• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Tak ako aj minulý rok, aj v tomto predvianočnom období sa naša škola pod vedením študentky Veroniky Šoganičovej z IV.EP triedy, zapojila do projektu s názvom „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Tento projekt má za cieľ potešiť neznámeho seniora v zariadení pre seniorov, pretože mnohí z nich už nemajú žiadnych príbuzných. Študenti pripravili množstvo krásnych krabíc, ktorých obsah určite poteší nejedného starčeka/babičku v Seniorskom centre v Banskej Bystrici.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          •  

            V týždni 21. 11 – 25.11. sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Študenti súťažili v troch kategóriách a zmerali si sily so svojimi spolužiakmi, ktorí majú angličtinu „v malíčku“. V dvoch kategóriách študenti postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári 2023. Budeme držať palce!

            Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            Kategória 2A

            1. miesto: Daučíková Viktória Ellie, I.EP

            2. miesto: Košútová Natália, I.EP

            3. miesto: Bobošík Adam, II. EP

            Kategória 2B

            1. miesto: Števťaťová Ema, III.EP

            2. miesto: Molčanová Simona, III.EP

            Kategória 2D

            1. miesto: Volf Marek, III.CA2. miesto: Krajčiová Andrea, I.FP

            3. miesto: Šiska Sebastián, I.CA

             

            Ing. Henrieta Fedorová

            Predseda PK cudzích jazykov

          • Šikovný slovenčinár

          • Študenti SOŠ podnikania si v priebehu mesiaca november zmerali vedomosti v súťaži Šikovný slovenčinár. Úspešne si poradili s úlohami zameranými na čítanie s porozumením, overili si svoje pravopisné zručnosti a literárne vedomosti.

             

            Na popredných priečkach sa umiestnili:

             

            Veronika Kúdelová (IV. EP)

            Simona Molčanová (III. EP)

            Sofia Janštová (III. EP)

             

            Víťazom blahoželáme!

             

            Kasalová, Kováčová

          • Poznávame svoje silné stránky

          • V novembri sme pokračovali v realizácii zážitkových aktivít v triedach u našich prvákov. Tento mesiac sme rozvíjali užitočné životné zručnosti ako sebapoznanie, pomenovanie vlastných silných stránok, rozvoj komunikačných zručností a aktívneho počúvania. November dal priestor aj rozvoju kritického myslenia. Hovorili sme spoločne o tom, aké sú naše silné stránky, ale i o tom, ktorá vlastnosť sa nám na druhých nepáči. Diskutovali sme o tom, kedy sa prejavuje dobre alebo nedostatočne rozvinutá schopnosť počúvať druhých a vyskúšali sme si klásť otvorené otázky, ktoré rozvíjajú nielen rozhovor ale i záujem o druhého. Žiaci hľadali odpovede aj na otázky: Čím sa obklopuje a čo potrebuje empatický človek? A prišli napríklad takéto pekné odpovede: potrebuje sebavedomie, starostlivosť o seba, rodinu, priateľstvo, partnerstvo, zdravie, kultúrny zážitok.

            Veríme, že sme sa naučili veľa pekného a užitočného.

             

            Edita Pavúrová, školská mentorka

            Andrea Miškufová, výchovná poradkyňa

          • Postoj chvíľa, si taká krásna...

          • V „predvečer“ významného sviatku, Dňa študentstva, slávnostne prijali štvrtáci z rúk svojej triednej zelené stužky, ktoré symbolizujú nádej úspešného zvládnutia maturitných skúšok.

             

            zapísala: Ing. Grossmanová

          • Chceme byť úspešní a finančne nezávislí...

          • ...preto sa 23.11. 2022 žiaci 1. a 2. ročníka v rámci rozvoja finančnej gramotnosti zúčastnili súťaže FINKVÍZ, organizovanej v spolupráci so spoločnosťou NN. V teste odpovedali na otázky z rôznych oblastí finančnej gramotnosti . Držíme palce, aby sme patrili k tým najúspešnejším.

            zodpovedné: Ing. Valová, Ing. Grossmanová, Mgr. Pantlíková

          • e-test

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) nám v školskom roku 2022/2023 opätovne ponúkol možnosť realizovať školské testovania v systéme e-Test.

            Naša škola sa tiež zapojila do elektronických testovaní JESEŇ 2022

            v termíne od 02. 11. do 11. 11. 2022

            · študenti II. EP, II. FP a II. CA sa otestovali testom z čitateľskej gramotnosti, ktorý trval 45 min.,

            · študenti III. EP, III. FP a III. CA sa otestovali testom z matematickej gramotnosti, ktorý trval 40 min.

            Žiaci dostali predbežné hodnotenie hneď po absolvovaní testov.

            Po ukončení testovacieho obdobia bude na portáli systému e-Test (NOVINKY) prístup k reportom s výsledkami: úspešnosť a dosiahnutý percentil žiakov, úspešnosť školy a celkovú úspešnosť testu.

            Mgr. Ľudmila Pantlíková

          • Jednou nohou v Európe

          • Rytmické tóny španielskej hudby, grécke báje a legendy a majestátna architektúra Francúzska – to je iba zlomok informácií, ktoré si žiaci odboru kozmetik vzájomne odovzdali v rámci sprievodnej akcie ku Dňu študentstva. Každá trieda predstavila vybraný členský štát Európy prostredníctvom tradičnej kultúry, jedla, tradícií, športu a najväčších zaujímavostí. Je nutné podotknúť, že ich výtvory boli nápadité, kreatívne a premyslené. Žiaci si tento tematický deň veľmi užili a my sa už tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Kasalová

          • Návšteva divadelného predstavenia

          • Skúška ľudských charakterov, zachovanie dôstojnosti a ľudskej tváre – to je len niekoľko charakteristík, ktoré možno použiť v spojitosti s divadelnou hrou Ivana Bukovčana – Kým kohút nezaspieva. Nadčasová hra podčiarknutá výbornými hereckými výkonmi zaujala našich študentov tretích a štvrtých ročníkov a zanechala v nich množstvo emócií.

          • Rope skipping

          •  

            Dňa 10.11.2022 CVČ Junior zorganizovalo v telocvični gymnázia M. Kováča zaujímavú štafetovú súťaž družstiev v preskakovaní cez švihadlo - ROPE SKIPPING. Družstvo tvorili 3 dievčatá - M. Šimonová, V. Šovčíková z II. EP, T. Hurtíková a 3 chlapci M. Žerebák, N. Libutka z III. E a náš štvrták F. Polaček.Družstvo malo, v najkratšom čase, v akomkoľvek poradí s odovzdaním jedného švihadla, preskákať 300 znožmých skokov, čím na jedného žiaka pripadlo odskákať 50 preskokov. Zdá sa Vám to akomalina, pohodička, jednoduché, ale keď ste pod tlakom, chcete podať čo najlepší výkon, veci nejdú, tak ako si ich predstavujeme. Vtedy sa Vám motajú nohy a ešte máte rýchlo podať ďalšiemu švihadlo, nie je to srandička, ale dobrá makačka.Skákali sa na tri kolá, naši bojovali a zlepšovali si čas z kola na kolo. Marek šiel ako píla, Niko ako perpetum mobile (sem-tam mu padali teplák)y, Filip vyskakoval do výšin, baby nad švihadlom tancovali, až na koniec si vyskákali pekné 6 miesto. Všetci sme sa zhodli na tom, že máme čo vylepšovať a budúci rok to dáme už lepšie.
            Mgr. A. Kmeťová

          • Burza stredných škôl

          • Dňa 8.11. 2021 sa v Závadke nad Hronom uskutočnila Burza stredných škôl. Hlavným organizátorom, ako aj po iné roky, bol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici. Na Burzu sa dostavilo viacero základných škôl z Horehronia. O burzu, vo väčšej miere ako po iné roky, prejavili záujem aj rodičia. V tomto roku bol veľký záujem aj o naše študijné odbory. O dobré meno našej školy sa zaslúžili aj naši študenti z odboru biotechnológia a farmakológia a študent odboru autotronik, ktorí s nadšením prezentovali svoje odbory, možnosti uplatnenia sa absolventov našej školy, mimoškolské aktivity, obsah vyučovacích predmetov a zaujímavosti zo života školy.

            Mgr. Andrea Miškufová
            Ing. Michal Galád

          • Študentská kvapka krvi 2022

          • V dňoch 24. októbra až 18. novembra 2022 Slovenský Červený kríž už po 28-krát vyhlásil kampaň pod názvom Študentská kvapka krvi. Je zameraná najmä na študentov a prvodarcov. Spojitosť s medzinárodným dňom študentstva, ktorý si budeme pripomínať 17. novembra, nie je náhodná. Slovenský Červený kríž vníma študentov a mladých ľudí ako nositeľov zmien a prelomových myšlienok. Mladá generácia sa vie stále zapáliť pre dobrú vec, lebo sú vždy a všade online, majú veľký potenciál inšpirovať darcovstvom ďalších ľudí.

            Naši študenti druhého ročníka odboru Biotechnológia a farmakológia si potrebu darovania krvi uvedomili na vyučovacej hodine Aplikovanej biológie. Hoci nie sú ešte plnoletí, vytvorili motivačný leták pre tých, ktorí už plnoletí sú a môžu ísť krv darovať. Zároveň motivačne prispeli aj dievčatá štvrtého ročníka odboru Kozmetik, ktoré už od minulého roka chodia darovať krv pravidelne. Veríme, že strach prekonajú aj ďalší študenti a pripoja sa k nám. Ak by niekomu zdravotný stav alebo iné okolnosti nedovoľovali darovať krv, môže sa pripojiť k šíreniu tejto myšlienky a podporiť kampaň Študentskej kvapky krvi na Facebooku alebo Instagrame. Ďakujeme vám.
            Mgr. Michaela Zongorová

          • Burza informácií

          • Dňa 19.11 2022 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v Brezne usporiadalo v hoteli Ďumbier „Burzu informácií“, kde sa uskutočnila prezentácia študijných a učebných odborov stredných škôl a duálneho vzdelávania pre končiace ročníky základných škôl a ich rodičov. Prezentácie sa zúčastnila aj naša Stredná odborná škola podnikania. Študenti s odbornými učiteľmi poskytli informácie o škole a o jednotlivých učebných odboroch.


            Ing. Trginová

          • Divadelný zážitok


          • Populárna veselohra z pera J.G.Tajovského Ženský zákon, je slovenskou klasikou, ktorá vďaka nadčasovej téme je aktuálna dodnes. Jej nie úplne tradičné spracovanie má osloviť súčasného mladého diváka. Podľa reakcií našich žiakov sa to tvorcom predstavenia podarilo a naše študentky a študenti z I.FP, III.EP a žiaci maturitných ročníkov IV.EP a IV. FP odchádzali plní dojmov a zážitkov.

            Mgr. Kováčová

          • Vlastnosti úspešných ľudí a estetika

          •  

             

             

            Žiačky 1. ročníka odboru kozmetík absolvovali 24.10.2022 skupinovú aktivitu zameranú na poznávanie osobností, ktoré prispeli k dejinám estetiky. V rámci dvoch hodín predmetu Estetika a výtvarná výchova realizovali portrét grafickou technikou monotypie. Zároveň sa oboznámili s životopisom osobností, ktoré prispeli k dejinám estetiky ako významní umelci. Portrétovali také osobnosti ako Michelangelo, Leonardo da Vinci, Andy Warhol, Vincent van Gogh, Marilyn Monroe, Salvador Dalí, Frida Kahlo alebo Lady Gaga.  Súčasťou programu aktivity bolo uvažovanie o tom, aké vlastnosti prispeli k úspechu týchto osobností a zamyslenie nad tým, ktoré vlastnosti považujú žiačky u seba za tie, vďaka ktorým môžu byť úspešné. Rozvíjali sme nielen výtvarný prejav, poznávanie histórie estetiky, ale i sebapoznanie.

            Skupinová aktivita bola realizovaná v rámci zapojenia školy do projektu Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji. Skupinové aktivity a individuálny mentoring žiakov pokračujú na našej škole aj v šk. roku 2022/2023 a podporujú tvorbu inkluzívneho prostredia.

            Edita Pavúrová, školská mentorka

            Andrea Miškufová, výchovná poradkyňa

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBeeNaša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu, vrátane výslovnosti, moderným a efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím.Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania. Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Ing. Fedorová

          • READYCON

          • Pokrok prináša zmeny a tie sa odrážajú na trhu práce.

            Práve preto sa naši maturanti, budúci absolventi odboru obchod a podnikanie, 27.10.2022 zúčastnili najväčšieho online podujatia prinášajúceho aktuálne poznatky o meniacom sa trhu práce a nových trendoch v oblasti obchodu a služieb.

            Cez obrazovku sa stretli s odborníkmi z „brandže“, ktorí im poskytli cenné rady a návody:

            · ako rozmýšľať o svojej budúcnosti,

            · ako sa orientovať na trhu práce, správnom nastavení, výbere a motivácii posúvať sa profesijne po skončení strednej školy,

            · aké kompetencie zaznamenávajú najväčší rast a sú na trhu práce najviac dopytované.

            Zodpovedná: Ing. Ľ. Grossmanová

            Foto: Mgr. Ľ. Pantlíková

          • Záložka do knihy spája stredné školy

          • Žiaci a žiačky prvých, druhých a tretích ročníkov SOŠ podnikania sa zapojili do 11. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája stredné školy.

            Tohtoročná téma preverila fantáziu a zručnosti žiakov – bola zameraná na výtvarné stvárnenie najlepšieho fantasy príbehu.

            Cieľom projektu je nielen podnietiť žiakov k čítaniu a poznať rôzne imaginárne svety, ktoré svetoví autori vymysleli, ale aj nadviazať kontakt s partnerskou školou z Michaloviec, ktorej sme vyrobené záložky zaslali.

            Mgr. Kasalová, Mgr. Kováčová

          • Prezentácia kozmetiky

          • Dňa 2.11.2022 sa IV.FP trieda (odbor kozmetik) zúčastnila prezentácie kozmetiky LARENS.Ide o modernú a špecializovanú značku švajčiarskej spoločnosti WELLU, ktorá jeurčená na starostlivosť o pleť, orientovanej najmä na boj proti príznakom starnutia a kožným problémom.Lektorka odprezentovala kozmetické prípravky a následne vykonala kozmetické úkony na študentkách.Dievčatá veľmi ocenili túto prezentáciu. Bola veľkým prínosom pre pokračovanie ich povolania v kozmetickej oblasti.Vypracovali: Bc. Hazáková, Gútová, Šebeňová

          • Halloweensky odborný výcvik

          • Blížiaci sa sviatok Halloween si dňa 26. 10. 2022 pripomenuli žiaci II. FP a III. FP triedy. Počas odborného výcviku využili svoje kreatívne nápady a prostredníctvom nápaditého líčenia sa zmenili na pavúčie kráľovné, mačacie ženy, kostry a iné bytosti. O ich šikovnosti a kreativite svedčia priložené fotografie.

            Vypracovali: Gútová, Hazáková, Spurná