• FINANČNÁ OLYMPIÁDA CELOSLOVENSKÉ FINÁLE – 2.MIESTO !!!

          • Do 12. ročníka Finančnej olympiády sa prihlásilo takmer 10 000 stredoškolákov z viac ako 320 stredných škôl a gymnázií. Posledné, finálové kolo sa uskutočnilo 7. mája 2024 v Bratislave.

             

            Do tohto ročníka sa tradične zapojili aj naši študenti zo SOŠ podnikania. Do posledného finálové kola postúpilo 20 študentov z celého Slovenska. Našu školu vo finále reprezentovali:

            Sofia Janštová, IV.EP

            Matej Parobek IV.EP

            Pavol Stachow, IV.EP

            Magdaléna Šimonová III.EP

            Adam Bobošík III.EP

             

            Pavol Stachow  zo IV.EP triedy sa umiestnil na úžasnom druhom mieste.

             

            Pavol: „Veľmi ma potešilo moje druhé miesto. Test bol náročnejší, boli tam aj „chytáčiky“. Vyhral chalan z gymnázia z Bratislavy, rozdiel medzi nami bolo pol bodu, tak to ma trochu „žerie“. Ďakujem pani učiteľke za prípravu.“

             

            Ďakujeme všetkým finalistom za náročnú prípravu na súťaž vo svojom voľnom čase a peknú reprezentáciu našej školy.

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Lesnícke dni vo Zvolene 2024

          • Dňa 19.4.2022 sa žiaci I.GP I.FP, II.EP biofarm, III. EP biofarm, II.BA puškár pod vedením Mgr. Michaely Zongorovej,  Mgr. Barbory Podmanickej a Mgr. Andrey Kmeťovej zúčastnili exkurzie  na Lesníckych dňoch vo Zvolene, ktoré sa konali ku príležitosti Dňa Zeme. Stretli sme sa o 8:00 na železničnej stanici v Banskej Bystrici, odkiaľ sme sa vlakom presunuli do Zvolena.

            Na námestí sme mali možnosť vidieť rôzne zaujímavé stánky s aktivitami v rámci ochrany životného prostredia. Videli sme vystavené chránené druhy dravcov a rôznych iných zvierat, lesnú techniku, rôzne pomôcky pre čistenie lesov, vyskúšali sme si pílenie dreva, záchranu v lese, hasenie požiaru a ochutnali sme rôzne rastlinné výťažky, med a domáce výrobky z lesných bylín a plodov.

            Tešíme sa, že si rovnakú akciu zopakujeme aj budúci rok.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Beseda o bodyshamingu a šikanovaní

          • Dňa 17.4.2024 sa v Aule Obchodnej akadémie na Tajovského 25 v Banskej Bystrici konala beseda s pani Renátou Názlerovou o bodyshamingu a šikanovaní. Besedy sa zúčastnili žiaci prvých až tretích ročníkov a štvrtáci, ktorí v ten deň nemali praktické maturity zo SOŠ Podnikania aj SOŠ Automobilovej.

            Celá beseda bola rozdelená na dve polovice. V prvej časti pani Názlerová prednášala o hodnote jedinca, jeho vlastnostiach, schopnostiach, uplatnení v budúcnosti, ale aj o šikanovaní, kyberšikanovaní a bodyshamingu. Žiakom pritom deklarovala názorné príklady zo svojej praxe, v ktorej pôsobí aj ako mediátorka zameraná na komunikáciu, medziľudské vzťahy a sebamotiváciu.

            Druhá časť besedy pozostávala zo žiackych aj učiteľských otázok. Vyskytli sa rôzne, najprv v súvislosti s jej účinkovaním v programe Súdna sieň a neskôr už priamo zamerané na šikanovanie, postihy, pomoc obetiam aj agresorom. Po besede pani Názlerová poskytla rozhovor pre školský časopis a niektoré individuálne rozhovory pre tých, ktorí mali o ne záujem. Sama pochválila našich žiakov za skvelý prístup, ústretovosť a poďakovala za príjemnú atmosféru.

            Aj my sme vďační za príjemne strávené predpoludnie a dúfame, že ju na našej škole ešte budeme môcť privítať s nejakou ďalšou zaujímavou témou.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Súťažili sme v halovom veslovaní

          • Dňa 24..4.2024 sa naše družstvo zložené z dvoch dievčat kapitánky Magdaleny Šimonovej, Michaeli Lapinovej a dvoch chlapcov Michala Wágnera a Filipa Ondrejku, zúčastnilo zaujímavej športovej súťaže - MIX štafiet v halovom veslovaní zmiešaných družstiev žiakov a žiačok SŠ. Pretekalo sa v aule gymnázia A. Sládkoviča na dvoch trenažéroch. V prvej rozjazde každý pretekár odvesloval 400 m a podal štafetu ďalšiemu. Tu išlo o dosiahnutie čo najkratšieho času. Časom sa nám nepodarilo postúpiť do štvrťfinále a v druhej rozjazde sme bojovali o umiestnenie. V druhej rozjazde každý vesloval jednu minútu a tu išlo o naveslovanie čo najdlhšej vzdialenosti. Naši išli na doraz, povzbudzovali sa ako o dušu, nakoniec sme obsadili druhú časť tabuľky, vyhralo domáce družstvo.Aj keď sme sa neumiestnili na popredných priečkach, celé družstvo chválim za vytvorenie bojového teamového ducha a že sa držali známeho hesla - jeden za všetkých, všetci za jedného!Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Andrea Kmeťovávedúca družstva