• ODVOLILI SME!

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka – odbor kozmetik – sa v rámci hodín občianskej náuky zúčastnili workshopu o komunálnych a župných voľbách, ktoré sa uskutočnia koncom októbra. Workshop prebiehal pod záštitou vzdelávacieho projektu Zmudri. Študenti sa oboznámili s informáciami o zmysle volieb, o možnostiach a sile volebnej kampane a o význame komunálnej a župnej politiky. V závere si prakticky vyskúšali možnosť prvý raz voliť. Osvojené vedomosti žiaci zúročia nielen na hodinách, ale aj v bežnom živote.

                                                                                                                                                               Mgr. Ivana Kasalová

          • Ako poznáme históriu nášho národa ?

          •    V snahe priblížiť,  pripomenúť významné medzníky našej  histórie , sme zorganizovali súťažné podujatie pod názvom - Vznik ČSR a významné osobnosti našich dejín. Zúčastnili sa ho žiaci prvých až tretích ročníkov SOŠ podnikania. Jednotlivé tímy  si zmerali  sily vo vedomostnom teste, preverili  svoju čitateľskú gramotnosť  v práci s textom o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Ďalšie body získali žiaci za vytvorenie plagátu a rečnícky prejav. Celé podujatie bolo podčiarknuté zdravou súťažnou rivalitou. Ďakujeme za účasť a gratulujeme víťaznému družstvu z II.FP triedy.

            Kováčová, Kasalová

          • Župná kalokagatia 2022

          • Dňa 11.10. sa v areáli Strednej odbornej školy pod Bánošom konali krajské vedomostno – orientačné preteky zmiešaných družstiev žiakov stredných škôl – Župná kalokagatia.Každý rok si žiaci z celého kraja zmerajú svoje teoretické vedomosti a fyzické sily na trojkilometrovej trati v teréne. Našu školu reprezentovalo 5-členné družstvo zložené z troch chlapcov – Marek Žerebák, Niko Libutka z III. EP, Adam Margeta z II. CA a dve dievčatá Bibiana Bátoryová z III.EP a Saška Kolářová z III.FP. Súťaže sa zúčastnilo 20 družstiev. Hneď po štarte čakala družstvo streľba zo vzduchovky a teoretické otázky z oblasti civilnej ochrany. Po zodpovedaní otázok bežali na ďalšie 4 stanovištia, ktoré boli zamerané na vedomosti z oblasti – geografie, histórie BBSK, športu – EYOF, olympijské symboly Európskej únie a fyzická disciplína - hod granátom na cieľ. Trať v teréne bola náročná a poriadne preverila fyzickú zdatnosť všetkých súťažiacich. Naši žiaci sa v pretekárskom poli nestratili. Bojovali čo im sily stačili a v konečnom hodnotení obsadili pekné 11. miesto.Celému družstvu ďakujem za reprezentáciu školy a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.
            Mgr. A. Kmeťová

          • Kurz ochrany života a zdravia 2022

          •  Na konci septembra a začiatkom októbra naši tretiaci z III. AA, III. BA, III. CA a z III. EP, III. FP, absolvovali povinný branný trojdňový kurz ochrany života a zdravia. Súčasťou kurzu bola dopravná výchova a príprava na autoškolu. Ďalšou časťou bola topografia. Žiaci si zopakovali pojmy : mapa, mierka mapy, tematický a topografický obsah mapy, turistické značenia, základné pravidlá turistiky. Poznatky z topografie preniesli do praxe v treťom dni na turistickej vychádzke na našom dobre známom Urpíne. Treťou časťou kurzu boli základy poskytovania prvej pomoci a nasledovala streľba zo vzduchovky. Druhý deň žiaci absolvovali turistický pochod z obce Baláže na Kalište. Táto zaniknutá obec nám pripomenula II. svetovú vojnu. Dedina bola dňa 18. 3. 1945 vypálená nemeckým vojskom a obyvateľstvo bolo povraždené. Historickú a kultúrnu pamiatku si naši žiaci mali možnosť bližšie pozrieť. Orientačné tabule zaujímavo popisovali život v obci a kruté osudy ľudí po vpáde nemeckého vojska.Mgr. A. Kmeťová Mgr. G. Miškuf

          • Odborná exkurzia Interbeuty Bratislava

          • Aké sú nové trendy v zdravom stravovaní? Môže byť kozmetika a drogéria ekologická a môžu obaly nezaťažovať životné prostredie? O týchto a ďalších zaujímavých témach sa dozvedeli čosi viac naši štvrtáci so zameraním na podnikanie v obchode na výstave Interbeuty konanej 21.10.2022.Poobedie v Bratislave nám spríjemnili zase študenti cestovného ruchu, ktorí si pripravili prehliadku historickým centrom mesta Bratislavy so zaujímavosťami z histórie starého Prešporka.A pri Národnej rade SR sme stretli aj pár známych osobností z televíznej obrazovky.zodpovedná: Ing. Grossmanová

          • Inkluzívna „výmena“ odborov

          • Keďže udržiavať priateľské vzťahy medzi odbormi a žiakmi je veľmi dôležitým faktorom, zapojili sme sa do projektu s názvom Inklúzia, kde je jedným z našich cieľov utvárať a udržiavať priateľské vzťahy a formovať pozitívnu klímu školy.

            V rámci zrealizovaných aktivít mali študentky II.FP odboru kozmetika možnosť sa na chvíľu stať farmaceutmi a vyskúšať si prácu v laboratóriu. A naopak, študentky z odboru biotechnológia-farmakológia (II.EP a IV.EP) sa mohli stať kozmetičkami. Spoločne strávený čas sme venovali vytváraniu rôznych kozmetických prípravkov. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa viac aj o kozmetických procedúrach.

            Dúfame v to, že tento projekt naučí našich žiakov vzájomnej pomoci a taktiež im pomôže pri utváraní nových kamarátskych vzťahov.

            Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac o aktivitách, ktoré realizujeme, pozrite si našu stránku: https://www.facebook.com/sosp.bio.farm 

             

            Mgr. Silvia Hradovská, Bc. Silvia Hazáková, Mgr. Andrea Miškufová

          • VR generation

          • Naša škola sa prihlásila do unikátneho projektu „VR Generation Z“ zameraného na

            zlepšenie finančnej gramotnosti študentov stredných škôl.

             

            Inovatívnosť projektu spočíva v špeciálne vyvinutej vzdelávacej aplikácii, ktorú si študenti

            ľahko stiahnu do svojich Apple a Android smartfónov. Vo vzdelávacej aplikácií im populárny

            slovenský raper Ego zrozumiteľne vysvetlí množstvo finančných pravidiel a produktov. Ego

            hovorí jazykom mladých ľudí, preto sú informácie pre nich ľahko pochopiteľné a

            zapamätateľné. Pre efektívnejšiu výučbu využíva mobilná aplikácia technológiu virtuálnej

            reality.

             

            Projekt vznikol pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky a organizuje ho

            Tatrabanka, a.s.

             

            V rámci projektu sa naši študenti v dňoch 24.-27.10.2022 zúčastnili pilotného testovania

            finančnej gramotnosti.

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Prezentácia výrobkov

          • Študentky 1.FP triedy sa zúčastnili 14.10. 2022 prezentácie, ktorá sa týkala výrobkov zo skla, a to : sklenených pilníkov, sklenených škrabiek na päty, manikérskych tyčiniek. Materiál, z ktorého je sklenený pilník vyrobený, neobsahuje žiadne ťažké kovy, iné nežiadúce prvky alebo zložky, ktoré by mohli byť škodlivé pre ľudský organizmus. Hlavné charakteristiky sklenených pilníkov sú : životnosť, šetrnosť, hygiena, pevnosť, bezpečnosť, všestrannosť pre študentky a zákazníčky.Vypracovala : Bc. Hazáková, Gútová, Spurná

          • Netradičná hodina slovenčiny

          • Netradičná hodina slovenčinyŽiačky I. FP - odbor kozmetik vymenili známe priestory triedy za netradičný priestor Štátnej vedeckej knižnice na Lazovej ulici v Banskej Bystrici, kde absolvovali dňa 18.10.2022 netradičnú hodinu slovenského jazyka a literatúry. Študentky sa počas návštevy knižnice oboznámili so službami knižnice, spoznali nové knižné tituly a viaceré z nich využili možnosť registrácie a priamej výpožičky knihy. Zároveň ocenili netradičnú formu výučby a priznali, že táto návšteva knižnice jednoznačne nebola posledná.Mgr. Ivana Kasalová

          • Noc výskumníka

          • Dňa 30.9.2022 sa študenti všetkých ročníkov odboru biotechnológia a farmakológia pod vedením Ing. Renáty Bírešovej a Mgr. Michaely Zongorovej zúčastnili výstavy vedy a techniky pod názvom Noc výskumníka. Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, aj prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Eduarda Hegera. Priestory výstavy sa nachádzali v banskobystrickom obchodnom centre Európa.

            Výstava pozostávala z dvadsiatich ôsmych vedeckých stánkov, na ktorých naši žiaci videli mnoho zaujímavostí z rôznych vedných oblastí. Z oblasti techniky to boli technológie budúcnosti, 3D tlač, priemyselná automatizácia v praxi, vedecké hračky, elektromotory, počítačové hry a modely, drony, Wall-e a kybernetická ochrana. Biológiu a ekológiu si mohli pozrieť v stánku ekomerača, zmerať si svoju ekostopu, dozvedeli sa niečo o pralesoch v Amazónii, o bunkách, o genetickej podstate vône a chuti a pozreli si praktické ukážky prvej pomoci. Z chémie videli pokusy farebnej chémie či biochemické pokusy s pivom. Zaujímavá bola aj virtuálna geografia či zahraničné a prekladateľské aktivity.

            Výstava bola veľmi podnetná a zaujímavá. Veríme, že sa na tejto skvelej akcii budeme môcť zúčastniť aj budúci rok.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • DOD na Slovenskej agentúre životného prostredia

          • Dňa 27.9.2022 sa žiaci 3. ročníka odboru biotechnológia a farmakológia a žiačky 1. ročníka odboru kozmetik zúčastnili Dňa otvorených dverí na Slovenskej agentúre životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici. V rámci prednášky odznelo mnoho podnetných myšlienok a niekoľko kľúčových príkladov z praxe, ako môžu malé zmeny v domácnostiach alebo v záhradách, v dopravných návykoch či vykurovaní prispieť k boju proti zmene klímy.

            Žiaci sa zapojili do kvízu, kde úspešne zvládli odpovede na otázky týkajúce sa všeobecných vedomostí o klimatických zmenách. Zároveň si vyskúšali fungovanie nového interaktívneho panelu, ktorý meria ekologickú stopu obyvateľov. Súčasťou exkurzie bola prehliadka priestorov SAŽP a 3D prezentácia ekologickej rekonštrukcie areálu, ktorý bude slúžiť aj širokej verejnosti.

            Veríme, že si naši študenti z toho odnesú čo najviac aj do budúceho života.

            Mgr. Silvia Hradovská
            Ing. Eva Ružinská, PhD

          • Zážitková Expozícia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitková Expozícia.

            Dátum 27. september patrí oslavám cestovného ruchu už od roku 1979. V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej. Pri tejto príležitosti študenti 4. EP triedy so zameraním na CR navštívili Thurzo – Fuggerovskú zážitkovú expozíciu v priestoroch mestského hradu v Barbakane. O najväčšom obchodnom podniku na svete v danej dobe, ktorý pracoval na prelome 15. a 16. storočia, nám porozprávali “živé obrazy“ Ján Thurzo a Jakob Fugger. Baník z bronzovej doby vyrozprával o rozvoji baníctva v meste a o vzniku mesta Banská Bystrica nám veľa zaujímavého prezradil prvý richtár Ondrej. Študenti mohli nazrieť aj do štôlne.

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • 26. september – Európsky deň jazykov

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov všetky vyučujúce anglického jazyka v týždni od 26.9. do 30.9. zapojili žiakov do aktivít, ktoré boli zverejnené na stránke Európskeho centra moderných jazykov.

            Študenti napríklad vymýšľali idiómy spojené s farbou – napríklad šedá myš, červený ako paprika, červený ako rak, biely ako krieda, biely ako stena. Z nahrávok určovali, ktorý európsky jazyk počujú. Určovali, ktorú európsku krajinu vidia na obrázkoch a navrhovali obrázky, ktoré by reprezentovali Slovensko. Vysvetľovali anglicky význam unikátnych slovenských slov ako napr. fujara, švindliar či šmirkas. Prekladali slovenské frazeologizmy do angličtiny a vysvetľovali ich význam. Žiaci sa tento rok popasovali aj s citátmi slávnych osobností z rôznych krajín Európy, ktoré museli vysvetliť vlastnými slovami v anglickom jazyku. Pri vytváraní vlastného dizajnu trička ku dňu jazykov premostili grafickú tvorivosť a výtvarnú zručnosť s angličtinou. Niektoré žiačky prekladali recept svojej obľúbenej narodeninovej torty.

            Študentom sa úlohy páčili a naučili sa aj niečo nové o štátoch Európy.

            Aktivít sa zúčastnili triedy I.EP, I.FP, I.CA, II.EP, III.EP, III.CA, I.AA, II.KA

            Ing. Fedorová Henrieta

            predseda PK cudzích jazykov

          • A čo je láska?

          • Odpoveď na túto otázku hľadali žiaci III.EP, II.FP. IV.EP v celosvetovo unikátnej Banke lásky v Banskej Štiavnici. Ide o zážitkový dom venovaný láske Andreja Sládkoviča k Márii Pišlovej, z ktorej sa zrodila najdlhšia ľúbostná báseň na svete.

            V Banke lásky sme prežili 60 minút romantiky, smiechu a dojatia.

            Po ukončení prehliadky sme tento nezabudnuteľný zážitok umocnili prehliadkou prekrásnej Banskej Štiavnice.

            Mgr. Kováčová, Mgr. Kasalová

          • Máme majsterky Európy

          • Dňa 19.6.2022 sa žiačky našej školy Kristina Palušová a Aileen Golecká (II. EP) zúčastnili na Majstrovstvách Európy v tanečnej súťaži Showtime Dance (V4 Dance Cup), ktorá sa uskutočnila na Balatone. Na Balaton sa dostali vďaka tomu, že sa zúčastnili so svojím tímom Team Fantasy na prvej súťaži v Leviciach, kde vyhrali prvé miesto a dostali zlaté ocenenie s diplomom a zlatým pohárom. Majstrovstvá Európy zvládli úžasne a umiestnili sa na prvom mieste. Môžeme byť hrdí na naše šikovné majsterky Európy.

            Aileen Golecká - žiačka II. EP

          • Exkurzia Budapešť

          • Dňa 22.6.2022 sme sa my, žiaci Spojenej školy, zúčastnili zaujímavej exkurzie v jednom z najkrajších miest Európy – Budapešti. Cesta do Budapešti trvala takmer 3 hodiny, počas ktorých nám v autobuse naša sprievodkyňa z Krupiny porozprávala základné informácie o meste, jeho histórií a kultúre. Oboznámila nás o cieľoch výletu a o pamiatkach, ktoré navštívime. Naša exkurzia začala pri Námestí hrdinov, odkiaľ sme prešli na pravú stranu Dunaja do časti Buda. Tu sme si pozreli Rybársku baštu, Matejov kostol a nádvorie hradného areálu. Pokochali sme sa panorámou mesta. Naša cesta pokračovala ďalej do peštianskej časti,  na  Námestie Vorosmarty Tér, kde sme mali čas pokochať sa atmosférou tohto nádherného mesta. Po ceste sme už len spomínali na skvelé zážitky, na ktoré si v budúcnosti radi spomeniem, ba možno si ich aj zopakujeme. 

            Mgr. Miškufová Andrea

          • „Miništátnice“

          • Dňa 2.6.2022 sa v rámci odboru biotechnológia-farmakológia po prvýkrát uskutočnili obhajoby ročníkových prác žiakov tretieho ročníka.

            Cieľom ročníkových prác je naučiť žiakov spracovať konkrétnu odbornú tému, ktorú si v rámci svojho odboru vyberú. Na svojich prácach usilovne pracovali počas celého druhého polroka. Témy prác boli rôznorodé, žiaci si ich vybrali s ohľadom na ich záujmy. Každá práca mala zaujímavý obsah a bola spracovaná na odbornej úrovni. Témy tohtoročných prác boli – Endometrióza; Fytoterapia; Cholesterol; Izolácia DNA.

            V rámci hodín praktických cvičení a farmakológie realizovali praktickú časť k svojim prácam. Žiaci si ďalej zdokonalili zručnosti pri práci s odbornou literatúrou a preukázali schopnosť zaujať vlastný postoj k naštudovanej problematike. Dôležitou súčasťou ročníkovej práce bola verejná prezentácia každého žiaka pred komisiou, vedením školy a ostatnými žiakmi nášho odboru.

            Počas prezentácie svojej práce prezentovali všetko, čo sa o vybranej téme dozvedeli, aké nové poznatky získali, vyjadrili svoje názory a podali návrhy na riešenie rôznych problémov súvisiacich s témou ich práce. Jednoznačne sme sa ako komisia zhodli, že úroveň prezentácii bola porovnateľná  s obhajobami bakalárskych prác študentov vysokých škôl.

            Za všetky odprezentované ročníkové práce patrí našim žiakom obrovská pochvala. Veríme, že tohtoročné práce budú motivovať mladších spolužiakov k príprave ďalších výnimočných prác, ktoré budú v dobrom mene reprezentovať náš odbor.

             

            Mgr. Silvia Hradovská

          • Rozlúčka s maturantmi

          • Minulý týždeň sme sa spoločne ako jeden veľký kolektív (žiaci, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci) rozlúčili s našimi maturantmi. Vzájomne sme si poďakovali za spoločné roky, zaspievali študentskú hymnu, poplakali, zamávali na rozlúčku a vypravili ich do akademického týždňa. Našim maturantom prajeme veľa síl a odhodlanie nielen k zelenému stolu, ale aj do života. Želáme im múdre rozhodnutia, vieru v seba samých a nech žijú život, aký si vysnívali.

          • ERASMUS v Nemecku

          • Projekt realizovaný v Nemecku sa uskutočnil v organizácii VITALIS v Gut Wehlitz, pri Lipsku. Tohto pobytu sa zúčastnilo 12 žiakov – 6 žiačok z odboru kozmetik a 6 žiakov z odboru autoopravár. Žiakov sprevádzali aj dve pedagogické zamestnankyne. Odborná prax našich žiakov prebiehala v multikultúrnom komplexe, kde bývali a svoju prax vykonávali aj žiaci z rôznych kútov sveta, čo umožnilo žiakom našej školy vzdelávať sa nielen po odbornej stránke, ale aj socializovať sa, spoznávať iné kultúry, rešpektovať rozdiely, ktoré medzi sebou, vnímať to, čo nás spája a precvičovať si cudzí jazyk. Čo sa týka odbornej praxe, žiaci pracovali v čo najväčšej miere samostatne, oboznámili sa s prístupom k práci či riešeniu problematiky aj z iného pohľadu, naučili sa nové postupy. Žiačky kozmetičky sa oboznámili s novým typom produktov a ich možným využitím, osvojili si nové praktiky v už naučených procedúrach a naučili sa nové typy masáži. Chlapci autooprávari sa zasa priučili trpezlivosti a spolupráci pri spoločnej úlohe, ktorá im bola zadaná na začiatku praxe – dať dokopy auto, ktoré by už iní možno vyradili. Skúsili si objednávanie súčiastok, ktoré identifikovali ako potrebné a to všetko v cudzom pracovnom systéme a jazyku.

            Bohatý bol aj voľnočasový program. Pravidelne sme navštevovali Lipsko – Kostol sv. Tomáša,  Universität Leipzig, Múzeum súčasnej nemeckej histórie či Pamätník bitky národov. Navštívili sme aj lipskú ZOO, po ktorej sme nachodili mnoho kilometrov a videli exotické zvieratá, z ktorých mnoho nemáte možnosť vidieť v zoologických záhradách na Slovnesku. Takisto sme absolvovali exkurziu so sprievodcom v meste Berlín. Prešli sme mnoho pamätníkov, ktoré odkazujú na formovanie nielen nemeckej histórie, ale aj histórie celej Európy, ako napríklad: Berlínsky múr, budovu parlamentu, Pomník zavraždeným Židom Európy a Bradenburgskú bránu a mnohé iné. Navštívili sme aj Múzeum Volkswagen, kde sme si prezreli modely najstarších, ale aj najnovších modelov áut tejto značky.

            Veríme, že sa nám z toho pobytu podarilo vyťažiť čo najviac.

          • Od programu Erasmus po Erasmus+

          • Spojená škola Banská Bystrica poskytuje svojim žiakom vysoko kvalitné vzdelávanie zamerané na požiadavky súčasného slovenského a medzinárodného trhu práce. Aby naši absolventi boli konkurencieschopní, potrebujú kvalitnú odbornú prípravu aj v zahraničí.  V školskom roku 2021/2022 škola získala grant na projekt v rámci programu ERASMUS+ na zabezpečenie odbornej stáže žiakov a pedagogických zamestnancov v Česku a v Nemecku s názvom Prinášame inovácie.

            Po absolvovaní stáže  dostali žiaci  certifikáty - Europass-Mobilita a Certifikát o absolvovaní stáže, ktoré slúžia na zdokumentovanie schopností a skúseností získaných v inom štáte vo svojom odbore.