• Halloweensky odborný výcvik

          • Blížiaci sa sviatok Halloween si dňa 26. 10. 2022 pripomenuli žiaci II. FP a III. FP triedy. Počas odborného výcviku využili svoje kreatívne nápady a prostredníctvom nápaditého líčenia sa zmenili na pavúčie kráľovné, mačacie ženy, kostry a iné bytosti. O ich šikovnosti a kreativite svedčia priložené fotografie.

            Vypracovali: Gútová, Hazáková, Spurná

          • ODVOLILI SME!

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka – odbor kozmetik – sa v rámci hodín občianskej náuky zúčastnili workshopu o komunálnych a župných voľbách, ktoré sa uskutočnia koncom októbra. Workshop prebiehal pod záštitou vzdelávacieho projektu Zmudri. Študenti sa oboznámili s informáciami o zmysle volieb, o možnostiach a sile volebnej kampane a o význame komunálnej a župnej politiky. V závere si prakticky vyskúšali možnosť prvý raz voliť. Osvojené vedomosti žiaci zúročia nielen na hodinách, ale aj v bežnom živote.

                                                                                                                                                               Mgr. Ivana Kasalová

          • Ako poznáme históriu nášho národa ?

          •    V snahe priblížiť,  pripomenúť významné medzníky našej  histórie , sme zorganizovali súťažné podujatie pod názvom - Vznik ČSR a významné osobnosti našich dejín. Zúčastnili sa ho žiaci prvých až tretích ročníkov SOŠ podnikania. Jednotlivé tímy  si zmerali  sily vo vedomostnom teste, preverili  svoju čitateľskú gramotnosť  v práci s textom o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Ďalšie body získali žiaci za vytvorenie plagátu a rečnícky prejav. Celé podujatie bolo podčiarknuté zdravou súťažnou rivalitou. Ďakujeme za účasť a gratulujeme víťaznému družstvu z II.FP triedy.

            Kováčová, Kasalová

          • Župná kalokagatia 2022

          • Dňa 11.10. sa v areáli Strednej odbornej školy pod Bánošom konali krajské vedomostno – orientačné preteky zmiešaných družstiev žiakov stredných škôl – Župná kalokagatia.Každý rok si žiaci z celého kraja zmerajú svoje teoretické vedomosti a fyzické sily na trojkilometrovej trati v teréne. Našu školu reprezentovalo 5-členné družstvo zložené z troch chlapcov – Marek Žerebák, Niko Libutka z III. EP, Adam Margeta z II. CA a dve dievčatá Bibiana Bátoryová z III.EP a Saška Kolářová z III.FP. Súťaže sa zúčastnilo 20 družstiev. Hneď po štarte čakala družstvo streľba zo vzduchovky a teoretické otázky z oblasti civilnej ochrany. Po zodpovedaní otázok bežali na ďalšie 4 stanovištia, ktoré boli zamerané na vedomosti z oblasti – geografie, histórie BBSK, športu – EYOF, olympijské symboly Európskej únie a fyzická disciplína - hod granátom na cieľ. Trať v teréne bola náročná a poriadne preverila fyzickú zdatnosť všetkých súťažiacich. Naši žiaci sa v pretekárskom poli nestratili. Bojovali čo im sily stačili a v konečnom hodnotení obsadili pekné 11. miesto.Celému družstvu ďakujem za reprezentáciu školy a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.
            Mgr. A. Kmeťová

          • Kurz ochrany života a zdravia 2022

          •  Na konci septembra a začiatkom októbra naši tretiaci z III. AA, III. BA, III. CA a z III. EP, III. FP, absolvovali povinný branný trojdňový kurz ochrany života a zdravia. Súčasťou kurzu bola dopravná výchova a príprava na autoškolu. Ďalšou časťou bola topografia. Žiaci si zopakovali pojmy : mapa, mierka mapy, tematický a topografický obsah mapy, turistické značenia, základné pravidlá turistiky. Poznatky z topografie preniesli do praxe v treťom dni na turistickej vychádzke na našom dobre známom Urpíne. Treťou časťou kurzu boli základy poskytovania prvej pomoci a nasledovala streľba zo vzduchovky. Druhý deň žiaci absolvovali turistický pochod z obce Baláže na Kalište. Táto zaniknutá obec nám pripomenula II. svetovú vojnu. Dedina bola dňa 18. 3. 1945 vypálená nemeckým vojskom a obyvateľstvo bolo povraždené. Historickú a kultúrnu pamiatku si naši žiaci mali možnosť bližšie pozrieť. Orientačné tabule zaujímavo popisovali život v obci a kruté osudy ľudí po vpáde nemeckého vojska.Mgr. A. Kmeťová Mgr. G. Miškuf

          • Odborná exkurzia Interbeuty Bratislava

          • Aké sú nové trendy v zdravom stravovaní? Môže byť kozmetika a drogéria ekologická a môžu obaly nezaťažovať životné prostredie? O týchto a ďalších zaujímavých témach sa dozvedeli čosi viac naši štvrtáci so zameraním na podnikanie v obchode na výstave Interbeuty konanej 21.10.2022.Poobedie v Bratislave nám spríjemnili zase študenti cestovného ruchu, ktorí si pripravili prehliadku historickým centrom mesta Bratislavy so zaujímavosťami z histórie starého Prešporka.A pri Národnej rade SR sme stretli aj pár známych osobností z televíznej obrazovky.zodpovedná: Ing. Grossmanová

          • Inkluzívna „výmena“ odborov

          • Keďže udržiavať priateľské vzťahy medzi odbormi a žiakmi je veľmi dôležitým faktorom, zapojili sme sa do projektu s názvom Inklúzia, kde je jedným z našich cieľov utvárať a udržiavať priateľské vzťahy a formovať pozitívnu klímu školy.

            V rámci zrealizovaných aktivít mali študentky II.FP odboru kozmetika možnosť sa na chvíľu stať farmaceutmi a vyskúšať si prácu v laboratóriu. A naopak, študentky z odboru biotechnológia-farmakológia (II.EP a IV.EP) sa mohli stať kozmetičkami. Spoločne strávený čas sme venovali vytváraniu rôznych kozmetických prípravkov. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa viac aj o kozmetických procedúrach.

            Dúfame v to, že tento projekt naučí našich žiakov vzájomnej pomoci a taktiež im pomôže pri utváraní nových kamarátskych vzťahov.

            Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac o aktivitách, ktoré realizujeme, pozrite si našu stránku: https://www.facebook.com/sosp.bio.farm 

             

            Mgr. Silvia Hradovská, Bc. Silvia Hazáková, Mgr. Andrea Miškufová

          • VR generation

          • Naša škola sa prihlásila do unikátneho projektu „VR Generation Z“ zameraného na

            zlepšenie finančnej gramotnosti študentov stredných škôl.

             

            Inovatívnosť projektu spočíva v špeciálne vyvinutej vzdelávacej aplikácii, ktorú si študenti

            ľahko stiahnu do svojich Apple a Android smartfónov. Vo vzdelávacej aplikácií im populárny

            slovenský raper Ego zrozumiteľne vysvetlí množstvo finančných pravidiel a produktov. Ego

            hovorí jazykom mladých ľudí, preto sú informácie pre nich ľahko pochopiteľné a

            zapamätateľné. Pre efektívnejšiu výučbu využíva mobilná aplikácia technológiu virtuálnej

            reality.

             

            Projekt vznikol pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky a organizuje ho

            Tatrabanka, a.s.

             

            V rámci projektu sa naši študenti v dňoch 24.-27.10.2022 zúčastnili pilotného testovania

            finančnej gramotnosti.

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Prezentácia výrobkov

          • Študentky 1.FP triedy sa zúčastnili 14.10. 2022 prezentácie, ktorá sa týkala výrobkov zo skla, a to : sklenených pilníkov, sklenených škrabiek na päty, manikérskych tyčiniek. Materiál, z ktorého je sklenený pilník vyrobený, neobsahuje žiadne ťažké kovy, iné nežiadúce prvky alebo zložky, ktoré by mohli byť škodlivé pre ľudský organizmus. Hlavné charakteristiky sklenených pilníkov sú : životnosť, šetrnosť, hygiena, pevnosť, bezpečnosť, všestrannosť pre študentky a zákazníčky.Vypracovala : Bc. Hazáková, Gútová, Spurná

          • Netradičná hodina slovenčiny

          • Netradičná hodina slovenčinyŽiačky I. FP - odbor kozmetik vymenili známe priestory triedy za netradičný priestor Štátnej vedeckej knižnice na Lazovej ulici v Banskej Bystrici, kde absolvovali dňa 18.10.2022 netradičnú hodinu slovenského jazyka a literatúry. Študentky sa počas návštevy knižnice oboznámili so službami knižnice, spoznali nové knižné tituly a viaceré z nich využili možnosť registrácie a priamej výpožičky knihy. Zároveň ocenili netradičnú formu výučby a priznali, že táto návšteva knižnice jednoznačne nebola posledná.Mgr. Ivana Kasalová

          • Noc výskumníka

          • Dňa 30.9.2022 sa študenti všetkých ročníkov odboru biotechnológia a farmakológia pod vedením Ing. Renáty Bírešovej a Mgr. Michaely Zongorovej zúčastnili výstavy vedy a techniky pod názvom Noc výskumníka. Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, aj prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Eduarda Hegera. Priestory výstavy sa nachádzali v banskobystrickom obchodnom centre Európa.

            Výstava pozostávala z dvadsiatich ôsmych vedeckých stánkov, na ktorých naši žiaci videli mnoho zaujímavostí z rôznych vedných oblastí. Z oblasti techniky to boli technológie budúcnosti, 3D tlač, priemyselná automatizácia v praxi, vedecké hračky, elektromotory, počítačové hry a modely, drony, Wall-e a kybernetická ochrana. Biológiu a ekológiu si mohli pozrieť v stánku ekomerača, zmerať si svoju ekostopu, dozvedeli sa niečo o pralesoch v Amazónii, o bunkách, o genetickej podstate vône a chuti a pozreli si praktické ukážky prvej pomoci. Z chémie videli pokusy farebnej chémie či biochemické pokusy s pivom. Zaujímavá bola aj virtuálna geografia či zahraničné a prekladateľské aktivity.

            Výstava bola veľmi podnetná a zaujímavá. Veríme, že sa na tejto skvelej akcii budeme môcť zúčastniť aj budúci rok.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • DOD na Slovenskej agentúre životného prostredia

          • Dňa 27.9.2022 sa žiaci 3. ročníka odboru biotechnológia a farmakológia a žiačky 1. ročníka odboru kozmetik zúčastnili Dňa otvorených dverí na Slovenskej agentúre životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici. V rámci prednášky odznelo mnoho podnetných myšlienok a niekoľko kľúčových príkladov z praxe, ako môžu malé zmeny v domácnostiach alebo v záhradách, v dopravných návykoch či vykurovaní prispieť k boju proti zmene klímy.

            Žiaci sa zapojili do kvízu, kde úspešne zvládli odpovede na otázky týkajúce sa všeobecných vedomostí o klimatických zmenách. Zároveň si vyskúšali fungovanie nového interaktívneho panelu, ktorý meria ekologickú stopu obyvateľov. Súčasťou exkurzie bola prehliadka priestorov SAŽP a 3D prezentácia ekologickej rekonštrukcie areálu, ktorý bude slúžiť aj širokej verejnosti.

            Veríme, že si naši študenti z toho odnesú čo najviac aj do budúceho života.

            Mgr. Silvia Hradovská
            Ing. Eva Ružinská, PhD

          • Zážitková Expozícia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitková Expozícia.

            Dátum 27. september patrí oslavám cestovného ruchu už od roku 1979. V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej. Pri tejto príležitosti študenti 4. EP triedy so zameraním na CR navštívili Thurzo – Fuggerovskú zážitkovú expozíciu v priestoroch mestského hradu v Barbakane. O najväčšom obchodnom podniku na svete v danej dobe, ktorý pracoval na prelome 15. a 16. storočia, nám porozprávali “živé obrazy“ Ján Thurzo a Jakob Fugger. Baník z bronzovej doby vyrozprával o rozvoji baníctva v meste a o vzniku mesta Banská Bystrica nám veľa zaujímavého prezradil prvý richtár Ondrej. Študenti mohli nazrieť aj do štôlne.

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • 26. september – Európsky deň jazykov

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov všetky vyučujúce anglického jazyka v týždni od 26.9. do 30.9. zapojili žiakov do aktivít, ktoré boli zverejnené na stránke Európskeho centra moderných jazykov.

            Študenti napríklad vymýšľali idiómy spojené s farbou – napríklad šedá myš, červený ako paprika, červený ako rak, biely ako krieda, biely ako stena. Z nahrávok určovali, ktorý európsky jazyk počujú. Určovali, ktorú európsku krajinu vidia na obrázkoch a navrhovali obrázky, ktoré by reprezentovali Slovensko. Vysvetľovali anglicky význam unikátnych slovenských slov ako napr. fujara, švindliar či šmirkas. Prekladali slovenské frazeologizmy do angličtiny a vysvetľovali ich význam. Žiaci sa tento rok popasovali aj s citátmi slávnych osobností z rôznych krajín Európy, ktoré museli vysvetliť vlastnými slovami v anglickom jazyku. Pri vytváraní vlastného dizajnu trička ku dňu jazykov premostili grafickú tvorivosť a výtvarnú zručnosť s angličtinou. Niektoré žiačky prekladali recept svojej obľúbenej narodeninovej torty.

            Študentom sa úlohy páčili a naučili sa aj niečo nové o štátoch Európy.

            Aktivít sa zúčastnili triedy I.EP, I.FP, I.CA, II.EP, III.EP, III.CA, I.AA, II.KA

            Ing. Fedorová Henrieta

            predseda PK cudzích jazykov

          • A čo je láska?

          • Odpoveď na túto otázku hľadali žiaci III.EP, II.FP. IV.EP v celosvetovo unikátnej Banke lásky v Banskej Štiavnici. Ide o zážitkový dom venovaný láske Andreja Sládkoviča k Márii Pišlovej, z ktorej sa zrodila najdlhšia ľúbostná báseň na svete.

            V Banke lásky sme prežili 60 minút romantiky, smiechu a dojatia.

            Po ukončení prehliadky sme tento nezabudnuteľný zážitok umocnili prehliadkou prekrásnej Banskej Štiavnice.

            Mgr. Kováčová, Mgr. Kasalová