• Rozlúčka s maturantmi

          • Minulý týždeň sme sa spoločne ako jeden veľký kolektív (žiaci, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci) rozlúčili s našimi maturantmi. Vzájomne sme si poďakovali za spoločné roky, zaspievali študentskú hymnu, poplakali, zamávali na rozlúčku a vypravili ich do akademického týždňa. Našim maturantom prajeme veľa síl a odhodlanie nielen k zelenému stolu, ale aj do života. Želáme im múdre rozhodnutia, vieru v seba samých a nech žijú život, aký si vysnívali.

          • ERASMUS v Nemecku

          • Projekt realizovaný v Nemecku sa uskutočnil v organizácii VITALIS v Gut Wehlitz, pri Lipsku. Tohto pobytu sa zúčastnilo 12 žiakov – 6 žiačok z odboru kozmetik a 6 žiakov z odboru autoopravár. Žiakov sprevádzali aj dve pedagogické zamestnankyne. Odborná prax našich žiakov prebiehala v multikultúrnom komplexe, kde bývali a svoju prax vykonávali aj žiaci z rôznych kútov sveta, čo umožnilo žiakom našej školy vzdelávať sa nielen po odbornej stránke, ale aj socializovať sa, spoznávať iné kultúry, rešpektovať rozdiely, ktoré medzi sebou, vnímať to, čo nás spája a precvičovať si cudzí jazyk. Čo sa týka odbornej praxe, žiaci pracovali v čo najväčšej miere samostatne, oboznámili sa s prístupom k práci či riešeniu problematiky aj z iného pohľadu, naučili sa nové postupy. Žiačky kozmetičky sa oboznámili s novým typom produktov a ich možným využitím, osvojili si nové praktiky v už naučených procedúrach a naučili sa nové typy masáži. Chlapci autooprávari sa zasa priučili trpezlivosti a spolupráci pri spoločnej úlohe, ktorá im bola zadaná na začiatku praxe – dať dokopy auto, ktoré by už iní možno vyradili. Skúsili si objednávanie súčiastok, ktoré identifikovali ako potrebné a to všetko v cudzom pracovnom systéme a jazyku.

            Bohatý bol aj voľnočasový program. Pravidelne sme navštevovali Lipsko – Kostol sv. Tomáša,  Universität Leipzig, Múzeum súčasnej nemeckej histórie či Pamätník bitky národov. Navštívili sme aj lipskú ZOO, po ktorej sme nachodili mnoho kilometrov a videli exotické zvieratá, z ktorých mnoho nemáte možnosť vidieť v zoologických záhradách na Slovnesku. Takisto sme absolvovali exkurziu so sprievodcom v meste Berlín. Prešli sme mnoho pamätníkov, ktoré odkazujú na formovanie nielen nemeckej histórie, ale aj histórie celej Európy, ako napríklad: Berlínsky múr, budovu parlamentu, Pomník zavraždeným Židom Európy a Bradenburgskú bránu a mnohé iné. Navštívili sme aj Múzeum Volkswagen, kde sme si prezreli modely najstarších, ale aj najnovších modelov áut tejto značky.

            Veríme, že sa nám z toho pobytu podarilo vyťažiť čo najviac.

          • Od programu Erasmus po Erasmus+

          • Spojená škola Banská Bystrica poskytuje svojim žiakom vysoko kvalitné vzdelávanie zamerané na požiadavky súčasného slovenského a medzinárodného trhu práce. Aby naši absolventi boli konkurencieschopní, potrebujú kvalitnú odbornú prípravu aj v zahraničí.  V školskom roku 2021/2022 škola získala grant na projekt v rámci programu ERASMUS+ na zabezpečenie odbornej stáže žiakov a pedagogických zamestnancov v Česku a v Nemecku s názvom Prinášame inovácie.

            Po absolvovaní stáže  dostali žiaci  certifikáty - Europass-Mobilita a Certifikát o absolvovaní stáže, ktoré slúžia na zdokumentovanie schopností a skúseností získaných v inom štáte vo svojom odbore.

          • Erasmus+ alebo výmenný pobyt Chorvátok

          • V mesiaci máj sme sa stali hostiteľskou školu v rámci programu Erasmus+ pre žiačky z Chorvátska v odbore kozmetik, ktoré k nám zavítali spolu s ich majsterkou.              Chorvátske žiačky u nás strávili dvojtýždňovú odbornú prax, ktorú absolvovali pod dohľadom našich majsteriek. Chorvátky sa u nás naučili nové typy manikúr, oboznámili sa s iným typom produktov, zlepšili si angličtinu a spoznali našu krásnu Banskú Bystricu. Keďže dievčatá absolvovali prax súčasne s našimi žiačkami, nebola núdza o vzájomnú komunikáciu v angličtine, pracovné dopĺňanie sa a inšpirovanie sa či porozumenie pre rôznorodosť našich kultúr.    Veríme, že sa Chorvátkam u nás páčilo. My sme si ich návštevu užili a tiež sa novému priučili.Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sa tu naši hostia cítili vítaní.

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Dňa 3.5.2022  sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské finále súťaže o finančnej gramotnosti stredoškolákov. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 6 000 študentov gymnázií, obchodných akadémií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

             

            Postup našich štyroch študentov medzi TOP 20 do finále považujeme za veľký úspech pre ich profesionálny i osobný život, no takisto aj pre našu školu.

             

            Testy vo finálovom kole obsahovali zložité otázky a výpočty zo sveta ekonómie a financií. Rozdiely medzi výsledkami na prvých miestach boli iba v dĺžke času  vypracovania. Vzhľadom na fakt, že naši študenti mali perfektne vypracovanú finančnú časť testov, všetci štyria vyhrali EXTRA výhru  – týždennú platenú stáž vo firme Partners Group Bratislava.

             

            Ako učiteľka ekonómie ďakujem študentom za výbornú prípravu na súťaž a dôstojnú reprezentáciu školy.

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Navštívili sme cestovnú kanceláriu

          • V mesiaci apríl 2022 sa študenti III.EP a IV.EP so zameraním na cestovný ruch zúčastnili exkurzie do CK GLOBTOUR. Pracovníčka CK poskytla žiakom zaujímavý a profesionálny výklad o práci v CK, o jej histórii a organizačnej štruktúre.

            Študentom sa exkurzia veľmi páčila, pretože sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií z oblasti cestovného ruchu.

            Zodp. Ing. Trginová