• EXKURZIA

          • Dňa 7.12. 2022 študenti 4.EP triedy so zameraním na CR sa zúčastnili exkurzie do kúpeľov Turčianske Teplice. Prevádzkarka kúpeľov poskytla študentom odborný výklad o fungovaní kúpeľov. Prezreli sme si priestory liečebného domu Veľká Fatra a hotela Royal Palace. Prevádzkarka nás previedla priestormi balneoterapeutickej a ubytovacej časti. Vysvetlila nám postup vyšetrení a kúpeľných procedúr.

            Ing. Trginová

          • Deň ľudských práv očami našich študentov

          • 10. december je označovaný prívlastkom Deň ľudských práv. Ich dôležitosť sme si pripomenuli so žiakmi druhých a tretích ročníkov SOŠ podnikania rôznymi aktivitami zameranými na poznanie a uplatňovanie základných ľudských práv v živote človeka. Žiaci vytvorili tematickú nástenku, sledovali film o rovnoprávnosti a absolvovali diskusiu o slobode.

            Kasalová, Kováčová

          • Týždeň predvianončných aktivít

          • V dňoch 12. až 16. decembra 2022 sa žiaci odborov Kozmetik a Biotechonológia a farmakológia zúčastnili týždňa predvianočných aktivít, ktoré organizovala pani učiteľka Mgr. Michaela Zongorová a ich spolužiaci v rámci krúžku Čajový klub. V pondelok si všetci účastníci mohli pripraviť vlastný čaj. V utorok sme sa naučili skladať zaujímavé darčekové škatuľky. V stredu sme pripravovali želatínové guličky do kúpeľa. Vo štvrtok sme vyrábali pleťové vody a v piatok si mohli účastníci dať urobiť vianočné líčenie.

            Veríme, že sa všetkým zúčastneným náš program páčil, že ste s nami strávili príjemné chvíle a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré pre vás pripravíme.

            Čajový klub a Mgr. Michaela Zongorová

          • Týždeň Boja proti HIV a AIDS

          • Kým to o nich nevieme, správame sa k nim normálne. Keď však vyjdú s pravdou von, naše správanie sa k nim zrazu zmení. HIV a AIDS ochorenie je v našej spoločnosti stigmatizované, vnímané ako ochorenie homosexuálov alebo promiskuitných ľudí, tých, ktorí si zaň môžu sami. Nie je to však pravda. HIV a AIDS sa týka naozaj každého. Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. A práve prevencia bola základnou témou, na ktorú sme sa v rámci týždňa Boja proti HIV a AIDS zamerali.

            Keďže 1. december je vyhlásený za Deň boja proti HIV a AIDS, pani učiteľka Mgr. Michaela Zongorová spolu so žiačkami Sašou Šomskou a Sofiou Hazákovou z II. EP triedy uskutočnili prednášky na túto tému. Prednášok sa postupne zúčastnili triedy I.BA, I.CA,I.EP bioch-farm., I.FP, I.KA, II.AA, II.BA, II.CA, II.EP bioch-farm., II.FP, III.AA, III.EP bioch-farm. a III.FP. V rámci prednášok sa žiaci dozvedeli, prečo je vírus HIV nebezpečný a prečo ešte neexistuje liečba pre všetkých ľudí, akým spôsobom sa môžu nakaziť a akému spôsobu života sa vyvarovať. Tiež sa dozvedeli informácie o testoch na HIV a o tom, kde sa v prípade potreby môžu otestovať.

            Veríme, že aj tieto prednášky prispejú ku zvýšenému zdravotnému povedomiu a uvedomelému spôsobu života našich študentov.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Výsledky súťaže finančnej gramotnosti „FINNKVÍZ“

          • Naši študenti prvého a druhého ročníka na SOŠ podnikania sa zúčastnili súťaže v oblasti finančnej gramotnosti FINNKVÍZ.

            Súťaž organizovala Nadácia NN ľuďom a bola určená pre študentov 1. a 2. ročníka stredných škôl resp. kvinty a sexty 8-ročných gymnázií.

            Súťaž prebiehala formou online testu dňa 23.11.2022. Študentov čakalo 20 otázok z oblasti finančnej gramotnosti. Na vypracovanie testu mali 40 minút.

            V BB kraji sa do testovania zapojilo 545 študentov, z toho 47 z našej školy. Naši boli veľmi úspešní, všetkým s hrdosťou gratulujeme.

            Výsledky súťaže: (maximálny počet bodov 25, v prípade zhodnosti bodov, rozhodoval čas)

          • Gélové nechty

          • Dokonalé nechty sú dôležitou súčasťou vzhľadu ženy. Naše študentky 3.FP a 2.FP triedy v odbore kozmetik SOŠ - podnikania sa zúčastnili kurzu gélových nechtov. Kurz bol zameraný na praktický nácvik a získanie zručností v jednotlivých manikérskych úkonoch :- technika nanášania gélu a polygélu- vstavaná francúzska manikúra- ruská mandľa Následné zdokonaľovanie zručností prevádzali na modelkách nanášaním gélu na svoje prirodzené nechty a na šablóny.Vypracovali : Bc. Hazáková, Gútová, Spurná

          • EXKURZIA v CK GLOBTOUR a CA ELEGANCE TRAVEL

          • V mesiaci november 2022 žiaci III.EP triedy so zameraním na CR uskutočnili exkurziu do cestovnej kancelárie GLOBTOUR a cestovnej agentúry ELEGANCE TRAVEL.

            CK GLOBTOUR je jednou z najvyhľadávanejších CK, ktorá ponúka svoje služby už 42 rokov. Pracovníčka CK poskytla žiakom zaujímavý a profesionálny výklad o práci v CK, porozprávala o histórii CK, organizačnej štruktúre a cene produktu CK. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií.

            Majiteľka, CA ELEGANCE TRAVEL oboznámila študentov s postupom založenia CA. Žiaci pochopili, aký je rozdiel medzi CK a CA.

            Ing. Trginová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Tak ako aj minulý rok, aj v tomto predvianočnom období sa naša škola pod vedením študentky Veroniky Šoganičovej z IV.EP triedy, zapojila do projektu s názvom „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Tento projekt má za cieľ potešiť neznámeho seniora v zariadení pre seniorov, pretože mnohí z nich už nemajú žiadnych príbuzných. Študenti pripravili množstvo krásnych krabíc, ktorých obsah určite poteší nejedného starčeka/babičku v Seniorskom centre v Banskej Bystrici.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          •  

            V týždni 21. 11 – 25.11. sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Študenti súťažili v troch kategóriách a zmerali si sily so svojimi spolužiakmi, ktorí majú angličtinu „v malíčku“. V dvoch kategóriách študenti postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári 2023. Budeme držať palce!

            Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            Kategória 2A

            1. miesto: Daučíková Viktória Ellie, I.EP

            2. miesto: Košútová Natália, I.EP

            3. miesto: Bobošík Adam, II. EP

            Kategória 2B

            1. miesto: Števťaťová Ema, III.EP

            2. miesto: Molčanová Simona, III.EP

            Kategória 2D

            1. miesto: Volf Marek, III.CA2. miesto: Krajčiová Andrea, I.FP

            3. miesto: Šiska Sebastián, I.CA

             

            Ing. Henrieta Fedorová

            Predseda PK cudzích jazykov

          • Šikovný slovenčinár

          • Študenti SOŠ podnikania si v priebehu mesiaca november zmerali vedomosti v súťaži Šikovný slovenčinár. Úspešne si poradili s úlohami zameranými na čítanie s porozumením, overili si svoje pravopisné zručnosti a literárne vedomosti.

             

            Na popredných priečkach sa umiestnili:

             

            Veronika Kúdelová (IV. EP)

            Simona Molčanová (III. EP)

            Sofia Janštová (III. EP)

             

            Víťazom blahoželáme!

             

            Kasalová, Kováčová

          • Poznávame svoje silné stránky

          • V novembri sme pokračovali v realizácii zážitkových aktivít v triedach u našich prvákov. Tento mesiac sme rozvíjali užitočné životné zručnosti ako sebapoznanie, pomenovanie vlastných silných stránok, rozvoj komunikačných zručností a aktívneho počúvania. November dal priestor aj rozvoju kritického myslenia. Hovorili sme spoločne o tom, aké sú naše silné stránky, ale i o tom, ktorá vlastnosť sa nám na druhých nepáči. Diskutovali sme o tom, kedy sa prejavuje dobre alebo nedostatočne rozvinutá schopnosť počúvať druhých a vyskúšali sme si klásť otvorené otázky, ktoré rozvíjajú nielen rozhovor ale i záujem o druhého. Žiaci hľadali odpovede aj na otázky: Čím sa obklopuje a čo potrebuje empatický človek? A prišli napríklad takéto pekné odpovede: potrebuje sebavedomie, starostlivosť o seba, rodinu, priateľstvo, partnerstvo, zdravie, kultúrny zážitok.

            Veríme, že sme sa naučili veľa pekného a užitočného.

             

            Edita Pavúrová, školská mentorka

            Andrea Miškufová, výchovná poradkyňa

          • Postoj chvíľa, si taká krásna...

          • V „predvečer“ významného sviatku, Dňa študentstva, slávnostne prijali štvrtáci z rúk svojej triednej zelené stužky, ktoré symbolizujú nádej úspešného zvládnutia maturitných skúšok.

             

            zapísala: Ing. Grossmanová

          • Chceme byť úspešní a finančne nezávislí...

          • ...preto sa 23.11. 2022 žiaci 1. a 2. ročníka v rámci rozvoja finančnej gramotnosti zúčastnili súťaže FINKVÍZ, organizovanej v spolupráci so spoločnosťou NN. V teste odpovedali na otázky z rôznych oblastí finančnej gramotnosti . Držíme palce, aby sme patrili k tým najúspešnejším.

            zodpovedné: Ing. Valová, Ing. Grossmanová, Mgr. Pantlíková

          • e-test

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) nám v školskom roku 2022/2023 opätovne ponúkol možnosť realizovať školské testovania v systéme e-Test.

            Naša škola sa tiež zapojila do elektronických testovaní JESEŇ 2022

            v termíne od 02. 11. do 11. 11. 2022

            · študenti II. EP, II. FP a II. CA sa otestovali testom z čitateľskej gramotnosti, ktorý trval 45 min.,

            · študenti III. EP, III. FP a III. CA sa otestovali testom z matematickej gramotnosti, ktorý trval 40 min.

            Žiaci dostali predbežné hodnotenie hneď po absolvovaní testov.

            Po ukončení testovacieho obdobia bude na portáli systému e-Test (NOVINKY) prístup k reportom s výsledkami: úspešnosť a dosiahnutý percentil žiakov, úspešnosť školy a celkovú úspešnosť testu.

            Mgr. Ľudmila Pantlíková

          • Jednou nohou v Európe

          • Rytmické tóny španielskej hudby, grécke báje a legendy a majestátna architektúra Francúzska – to je iba zlomok informácií, ktoré si žiaci odboru kozmetik vzájomne odovzdali v rámci sprievodnej akcie ku Dňu študentstva. Každá trieda predstavila vybraný členský štát Európy prostredníctvom tradičnej kultúry, jedla, tradícií, športu a najväčších zaujímavostí. Je nutné podotknúť, že ich výtvory boli nápadité, kreatívne a premyslené. Žiaci si tento tematický deň veľmi užili a my sa už tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Kasalová