• Kurz chemického peelingu

          • Dňa 6.10.21 sa konal kurz chemického peelingu. Je to inovatívna metóda pomocou rôznych druhov kyselín. Účelom je vyhladzovanie vrások, zjemňovanie pigmentových škvŕn, odstraňovanie kruhov pod očami či ošetrenie aknóznej pleti. Kurzu sa zúčastnili študentky III.FP a IV.FP triedy – odbor kozmetik. Kurz absolvovali pod dohľadom lektoriek z firmy Primavera Andorrana, s ktorou dlhodobo spolupracujeme.  


            Vypracovali majsterky: Bc. Hazáková, Gútová

          • Európsky deň cudzích jazykov a Medzinárodný deň prekladateľov

          • 26. septembra sme si pripomenuli Európsky deň cudzích jazykov a 30. septembra Medzinárodný deň prekladateľov. Pri tejto príležitosti vyučujúce cudzích jazykov v tomto týždni pripravili aktivitu na hodiny anglického a nemeckého jazyka. Zadanie bolo pomerne ťažké, a to v skupinách preložiť rôzne texty pesničiek v anglickom, respektíve nemeckom jazyku do slovenčiny. Preklad bol o to ťažší, že študenti pesničky nepoznali, a tak v úvode tipovali, či je pesnička rýchla alebo pomalá, smutná alebo veselá, či ju spieva muž alebo žena. Ako sami priznali, bolo to ťažké, ale aj zaujímavé. Nakoniec si pesničky vypočuli i zaspievali.


            Ing. Fedorová, predseda PKCJ

          • Župná Kalokagatia SŠ 2021

          • Náš prvý pretek


            Posledný septembrový deň sa v areáli strednej školy – SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici uskutočnila prvá športová súťaž v tomto školskom roku, tradičný branno-vedomostný pretek – Župná Kalokagatia. Viete, čo znamená slovo kalokagatia? Je to ideál harmonického súladu fyzickej a duševnej stránky človeka, jednoducho spojenie krásy tela a ducha.

            Našu školu reprezentovalo družstvo, ktoré tvorili dve dievčatá – N. Remiarová (I. GP), B. Bátoryová (II.EP) a traja chlapci – A. Gehrer (III. CA), M. Peťko (III. AA) a M. Žerebák (II. EP). Žiaci si na trojkilometrovej trati preverili svoje fyzické a teoretické vedomosti. Na piatich stanovištiach plnili úlohy, ako bola streľba zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, odpovedali na vedomostné otázky z oblasti geografie, zdravotnej výchovy, histórie, športu, turistiky, civilnej a protipožiarnej ochrany. Počasie nám neprialo, pretekalo sa v daždi a na rozmočenej bahnistej trati.

            Z celkového počtu 17 družstiev skončilo naše družstvo v druhej polovici štartového poľa. Aj napriek tomu, že žiaci nezískali medailu, si ceníme ich snahu popasovať sa s nástrahami ťažkej trate a snahu podať čo najlepší výkon.

             

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy.


            Mgr. A. Kmeťová

          • Svetový deň cestovného ruchu

          • Pri príležitosti Svetového dňa CR (27.9.2021) absolvovali žiaci 3.EP a 4.EP triedy (zameriavajúci sa na cestovný ruch) výstup na Hodinovú vežu – najvýznamnejšiu  a najviditeľnejšiu dominantu Námestia SNP v Banskej Bystrici.                                                                    

            Z ochodze veže sa vďaka inštalovanému ďalekohľadu študentom naskytol nádherný výhľad nielen na unikátne banskobystrické námestie, Kapitulskú ulicu či mestský úrad, ale aj na okolité hrebene Kremnických vrchov, Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.  Študenti si pripomenuli aj históriu Banskej Bystrice a Svetového dňa CR, ktorá súvisí aj s tým, že 27. septembra sa totižto symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej.

                                                                                           Ing. Drahoslava Trginová

          • Školská mediácia No.5

          • Piate stretnutie ,,Školských a rovesníckych mediátorov“

            na SŠ – SOŠ podnikania a SOŠ automobilovej

            Dňa 28.9.2021 sa na škole uskutočnilo piate stretnutie ,,Rovesníckych a školských mediátorov“.  Dnes sme sa so školením mediátorov pomaly blížili ku koncu. V úvode stretnutia sme oboznámili pani školiteľku o programe minulého stretnutia a potom sme sa hneď s chuťou pustili do nových vecí.

            Dnes to bolo o sebareflexii, dôvere a udržateľnosti projektu. Mediátori sa zamýšľali nad citátmi o dôvere, vytvárali krásne básne ich života. Týmto spôsobom žiaci lepšie spoznávali jeden druhého a aj sami seba. Dôležitou časťou stretnutia bola udržateľnosť projektu a ďalšie pokračovanie rovesníckej mediácie na našej škole. Spoločne si vytvorili školskú nástenku mediátorov. Na nej stručne priblížili našim žiakom, čo je ich cieľom, úlohou, ktorí žiaci patria ku školským mediátorom. Tiež si vytvorili e-mail pre našich žiakov a pedagógov, na ktorý im môžu napísať podnet na ďalšiu komunikáciu v prípade pociťovania nejakých problémov, konfliktov... Skupina mediátorov im umožní byť v neustálom kontakte s nimi a spolu riešiť problémy a konflikty na škole. Budú sa snažiť vylepšiť naše školské prostredie, aby sa predchádzalo šikanovaniu, slovnému napádaniu, hádkam a iným konfliktom medzi žiakmi. Mediátori sa dohodli sa na pravidelných mesačných stretnutiach. Spoločne vytvorili logo školských rovesníckych mediátorov, z ktorého vznikne odznak mediátorov našej školy. Zároveň odznakom oboznámia každého žiaka, že daná osoba je školským a rovesníckym mediátorom. Spoločne ďalej naplánovali vytvoriť formu výzvy pre ostatných žiakov našej školy. Výzva bude umiestnená na viditeľnom mieste a bude k nej aj prihláška určená pre mladších spolužiakov, ktorí by sa chceli pridať do tímu.  Na stránku školy budú pridávať po konzultácii so školskou koordinátorkou rovesníckej mediácie pravidelné informácie pre študentov. Môžu naplánovať aktivity aj pre ostatných žiakov či pomocou školského rozhlasu informovať svojich spolužiakov o rovesníckej mediácii. Určite našich mediátorov čaká necelý mesiac tvrdej práce. Prajem im dobrú spoluprácu a kreatívne nápady.

             

            Mgr. Nina Matušovová

            koordinátorka projektu na škole a výchovná poradkyňa

             

            https://www.aveprosperita.sk/o-nas/

          • SVETOVÝ DEŇ CESTOVNÉHO RUCHU

          • SVETOVÝ DEŇ CESTOVNÉHO RUCHU V BANSKEJ BYSTRICI 2021

            Posledný septembrový víkend sa študenti odboru cestovný ruch zúčastnili sprievodnej akcie s názvom Septembrové potulky mestom, ktorá bola organizovaná pri príležitosti svetového dňa CR 2021. Témou boli významné osobnosti Banskej Bystrice – Ján Cikker a Dominik Skutecký. Navštívili sme Skuteckého vilu so stálou expozíciou a aktuálnu výstavu venovanú skladateľovi Jánovi Cikkerovi, ktorá sa nachádza v priestoroch radnice. Slnečné nedeľné popoludnie nám spríjemnili  aj folklórne vystúpenia miestnych súborov na námestí SNP.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Školská rovesnícka mediácia No. 4

          • Štvrté stretnutie budúcich rovesníckych mediátorov na SŠ – SOŠ podnikania a SOŠ automobilovej.

            Dňa 21.9.2021 sa na škole uskutočnilo štvrté stretnutie ,,Rovesníckych a školských mediátorov“.  Dnes to bolo iné. Stretnutie sa nieslo v duchu samostatnosti žiakov, ktorí sa šikovne zhostili svojej úlohy. Spoločne si vytvorili školskú skupinu mediátorov, ktorá im umožní byť v neustálom kontakte. Jednohlasne a demokraticky si odsúhlasili hlavnú rovesnícku mediátorku – školskú vedúcu skupiny. Verím, že ich bude správne viesť a usmerňovať. Ďalším a najdôležitejším bodom stretnutia bola rozsiahla diskusia. Každý zástupca a každý jednotlivý mediátor sa mohol vyjadriť k téme, ktorá sa zaoberala hlavne súčasným stavom tried – prvým problémom už v prvých dňoch školského roka. Mnohé problémy sa však vzťahujú ešte na minulý školský rok a ovplyvňujú dianie tohto školského roku. Na stretnutí šlo hlavne o snahu zvnútorniť prejavy vzájomnej tolerancie v triedach, a tak predchádzať odcudzeniu detí od školského prostredia v dôsledku prvých nepríjemných pocitov zo zlyhania a negatívnych zážitkov. Nášmu tímu žiakov ,,Rovesníckych a školských mediátorov“ prajem veľa síl do ich ťažkej práce. Prajem im, aby sa nedali odradiť prvým neúspechom a nech sa im podarí nastoliť nový trend našej školy, v ktorej sú žiaci: spokojní, šťastní, tešia sa zo vzdelávania, zo stretnutia spolužiakov a pedagógov. Veď chceme mať príjemné strávené dni počas vyučovania i práce, aby sme jedného dňa mali na čo spomínať. Spomínať hlavne na príjemné chvíle.

             

            Mgr. Nina Matušovová

            koordinátorka projektu na škole a výchovná poradkyňa

             

            https://www.aveprosperita.sk/o-nas/

          • Splnili sme 10 000 krokov

          •  - účelové cvičenie

            9. septembra sme sa spolu s našimi prvákmi a druhákmi zúčastnili účelového cvičenia. Počasie bolo nádherné a my sme boli odhodlaní kráčať.

            Žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľmi vyštartovali z malej železničnej stanice na menšiu túričku po známom chodníku – Serpentíny Urpín. Na úzkych kľukatých chodníkoch so slušným prevýšením si väčšina z nás trénovala svoju stratenú fyzickú kondíciu. Prišli sme k radvanskej vyhliadke, cez ktorú sme sa dostali na lúky Urpínu. Každá trieda pod velením triednych učiteľov vypĺňala vedomostný kvíz, v ktorom si preverila svoje vedomosti z dopravnej výchovy, trestnoprávnej výchovy, prvej pomoci a nechýbali ani otázky zo športu. Učitelia telesnej výchovy vyhodnotili odpovede a boli spokojní s ich vedomosťami.

            Po krátkom kochaní sa jesennou prírodnou scenériou sme pokračovali ďalej v  turistickom pochode. Naša túra skončila pri skokanských mostíkoch na Uhlisku a neuveríte, každý žiak prešiel 12 542 krokov.

            Všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili účelového cvičenia ďakujeme za ich účasť a hlavne, že urobili niečo pre svoje zdravie a rozšírili si svoje vedomosti.  

             

            pripravila: Mgr. A. Kmeťová

          • Poučme sa z histórie

          • Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia / 9. september/ sme si aj v tomto školskom roku pripomenuli formou projektového dňa.

            Prostredníctvom rôznych aktivít / kresba, prezentácia , film, vzdanie úcty pri pamätníku  dôstojníčky židovského pôvodu Chavivy Reik v areáli Múzea SNP/ mali žiaci možnosť zamyslieť sa nad hodnotou ľudského života, odsúdiť antisemitizmus a aj akékoľvek prejavy diskriminácie.

             

             Kováčová, Miškufová

          • Adaptačný program pre prvé ročníky

          • Žiaci a žiačky prvých ročníkov Spojenej školy – SOŠ automobilovej a SOŠ podnikania absolvovali v prvých dňoch školského roku adaptačný program. Pod vedením nášho spolupracovníka z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici, pána Mgr. Valacha, formou rôznych hier nadväzovali vo svojich triedach kontakty s novými spolužiakmi. Prostredníctvom zábavných úloh, napríklad kruhových hier, kociek osudu či tímovej práce alebo spoločnej empatii, zisťovali mená svojich spolužiakov, ich záľuby, dôvody motivácie štúdia na našej škole, očakávania od školy a mnoho iných informácii. Žiaci veľmi pekne formovali svoje názory a vyjadrovali myšlienky. Pri otázke „Čo by im mala stredná škola priniesť, aká by mala byť?“ zaznela aj veľmi pekná myšlienka nášho prváka z triedy I.BA: ,,Dôležité je akí z nej vyjdeme a nie akí sme. Mala by nás pripraviť na viaceré možnosti v živote, aby učitelia boli chápaví a žiaci ich počúvali. Len tak to spolu dokážeme dosiahnuť.“ Verím, že v duchu vyjadrenej myšlienky sa im v štúdiu na škole bude dariť, každý si tam nájde svoje miesto, dobrého kamaráta a hlavne vzdelanie, ktoré im umožní ľahšie sa zaradiť v budúcnosti do pracovného života.

            Všetci pedagógovia i starší spolužiaci im do budúcich študijných rokov v našej škole prajú veľa študijných úspechov, ale aj množstvo pekných zážitkov a nových kamarátov.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • ,,Školská a rovesnícka mediácia“ No.3

          • Tretie stretnutie rovesníckych  mediátorov v školskom prostredí  sa uskutočnilo znova po lete, 7. septembra 2021. Cieľom stretnutia bolo oboznámiť sa s príčinami a zdrojmi konfliktov, verbálnou a neverbálnou komunikáciou, ktorá zohráva veľmi dôležitú úlohu a precvičiť si argumentovanie a protiargumentáciu. Zistili sme, že je veľa iných vplyvov okrem komunikácie, ktoré vplývajú na vznik konfliktu a jeho stupňovanie.  Nie je to len nálada, inteligencia jednotlivca, konkrétna situácia, ale aj vzťahy medzi danými osobami či už sú spolužiakmi jednej triedy, rôznych tried alebo kamarátmi... Dôležité je zastaviť vzájomné nabádanie spolužiakov a podporovanie sa v negatívnom smere. Významné je komunikovať a snažiť sa upokojiť situáciu. Povedali sme si, čo mediátor môže povedať a ako môže zareagovať. Mediátori sa zhodli na prevencii – predchádzať situáciám, ktoré sú pre spolužiakov extrémne alebo môžu viesť ku konfliktu. V skupinách sa venovali napr. aktivite nazvanej ,,Očami troch kameramanov“. Vžívali si do rolí rôznych ľudí, kde si uvedomovali aj iné situácie, iné pohľady daných ľudí v jednej triede. Zistili, že každého môže nahnevať niečo iné, každý si niečo iné všíma. V aktivite nazvanou ,,Kruhový rozhovor“ sa zaoberali otázkou ,,Kedy môže dieťa samo...?“. Budúci rovesnícki mediátori zistili opäť rôzne reakcie, rozdielne názory na jednu a tú istú otázku. Dôležité je vždy sa spoločne dohodnúť a tak predchádzať, alebo vôbec nedať šancu začať konflikt v triede alebo medzi jednotlivými spolužiakmi, prípadne žiakom a učiteľom. Vždy máme na výber viaceré možnosti. Dôležité je vybrať si tú správnu možnosť. Vypočuť si argumenty a protiargumenty a brať do úvahy obe strany, oba uhly pohľadu.

            Mgr. Nina Matušovová

            koordinátorka projektu na škole a výchovná poradkyňa

             

            https://www.aveprosperita.sk/o-nas/

          • POZOR!

          • ZMENA TERMÍNU KURZU OCHRANY ŽIVOTA A ZDRAVIA

            Triedy III.EP, III.FP a III.CA absolvujú plánovaný kurz ochrany života a zdravia v zmenenom termíne budúci týždeň - utorok (14. 9.), štvrtok (16. 9.), piatok (17. 9.) z dôvodu uskutočnenia povinného celoškolského účelového cvičenia.

            Za porozumenie ďakujeme!

          • Olympijský beh

          • Olympijský beh

             

            Dňa 23.6.2021 sa naši vybraní študenti z tried I.EP, III.EP, III.FP, II.AA, II.BAII.CAI.BAI.CA, I.KA  zúčastnili Olympijského behu. Tento deň si na celom svete rôznymi športovými aktivitami pripomíname ako Olympijský deň.

            Beh organizovalo Centrum voľného času B. Bystrica pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru v duchu olympijskej myšlienky - nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa a propagovať medzi mladými ľuďmi zdravý životný štýl. Tentokrát nešlo o výkony, ale urobiť niečo pre svoje zdravie.

            Bežalo sa na tartanovom štadióne Športového gymnázia v Banskej Bystrici. Všetci žiaci sa postavili na štartovaciu čiaru a po hromadnom štarte si odbehli necelý kilometer. Náš kapitán školy mal tú česť bežať celú trať s olympijskou pochodňou - olympijským ohňom.

            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a aj za to, že sa majstrovsky popasovali s vysokou horúčavou. 

                                                                           zodpovední za akciu:

                                                                           Mgr. A. Kmeťová

                                                                           Mgr. G. Miškuf

             

            pripravila: Mgr. A. Kmeťová

          • Naše zábavné dopoludnie

          • Naše zábavné dopoludnie

            Minulý piatok naši žiaci z I.E, II.E a III.E triedy odboru podnikania strávili spolu so svojimi triednymi učiteľmi zábavné dopoludnie. Po úspešnom uzatvorení známok a pedagogickej porade sme tropické horúčavy prežili v prírode. Pýtate sa kde? Horúce školské triedy sme vymenili za náš krásny neďaleký Leninov park. 

            Každá trieda plnila rovnaké úlohy, pri ktorých sa riadila olympijskou myšlienkou - nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa! Nešlo o súťaženie, ale spraviť niečo pre svoje zdravie. Začali sme „Nasťou Kuzmínovou - reklamovanou chôdzou“, jeden kilometrík. Išlo nám o pohodu a zároveň aj o zábavu. Po krátkej pauze sme útočili na rozvoj fyzickej sily brušného svalstva, dolných končatín, horných končatín a chrbtového svalstva. Neskôr si každá z tried potrápila unavené hlavičky vedomostným olympijským kvízom. Posledná úloha bola čerešničkou na torte, pri ktorej museli taktizovať. Úloha bola jasná: beh chalana v náručí s babou. Presnejšie, zo spoločnej štartovacej čiary mal vybraný chalan z triedy zobrať do náručia (prípadne na chrbát) spolužiačku z triedy a po zapísknutí píšťalkou ju preniesť do neďalekého cieľa. V krátkosti povedané, zobrať nohy na plecia, schmatnúť babu a bežať s ňou ozlomkrky do cieľa. Najlepšie sa úlohy zhostili naši ostrieľaní  tretiaci z III.E, kde si Pali Hoza vyskúšal ako v budúcnosti (dúfajme) bude nosiť svoju manželku na rukách.

             

            Všetkým študentom prajeme pekné prežitie letných prázdnin!

             

            Mgr. A. Kmeťová

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Dňa 22.6.2021 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské finále súťaže o  finančnej gramotnosti stredoškolákov. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 5700 študentov gymnázií, obchodných akadémií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Postup našich dvoch študentiek  medzi TOP 20 do finále považujeme za veľký  úspech.

             

            Testy vo finálovom kole obsahovali zložité otázky a výpočty zo sveta financií. Naše dievčatá Natália Bartalošová a Lea Ferenčíková z III. EP triedy skončili na piatom a siedmom mieste. Mrzí nás tých pár bodov, ktoré chýbali do prvej trojky. Snáď na budúci rok J

             

            Ako učiteľka ekonómie ďakujem študentom za výbornú prípravu na súťaž a dôstojnú reprezentáciu školy.

             

            Pravidlá súťaže:   https://www.financnaolympiada.sk/pravidla

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • ,,Školská a rovesnícka mediácia“ No.2

          • Dňa 22.6.2021 sa na našej škole uskutočnilo druhé stretnutie žiakov zapojených do projektu ,,Školská a rovesnícka mediácia“. V úvode druhého stretnutia si žiaci pripomenuli aktivity z minulého stretnutia. Pracovali v skupinách, kde sa pomocou abecedy emócii zaoberali otázkou ,,Čo sú to emócie?“. Prostredníctvom filmovej ukážky  Obyčajná tvár sa učili jednotlivým hereckým predstaviteľom pripísať ich vlastnosti. Spoznávali emócie, pocity, empatiu, pozorovali súvislosti. Učili sa vyjadrovať, venovali sa parafrázovaniu. Aktivitou ,,Labyrint“ si uvedomovali, že človek niekedy v živote potrebuje niekoho, na koho sa môže spoľahnúť, môže sa nim nechať viesť. Žiaci sa učili aktívne jeden druhého počúvať. Pomocou aktivity ,,Šesť stien“  pána Max Gašpara si uvedomili vlastné životné ilúzie. Scénickým zobrazením sa učili verbálnym a neverbálnym prejavom v konflikte. Druhé stretnutie skupinu zblížilo, umožnilo im viac sa vzájomne spoznať. Žiaci veľmi pekne spolupracovali a boli kreatívni.

            Mgr. N. Matušovová

            výchovná poradkyňa a koordinátorka projektu

            https://www.aveprosperita.sk/o-nas/

          • Kurz laminácie obočia a lash liftingu

          • Tento týždeň sa v rámci hodín odborného výcviku naše študentky študijného odboru kozmetik zúčastnili kurzu laminácie obočia a lash lifitingu.  

            Laminácia obočia je inovatívnou technikou v starostlivosti o obočie, je bezbolestná, pomáha zlepšovať stav chĺpkov obočia a vytvára perfektný vzhľad. Lamináciu odporúčajú svetové kozmetičky všetkým, či už ide o mužov alebo ženy, a preto sme radi, že aj naše študentky získavajú vo svojom odbore aktuálne poznatky a prax. Čo sa týka lash liftinigu, ide o nadvihnutie a posilnenie mihalníc bez vedľajších účinkov. Je to novinka pre všetkých, ktorí nechcú umelé mihalnice.

            Tak neváhajte a príďte sa presvedčiť do nášho salónu. Tešíme sa na Vás.

            Bc. Silvia Hazáková, Karolina Gútová

          • Bezpečnosť na internete a mediálna výchova

          • Dňa 1.6.2021 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili prednášky spojenej s diskusiou na tému Bezpečnosť na interne a mediálna výchova. Po vzájomnom oboznámení sa s pánom Mgr. Martinom Valachom z CPPPaP v BB, ktorý danú prednášku viedol, žiaci formou brainstormingu uvádzali aké sociálne siete a platformy poznajú, ktoré z nich najčastejšie využívajú. Následne sa v skupinách zamýšľali nad sociálnym dopadom filmu, kde mohli vidieť reálne nebezpečenstvo, ktoré sociálne siete prinášajú. Žiaci boli poučení o tom, čo všetko o nás  internet vie, čo znamená: hate speech, fake news, hoax, digitálna stopa, virtuálna sociálna bublina... Boli informovaní o tom, ako využívať sociálne siete tak, aby im neuškodili, aké informácie zverejňovať, ako uvedomelo využívať to, čo nám všetkým nová technika prináša. Musím uznať, že naši žiaci majú veľmi dobré vedomosti v danej oblasti a tí, ktorým vedomosti chýbali, verím, že si ich z danej prednášky odniesli. Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za skvelú diskusiu, názory, ktoré obohatili všetkých prítomných.

            Mgr. Nina Matušovová

            výchovná poradkyňa SOŠ podnikania a SOŠ automobilovej

          • Čistá Bystrica

          • Minulý týždeň sa uskutočnil dobrovoľný zber odpadu pri potoku na Fončorde. Zber inicioval jeden z našich žiakov. Veľmi sa tešíme, že máme žiakov, ktorým záleží na životnom prostredí. Vyzbierali sme tri vrecia odpadkov.

            Ak sa k nám chcete na podobný zber v budúcnosti pridať, sledujte FB stránku Čistá Bystrica alebo nám napíšte tipy na miesta, ktoré sa potrebujú znova nadýchnuť. J

          • Prvé stretnutie spolupracovníkov projektu: ,,Školská a rovesnícka mediácia ako nástroj prevencie šikanovania a ďalších sociálnopatologických javov“.

          • Naša SŠ - SOŠ automobilová a SOŠ podnikania sa v auguste 2020 v spolupráci s OZ Ave ProsperitA zapojili do projektu, ktorý OZ organizuje a realizuje pod názvom: ,,Školská a rovesnícka mediácia ako nástroj prevencie šikanovania a ďalších sociálnopatologických javov“ vyskytujúcich sa v školskom prostredí. Dňa 25.5.2021 sa uskutočnilo prvé pracovné stretnutie žiakov. Bohužiaľ, pandemická situácia COVID nám to skôr nedovoľovala. Na prvom interaktívnom 4-hodinovom stretnutí sa zapojení žiaci navzájom zoznámili a zoznámili sa aj so samotným projektom. Vysvetlili sme si o čom je projekt, čo znamená byť rovesníckym  mediátorom na škole, ako sa môžu naučiť pomáhať sami sebe, ale hlavne svojim spolužiakom a pedagógom do budúcna. Rôznymi interaktívnymi aktivitami sa žiaci rôznych tried, z rôznych študijných odborov, mohli nielen lepšie spoznať ako začínajúca skupina, ale aj pracovať na rozvíjaní techniky aktívneho počúvania, spoznávaní vlastných emócií, pozorovania deja. Učili sme sa definovať konflikt, pocity, ich prejavy, spoznávali sme vlastné emócie, emócie druhých, venovali sme sa prejavom verbálnej a neverbálnej komunikácie, reflexii a sebareflexii. Zadali sme si aj spoločnú úlohu do budúceho stretnutia lepšie si upresniť čo sú to emócie, pocity a vlastnosti, aby sme všetci vedeli porozumieť každej emócii a stávali sa empatickými. Ako výchovná poradkyňa a zároveň koordinátorka projektu na škole, by som chcela všetkým zúčastneným žiakom veľmi poďakovať za ich aktívny a zodpovedný prístup k projektu. Verím, že budeme spolu dobre napredovať, veľa sa toho spoločne naučíme a po vyškolení to dokážeme sami uviesť do praxe na škole a hlavne udržíme rozbehnutú prácu tak, aby bola prínosom nielen pre všetkých na škole, ale aj pre rodiny, kamarátov a v neskoršom živote aj pre partnerov a všetkých blízkych našich žiakov. Teším sa na naše ďalšie pracovné stretnutie.

            Výchovná poradkyňa Mgr. Matušovová

            Pre viac informácií:

            https://www.aveprosperita.sk/skoly/stredna-spojena-skola-banska-bystrica/