• Mikulášska akcia „Deti deťom“

          • Dňa 5.12.2018 sa v popoludňajších hodinách žiačky III. EP triedy SOŠP – Miroslava Viglášová, Alexandra Dzuráková, Veronika Mišányová, Antónia Dobrotová a Viktória Motošková vybrali potešiť Mikulášskymi balíčkami tie deti, ktoré  mali v živote menej šťastia a aj preto sú umiestnené v detskom domove. Peknú myšlienku im pomohla zrealizovať p. učiteľka a výchovná poradkyňa Mgr. Nina Matušovová, ktorá ochotne vybavila všetky náležitosti týkajúce sa návštevy detského domova a patrí jej zato veľká vďaka. Žiaci III.EP triedy najprv sami prispeli menšími sumami na sladké prekvapenia pre deti a neskôr sa ku nim pridali aj ďalší  spolužiaci zo školy, učitelia, pani vrátnička a  bufetárka. Spolu vyzbierali dostatočné množstvo finančných prostriedkov na to, aby mohli nakúpiť ovocie a sladkosti pre desať detí, ktoré sú momentálne v tomto zariadení umiestnené. Po príchode do detského domova nás už čakalo niekoľko nedočkavých a veľmi milo prekvapených detičiek vo veku od 8 do 15 rokov. Veľké balíčky plné skvelých maškŕt im rozžiarili oči a deti sa z nich naozaj úprimne tešili. A nielen tie v detskom domove. Aj naše žiačky sa tešili z toho, že mohli  takto nezištne prispieť k detskej radosti z blížiacich sa najkrajších sviatkov v roku, tých čarovných sviatkov, ktoré každé dieťa túži prežívať so svojimi najbližšími.

            Všetkým, ktorí nám pomohli potešiť detičky z detského domova Svetluška, úprimne ďakujeme.

            Prajeme šťastné a pokojné Vianoce všetkým na celej Zemi.

            Žiaci III.EP a  Mgr. Daniela Nováková, triedna učiteľka

          • Slovenská pošta

          • Už niekoľko rokov opakovane a pravidelne organizujeme pre žiakov 1. ročníka na našej škole exkurziu do Slovenskej pošty, a. s. v Banskej Bystrici. Dňa 3. decembra 2018 sa žiaci I.EP triedy zúčastnili exkurzie v poštovom múzeu. Lektor ich oboznámil s vývojom poštovníctva od najstarších čias až po súčasnosť, s výrobou poštových známok, ktoré majú vo svete veľký úspech. Pokračovaním exkurzie bola návšteva novootvorenej výstavy poštových pečiatok a nakoniec vzhliadli študenti zaujímavý film z histórie poštovníctva a pošty. Exkurzia bola zaujímavá a študenti odchádzali plní nových dojmov a nových informácií.

            Zodpovedná: PaedDr. Z. Pálková

          • Súťaž v odpise textu na výkon na PC

          • Už každoročne organizujeme na našej škole súťaž na výkon v odpise textu na počítači. Tohtoročnými víťazmi žiakov prvého ročníka sa stali:

            1. miesto – P. Sučan, 150,6 úderov za minútu, 0,00% chýb

            2. miesto – S. Straková, 147,3 úderov za minútu, 0,00% chýb

            3 miesto – T. Trnovský, 149,6 úderov za minútu, 0,06% chýb a T. Čief, 149,6 úderov za minútu, 0,06% chýb

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Zodpovedná: PaedDr. Z. Pálková

          • Šikovný slovenčinár, slovenčinárka.

          • Súťaže sa zúčastnili žiaci prvých až štvrtých ročníkov, aby si preverili svoje vedomosti z materinského jazyka a otestovali svoje schopnosti v čítaní s porozumením. Súťaž preverila aj ich štylistické schopnosti. Najúspešnejšími riešiteľmi sa stali Alexandra Petráňová a Jakub Foťko, ktorí dosiahli najvyšší počet bodov. Na druhom mieste sa umiestnila Veronika Lepiešová a tretiu priečku obsadil Patrik Sučan.

            Zodpovedná: Mgr. Kováčová

          • Putovná výstava

          • Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou SNM-Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Počas druhej svetovej vojny boli z neho deportovaní slovenskí židia. Putovali do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov zriadených na okupovanom území Poľska. Na SOŠ elektrotechnickej sa v týchto dňoch nachádza putovná banerová výstava „Riešenie židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938 – 1945“. Pripomína si životné príbehy obetí a preživších holokaustu. Žiaci našej školy sa pri tejto príležitosti zúčastnili odbornej  prednášky, ktorá sa venovala práve tejto téme.

            Zodpovedný: Mgr. Matušovová, Mgr.Miškufová

          • Naše žiačky získali zlatú a striebornú medailu v SKIPPINGu

          • Štyri naše odvážne dievčatá, Nati Bartálošová, Lea Ferenčíková z I.E, Veronika Lepišová z II.E a Miška Hujsová z III.E sa 30.11.2018 zúčastnili netradičnej športovej súťaže - ROPE SKIPPING - v preskakovaní cez švihadlo. Túto súťaž zorganizovalo CVČ JUNIOR B.Bystrica v telocvični gymnázia M.Kováča. Pretekalo sa podľa nasledovných pravidiel: za dve minúty čo najviac naskákať cez švihadlo znožmo, po malej prestávke dve minúty na jednej nohe a po ďalšej malej prestávke dve minúty na druhej nohe.

            Sčítaním všetkých výkonov sa určilo poradie. Dievčatá siahali na dno svojich síl, bojovali až do konca. Hlavná rozhodkyňa vyhlásila aj dodatkovú súťaž - preskakovanie cez švihadlo akýmkoľvek spôsobom, čo najdlhšie bez prerušenia skákania. Naraz štartovali dievčatá aj chlapci, každý si zvolil svoju taktiku a spôsob preskakovania. Postupne odpadávali súťažiaci a v hre ostali už len dve dievčatá a dvaja chlapci. Medzi dievčatami ostala aj naša Nati Bartalošová, ktorú hlasito povzbudzovali do posledných chvíľ. Po malej chybe musela ukončiť preskakovanie, čím vybojovala pre našu školu peknú striebornú medailu. S napätím sme čakali na vyhlásenie výsledkov hlavnej súťaže. Neuveríte! Naša Miška Hujsová o jeden skok vyhrala celú súťaž dievčat a odniesla si zlatú medailu s diplomom. Všetkým dievčatám ďakujem za predvedené výkony a medailistkám gratulujme za dosiahnutie krásnych výsledkov. Po skončení súťaže som dostala prísľub, že sa dievčatá ešte lepšie pripravia a už teraz sa tešia na budúcoročnú súťaž.

            Zodpovedná: Mgr. A.Kmeťová

          • Kulty a sekty

          • V spolupráci s centrom voľného času Junior v Banskej Bystrici sa 27. novembra 2018 na našej škole konala preventívna prednáška na tému ,,Kulty a sekty“. Pani prednášajúca PhDr. Danková oboznámila žiakov II.EP triedy s rôznymi nástrahami v podobe kultov a rôznych siekt. Upozornila na znaky a typy siekt, ich psychickú manipuláciu. Študenti sa mohli naučiť hlavným rozdielom medzi sektou a cirkvou. Táto prednáška o kultových závislostiach a sektách oboznámila, poučila žiakov, ako si dať pozor a nestať sa ich súčasťou .

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 27.11.2018 sa otvorili dvere našej školy pre žiakov základných škôl a ich rodičov. Prítomní si prehliadli priestory školy, odborné učebne a kozmetický salón. V diskusii s odbornými učiteľmi aj žiačkami získali tiež potrebné informácie o škole a možnostiach štúdia, o voľnočasových aktivitách a o požiadavkách pracovného trhu.

          • Štúdium v zahraničí

          • Ísť či neísť študovať do zahraničia, o tom bola prednáška zástupcu agentúry InterStudy. Dňa 23.11.2018 sa žiaci končiacich ročníkov IV.EP a IV.CA oboznámili so študijnými programami na vysokých školách vo Veľkej Británií, Dánsku a Holansdsku. Získali informácie o výmenných programoch a študijných cestách, ktoré im pomôžu orientovať sa vo svete a pracovať v medzinárodnom prostredí.

          • Návšteva cestovnej kancelárie

          • Dňa 23. 11. 2018 sa žiaci III.EP blok cestovný ruch, zúčastnili exkurzie do CK GLOBTOUR, ktorá je jedným z najznámejších touroperátorov. Vedúca pobočky nám poskytla veľa informácií o práci v cestovnej kancelárií, ktorá je veľmi náročná ale aj zaujímavá. Sme jej vďační, že nám venovala čas, nakoľko sme získali veľa nových praktických informácií z reálnej praxe.

            Zodp. : Ing. Trginová

          • Prevencia šikanovania

          • Dňa 21.11.2018 sa študenti I.EP a I.FP triedy zúčastnili prednášky na tému ,,Šikanovanie“. Viedla ju pani PhDr. Ľuba Danková z CVČ Junior z Banskej Bystrice. Prostredníctvom prednášky sa študenti oboznámili s problémami, ako je agresivita, zvládanie agresivity, ako sa brániť proti šikanovaniu. Na príkladoch im boli ukázané charakteristiky šikanovania, ktorých sa študenti mnohokrát nevedomky dopúšťajú a musia si uvedomiť, kedy prekročili hranice a ubližujú spolužiakovi. Vysvetlili sa im postupy ako majú konať, ak by sa niekto dopustil šikanovania, alebo ak by boli sami svedkami takéhoto konania. Dúfame, že všetci študenti sa zamysleli nad svojím správaním a konaním v každodenných situáciách pri vzdelávaní , cestou do školy a zo školy. Veríme, že ani jeden študent sa nikdy nestane agresorom a nebude šikanovať svojich spolužiakov.

            Mgr. Matušovová

          • Týždeň spomienok na 17.november

          • Medzinárodný deň boja za slobodu a demokraciu sme si pripomenuli na hodinách OBN, DEJ diskusiou a video ukážkami udalostí zo 17. novembra 1939 a 17. novembra 1989. Svoje vedomosti a zručnosti si žiaci overili aj zábavným kvízom. Nasledujúce dni žiaci tvorili plagáty, ktoré súviseli s touto tematikou. Svoje práce nakoniec prezentovali, a tak sa k mnohým študentom dostali informácie, ktoré doteraz nepoznali.

            Autor: Mgr.Miškufová Andrea

          • Odborná prednáška na odbore živnostenského podnikania

          • Ako ďalej po škole?

            Túto otázku si kladú aj naše štvrtáčky – kozmetičky. Svoje odborné spôsobilosti si počas štyroch rokov rozširovali okrem odbornej praxe aj rôznymi certifikovanými školeniami. Ako ich využiť? Jednou z možností je samostatné podnikanie. Ako si založiť živnosť, aké sú podmienky prevádzkovania remeselnej živnosti, aké povinnosti má podnikateľ – o tejto problematike sme diskutovali s odborníkmi priamo na odbore živnostenského podnikania dňa 20. novembra 2018.

             My našim budúcim podnikateľkám prajeme len veľa úspechov a veľa spokojných zákazníkov.

            autor: Ing. Grossmanová

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • po siedmykrát  sme sa zapojili do celoslovenského projektu, ktorý vyhlasuje Slovenská pedagogická knižnica – Záložka do knihy spája slovenské školy. Tohtoročná  téma je –  Milan Rastislav Štefánik a iné osobnosti, ktoré spájajú Slovákov a Čechov . Čo je cieľom projektu?  Predovšetkým zábavnou formou podporiť vzťah žiakov ku knihám a motivovať ich, aby výmenu záložiek využili k nadviazaniu spolupráce s partnerskou školou. Tou našou sa stala SOŠ  technická Stará Ľubovňa.

            Autor: Mgr. Kováčová

          • Odborná prednáška s pracovníkmi SOI-ky

          • Viete ako správne postupovať pri reklamácii? A aké práva máme ako spotrebitelia? Ktoré zákony hovoria o právach spotrebiteľov?

            My už áno. Tieto témy podrobne rozoberali naši štvrtáci – budúci podnikatelia aj šikovné kozmetičky dňa 15. 11. 2018 s pracovníkmi SOI – Ing. Krajčim a Mgr. Tkáčikom, ktorí nám vysvetlili správne postupy, možnosti reklamácie a odpovedali na veľa našich otázok.  A tak v rámci rozširovania si finančnej gramotnosti každého z nás, sme určite o veľa informácií bohatší.

            zodpovedná: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Inovatívne vzdelávanie

          • S cieľom prehlbovať teóriu s odbornou praxou sme sa miesto klasického vyučovania v triede vzdelávali  priamo v „teréne“. V rámci predmetu tovaroznalectvo sme sa zúčastnili otvorenej hodiny v predajni metrového textilu a textilnej galantérie. Pod odborným vedením  sme mali možnosť vidieť a ohmatať si rôzne druhy látok – tkanín aj pletenín, od prírodných materiálov až po tie čisto syntetické, dozvedeli sme sa o možnostiach ich využitia, kvalite a starostlivosti.

            Ozaj a vedeli ste, že sa dajú látky vyrobiť aj z PET fliaš?

            Kto: naši štvrtáci – blok podnikanie v obchode

            Kedy: 14.11.2018

            zodpovedná: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Stretnutie s prezidentom republiky p. Andrejom Kiskom

          • Videli sme, počuli sme a zažili sme.

            Dňa 13. 11. 2018 sa naši žiaci mali možnosť stretnúť zoči voči a diskutovať s hlavou štátu na verejnej diskusii v aule UMB v Banskej Bystrici. Stretnutie sa konalo pri príležitosti blížiaceho sa štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu.

            zodpovedná: Ing. Ľ. Grossmanová

          • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

          • V stredu 14. novembra 2018 sa naši študenti zúčastnili školského kola olympiády v anglickom jazyku. V troch kategóriách súťažilo 9 študentov.

            Najúspešnejší v jednotlivých kategóriách:

            Kategória 2A: 1. miesto: Damián Recska, II. EP

            Kategória 2B: 1. miesto: Maroš Skokan, III. EP

            Kategória 2D: 1. miesto: Leon Gardian, I. CA

            Víťazom gratulujeme! Zúčastneným ďakujeme.

            Ing. Fedorová

          • Výstava Dedičstvo Karola Veľkého

          • Dňa 14.11.2018 navštívili študenti zamerania cestovný ruch  priestory Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku, kde sa v týchto dňoch nachádza vernisáž výstavy Dedičstvo Karola Veľkého. Karol Veľký vytvoril rozsiahlu ríšu a položil základy európskej vzdelanosti a kultúry. Jeho sláva bola taká veľká, že naši slovanskí predkovia odvodili od jeho mena označenie panovníckej hodnosti – kráľ. Výstava je zameraná na obdobie 9. - 11. storočia, kedy vznikala súčasná Európa. Jej pozornosť je venovaná aj územiu Slovenska, špeciálne regiónom Hont, Novohrad, Gemer, Malohont, Zvolen a Tekov. Medzi množstvom zaujímavých historických exponátov študenti videli aj vernú kópiu Svätoštefanskej koruny. Zapojili sa do vzdelávacieho tvorivého programu a oboznámili sa s písmom, ktorým sa šírila v tomto období vzdelanosť. V rámci prehliadky mali možnosť vidieť profesionálne sprievodcovské služby. Po prehliadke  si žiaci tretieho ročníka pripravili zaujímavé informácie o významných architektonických pamiatkach Zvolena a previedli nás ostatných historickým jadrom tohoto kráľovského mesta.

            Mgr. Miškufová Andrea