• Finančná olympiáda – postup do II. kola

          • Študenti  3. a 4. ročníka na SOŠ podnikania sa aj tento rok zapojili do súťaže Finančná olympiáda. Prvé kolo súťaže máme za sebou.

            Praktické príklady, úlohy a otázky v súťažnom teste majú mladých ľudí preskúšať z ich vedomostí, pomôcť im lepšie pochopiť základnú finančnú terminológiu a ukázať im, ako ju používať v praxi a zároveň aj ako svoje financie v budúcnosti plánovať

            Vďaka finančnej olympiáde si môžu stredoškoláci otestovať a navzájom porovnať svoje finančné vedomosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu.

            II. kolo  finančnej vedomostnej súťaže bude prebiehať od 26. 02. 2024 do 7. 4. 2024.

            Zoznam postupujúcich študentov:

            1. Janštová Sofia, IV.EP
            2. Klimentová Mária, IV.EP
            3. Michalčíková Ema, IV. EP
            4. Parobek Matej, IV.EP
            5. Stachow Pavol, IV.EP
            6. Cencerová Natália, III.EP
            7. Drobová Natália, III.EP
            8. Šimonová Magdaléna, III.EP
            9. Bobošík Adam, III.EP

            Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy a k  postupu do II. kola súťaže srdečne blahoželáme!  J

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

          • Návšteva štátneho archívu v Banskej Bystrici

          • Veľa nových zaujímavých informácií  o histórii mesta ale aj o archívnictve získali naši prváci  na odbornej prednáške štátneho archívu  spojenej s prehliadkou depozitárov a trezora, kde nám zamestnanci umožnili  nahliadnuť do prvých originálnych listín mesta a starých účtovných kníh a albumov.

            Kedy: 24.01.2024

            Kde:   Štátny archív Banská Bystrica

            Kto:    I.EP

            Zapísala: Ing. Grossmanová

          • Výlet ďaleko za hranice

          •             Bol daždivý pondelok 11.12. 2023. Ja, mojich 5 spolužiakov, p. profesorka Kováčová a p. profesorka Kasalová, sme sa vybrali na ďalekú cestu do Štrasburgu. Východiskovou stanicou bolo naše hlavné mesto, kde do autobusu okrem nás nastúpili študenti z rôznych typov škôl z celého Slovenska. S milými pánmi šoférmi a perfektnými sprievodcami sme vyštartovali na dlhú cestu do nemeckého mesta Kehl. Po strastiplnej niekoľkohodinovej ceste nás čakala večera v útulnej nemeckej reštaurácii, ktorá už dýchala vianočnou atmosférou. Zaspávali sme s plnými žalúdkami a s očakávaním, čo nám prinesie nasledujúci deň.

                        Na druhý deň ráno sme sa po výdatných raňajkách presunuli k cieľovej stanici, ktorou bolo mesto Štrasburg, konkrétne do Európskeho parlamentu. Pri vstupe sme sa museli preukázať dokladom totožnosti a prejsť vstupnou kontrolou. Všetky tieto opatrenia sme opakovali pri každej ďalšej návšteve. Keď sme vchádzali do inštitúcie, okamžite nás zasiahol pocit dôležitosti.  Zúčastnili sme sa na briefingu o práci a úlohe Európskeho parlamentu. Taktiež sme mali prednášku v jednej zo sál, kde sme sa stretli s pánom Eugenom Jurzycom, ktorý nás v Európskom parlamente zastupuje. Ďalším bodom programu bolo odovzdávanie Sacharovovej ceny ženskému hnutiu z Iránu. Takáto udalosť sa nevidí každý deň a my sme mali veľké šťastie, že sme to mohli zažiť naživo. Sedeli sme priamo v tribúne Európskeho parlamentu a boli sme svedkami ďalších dôležitých demokratických rozhodnutí, debát a diskusií.

                        Ďalšou zastávkou bola Rada Európy. Jej cieľom je podporovať spoluprácu a dialóg medzi európskymi krajinami v rôznych oblastiach. Zabezpečuje ochranu ľudských práv, podporuje demokraciu, bojuje proti organizovanému zločinu a korupcii. O fungovaní tejto inštitúcie sme sa toho viac dozvedeli z úst dlhoročnej členky Rady Európy, ktorá celú prednášku viedla v anglickom jazyku.

                        Rada Európy sa skladá z viacerých orgánov, my sme navštívili Európsky súd pre ľudské práva. Prijala nás sudkyňa, pani Alena Poláčková, zástupkyňa Slovenskej republiky v tejto dôležitej inštitúcii. Veľmi zrozumiteľne nám vysvetlila zložité procesy od podania žaloby až po rozsudok. Je to veľmi sčítaná a inteligentná žena, ktorá robí Slovensku dobré meno.

                        Po náročnom dni sme sa, obohatení informáciami, presunuli na večeru do nám už známej reštaurácie. Opäť sa ku nám pripojil pán Eugen Jurzyca aj s jeho asistentom. Viedli sme veľmi zaujímavé dialógy a ja som sa pri pikantnej otázke cítila ako v politickej relácii týždeň pred voľbami. Snažili sme sa ho zaskočiť rôznymi otázkami, ktoré sa týkali aj politickej situácie na Slovensku, na ktoré pán Jurzyca odpovedal veľmi korektnými politickými frázami.

                        Streda – posledný deň exkurzie - bol deň ako stvorený pre vášnivého turistu, ktorý chce spoznať mesto a zmes francúzskych a nemeckých vplyvov v architektúre. Náš sprievodca sa v meste vyznal a vedel, ktoré zákutia nám má ukázať. Katedrála Notre-Dame nám všetkým vyrazila dych. Rozprestierala sa do veľkej šírky a nedoviditeľnej výšky, ale my sme tých viac ako 300 schodov zdolali a videli mesto Štrasburg v celej jeho kráse.

            Pomaly sa nás zmocňovala krásna vianočná atmosféra, ktorú sme si užívali na trhoch so všelijakými dobrotami. Očarili nás netypické vianočné ozdoby, ktoré nechýbali skoro na každej budove. Pre nás netypické veľké plyšové medvede zdobili skoro každé okno.

            Historické pamiatky nás pohltili natoľko, že na nákup v obchodnom centre sme mali niekoľko minút, ktoré postačili na kúpu niekoľkých suvenírov. O siedmej večer sme opäť nasadli do autobusu, zamávali mestu Štrasburg a plní zážitkov sa vrátili späť na Slovensko.

                        Naša návšteva v Štrasburgu bola pre nás neopísateľnou cestou, ktorá nám ukázala ako funguje svet za hranicami nášho maličkého štátu. Je to skúsenosť, ktorá nám rozšírila obzor a zanechala v nás milé spomienky.

            A komu vďačíme za tieto neopakovateľné zážitky? Organizácií SEEDS, n.o., p. Eve Plánovskej a skvelým sprievodcom Mirke Lobodas a Petrovi Rea.

            Ďakujeme !

            účastníci exkurzie + p. profesorka Kováčová a p. profesorka Kasalová

          • Exkurzia Pozoruhodné šváby - nepanikárte

          • Dňa 10.11. 2023 v dopoludňajších hodinách sme s triedou II.EP absolvovali exkurziu Pozoruhodné šváby – nepanikárte v Tihányovskom kaštieli v Banskej Bystrici. Prezreli sme si vyše 30 druhov a spomedzi nich stovky živých exotických švábov z rôznych kútov sveta. Videli sme druhy od maličkých až po obrie, niektoré boli bodkované ako lienky. Vystavované šváby sú od súkromného chovateľa Mareka Bartoša, ktorého je možné kontaktovať a zakúpiť si exempláre. Po obsiahlej prednáške, na ktorej sme sa dozvedeli o tom, ako žijú, čo jedia, ako rýchlo rastú, aké sú rýchle, prečo majú niektoré krídla a iné nie, sme si mohli šváby chytiť do ruky. Tí, ktorí sa nebáli, (a veru našli sa odvážlivci) švába nechali, aby im lozil po rukách.. Ďakujeme zamestnancom Tihányovského kaštieľa za ochotu a príjemné strávené a náučné dopoludnie.

            Mgr. Barbora Podmanická

          • Zober kamaráta, kamarátku a zastav sa v Európe SC

          • Ak ťa zaujímajú autá, máš jedinečnú možnosť vidieť vybrané modely naživo. V rámci dobrej spolupráce spoločnosť EUROMOTOR umožnila našej škole odprezentovanie SOŠ automobilovej. Nájdeš nás na spodnom poschodí v bývalom priestore Takko Fashion.

            Tešíme sa na Teba.

          • Exkurzia v hoteli Dixon

          • Dňa 14.12.2023 študenti 4.EP triedy so zameraním na CR navštívili kongresový hotel Dixon. Hotel je súčasťou Dixon Resortu a poskytuje výborné podmienky pre spoločenské udalosti, konferencie, školenia. Súčasťou hotela je aj wellness centrum. Pracovníčka obchodného oddelenia oboznámila študentov s náplňou práce jednotlivých úsekov a ukázala im priestory hotela.

            Trginová

          • Exkurzia v CK Globtour

          • Dňa 11. 12. 2023 sa žiaci III.EP so zameraním na CR zúčastnili exkurzie do CK Globtour, ktorá je jednou z výhľadávaných  CK, ktorá ponúka svoje služby viac ako 40 rokov. Pracovníčka CK poskytla žiakom zaujmavý, profesionálny a poučný výklad o práci v CK.  Porozpávala o históri CK, organizačnej štruktúre,  cenotvorbe, o ponuke a odbyte produktu CK. 

            Žiaci pochopili rozdiel medzi cestovnou kanceláriou a cestovnou agentúrou.

            Zodp. Ing. Trginová

          • Chránené označenie pôvodu výrobku

          • Na Úrade priemyselného vlastníctva sa 6.12.2023 naši prváci a druháci z odboru obchod a podnikanie stretli s úspešnými podnikateľmi , ktorí svoje firmy budujú už tretiu  generáciu.

            Predstavili im svoje výrobky – bardejovský medovicový med, ktorý získal prestížne medzinárodné ocenenia za vysokú kvalitu a detviansku výšivku, ktorú poznajú aj za hranicami našej krajiny. Obidva produkty majú Chránené označenie pôvodu, čím si majitelia chránia svoje výrobky pred falzifikátmi.

            Prezentácia bola spojená aj s ochutnávkou a vyskúšali sme si aj šikovnosť svojich rúk pri vyšívaní.

            Zapísala: Ing. Grossmanová, Ing. Valová

          • Exkurzia do kúpeľov Turčianske Teplic

          • Dňa 19.10.2023 sme sa študenti III.EP a IV.EP triedy zúčastnili exkurzie do kúpeľov Turčianske Teplice.

            Manažérka obchodného oddelenia pripravila prezentáciu o histórii a súčasnej podobe kúpeľov. Poskytla nám odborný výklad

            Prezreli sme si priestory liečebného domu Veľká Fatra a 5 -hviezdičkového hotela Royal Palace. Na záver sme sa prešli po kúpeľnom parku, kde sme si prezreli lavičky slávy.

            Exkurzia sa všetkým veľmi páčila, lebo sme sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií.

            Zodpovedný: Ing. Trginová

          • Šikovný slovenčinár

          • Študenti SOŠ podnikania si v priebehu mesiaca november zmerali vedomosti v súťaži Šikovný slovenčinár. Úspešne si poradili s úlohami zameranými na čítanie s porozumením, overili si svoje pravopisné zručnosti a literárne vedomosti.

             

            Na popredných priečkach sa umiestnili:

            Ondrej Baláž (IV. EP)

            Michaela Lapinová (I.GP)

            Lucia Gáfriková (I. EP)

             

            Víťazom blahoželáme!

            Kasalová, Kováčová

          • Pretekali sme na zaujímavej súťaži LASER RUN

          • Dňa 7.12.2023 sa naši žiaci zúčastnili zaujímavej športovej štafetovej súťaže – Laserrun. Súťažili štvorčlenné družstvá zložené z 2 chlapcov a z 2 dievčat, v hale Strednej Športovej školy. Pretekalo 23 družstiev zo stredných škôl BB, Zvolena a Lučenca.

             Každý člen družstva mal za úlohu v čo najkratšom čase odbehnúť 100 m, zostreliť 5 terčov laserovou pištolou zo stoja, druhý krát to zopakovať a odovzdať štafetu ďalšiemu členovi družstva. Pretekalo sa dvojkolovo, družstvu sa  započítaval lepší čas, s ktorým sa postupovalo do osemfinále, štvrťfinále a finále. Naše družstvo tvoril ostrielaný štvorlístok – Biba Bátoryová (IV.EP), Saška Kolářová (IV.FP), Martin Knapík(II. CA) a Oliver Harna (II.CA). Našemu družstvu sa podarilo postúpiť do osemfinále, každým kolom sme si zlepšovali čas, ale štvrť finále bolo nad naše sily a v konečnom poradí sme sa umiestnili v druhej polovici tabuľky.

            Našim študentom sa súťaž veľmi páčila, vieme, čo treba zlepšiť. Žiaci zistili, že nie je ľahké naplno bežať a hneď strielať, dôležité je zvoliť si aj správnu taktiku.

            Všetkým žiakom ďakujem za reprezentáciu našej školy a už teraz sa tešíme na ďalší už 5. ročník.

            Mgr. A. Kmeťová

          • Aj tento rok k nám zavítal Mikuláš

          • Sviatok svätého Mikuláša je milým zvykom a tradíciou všade na svete a ani tento rok neobišiel našu školu. Zavítal k nám spolu s anjelikmi a čertami a spoločne zisťovali, či sme boli poslušní po celý rok. Mikuláš nás obdaroval sladkým darčekom a poprial nám krásne nastávajúce vianočné sviatky.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Exkurzia Budapešť

          • Spoznávanie metropol v rámci vyučovania? Prečo nie . História, súčasnosť, prepojenie starého a nového to je Budapešť.  Aj toto môžete zažiť na Spojenej škole.

          • Online testovanie JESEŇ 2023

          • V období od 4. októbra do 15. novembra sa naša škola zaradila medzi 636 škôl,ktoré využili elektronické testy na overovanie vedomostí svojich žiakov.O testovanie JESEŇ 2023 bol veľký záujem a žiaci stredných škôl vyplnili 79 000 elektronických testov v systéme E-test. Na školu prišli v novembri reporty z testovania s výsledkami jednotlivcov aj celej školy. Priemerná úspešnosť žiakov našej školy je 66,2% a priemerná úspešnosť celého výskumného súboru je 70,4%.Veríme, že tieto nástroje testovania sú užitočnou pomôckou na opakovanie a prehlbovanie učiva a reporty sú užitočnou spätnou väzbou pre žiakov.

            Ing. Henrieta Fedorová

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Koncom novembra sa šikovní študenti anglického jazyka stretli na olympiáde v anglickom jazyku a zmerali si sily v 3 kategóriách. Ich výsledky sú nasledovné:Kategória 2A1. miesto - Lapinová - I.EG2. miesto - Kubík - I.EP3. miesto - Daučíková - II.EPKategória 2B1. miesto - Števťaťová - IV.EP a Rudnická - III.EP3. miesto - Kuchárová - III.EP a Popovcová - III.EPKategória 2D1. miesto - Gašpar - II.CA2. miesto - Volf - IV.CA3. miesto - Valjanovič - I.CA. Všetkým študentom ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme.Do ďalšieho kola splnili podmienky postupu Lapinová Michaela a Gašpar Karol. Budeme im všetci držať palce.Ing. Henrieta Fedorová

          • Exkurzia v CA Elegance Travel

          • Dňa 26.11.2023 študenti 3.EP triedy so zameraním na CR navštívili CA Elegance travel. Majiteľka CA oboznámila žiakov s postupom založenia a prácou v CA, vysvetlila rozdiel medzi fungovaním CK a CA. Študenti sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií z oblasti CR.

            Autor: Trginová

          • Inovatívna forma výuky: FINANČNÁ AKADÉMIA

          • Vzdelávací cyklus Finančná akadémia je určený študentom končiacich ročníkov. Jeho cieľom je viesť mladých ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti.

            Mladí ľudia majú dlhodobo záujem dozvedieť sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostanú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

            Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách.

            Lekcie Finančnej akadémie mapujú sektory finančného trhu a prinášajú študentom odborné základy vychádzajúce z Národného štandardu finančnej gramotnosti, ako aj praktické a užitočné informácie.

            Odbornými garantmi a školiteľmi lekcií sú odborníci na financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK, tému investovanie zastrešuje partner projektu, spoločnosť Amundi.

            Finančná akadémia bude realizovaná vo forme šiestich dvojhodinových lekcií pre študentov 3. ročníka na SOŠ podnikania.

             

            Dňa 29.11.2023 sme  začali našu finančnú akadémiu prvou lekciou s témou „Bohatí alebo chudobní“.

             

            Zapísala: Ing. Valová

          • Burza stredných škôl

          • Dňa 28.1.2023 naši žiaci spolu s učiteľmi úspešne prezentovali Strednú odbornú školu podnikania na burze SŠ v Žiari n./Hronom.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • História poštových služieb

          • Kedy a prečo vznikli poštové služby, ako fungovali v minulosti a dnes a veľa ďalších zaujímavostí si vypočuli ale aj videli naši prváci na návšteve poštového múzea 21.11. 2023 v priestoroch budovy Slovenskej pošty.

            Pozreli sme si najstaršiu poštovú známku, ktorá bola vydaná už v roku 1840, ale aj najdrahšiu známku v depozitáre múzea (samozrejme len repliky, ale sú zaujímavé), prvé poštové pečiatky a uniformy poštmajstrov a postiliónov a dozvedeli sme sa aj to, prečo je v logu pošty trubka.

            Zapísala: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Digitálny zážitok – READYCON

          • Dňa 21.11.2023 sme so študentami tretieho a končiaceho štvrtého ročníka na  SOŠ podnikania absolvovali digitálnu prednášku v rámci akcie READYCON 2023.

            READYCON je digitálny zážitok pre študentov stredných škôl, ktorého cieľom je poskytnúť stredoškolákom prehľad o aktuálnych trendoch a zaujímavých firmách na trhu zmysluplných pracovných pozícií. Spomedzi prednášok sme si vybrali 2 zaujímavé  prednášky:

            Prednáška pre 4. ročník bola zameraná na financie.

            Čo sme sa dozvedeli?

            • niečo z histórie peňazí,
            • podstatu kryptomeny BITCOIN,
            • ako financovať startup,
            • aké vhodné povolania sú pre nás v banke,
            • aký je rozdiel medzi úverom, operatívnym lízingom a finančným lízingom,
            • čo je to spoločensky zodpovedné investovanie a ESG investície,
            • čo robí finančný sprostredkovateľ.

            Prednáška pre 3. ročník bola zameraná na nové trendy v médiách, marketingu a manažmente.

            Čo sme sa dozvedeli?

            • ako funguje behaviorálna ekonómia v praxi,
            • psychológia predaja- ako vplývať na budúceho zákazníka,
            • hyperpersonalizácia pri predaji - rešpektovanie záujmov a preferencií zákazníkov,
            • contents marketing,
            • dôležitosť marketingovej stratégie.

             

             

            Zapísala: Ing. Valová, Ing. Ľ. Grossmanová