• Noc výskumníkov

          • V piatok 27. septembra 2019 sa žiaci I.E triedy  zúčastnili akcie  „Noc  výskumníkov“, ktorá sa konala v priestoroch obchodného centra Europa Shopping Centre v Banskej Bystrici. Mladí biotechnológovia a farmakológovia spolu so svojimi spolužiakmi zo študijného odboru obchod a podnikanie si prezreli vedecké stánky a prezentácie z Univerzity Mateja Bela
            v Banskej Bystrici, Technickej univerzity vo Zvolene, Žilinskej univerzity, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ale aj vedcov a výskumníkov z rôznych oblastí. Zaujali ich najmä stánky z oblasti chémie, biotechnológie, ekológie a 
            ekonomiky, so záujmom si vypočuli odborný výklad v jednotlivých stánkoch a aktívne sa zapojili do prezentácie ukážok odborných garantov v stánkoch: Modrotlač a dotyk chémie, Elektrochemické pele-mele, Neznáme využitie známych organizmov, Monitorovanie životných funkcií ľudského tela, Ekonómia pre každodenný život a Alokácia času v slovenských domácnostiach.

            Podujatie Noc výskumníkov 2019 umožnilo žiakom oboznámiť sa so svetom vedy v oblasti informatiky, 3D techniky,  aktuálnych digitálnych technológií, ďalej aj z histórie, archeológie, výtvarného umenia, estetiky a inovácií vo vzdelávaní na stredných a vysokých školách.

            Noc výskumníkov 2019 bola mimoriadne zaujímavá a svojím obsahom i bohatým rozsahom prezentovaných oblastí vzbudila záujem zúčastnených žiakov. Tešíme sa aj na ďalšie ročníky Noci výskumníkov.

            Ing. Eva Ružinská, PhD.

          • S.A.I.A

          •             Dňa 18.09. 2019 sa žiaci III.EP triedy, odboru podnikania (blok cestovný ruch), sa rozhodli navštíviť Slovenskú akademickú informačnú akadémiu SAIA, n.o., spolu s pani učiteľkou Matušovovou.

                        SAIA vznikla v 90-tych rokoch 20. storočia na pôde ministerstva školstva. Nové spoločenské podmienky si prirodzene vyžiadali existenciu agentúry, ktorá by zaručovala prístup k informáciám a poskytovala poradenstvo o možnostiach štúdia v zahraničí a ktorá by vytvorila otvorený a transparentný systém uchádzania sa o štipendiá, ktoré v období po zmene režimu ponúkli Slovenku zahraničné vlády a rôzne mimovládne neziskové organizácie. Centrom dobrovoľníctva, n.o. je organizácia, ktorá pôvodné vznikla ako občianske združenie začiatkom roku 2000. Jeho vznik bol podmienený najmä situáciou v meste Banská Bystrica, kde vznikla potreba spojiť ľudí, ktorí chceli a chcú pracovať ako dobrovoľníci/dobrovoľníčky a organizácie, ktoré ich potrebovali a potrebujú. Ďalším impulzom k založeniu Centra dobrovoľníctva bola snaha povzbudiť nadšenie a lásku k dobrovoľníckej práci najmä u mladých ľudí a priblížiť ju všetkým obyvateľom mesta. Za roky existencie si centrum udržalo svoje stabilné postavenie na poli mimovládnych organizácií a už dávno nepatrí výlučne Banskej Bystrici, ale svoje aktivity rozšírilo a neustále rozširuje i do celého Banskobystrického kraja i za jeho hranice. Aj táto profilácia prispela k transformácií združenia na neziskovú organizáciu s rovnomerným názvom, poslaním aj cieľmi. Centrum dobrovoľníctva je srdcom dobrovoľníctva v regióne. Poslaním CD je prostredníctvom dobrovoľníctva rozvíjať potenciál ľudí a zlepšovať kvalitu života. Snaží sa o to, aby bolo dobrovoľníctvo prirodzenou súčasťou života ľudí v Banskobystrickom kraji. 

          • Hostili sme študentov z Hradca Králové !!!

          • Naša škola v dňoch 16.9. až 20.9. hostila študentov z Hradca Králové, ktorí sem prišli na výmenný pobyt.  V utorok a stredu, okrem vyučovacích hodín a odbornej praxe v poobedných hodinách, navštívili najvýznamnejšie pamiatky mesta Banská Bystrica – Múzeum SNP, neskôr rôzne spoločenské akcie, kino a Laser arénu, kde sa zároveň  dobre zabavili. Vo štvrtok ich čakal  výstup na Chopok, ktorý im umožnil pokochať sa panorámou našich hôr. Všetkým účastníkom sa pobyt veľmi páčil a určite si odniesli mnoho krásnych zážitkov a skúseností.

            Mgr. Miškufová

          • KVÍZ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • V dňoch 18. - 19. 9. 2019 si naši druháci a tretiaci z odboru obchod a podnikanie testovali svoje vedomosti formou on-line kvízu finančnej gramotnosti. Testovanie pripravila Národná banka Slovenska v rámci Dní finančného spotrebiteľa.

            Napriek tomu, že otázky boli náročné, oceňujeme, že boli z reálneho ekonomického života – z oblasti poisťovníctva a bankovníctva.

            Veríme, že sme uspeli a dostaneme pozvánku do NBS v Bratislave ako jedni zo štyroch najlepších tried v rámci celej SR.

            Za organizáciu zodpovedné:  Ing. Valová Zdenka, Ing. Grossmanová Ľubomíra

          • Spoznajme sa !!!

          • Žiaci a žiačky prvých ročníkov Spojenej školy – SOŠ automobilovej a SOŠ podnikania v prvých dňoch školského roku absolvovali adaptačný program pod názvom ,,Spoznajme sa“. Pod vedením našich spolupracovníkov z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici, Mgr. Benkovej a pána Mgr. Valacha, formou rôznych hier nadväzovali vo svojich triedach kontakty s novými spolužiakmi. Prostredníctvom pexesa, binga i kruhových hier zisťovali mená svojich spolužiakov. Pomocou otázok, ako napr. čo majú radi, odkiaľ sú, aké majú záľuby, ako trávili leto a mnohým ďalším informáciám, ktoré získali zo vzájomných rozhovorov, im umožnilo bližšie sa  spoznávať.

            Všetci pedagógovia i starší spolužiaci im do budúcich študijných rokov v našej škole prajú veľa študijných úspechov, ale aj množstvo pekných zážitkov a nových kamarátov.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • Výstava - Vypovedaní

          • Naša prvá mimoškolská akcia

            Výstava -  Vypovedaní

            Ešte sa nám poriadne ani nerozbehol nový školský rok a žiaci 2.E triedy sa zúčastnili prvej mimoškolskej akcie. Navštívili Stredoslovenskú galériu -  Bethlenov dom, kde si pozreli výtvarnú výstavu venovanú rómskemu etniku s názvom Vypovedaní. Celou výstavou nás pútavo viedla pani lektorka. Žiaci plnili rôzne úlohy, dozvedeli sa veľa zaujímavostí o rómskom etniku - kde majú svoje korene, o spôsobe ich života v období 19. a 20. storočia, prečo výstava nesie názov Vypovedaní, skadiaľ pochádza názov cigáň, rôzne metódy maľby a iné. Rómske etnikum, v tom období žijúce na periférii spoločnosti sa stalo častým námetom výtvarníkov a to najmä vďaka ich pocitu voľnosti a slobody, čo vidieť na mnohých obrazoch. Ak máte výtvarného ducha aj vy ostatní, odporúčame Vám prezrieť si túto výstavu. Výstava bola poučná, ďakujeme všetkým žiakom za účasť a tešíme sa na ďalšie akcie.                                        

          • Otvorenie školského roka 2019/2020

          • Dňa 2. 9. 2019 riaditeľ Spojenej školy Ing. Ján Žuffa slávnostným príhovorom otvoril nový školský rok 2019/2020. Všetkým žiakom želáme veľa úspechov v štúdiu na našej škole.

          • Súťaž šikovných prstov

          • Súťaž šikovných prstov

            Aké rýchle prsty majú naši žiaci si vyskúšali druháci a tretiaci vo vzájomnom dueli

            dňa 21. 6. 2019 v školskom kole v písaní na rýchlosť a presnosť.

            Všetkým, ktorí si zmerali „sily“ ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme.

            1. miesto  - Maroš Skokan, III. EP, 2329 úderov
            2. miesto  - Alexandra Dzuráková, III.EP
            3. miesto – Diana Křenová, II.EP

                                                                                                                         Zodpovedná a zapísala: Ing. Grossmanová

          • Spoznávali sme naše Slovensko a jeho históriu

          • Koniec školského roka sa tradične spája s výletmi a exkurziami. Žiaci druhých a tretích ročníkov sa jedného vydareného zúčastnili. Jeho trasa bola Devín - Bratislavský hrad- NRSR - Slavín.  Aby sme si z neho odniesli čo najviac zážitkov a informácií, už cestou do nášho cieľa  nám študentky z odboru cestovný ruch porozprávali o histórii a súčasnosti objektov, ktoré sme mali naplánované navštíviť.

             Našou prvou zastávkou bol hrad Devín, ktorý  v nás zanechal hlboké dojmy. Cestou domov, v autobuse, sme si aj my vyberali slovanské mená podľa vzoru štúrovských básnikov.

              Ďalšie naše kroky smerovali na Bratislavský hrad a z neho do Národnej rady Slovenskej republiky. Jej priestormi nás sprevádzal pán Adamišin. Možnosť  sledovať prácu poslancov a vypočuť si vystúpenie pani ministerky Matečnej, bolo podčiarknuté osobným privítaním našich študentov pánom Bugárom, podpredsedom NRSR. Veľkú radosť nám urobilo. keď sa pani ministerka pri nás zastavila, zaujímala sa odkiaľ sme, čo študujeme, popriala nám všetko najlepšie a spravila si s nami foto.

            Plní dojmov sme sa presunuli na pietne miesto -Slavín, kde sme si pripomenuli a uctili pamiatku padlých počas 2. sv. vojny.

            Vyčerpaní, ale zmysluplne unavení sme sa vybrali domov. V autobuse sme si ešte zasúťažili, získali malé odmeny a potom už každý oddychoval podľa vlastného gusta.

          • ODBORNÁ PREDNÁŠKA NA ÚRADE PRIEMYSELNÉHO VLASTNÍCTVA

          • Dňa 20.6.2019 sa žiaci z II.EP a III.EP zúčastnili odbornej prednášky na  Úrade priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici.

            Ing.  Lucia Bocková (TOP odborníčka na patentové právo)  nám počas prednášky objasnila rozdiel medzi jednotlivými formami duševného vlastníctva, postup pri registrácii ochrannej známky a právne dôsledky súvisiace s falšovaním výrobkov.

             

            Ing. Valová Zdenka

            Ing. Grossmanová Ľubomíra

          • EXKURZIA DO KRAKOVA A OSVIENČIMU

          • Exkurzia do Poľska sa začala v skorých hodinách 14. 6. 2019. Po dlhej ceste autobusom sme  dorazili do druhého najväčšieho mesta Poľska – do Krakova. Navštívili sme sídlo poľských kráľov, hrad Wawel,  ktorý je  zapísaný aj v zozname svetového dedičstva UNESCO. Potom sme našu turistickú vychádzku  nasmerovali  do starého mesta, kde sme obdivovali Mariánsky kostol, trhovisko a iné významné historické pamiatky. Neskôr sme sa autobusom presunuli do Osvienčimu, koncentračného tábora,  ktorý  bol počas druhej svetovej vojny nemeckým vyhladzovacím táborom. Prechádzali sme  po miestach, na ktorých v minulosti zomierali tisícky ľudí, a to zasiahlo každého účastníka exkurzie.  Slová sprievodkyne, ktorá nám rozprávala o osudoch celých rodín, ktoré boli vyvraždené počas vojny, boli umocnené aj predmetmi, ktoré sme v budovách komplexu videli. Z Osvienčimu sme odchádzali mĺkvi a zamyslení. Každý z nás si uvedomoval, aké strašné veci sa diali na týchto miestach a koľko nevinných ľudských životov bolo zničených v mene fašistickej ideológie.

            Mgr . Miškufová Andrea

          • Cesta za poznaním minulosti 2019

          • Zapojili sme sa do 11. ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže" Cesty za poznaním minulosti", ktorá bola vyhlásená pri príležitosti 75. výročia SNP. Súťaž podporuje kreativitu detí tak, že pretransformujú svoje pocity do výtvarnej alebo literárnej podoby . To sa podarilo aj Simone Gazdíkovej , ktorá svojou prácou "Spoznala som hrdinu," obsadila v silnej konkurencii študentov z celého Slovenska  3. miesto.

          • Návšteva výstavy ŠANGHAJ A ŠANGHAJSKÉ STAVBY L. E. HUDECA

          • Dňa 12.6.2019 žiaci III.EP navštívili  výstavu fotografií čínskeho národného umelca, p. Yang Xinsheng-a. Výstava vznikla vďaka priateľskej spolupráci Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici a Hudec Cultural Development Centre (Šanghaj). Tá prostredníctvom objektívu p. Yanga priblížila významné architektonické dedičstvo, ktoré tomuto mestu zanechal architekt L. E. Hudec.

            Mgr. A. Miškufová

          • Festival študentského remesla – Kežmarok 6 - 7.6.2019

          • Kežmarok bol v minulosti slobodným kráľovským mestom. Jeho slávu šírili umelci, spisovatelia, básnici, kupci a vynikajúci remeselníci.

            Na slávne remeselné a cechové tradície nadviazal od roku 1991 festival ľudových remesiel pod názvom - Európske ľudové remeslo.

            Podujatiu predchádzal historický sprievod mestom a slávnostné otvorenie ako za dávnych čias. Dobové stánky pre remeselníkov, hrad, jeho nádvorie a architektúra meštianskych domov na hradnom a hlavnom námestí dotvárali jeho kolorit.

            Vo štvrtok 6.6.2019 sa konala vizážistická súťaž – Folklór na tvári na tému Novodobé zobrazenie ľudových vzorov.

            Za našu školu súťažila študentka  II.FP  Natália Bartošová a modelkou jej bola spolužiačka  Zuzana Vojtková  vo svojom pohorelskom kroji.

            Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo po večernom lampiónovom sprievode. Hlavnou porotkyňou bola vizážistka Lucia SládečkováNaše dievčatá získali  krásne prvé miesto.

            V piatok  sme prezentovali našu školu  v rámci stredovekých remesiel.  Žiaci učebného odboru puškár Horváth, Kutník vystavovali  puškárske výrobky a  kozmetičky  Bartošová, Vojtková, Slováková, Spurná v tvorivých dielňach kreslili  rôzne obrázky na tvár okoloidúcich.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať organizátorom za pohostenie  a príjemnú atmosféru.

             

                                                                                                                                         

             

                                                                                                              Vypracovala: Karolína Gútová, Bc. Silvia Hazáková

          • Hrali sme sa na sprievodkyne

          • Po roku sme opäť privítali žiakov partnerskej školy z Hradca Králové. O vyplnenie ich voľného času sa postarali študentky III.EP triedy z odboru cestovný ruch. Zhostili sa úlohy sprievodkýň a svojim českým spolužiakom ukázali najkrajšie historické pamiatky Banskej Bystrice. Svoj pútavý výklad doplnili prerozprávaním povestí, ktoré sa viažu k našej krásnej Bystrici a k osobnostiam, ktoré v nej žili.

            Mgr. Miškufová Andrea
            Mgr. Matušovová Nina

          • Videli sme :-)

          • Dňa 05.09.2018 sa 189 žiakov Spojenej školy – SOŠ automobilovej a SOŠ podnikania zúčastnilo filmového predstavenia režiséra Filipa Renča Zúfalé ženy robia zúfalé veci. Diváci prežívali spolu so ženskými hrdinkami ich životné príbehy, radosti každodenného života, víťazstvá i pády a hlavne túžbu po láske, milovať a byť milovaní, čo sa im v závere aj splnilo.

            PaedDr. Pálková, Mgr. Miškufová

          • Otvorenie školského roka 2018/2019

          • Dňa 3. 9. 2018 riaditeľ Spojenej školy Ing. Ján Žuffa slávnostným príhovorom otvoril nový školský rok 2018/2019. Všetkým žiakom želáme veľa úspechov v štúdiu na našej škole.

          • Dňa energie a ekológie

          • Dňa 6.6.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili Dňa energie a ekológie na námestí SNP v Banskej Bystrici. Akciu sprevádzali zaujímavé aktivity. Počas ktorých si niektorí mohli zmerať svoju ekostopu a  dozvedieť sa, ako sa triedi odpad. Žiaci sa  zapojili aj do rôznych  ekologických súťaží,  pri ktorých si uvedomili vplyv človeka na planétu Zem.

            Mgr.Matušovová Nina

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Turzov dom

          • Dňa 23.05.2019 dievčatá 1.FP navštívili renesančný mestský palác zo 16. storočia, ktorý patrí medzi najznámejšie domy na námestí v B. Bystrici tzv. Thurzov dom. Už dlhé roky tu sídli Stredoslovenské múzeum. Pri príležitosti 130. výročia múzea je otvorená výstava, ktorá odhaľuje množstvo exponátov - stredovekých zbraní, mincí, kópií historických dokumentov. Taktiež sme si pozreli reštaurátorské práce obrazov. Najviac nás zaujala unikátna miestnosť s freskami z 15. storočia tzv. „ Zelená sieň“. Prehliadku nám spestrila slov. televízia Hronka, ktorá pripravovala zábery pre televízne vysielanie, v ktorom budeme účinkovať aj my.

                                                              Mgr. Pinková Anna

          • Ako sme si užili maturitný týždeň ...

          • Pondelok

            V priebehu maturitného týždňa, počas ktorého sa študenti končiacich ročníkov snažili preukázať čo najviac vedomostí, mladšie ročníky sa zúčastnili zaujímavých podujatí. Medzi ne patrilo divadelné predstavenie „Na skle maľované“, prehliadka historických pamiatok na banskobystrickom námestí. Počas týchto, pre nás oddychových dní sme si aj zašportovali. Preukázali sme svoje športové nadanie na bedmintonovom turnaji, vo florbale, futsale a prírodnom fitku v parku.    

             

            Utorok

            Streda

            Štvrtok