• Erasmus+ alebo výmenný pobyt Chorvátok

          • V mesiaci máj sme sa stali hostiteľskou školu v rámci programu Erasmus+ pre žiačky z Chorvátska v odbore kozmetik, ktoré k nám zavítali spolu s ich majsterkou.              Chorvátske žiačky u nás strávili dvojtýždňovú odbornú prax, ktorú absolvovali pod dohľadom našich majsteriek. Chorvátky sa u nás naučili nové typy manikúr, oboznámili sa s iným typom produktov, zlepšili si angličtinu a spoznali našu krásnu Banskú Bystricu. Keďže dievčatá absolvovali prax súčasne s našimi žiačkami, nebola núdza o vzájomnú komunikáciu v angličtine, pracovné dopĺňanie sa a inšpirovanie sa či porozumenie pre rôznorodosť našich kultúr.    Veríme, že sa Chorvátkam u nás páčilo. My sme si ich návštevu užili a tiež sa novému priučili.Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sa tu naši hostia cítili vítaní.

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Dňa 3.5.2022  sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské finále súťaže o finančnej gramotnosti stredoškolákov. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 6 000 študentov gymnázií, obchodných akadémií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

             

            Postup našich štyroch študentov medzi TOP 20 do finále považujeme za veľký úspech pre ich profesionálny i osobný život, no takisto aj pre našu školu.

             

            Testy vo finálovom kole obsahovali zložité otázky a výpočty zo sveta ekonómie a financií. Rozdiely medzi výsledkami na prvých miestach boli iba v dĺžke času  vypracovania. Vzhľadom na fakt, že naši študenti mali perfektne vypracovanú finančnú časť testov, všetci štyria vyhrali EXTRA výhru  – týždennú platenú stáž vo firme Partners Group Bratislava.

             

            Ako učiteľka ekonómie ďakujem študentom za výbornú prípravu na súťaž a dôstojnú reprezentáciu školy.

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Navštívili sme cestovnú kanceláriu

          • V mesiaci apríl 2022 sa študenti III.EP a IV.EP so zameraním na cestovný ruch zúčastnili exkurzie do CK GLOBTOUR. Pracovníčka CK poskytla žiakom zaujímavý a profesionálny výklad o práci v CK, o jej histórii a organizačnej štruktúre.

            Študentom sa exkurzia veľmi páčila, pretože sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií z oblasti cestovného ruchu.

            Zodp. Ing. Trginová

          • Ej, Morena, Morena, do vody hodená....

          •     Odchod na veľkonočné prázdniny sme zavŕšili jedným z najznámejších slovanských zvykov na počiatku jari – vynášaním Moreny. Žiaci ,oblečení do kroja, Morene zaspievali, zatancovali a potom za spevu  ľudových piesní sa s ňou vybrali k riečke Bystrička. Do nej tento symbol zimy a chorôb hodili a potleskom a spevom symbolicky privítali jar.

          • Ojedinelá banícka expozícia v priestoroch Barbakanu

          • Thurzovsko-Fuggerovská spoločnosť bola vo svojej dobe svetovým unikátom.

            Rozvinula sa do celosvetovo úspešného obchodného podniku, ktorého základnou a kľúčovou zložkou sa stal banskobystrický Medený hámor. Jediný koncový – spracovateľský podnik, ktorý produkoval hotové medené výrobky, určené priamo na obchodné trhy a pre spotrebiteľov. Je dôležité, aby žiaci, ktorí študujú v Banskej Bystrici poznali históriu tohto významného obdobia dejín mesta, a preto nasledujúce jarné a letné obdobie školského roka venujeme početným návštevám týchto priestorov.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Botanická exkurzia

          • Dňa 6.4.2022 sa naši budúci farmakológovia z I.GP zúčastnili botanickej exkurzie zameranej na poznávanie machorastov, lišajníkov, drevín a bylín jarného efektu na Urpíne.

            Cestou na vrch sme sa však zastavili aj v Mestskom parku a na námestí SNP, kde sme na fontáne pozorovali vzácny druh machorastu. Presunuli sme sa na malú železničnú stanicu, odkiaľ sme pokračovali ku Kláštoru Karmelitánov a krížovou cestou na Urpín. Videli sme ihličnaté dreviny (smrek, borovicu, jedľu, smrekovec, duglasku, borievka, tis) a listnaté dreviny (brezu, pagaštan, vŕbu) a zopakovali sme si ich slovenské aj latinské názvy. Videli sme niektoré liečivé rastliny (podbeľ, púpavu, fialku, prvosienku, lastovičník, deväťsil), jedovaté druhy (chochlačka, brečtan) a pestované druhy (narcis, hyacint, tulipán, turičku). Pre ďalšie upotrebenie sme nazbierali 2 vrecká kvetu prvosienky bezbyľovej.

            Sme radi, že sa nám aj v tomto nečase podarilo uskutočniť poznávanie prírody priamo v teréne a už nadobudnuté vedomosti uplatniť v praxi.

            Mgr. Michaela Zongorová 

          • Získali sme bronzovú medailu Turnaj v bedmintone

          • Konečne to vypuklo! Pýtate sa čo? No predsa športové súťaže!

            Po dlhej, takmer dvojročnej odmlke od športov zapríčinenej covidovou pandémiou, sa začalo súťažiť.
            Dňa 31.3.2022 sa v našej telocvični uskutočnilo okresné kolo v bedmintone dievčat stredných škôl a my sme tam, samozrejme, nemohli chýbať. Postavili sme hneď dve družstvá. Reprezentovali nás dievčatá z II. EP. Družstvo A tvorili dievčatá - Majka Klimentová a Bea Ľuptáková a družstvo B dievčatá - Biba Bátoryová a Dominika Valovčanová. Dievčatá bojovali čo im sily a ruky stačili, až na koniec po výhrach a prehre bojovali o tretie miesto a neuveríte, nastúpili proti sebe. V urputnom boji zvíťazilo B družstvo a odnášalo si domov bronzové medaily. Dievčatám sa turnaj páčil. O dramatické košíky nebolo núdze a už teraz sa tešia na budúcoročný turnaj.
            Druháčky éčkarky, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.
            Mgr. Andrea Kmeťová

          • Prevencia rakoviny prsníka

          • Rakovina prsnej žľazy je najčastejším nádorovým ochorením u žien.

            K tomu, aby sa ochorenie zistilo čo najskôr, môže prispieť každá žena pravidelnými prehliadkami u svojho gynekológa, svojou pozornosťou a hlavne vykonávaním prevencie samovyšetrenia. Ak pri samovyšetrenia spozoruje žena akúkoľvek zmenu v porovnaní s predchádzajúcim stavom, mala by vyhľadať lekára.

            Veríme, že daná prednáška priniesla dievčatám štvrtých ročníkov rozšírenie vedomostí, motiváciu k zlepšeniu životného štýlu a zodpovednosti voči sebe.

            29.3.2022

            Mgr. Nina Matušovovávýchovná poradkyňa

          • Zážitková expozícia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti v Barbakane

          • Dňa 24.3.2022 navštívili žiaci odboru Cestovný ruch ojedinelú  banícku expozíciu v priestoroch Barbakanu. Táto expozícia sa zaraďuje  medzi najmodernejšie na území Slovenska a priniesla našim študentom nezabudnuteľný zážitok.

            Interaktívna expozícia je určená všetkým bez rozdielu veku. Mesto Banská Bystrica a autorský tím expozície spolupracovali na tvorbe expozície s viacerými inštitúciami, predovšetkým s Fuggerovským archívom v Nemecku, Štátnym archívom v Banskej Bystrici, Banskobystrickým geoparkom, Slovenským banským archívom a ďalšími. Aj týmto dostala expozícia v Barbakane medzinárodný punc. Cieľom expozície je  pritiahnuť mladšiu generáciu študentov a vzbudiť v nej záujem o bohaté a krásne dejiny nášho mesta, čo sa našim študentom určite naplnilo.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Komunikácia medzi cudzincami a našimi študentmi

          • Naše žiačky odboru cestovný ruch sa v piatok 18.3.2022 opäť stretli so zahraničnými študentmi z jazykovej školy Universa, aby im odovzdali vedomosti o histórii, geografii a kultúrnom živote Banskej Bystrice.  Sprevádzali ich najvýznamnejšími pamiatkami mesta, poukázali na jeho významné medzníky a ukázali im miesta, kde sa vo voľnom čase môžu obohatiť o nové vedomosti a skúsenosti. Keďže sú študentmi z rôznych kútov sveta a v jazykovej škole sa učia náš jazyk,  na záver tohto stretnutia viedli v areáli parku SNP rozhovory na rôzne  témy, čo v nich vyvolalo veľký záujem aj o nasledujúce stretnutia a aktivity spojené s výučbou aj oddychom.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • PÍSOMNÉ MATURITY MÁME ZA SEBOU!

          • Tohtoročný marec priniesol okrem prvých jarných lúčov aj dôležité chvíle pre našich maturantov. Po dvoch rokoch pandémie sa opäť konala písomná maturitná skúška. Študenti si najskôr overili svoje vedomosti testom a slohom zo slovenského jazyka a literatúry, neskôr sa potrápili s testom a slohom z anglického jazyka. 

            Veríme, že aj napriek všetkým prekážkam túto prvú časť maturitnej skúšky všetci úspešne zvládli. 

            Držíme im palce!

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladých

          • V mesiacoch január až február 2022 sa podarilo ďalším žiakom prvých ročníkov stretnutie s mjr. Mgr. Petrovičovou z KR PZ SR v Banskej Bystrici, ktorá sa zamerala na preventívnu aktivitu pod názvom Trestnoprávna zodpovednosť mladých. Zámerom preventívnej akcie je, aby sa žiaci oboznámili s riešením nežiaducich protispoločenských javov, trestnou činnosťou mladistvých, riešením priestupkov mladistvých, delikvenciou mládeže a faktormi ovplyvňujúce jej vznik. Určite sa žiaci niečo nové naučili a budú konať zodpovednejšie, aby neprekračovali zákon a žili ako slušní občania SR.

            Mgr. Matušovová

            výchovná poradkyňa

          • 10. ročník finančnej olympiády, postup do II. kola

          • Študenti našej školy sa aj tento rok zapojili do súťaže Finančná olympiáda. Prvé kolo súťaže máme za sebou.

            Praktické príklady, úlohy a otázky v súťažnom teste majú mladých ľudí preskúšať z ich vedomostí, pomôcť im lepšie pochopiť základnú finančnú terminológiu a ukázať im, ako ju používať v praxi a zároveň aj ako svoje financie v budúcnosti plánovať

             

            V tomto ročníku finančnej olympiády sa do  Finančnej olympiády prihlásilo viac ako 6 200 stredoškolákov z celkového počtu 389 stredných škôl a gymnázií.

             

            S radosťou Vás informujeme, že aj 16 študentov našej školy postúpilo do II. kola finančnej vedomostnej súťaže, ktoré bude prebiehať od 22. 02. 2022 do 6. 4. 2022.

             

            Zoznam postupujúcich študentov:

            Trieda II.EP:               Pavol Stachow, Simona Molčanová, Mária Klimentová

            Trieda III.EP:             Viktória Bartíková, Martin Midriak, Vanesa Záchenská, Natália Vidová, Simona Sochová

            Trieda IV.EP:             Kristína Lalíková, Ivan Kusý, Natália Bartalošová, Lea Ferenčíková, Terézia Marková, Patrik Sučan, Júlia Hanzelová, Martin Benko

             

            Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy a k postupu do II. kola súťaže. Srdečne blahoželáme! 

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

             

             

          • SOŠ podnikania na burze stredných škôl

          • Vedenie našej školy Vás pozýva 10. februára 2022, vo štvrtok, v čase od 15:00 do 18:00 na online prezetnáciu našej školy v unikátnom projekte Burza stredných škôl online. Môžete sa dozvedieť viac o štúdiu na našej škole, radi zodpovieme vaše otázky. Viac informácií nájdete TU

            Citácia odkazu:

            Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry vás pozýva na podujatie: 

            Online BURZA Stredných Škôl

            ktorého cieľom je priblížiť rodičom a žiakom základných škôl možnosti štúdia na stredných školách na jednom mieste v banskobystrickom kraji. 

             

            Podujatie sa bude konať v poobedných hodinách so začiatkom od 15:30 do 18:00 hod. počas ktorého, budeme prezentovať ucelený prehľad stredných škôl v jednotlivých regiónoch nášho kraja a v tomto čase budú LIVE cez službu YouTube pripojení aj zástupcova jednotlivých stredných škôl v BB kraji. 

            Do akcie je prihlásených viac ako 80 stredných škôl!

             

            Štartujeme ONLINE už 09.02.2022

             

            Bližší harmonogram podujatia:

            začiatok vždy o 15:30

            09. 02. 2022 ZV

            10. 02. 2022 BB, BR

            11. 02. 2022 BB, ZH

            14. 02. 2022 BB

            15. 02. 2022 BŠ, ZC

            16. 02. 2022 LC

            17. 02. 2022 RS, RA

            18. 02. 2022 VK, KA, PT, DT

             

             

            YouTube kanál: idemnastrednu.sk

            Pre sledovanie ONLINE BURZA Stredných Škôl:

            https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA

             

            Oficiálna tlačová správa BBSK:

            Kraj pripravil vôbec prvú Burzu stredných škôl, bude v online priestore

            Banskobystrický samosprávny kraj bude na YouTube kanáli Idem na strednú hostiť od stredy 9. februára historicky prvú Burzu stredných škôl. Počas dvoch týždňov sa tu postupne predstaví viac ako 80 škôl formou video-vizitky i živého video-rozhovoru so záujemcami o štúdium. Projekt je výnimočný svojou formou a rozsahom nielen v kraji, ale na celom Slovensku.

             

            Ponuku stredných škôl a možnosti štúdia v Banskobystrickom kraji priblíži žiakom základných škôl a ich rodičom, ale i záujemcom o celoživotné vzdelávanie, historicky prvá Burza stredných škôl, ktorú organizuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

             

            Burza sa bude konať v online priestore, na YouTube kanáli Idem na strednú, a prebiehať bude v pracovných dňoch od stredy 9. februára do piatku 18. februára vždy v čase od 15:30 do 18:00.

            „Už v mladom veku musia naše deti urobiť rozhodnutie, ktoré má obrovský dopad na ich ďalší život a smerovanie. Je dôležité, aby sa rozhodli múdro a na základe čo najväčšieho množstva informácií. Preto ma veľmi teší, že aj my ako kraj môžeme k takémuto múdremu rozhodnutiu prispieť, napríklad v podobe Burzy stredných škôl či nového webu idemnastrednu.sk, ktoré im poskytnú ucelený prehľad o možnostiach štúdia i budúcich pracovných príležitostiach v našom kraji,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

             

            Samotná Burza dá priestor viac ako 80 stredným školám, rozdeleným do jednotlivých dní podľa okresov. Ako prvé sa už v stredu 9. februára odprezentujú stredné školy z okresu Zvolen, Burzu stredných škôl uzatvoria v piatok 18. februára stredné školy z okresov Veľký Krtíš, Poltár, Krupina a Detva.

             

            Unikátny projekt

            Na každý deň je naplánovaných priemerne desať škôl, ktoré sa predstavia nielen video-vizitkou, ale záujemcovia budú mať možnosť spojiť sa s ich zástupcami aj prostredníctvom živého video-rozhovoru. Presný rozpis bude zverejnený na webe idemnastrednu.sk aj na Facebooku s rovnakým názvom.

             

            „Premýšľali sme, ako Burzu stredných škôl pripraviť aj v čase pandémie a tak, aby neboli deti či ich rodičia ukrátení o možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujíma. Zástupcovia zapojených škôl budú k dispozícii počas konkrétneho dňa od 15:30 do 18:00 a spojiť sa s nimi bude možné prostredníctvom platforiem Zoom, Google Meet, alebo Teams. Link na pripojenie na konkrétnu školu bude zverejnený priamo pod videom,“ vysvetľuje Andrea Škultétyová, vedúca Oddelenia regionálnych centier kariéry Úradu BBSK.

            Podľa jej slov ide o projekt, aký doposiaľ nielen v kraji, ale ani na Slovensku nemá obdobu. „Zatiaľ sa nikto nepokúsil pripraviť takúto burzu, a s takým veľkým počtom zapojených škôl, v online priestore. Veríme, že všetky spojenia prebehnú bez technických komplikácií, pre prípad potreby však budeme s kolegami počas vysielania k dispozícii priamo na online chate na YouTube kanáli Idem na strednú a pomôžeme s riešením prípadných problémov či so zodpovedaním doplňujúcich otázok,“ doplnila.

             

            Pomohli aj európske peniaze

            Púšťať sa do nových projektov a neustále zlepšovať ponuku svojich služieb pre obyvateľov môže Banskobystrický samosprávny kraj aj vďaka prostriedkom, ktoré sa mu podarilo získať z európskych zdrojov. Tie boli pre kraj roky nedostupné, pre čierne zamestnávanie za bývalého vedenia. Dnes sa však o ne župa môže opäť uchádzať, čo sa jej aj s mimoriadnym úspechom darí.

            Od roku 2018 sa jej podarilo získať viac ako 31 miliónov eur, ktoré smerujú do projektov v školstve, v procese schvaľovania sú aj ďalšie, za takmer 34 miliónov eur, ktoré pomôžu modernizovať vzdelávací proces i školy samotné tak, aby vyhovovali požiadavkám súčasnej doby.

             

            „Okrem spomínaných zdrojov sme za posledné štyri roky investovali do rekonštrukcií budov škôl a školských zariadení z vlastného rozpočtu vyše 18 miliónov eur, čo je takmer päťkrát viac ako za predchádzajúceho župana. Je pre nás dôležité, aby naše školy boli vybavené technicky, materiálne i ľudsky tak, aby ich žiaci dostali to najlepšie vzdelanie v prepojení s praxou a budúcimi zamestnávateľmi,“ uzavrel Ján Lunter.

          • Zábavná chémia

          • Čo si skôr zapamätáte? Nudnú poučku z chémie, ktorú vám nadiktuje učiteľ alebo zážitok, keď vám pri chemickom pokuse ušlo niečo zo skúmavky a vy ste tú poučku pochopili? Chémia môže byť zábavná, plná prekvapení a aj krásna. Presvedčili sa o tom aj naši žiaci z I.GP, II.EP aj III.EP. V rámci hodín praktických cvičení z chémie sme po návrate do školy po dištančnom vyučovaní vôbec nelenili a naplno sme sa vrhli do práce.

            Naši šikovní prváci sa pustili do sublimácie jódu, kedy zahrievali jód na sklenených sklíčkach a pozorovali, ako sa pri kondenzácii pár jódu zachytávali krásne kryštáliky na vrchu sklíčka. Taktiež sa naučili merať pH kyselín a zásad. Zo zvedavosti zisťovali pH aj bežne používaných tekutín ako napríklad dezinfekcie, octu, mydla, fixinely či kyseliny citrónovej. Druháci si vyskúšali dôkazové reakcie skupín katiónov a plameňové skúšky, pomocou ktorých stanovovali akýkoľvek kov či látku v danej zlúčenine a zistili, že rôzne látky dokážu plameň alebo roztok sfarbiť pestrými farbami. Na praktických cvičeniach sa nenudili ani tretiaci. Mladším žiakom prišli ukázať, ako sa robí titrácia a urobili taktiež zaujímavé pokusy. Jedným z nich bol veľmi pekný farebný pokus s názvom „manganistanový chameleón“, ktorý ukazuje rôzne sfarbenie rôznych oxidačných stupňov mangánu.

            Ak by ste chceli s nami držať krok a sledovať, čo aktuálne robíme, pozrite si našu stránku: https://www.facebook.com/sosp.bio.farm 

            Vypracovala: Mgr. Silvia Hradovská

          • „ŠIKOVNÉ PRSTY“

          • Dňa 25.1.2022 si naši prváci zo SOŠ podnikania porovnali svoje schopnosti v písaní na klávesnici počítača.

            V súťaži bol hodnotený desaťminútový odpis na rýchlosť a presnosť. Víťazkou sa stala Silvia Kuchárová s najlepším skóre 158 čistých úderov za minútu.

            Gratulujeme.

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

             

          • Ako sme sa pripravili na obdobie adventu

          •      Na etickej výchove sme sa učili, čo je to prosocionálne správanie. A potom sme nelenili a spoločne s II.FP a II.EP sme niečo pekné vytvorili. Pripravili sme sa na adventné obdobie, každý ako umelecky vie. Zhotovili sme adventné kalendáre, ktoré na záver rozžiarili všetkým tváre. Čo tam asi nájdeme?  To sa čoskoro dozvieme.  Naši žiaci krásne tvorili a zdobili a dobrí anjeli pre každého žiačika okienko prekvapením naplnili.

                 A mne už ostáva len jediné a to popriať všetkým krásne adventné obdobie, plné lásky a pokoja, nech Vás obklopuje zdravie a pohoda.

            Vypracovala: Mgr. Anna Psárska