxovať a zamestnať sa v modernom, stredoeurópsky významnom podniku pôsobiacom v banskobystrickom regióne, je dôležitým pri rozhodovaní sa našich budúcich žiakov, prečo si vybrať pre svoje štúdium práve našu školu.

            Ing. Eva Ružinská, PhD. a Ing. Denisa Krivušová – učiteľky odbornej praxe

            Spolupraca_-_Fermas.pdf

          • Olympiáda Podnikový hospodár

          • Tento školský rok sa naši maturanti zo SOŠ podnikania prvý krát zúčastnili  „Olympiády Podnikový hospodár“, ktorú organizuje Ekonomická univerzita v Bratislave, Podnikovohospodárska fakulta.

             

            Dňa 21.3.2024 postupujúci študenti absolvovali posledné kolo a boli nám oznámené dosiahnuté výsledky:

             

            Úspešná riešitelia olympiády študenti Sofia Janštová a Matej Parobek zo IV.EP sú prijatí na vysokoškolské štúdium na Ekonomickej univerzite bez povinnosti vykonať prijímacie skúšky.

             

            Táto súťaž je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl v rámci celého Slovenska, ktorí si chcú otestovať svoje znalosti z ekonomiky a riadenia podnikov. Cieľom je popularizovať ekonómiu ako atraktívny vedný a študijný odbor a zvýšiť pripravenosť a záujem študentov stredných škôl o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

             

            Srdečne gratulujeme!

             

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Byť, či nebyť? To je otázka...

          • A odpoveď na ňu otázku hľadali žiaci druhých a tretích ročníkov na divadelnom spracovaní známej klasiky Hamlet v podaní hercov z Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Všetci skonštatovali, že byť na tomto predstavení sa rozhodne oplatilo, a to aj napriek modernému, aktualizovanému spracovaniu klasickej tragédie.

            Mgr. Kasalová, Ing. Valová

          • Návšteva Vily Dominika Skuteckého

          • Vila Dominika Skuteckého so záhradou je unikátnou rodinnou vilou, ktorú si v Banskej Bystrici nechal postaviť maliar Dominik Skutecký podľa svojho umeleckého vkusu a obdivu k talianskej kultúre. Návštevníkom poskytuje jedinečnú prehliadku expozície Dominika Skuteckého, sprostredkúva pamiatku dramatickej histórie rodiny Skuteckých-Karvašových a ponúka relax v pôvodnej mestskej parkovej záhrade. Expozíciu, s ktorou sa oboznámili aj  žiaci odboru CR, predstavuje maliarovu tvorbu ovplyvnenú dlhoročným pôsobením vo Viedni a v Benátkach.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Botanická exkurzia

          • Dňa 13.3.2024 sa žiaci I.GP triedy pod vedením Mgr. Michaely Zongorovej zúčastnili biologickej exkurzie v rámci intravilánu mesta Banská Bystrica, ktorej cieľom bolo poznávanie rastlín, utvrdzovanie slovenských a latinských názvov a monitoring životného prostredia.

            Z dôvodu nie veľmi priaznivého počasia sme poznávali prvé jarné rastliny len v najbližšom okolí školy a to na Belvederi a v okolí Tajovkého potoka. Videli sme prvé jarné byliny a vyskúšali sme si urobiť stanovenia kvality vody z rybníka na Belvederi a z Tajovského potoka. Vodu sme hodnotili senzoricky a kolorimetricky za pomoci EKO LAB BOX-u. Zistili sme, že stojatá voda v rybníku na Belvederi je viac znečistená amoniakom a dusičnanmi ako tečúca voda v potoku. 

            Veríme, že získané vedomosti žiakom pomôžu ďalej pri zvládnutí učiva z predmetu Aplikovaná biológia a iných chemických predmetov.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Biologická olympiáda kategórie A a B

          • Dňa 16.2.2024 sa vybraní žiaci odboru Biotechnológia a farmakológia a odboru Kozmetik zúčastnili školského kola biologickej olympiády, ktoré sa konalo v laboratóriu biológie v priestoroch Obchodnej akadémie na Tajovského 25.

            Kategória B je určená pre žiakov prvého a druhého ročníka a zúčastnilo sa jej 7 žiakov z I.GP, I.FP a II.EP. Úspešnou riešiteľkou a víťazkou školského kola v teoreticko-praktickej časti bola Taisiia Troitska.

            Kategória A je určená pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka a zúčastnili sa jej dvaja žiaci zo IV.EP. Úspešnou riešiteľkou a víťazkou školského kola v teoreticko-praktickej časti bola Beáta Ľuptáková.

            Obe dievčatá postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v dňoch 20.3.2024 (kategória A) a 21.3.2024 (kategória B) v priestoroch Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici. Víťazkám gratulujeme a držíme im palce v ďalšom kole.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Finančná gramotnosť v kocke

          • S dievčatami sme absolvovali 15.2.2024 v Národnej banke Slovenska zúčastnili v rámci projektu 5 peňazí  Modulu 1 Príjem a práca. V rámci projektu budeme pokračovať v ďalších moduloch, aby finančná gramotnosť bola absolútna samozrejmosť v ich životoch.

          • Náš prvý lyžiarsky kurz - upevňovali sme družbu

          • V dňoch 29.1. - 2.2.2024 zorganizovala naša škola prvý lyžiarsky kurz pre prvé ročníky. Zúčastnili sa ho triedy I. GP - naši farmaceuti, I. BA - naši autičkári a puškári a I. BE - žiaci zo SOŠ elektrotechnickej.Počasie nám prialo, snehové podmienky boli v stredisku SKI Tále výborné a nálada na svahu ešte lepšia.Prvý krát po dlhšej dobe boli s nami na kurze aj chlapci zo SOŠ elektrotechnickej a na vzťahoch to neubralo, práve naopak, žiaci medzi sebou upevňovali zdravú školskú družbu. Tí slabší lyžiari postupne prechádzali do lepších skupín, zdolávali nezdolateľné, pri zbieraní výstroje po pádoch si navzájom pomáhali. Všetci žiaci sa postupne zdokonaľovali, zlepšovali svoje lyžiarske zručnosti a tí úplní začiatočníci sa naučili lyžovať.Celý kurz hodnotíme na výbornú a tešíme sa na ďalší lyžiarsky kurz.

            Mgr. A. Kmeťová

          • Majstrovstvá EURÓPY v Atletike U18 2024

          • Po dvoch rokoch od podujatia EYOF 2022 sa na banskobystrické Štiavničky vráti elita dorasteneckej atletiky. Čaká nás týždeň plný skvelej atletiky, dobrovoľníctva a nových zážitkov. A práve s týmto cieľom medzi našich žiakov opäť zavítal pán Andrej Mrena. V rámci náboru prostredníctvom prednášky a videí zdôraznil, že dobrovoľníctvo na Slovensku sa stále len rozvíja, ale zároveň verí, že sa  pomocou dobrovoľníctva podarí urobiť každého z nás lepším človekom. A veru niektorí naši žiaci  prejavili záujem byť toho súčasťou a poznačili si dátum. Ktovie, koľkí z nich sa pridajú k tímu dobrovoľníkov, a tak pomôžu vytvoriť skvelú atmosféru a bezchybný priebeh tohto veľkého medzinárodného podujatia v Banskej Bystrici?

            Ing. Renáta Bírešová

          • Finančná olympiáda – postup do II. kola

          • Študenti  3. a 4. ročníka na SOŠ podnikania sa aj tento rok zapojili do súťaže Finančná olympiáda. Prvé kolo súťaže máme za sebou.

            Praktické príklady, úlohy a otázky v súťažnom teste majú mladých ľudí preskúšať z ich vedomostí, pomôcť im lepšie pochopiť základnú finančnú terminológiu a ukázať im, ako ju používať v praxi a zároveň aj ako svoje financie v budúcnosti plánovať

            Vďaka finančnej olympiáde si môžu stredoškoláci otestovať a navzájom porovnať svoje finančné vedomosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu.

            II. kolo  finančnej vedomostnej súťaže bude prebiehať od 26. 02. 2024 do 7. 4. 2024.

            Zoznam postupujúcich študentov:

            1. Janštová Sofia, IV.EP
            2. Klimentová Mária, IV.EP
            3. Michalčíková Ema, IV. EP
            4. Parobek Matej, IV.EP
            5. Stachow Pavol, IV.EP
            6. Cencerová Natália, III.EP
            7. Drobová Natália, III.EP
            8. Šimonová Magdaléna, III.EP
            9. Bobošík Adam, III.EP

            Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy a k  postupu do II. kola súťaže srdečne blahoželáme!  J

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Návšteva štátneho archívu v Banskej Bystrici

          • Veľa nových zaujímavých informácií  o histórii mesta ale aj o archívnictve získali naši prváci  na odbornej prednáške štátneho archívu  spojenej s prehliadkou depozitárov a trezora, kde nám zamestnanci umožnili  nahliadnuť do prvých originálnych listín mesta a starých účtovných kníh a albumov.

            Kedy: 24.01.2024

            Kde:   Štátny archív Banská Bystrica

            Kto:    I.EP

            Zapísala: Ing. Grossmanová