• Úspešné v Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 31.3. 2023 sa vo Zvolene konalo krajské kolo Stredoslovenskej odbornej činnosti, ktorého sa zúčastnili dve dievčatá zo Spojenej školy, zo zložky Stredná odborná škola Podnikania. Dievčatá Tímea Deáková a Beáta Ľuptáková sú žiačky odboru Biotechnológia a farmakológia a do krajského kola postúpili s prácami na tému Vplyv životného štýlu dievčat v adolescentnom veku na rozvoj obezity a Minerálne vody Banskobystrického kraja. Obidve boli úspešnými riešiteľkami, na celoslovenské kolo však postúpila len Beáta Ľuptáková s témou Minerálne vody Banskobystrického kraja.

            Celoslovenské kolo SOČ sa konalo dňa 27.4.2023 pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania v Modre na SOŠ vinársko – ovocinárskej. Program celoslovenského kola 45. ročníka SOČ  pre žiakov pozostával z obhajoby prác, obedu, diskusie po odboroch a prehliadky v rámci SOČ. Beáta počas neho obhájila krásne šieste miesto. Dievčatá si užili aj prehliadku Modry a celý výlet. Radi by sme povzbudili aj ďalších študentov, ktorí by sa mali záujem do súťaže SOČ zapojiť, aby neváhali, je to skvelá životná skúsenosť.

            Mgr. Michaela Zongorová

            Ing. Eva Ružinská, PhD.

          • Botanická exkurzia a monitoring životného prostredia

          • Dňa 18.5.2023 sa žiaci prvého ročníka odboru 2840 M Biotechnológia a farmakológia pod vedením Mgr. Michaely Zongorovej a Ing. Evy Ružinskej zúčastnili Botanickej exkurzie, ktorej cieľom bolo poznávanie rastlín, utvrdzovanie slovenských a latinských názvov a monitoring životného prostredia. Vzhľadom na nepriazeň počasia sme zmenili trasu z plánovanej vychádzky na Urpín na vychádzku do parku pri Fončorde a do areálu UMB. Videli sme množstvo rastlín, ukázali sme si niektoré botanické zaujímavosti, venovali sme sa zaťaženiu životného prostredia a monitoringu znečistenia vôd. Vodu z potoka sme hodnotili senzoricky a kolorimetricky za pomoci EKO LAB BOX-u, ktorý sme získali z projektu BBSK „Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji“. Veríme, že si žiaci exkurziu užili a získané vedomosti im pomôžu pri zvládnutí učiva z predmetov Aplikovaná biológia a Základy technológie.

            Mgr. Michaela Zongorová

            Ing. Eva Ružinská

          • História poštových služieb v skratke...

          • ...aj tak by sme mohli stručne charakterizovať exkurziu našich prvákov a druhákov v odbore obchod a podnikanie v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici.

            Venoval sa nám na slovo vzatý odborník, ktorý vykreslil žiakom celú históriu vzniku a postupný rozvoj našej pošty, doručovacích služieb a výrobu a spôsoby tlače poštových známok.

            Videli sme aj kópiu najdrahšej známky na svete. Viete, ktorá to je a odkiaľ pochádza? My už áno.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová, Ing. Valová

          • Moja vytúžená dovolenka

          • Dlho očakávané obdobie slnka, zábavy a pestrých farieb je tu ,,Moja vytúžená dovolenka".Na túto tému súťažili študentky 1.FP triedy odbor kozmetik, ako súťažiaca Zuzana Čiefová a modelka Vanesa Poliaková. Podstatou témy bolo vytvoriť make-up vhodný na letné večery, aby modelka bola neprehliadnuteľná na letnej párty.

            Silvia Hazáková a Nika Beláková

          • Tento rok sme medzi zodpovednými Mladými digitálnymi Európanmi aj my!

          • Naši žiaci druhých a tretích ročníkov sa zapojili do súťaže Mladý digitálny Európan 2023. Po zodpovednej príprave absolvovali dňa 16.5.2023 školské kolo súťaže pozostávajúce z testu. Test preveril ich vedomosti o Európskej únii, jej členských štátoch, eure a význame únie pre život mladého človeka. Najúspešnejším riešiteľom spomedzi našich žiakov bol Ondrej Baláž z III. EP triedy, ktorý z maximálneho počtu 30 bodov získal 28 bodov. Celková úspešnosť školy prekročila 70%. Gratulujeme!

            Na všetkých našich reprezentujúcich žiakov sme hrdí a vážime si ich záujem v tejto oblasti.

            Mgr. Kasalová, Mgr. Kováčová

          • Stredoškolská liga v malom futbale

          • Naši futbalisti sa dostali až do finále proti Gymnáziu Andrea Sládkoviča. V náročnom turnaji, ktorý bol organizovaný Slovenským zväzom malého futbalu  sme obsadili  celkovo druhé miesto spomedzi 14 bystrických škôl.  Po dramatickom finále, ktoré sa v riadnom hracom čase skončilo nerozhodne 1:1, rozhodli až pokutové kopy, v ktorých mali viac šťastia naši súperi. 

            Mgr. Gabriel Miškuf

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Do 11. ročníka Finančnej olympiády sa prihlásilo takmer 8 000 stredoškolákov z viac ako 300 stredných škôl a gymnázií.

            Posledné, finálové kolo sa uskutočnilo 10. mája 2023 v Bratislave.

            Do tohto ročníka sa zapojili aj študenti III.EP zo SOŠ podnikania. Do druhého kola postúpilo 6 študentov a vo finále nás reprezentoval Matej Parobek.

            Matej: „Vo finále nás bolo spoju 20 z celého Slovenska. Mal som veľkú trému, ale bojoval som. Test bol riadny „masaker“.  Iba ôsmi sme mali nad 50 %. Celkovo som skončil siedmy, ale ako povedala pani učiteľka Valová, byť siedmy z 8000 zúčastnených je krásny úspech.“

            Ďakujeme študentom za prípravu na súťaž vo svojom voľnom čase a peknú reprezentáciu našej školy.

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Súťaž pre našich žiakov

          • V rámci dotacie Ministerstva spravodlivosti slovenskej republiky naša škola vyhlasuje fotografickú súťaž pre žiakov našej školy o najzaujímavejšiu fotografiu s myšlienkou, ktorá najlepšie vystihuje podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a iným prejavom intolerancie.

          • Dotácia MINV

          • Naša škola sa zapojila do dotácie na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie, ktorú vydalo Ministerstvo spravodlivosti v ktorej uspela. Na základe tohto úspechu sa na škole konajú besedy/workshopy/ diskusné kluby na tieto témy v jednotlivých ročníkoch.

          • Staviame my máje…..

          • S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú
            symbolom jari a obnovujúcej sa prírody. Túto tradíciu sme si pripomenuli aj na našej škole a to
            postavením mája a krátkym kultúrnym programom. 

          • Americké sviatky

          • Kým si naši budúci prváci lámali hlavy nad slovenčinou a matematikou, žiačky II. FP sa spolu s pánom Címerom a. k. a. koordinátorom Amerického centra (so sídlom v ŠVK BB) zaoberali federálnymi sviatkami USA. Thanksgiving, Memorial Day, Veterans Day, Juneteenth či Independence Day. To sú len štyri sviatky z jedenástich, o ktorých sme sa dozvedeli zaujímavé informácie.

            Táto prezentácia týkajúca sa dôležitej súčasti maturitných tém sa nezaobišla bez suvenírov, akým bol napríklad vlčí mak (pripína sa na oblečenie počas Memorial Day) alebo hlavná výhra (hrnček s potlačou centra), ktorú získala Elisabeth Miháľová.

            Ďakujeme pánovi Címerovi za upevnenie poznatkov z histórie a kultúry súčasných Spojených štátov a veríme, že sa opäť stretneme pri ďalších témach, ktorých inšpiratívne podanie nám uľahčí absolvovanie obávanej maturitnej skúšky z anglického jazyka.

            Mgr. Silvia Ondrišová

          • Pretekali sme na Laserrun

          • V polovici marca sa naši žiaci zúčastnili štafetovej súťaže – Laserrun. Súťažili štvorčlenné družstvá zložené z 2 chlapcov a 2 dievčat, v hale Športového gymnázia.

             Každý člen družstva mal za úlohu v čo najkratšom čase odbehnúť 100 m, zostreliť 5 terčov laserovou puškou zo stoja, druhý krát to zopakovať a odovzdať štafetu ďalšiemu členovi družstva. Pretekalo sa dvojkolovo, družstvu sa  započítaval lepší čas, s ktorým sa postupovalo do osemfinále, štvrťfinále a finále. Naše družstvo tvoril ostrielaný štvorlístok – Biba Bátoryová (III.EP), Saška Kolářová (III.FP), Marek Žerebák (III.EP) a Niko Libutka (III.EP). Našemu družstvu sa nepodarilo postúpiť do osemfinále a obsadili sme miesto v druhej polovici tabuľky.

            Tejto súťaže sme sa zúčastnili prvý krát a vieme, čo treba zlepšiť. Žiaci zistili, že nie je ľahké naplno bežať a hneď strielať, dôležité je zvoliť si aj správnu taktiku.

            Všetkým žiakom ďakujem za reprezentáciu našej školy a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Andrea Kmeťová