• Naša jarná lyžovačka

          • V prvej polovici marca žiaci našej školy z I.CA, I.BA a I.FP triedy absolvovali lyžiarsky výcvikový kurz v stredisku SKI TÁLE. 

            Nikto nám pred kurzom neveril, že budeme mať na svahu ešte sneh, ale opak bol pravdou. Čakala nás jarná lyžovačka a prázdne svahy, ktoré sme využili naplno.

            Začiatočníci sa naučili základné oblúky, zvládli jazdu na pome a na koniec prekvapili samých seba, keď zlyžovali najťažšiu zjazdovku. Pokročilí lyžiari vylepšovali svoju techniku a najlepší lyžiari rezali carvingový oblúk jeden za druhým.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť na kurze.

            Mgr. A. Kmeťová, Mgr. G. Miškuf

          • Lyžovali sme v prašane

          • V polovici februára naši žiaci z I.AA a I. EP absolvovali lyžiarsky kurz v lyžiarskom stredisku SKI TÁLE. Počasie nám vyšlo ako z katalógu, krásne slnečné dni nás sprevádzali celým kurzom a o snehových podmienkach ani nehovoríme. Paráda, špica, prachový sniežik, lepšie sme si ani nemohli priať. 

            Začiatočníci sa naučili základné oblúčiky, jazdu na vleku, pokročilí lyžiari vylepšovali svoje carvingové oblúky, krátke slalomové oblúčiky, jazdu v neupravenom teréne a iné lyžiarske zručnosti. Nálada v kolektíve bola výborná.

            Ďakujeme všetkým žiakom za pohodičkový priebeh kurzu, dúfame, že nadobudnuté lyžiarske zručnosti si budú naďalej zlepšovať a prajeme im veľa bezpečne nalyžovaných kilometrov.

             

            Mgr. A. Kmeťová, Mgr. G. Miškuf

          • Keď hodina chutí

          • Ako chutia rôzne druhy syra, ako sa vyrábajú a zrejú a samozrejme mnoho ďalších užitočných informácií a zaujímavostí sme sa dozvedeli na hodine tovaroznalectva, ktorú sme si spravili netradičnou a pripravili sme si ochutnávku viacerých druhov syra z rôznych „kútov“ sveta.

            Kto hodinu pripravil? Tretiaci v bloku podnikanie v obchode

            Kedy? 17.2.2023

            Zodpovedná: Ing. Ľ. Grosmanová

          • Svetový deň boja proti rakovine

          • Aj tento rok sme  si  4. februára pripomenuli Svetový deň boja proti rakovine, ktorý vyhlasuje Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (Union for International Cancer Control). Naše študentky odboru Biotechnológia a farmakológia si pri tejto príležitosti pripravili prednášky na tému prevencie tohto ochorenia, ktoré sú prezentované v jednotlivých triedach  Spojenej školy. Ich  cieľ je urobiť osvetu  a poukázať na to , že onkologické ochorenia nemusia byť strašiakom, ale dôležité je im predísť.

            Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

          • Ako komunikujeme?

          • Žiaci prvého ročníka odboru obchod a podnikanie sa pred jarnými prázdninami zúčastnili workshopu,  kde si prakticky vyskúšali rôzne spôsoby komunikácie, spoznali čo všetko tvorí a ovplyvňuje našu komunikáciu. Prostredníctvom pani Mgr. Zlaty Trubanovej, z Centra voľného času  - Junior, sa oboznámili  s príčinami  vzniku bariér v komunikácii a spôsobmi  ako  odovzdať svoje myšlienky.

             

            Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

          • Deň onko-prevencie

          • Počuli ste už o tom, že február je mesiac povedomia o onkologických ochoreniach? 🎗️

            Vedeli ste, že onkologické ochorenia patria hneď po srdcovocievnych chorobách medzi tie, ktoré sa vyskytujú najčastejšie⁉️ Tejto problematike sa venujú aj naše študentky odboru biotechnológia a farmakológia, ktoré o téme prezentujú medzi spolužiakmi v rámci celej Spojenej školy. Spolupodieľajú sa na tom aj žiačky z odboru kozmetik, ktoré vytvárajú k téme propagačné plagáty.

            O tom, že rakovine  je lepšie predchádzať, ako ju liečiť  sa  žiaci druhého ročníka dozvedeli práve na Dni onko-prevencie, ktorý sa realizoval v Europa shopping center v Banskej Bystrici.

            Odborníci v ich stánkoch radili ľuďom, čo môžu pre seba urobiť, aby sa chránili pred onkologickými ochoreniami. Mali sme možnosť navštíviť stánky, kde sa venovali rakovine hrubého čreva, pľúc, prsníkov, krčka maternice, či semenníkov. Taktiež sme si na počkanie a bezplatne mohli zmerať hladinu cholesterolu, množstvo telesného tuku a množstvo oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu.

             

            Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

            Mgr. Silvia Hrádovská

          • Na chémii inkluzívne

          • S našimi druhákmi v 2EP triede sme 8. marca 2023 realizovali aktivity zamerané na sebapoznávanie a zároveň rozvoj poznania žiakov v triede navzájom. Žiaci pomenovali charakteristiky prítomné v triede, dali si navzájom ocenenie o tom, ako sa vnímajú a vidia. Spätná väzba od druhých priniesla priestor na reflexiu toho, čo už o sebe žiaci vedia a ocenenie od spolužiakov to upevnilo. Tak isto reflektovali, ktoré z ocenení bolo pre nich nové a potešilo. Pracovali s terminológiou vlastností a silných stránok a tie premenili na sústavu prvkov. Vytvorili skratky prvkov, kde napríklad Na je nadšenie, Nk je nekonfliktnosť, Ov je odolnosť voči záťaži alebo Ou je ochota učiť sa. Keďže sme boli na chémii, skúsili vytvárať zlúčeniny takto pomenovaných prvkov. Prišli sme spolu na to, že ak sa napríklad spojí Sp ako spolupráca s prvkom Šik, ktorým je šikovnosť, môže sa to prejaviť u človeka tak, že  sa vie ľahko rozhodovať  a nachádzať rôzne riešenia v ťažkých situáciách. Žiaci priniesli aj zlúčenie prvkov, kde dochádza k nepriaznivej reakcii. Zlúčili Ro ako rozvážnosť s Ry ako rýchlosť. Žiaci vnímali, že pri takejto kombinácii prvkov sa môže človek rýchlo rozhodnúť a nie vždy to rozhodnutie musí byť správne. Rozvíjali sme tak životnú zručnosť sebapoznávania ako jednu z užitočných životných zručností pre úspech a ako zručnosť, ktorá podporuje rozvoj v oblastiach očakávaných ako dôležitých pre budúcnosť.

            Aktivita bola realizovaná v rámci zapojenia školy do projektu Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácie na trhu práce v Banskobystrickom samosprávnom kraji (skrátene Regionálna platforma odborného vzdelávania).

             

            Mgr. Silvia Hradovská

            Mgr. Andrea Miškufová

            Ing. arch. Edita Pavúrová, PhD., školský mentor

          • ​​​​​​​Lash lifting

          • Chceš obočie zahustiť, zvýrazniť, alebo narovnať smerom nahor tak príď k študentkám SOŠ podnikania v odbore kozmetik,ktoré absolvovali kurz Laminácia obočia, Lash lifting, Chemický peeling.

            Cieľom laminácie bolo dosiahnuť modelované a výrazné obočie bez zásahu do jeho prirodzenej štruktúry. Patrí k najmodernejším a najnovším technikám aplikovanej keratínovej výživy.

            Lash lifting je procedúra, ktorá je vhodná pre zákazníčky, ktoré nechcú umelé mihalnice, no rady by zvýraznili svoju krásu optickým predlžením ich prírodných mihalníc.

            Chemický peeling je určený na hĺbkovú obnovu s účinkom výrazného omladenia, vyhladenie vrások, akné, pigmentových škvŕn a ďalších defektov pleti. Takéto kurzy by nemali chýbať v ponuke každej kozmetičky a vizážistky.

            Vypracovali: Bc.Silvia Hazáková, Karolina Gútová

          • Odlož mobil a zaži realitu!

          • Tohto hesla sme sa držali v pondelok 6. februára. Tento deň je v kalendári označený ako Svetový deň bez mobilu. Žiaci sa zapojili do výzvy, odložili telefóny a nahradili virtuálny svet skutočným, emotikony za úsmevy a správy za priateľské rozhovory. Výmenou za telefón mali možnosť zahrať si spoločenské hry a zabaviť sa so spolužiakmi, čo sa stretlo s veľmi pozitívnymi reakciami a predsavzatiami, že mobily odložia častejšie. Kiežby takéto nadšenie medzi žiakmi vydržalo čo najdlhšie!

            Mgr. Kasalová

          • Voľby do Rady školy  


          • Oznámenie 

            Riaditeľ Spojenej školy, Školská 7, Banská Bystrica, Vám oznamuje v zmysle zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v platnom znení a v súlade s Vyhláškou MŠVVaŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v platnom znení,

            konanie volieb do Rady školy pri Spojenej škole, Školská 7, 974 01 Banská Bystrica,  za

            1) kategóriu pedagogickí zamestnanci, počet volených členov – 2,

            2) kategóriu ostatní zamestnanci, počet volených členov – 1,

            3) kategóriu rodičia, počet volených členov – 3,

            4) kategóriu žiaci, počet volených členov – 1.

            Podľa § 1 ods. (3) vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení, v platnom znení bola zriaďovateľom Banskobystrickým samosprávnym krajom vyhlásená výzva na voľby členov v Rade školy dňa 7. 12. 2022, ktorá bola zverejnená na webovom sídle zriaďovateľa.

            Voľby členov Rady školy:

            – za zástupcov pedagogických zamestnancov sa uskutočnia 23. 01. 2023 o 10.00 hod. v budove školy,

            – za zástupcu ostatných zamestnancov školy sa uskutočnia 23. 01. 2023  o 12.00 hod. v budove školy,

            – za zástupcov rodičov žiakov školy sa uskutočnia 24. 01. 2023  od 15.00 hod. do 18.00 hod. online formou prostredníctvom anonymného hlasovania v EduPagei,

            – za zástupcu žiakov školy sa voľby uskutočnia 24. 01. 2023 o 09.00 hod v budove školy.

            Voľby zástupcu príslušnej kategórie voličov do Rady školy sa môžu uskutočniť, ak sa zišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov tejto kategórie. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov príslušnej kategórie, budú sa voľby opakovať dňa 25. 01. 2023 od 9.00 hod. do 11.00 hod, pričom sa pri opakovaných voľbách účasť nadpolovičnej väčšiny voličov príslušnej kategórie nevyžaduje.

            Zabezpečenie a priebeh volieb upravuje Metodický pokyn pre ustanovenie Rady školy.

            V Banskej Bystrici 17. 01. 2023

          • Rýchle prsty –súťaž v písaní na počítači

          • Dňa 16.1.2023 si druháci  „zmerali sily“ v písaní na počítači  - 10-minútový odpis odborného textu na rýchlosť.

            8 spôsobov, ako si zarábať písaním | Podnikajte.sk  

                 1. miesto obsadil Adam Bobošík –

                      218 čistých   úderov   za minútu,

                   2. miesto obsadila Natália Cencerová,

             na  3. mieste sa umiestnila Magdaléna Šimonová.

            Blahoželáme výhercovi, postupuje do školského kola .                             

                                                                                                                                     zodpovedná: Ing. L. Grossmanová

          • EXKURZIA

          • Dňa 7.12. 2022 študenti 4.EP triedy so zameraním na CR sa zúčastnili exkurzie do kúpeľov Turčianske Teplice. Prevádzkarka kúpeľov poskytla študentom odborný výklad o fungovaní kúpeľov. Prezreli sme si priestory liečebného domu Veľká Fatra a hotela Royal Palace. Prevádzkarka nás previedla priestormi balneoterapeutickej a ubytovacej časti. Vysvetlila nám postup vyšetrení a kúpeľných procedúr.

            Ing. Trginová

          • Deň ľudských práv očami našich študentov

          • 10. december je označovaný prívlastkom Deň ľudských práv. Ich dôležitosť sme si pripomenuli so žiakmi druhých a tretích ročníkov SOŠ podnikania rôznymi aktivitami zameranými na poznanie a uplatňovanie základných ľudských práv v živote človeka. Žiaci vytvorili tematickú nástenku, sledovali film o rovnoprávnosti a absolvovali diskusiu o slobode.

            Kasalová, Kováčová

          • Týždeň predvianončných aktivít

          • V dňoch 12. až 16. decembra 2022 sa žiaci odborov Kozmetik a Biotechonológia a farmakológia zúčastnili týždňa predvianočných aktivít, ktoré organizovala pani učiteľka Mgr. Michaela Zongorová a ich spolužiaci v rámci krúžku Čajový klub. V pondelok si všetci účastníci mohli pripraviť vlastný čaj. V utorok sme sa naučili skladať zaujímavé darčekové škatuľky. V stredu sme pripravovali želatínové guličky do kúpeľa. Vo štvrtok sme vyrábali pleťové vody a v piatok si mohli účastníci dať urobiť vianočné líčenie.

            Veríme, že sa všetkým zúčastneným náš program páčil, že ste s nami strávili príjemné chvíle a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré pre vás pripravíme.

            Čajový klub a Mgr. Michaela Zongorová

          • Týždeň Boja proti HIV a AIDS

          • Kým to o nich nevieme, správame sa k nim normálne. Keď však vyjdú s pravdou von, naše správanie sa k nim zrazu zmení. HIV a AIDS ochorenie je v našej spoločnosti stigmatizované, vnímané ako ochorenie homosexuálov alebo promiskuitných ľudí, tých, ktorí si zaň môžu sami. Nie je to však pravda. HIV a AIDS sa týka naozaj každého. Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. A práve prevencia bola základnou témou, na ktorú sme sa v rámci týždňa Boja proti HIV a AIDS zamerali.

            Keďže 1. december je vyhlásený za Deň boja proti HIV a AIDS, pani učiteľka Mgr. Michaela Zongorová spolu so žiačkami Sašou Šomskou a Sofiou Hazákovou z II. EP triedy uskutočnili prednášky na túto tému. Prednášok sa postupne zúčastnili triedy I.BA, I.CA,I.EP bioch-farm., I.FP, I.KA, II.AA, II.BA, II.CA, II.EP bioch-farm., II.FP, III.AA, III.EP bioch-farm. a III.FP. V rámci prednášok sa žiaci dozvedeli, prečo je vírus HIV nebezpečný a prečo ešte neexistuje liečba pre všetkých ľudí, akým spôsobom sa môžu nakaziť a akému spôsobu života sa vyvarovať. Tiež sa dozvedeli informácie o testoch na HIV a o tom, kde sa v prípade potreby môžu otestovať.

            Veríme, že aj tieto prednášky prispejú ku zvýšenému zdravotnému povedomiu a uvedomelému spôsobu života našich študentov.

            Mgr. Michaela Zongorová

          • Výsledky súťaže finančnej gramotnosti „FINNKVÍZ“

          • Naši študenti prvého a druhého ročníka na SOŠ podnikania sa zúčastnili súťaže v oblasti finančnej gramotnosti FINNKVÍZ.

            Súťaž organizovala Nadácia NN ľuďom a bola určená pre študentov 1. a 2. ročníka stredných škôl resp. kvinty a sexty 8-ročných gymnázií.

            Súťaž prebiehala formou online testu dňa 23.11.2022. Študentov čakalo 20 otázok z oblasti finančnej gramotnosti. Na vypracovanie testu mali 40 minút.

            V BB kraji sa do testovania zapojilo 545 študentov, z toho 47 z našej školy. Naši boli veľmi úspešní, všetkým s hrdosťou gratulujeme.

            Výsledky súťaže: (maximálny počet bodov 25, v prípade zhodnosti bodov, rozhodoval čas)

          • Gélové nechty

          • Dokonalé nechty sú dôležitou súčasťou vzhľadu ženy. Naše študentky 3.FP a 2.FP triedy v odbore kozmetik SOŠ - podnikania sa zúčastnili kurzu gélových nechtov. Kurz bol zameraný na praktický nácvik a získanie zručností v jednotlivých manikérskych úkonoch :- technika nanášania gélu a polygélu- vstavaná francúzska manikúra- ruská mandľa Následné zdokonaľovanie zručností prevádzali na modelkách nanášaním gélu na svoje prirodzené nechty a na šablóny.Vypracovali : Bc. Hazáková, Gútová, Spurná

          • EXKURZIA v CK GLOBTOUR a CA ELEGANCE TRAVEL

          • V mesiaci november 2022 žiaci III.EP triedy so zameraním na CR uskutočnili exkurziu do cestovnej kancelárie GLOBTOUR a cestovnej agentúry ELEGANCE TRAVEL.

            CK GLOBTOUR je jednou z najvyhľadávanejších CK, ktorá ponúka svoje služby už 42 rokov. Pracovníčka CK poskytla žiakom zaujímavý a profesionálny výklad o práci v CK, porozprávala o histórii CK, organizačnej štruktúre a cene produktu CK. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií.

            Majiteľka, CA ELEGANCE TRAVEL oboznámila študentov s postupom založenia CA. Žiaci pochopili, aký je rozdiel medzi CK a CA.

            Ing. Trginová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Tak ako aj minulý rok, aj v tomto predvianočnom období sa naša škola pod vedením študentky Veroniky Šoganičovej z IV.EP triedy, zapojila do projektu s názvom „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Tento projekt má za cieľ potešiť neznámeho seniora v zariadení pre seniorov, pretože mnohí z nich už nemajú žiadnych príbuzných. Študenti pripravili množstvo krásnych krabíc, ktorých obsah určite poteší nejedného starčeka/babičku v Seniorskom centre v Banskej Bystrici.

            Mgr. Miškufová Andrea