• 4. február - Svetový deň proti rakovine

          • „4. február - Svetový deň proti rakovine“– cieľom tohto svetového dňa proti rakovine je zvýšiť povedomie o rakovine a upozorniť na dôležitosť prevencie, informovanie o nefarmakologických prístupoch v prevencii onkologických ochorení a zdravého životného štýlu.

            K šíreniu povedomia v tejto oblasti prispela aj naša škola. Dňa 8. februára 2019 v rámci spolupráce s RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici nám pani MUDr. Zora Kľocová Adamčáková, PhD. z oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu,  predniesla a priblížila  tému „Rakovina prsníka“. Prednášky sa zúčastnili žiačky končiacich ročníkov IV.EP a IV. FP SOŠ podnikania. Cieľom prednášky bolo dozvedieť sa o tom, čo rakovina vôbec je, ako vzniká a ako jej my ženy prevenciou môžeme predchádzať. Dúfam, že naše žiačky sa budú o seba starať. Vedomosti, ktoré získali dnes budú šíriť medzi svojimi kamarátkami, mamami, všetkými ženami v okolí, aby ani jedna z nich nemusela kvôli zanedbaniu vlastného zdravia,  zažiť tak krutú, bolestivú, traumatizujúcu chorobu akou je rakovinu prsníka.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • "Využi potenciál červenej"

          • Na túto tému dňa 08.02.2019 v Incheba Expo Bratislava súťažila naša študentka z odboru kozmetik - Natália Priehradníková. Cieľom súťaže bolo, aby celé líčenie pôsobilo harmonicky, hralo prvkami červenej farby a aby bolo cítiť, že sa súťažiaca pokúsila červenú farbu využiť na sto spôsobov. 

            Vypracovali: Bc. Hazákova, Gútová.

          • Kam po škole?

          • Dňa 5. februára 2019 sa v hoteli Lux konal veľtrh pre študentov stredných škôl končiacich ročníkov a všetkých, ktorí majú záujem študovať ďalej pod názvom ,,Kam na vysokú“. Prezentované boli slovenské a zahraničné vysoké školy. Potrebné informácie si tu našli aj študenti, ktorí neplánujú pokračovať v štúdiu na vysokej škole. V sekcii „Kam po strednej“ sa mohli stretnúť so zamestnávateľmi a porozprávať sa o pracovných príležitostiach, ktoré im ponúkajú. Študenti mali možnosť sa individuálne stretnúť s karierovými poradcami zo Združenia pre rozvoj karierového poradenstva. Tu sa dozvedeli, ako postupovať pri výbere vysokej školy alebo zamestnania. Každých 30 min sa začínali prezentácie personalistov zo spoločnosti Adecco, ktorí im radili, ako zvládnuť pohovor, aké sú najčastejšie chyby absolventov pri pohovore a podobne. Toto všetko mali možnosť zažiť aj naši študenti končiacich ročníkov.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • Majstrovstvá sveta juniorov v biatlone

          • Dňa 30.01.2019 si naše študentky I.EP a II.EP zúčastnili Majstrovstiev sveta juniorov v biatlone v športovom areáli Osrblie. V tento deň sa bežali štafetové súťaže. Slovenské družstvo vyštartovalo s číslom 17, povzbudzovali sme ich, ako nám hlasivky stačili. V silnej konkurencií nakoniec obsadili 10. miesto. Zorganizovať takéto Majstrovstvá sveta, kde pretekali juniori a juniorky zo 42 krajín bolo náročné ale určite to bola výborná propagácia nášho malého Slovenska, ktoré sa vo veľkom svete športových podujatí nestratilo. Následne vo FUNZONE si študenti mali možnosť pozrieť a aj vyskúšať jednotlivé aktivity. Ako prvé si vyskúšali simulovaný beh na bežkách, no pre nich najzaujímavejšia bola streľba zo vzduchovky na terč.

            Mgr. A. Kmeťová, Mgr. Ľ. Pantlíková

          • Vidiecky parlament na Slovensku

          • Študenti štvrtých ročníkov sa 29.januára 2019 stretli s Ing. Máriou Behanovskou  predsedníčkou VIPA SK OZ a jej členkou Ing.  Annou Tušimovou. Študentom predstavili formou prednášky spojenej s diskusiou projekty pre mládež pod názvom ,,Vidiecky parlament na Slovensku“ a „Vidiecka mládež v regióne“. Poukázali na dôležitosť zaujímať sa o regionálnu politiku, aké majú mladí ľudia možnosti angažovanosti v regionálnych politikách a spolupráce s verejnou správou. Snažili  sa v nich prebudiť vyšší záujem ich účasti na rozhodovacích procesoch v samospráve, odstrániť stav bariéry v komunikácii s verejnou správou. Upozornili aj na identifikáciu diskriminácie a ako je vnímaná verejnosťou. Veríme, že študentov dostatočne motivovali a v budúcnosti prejavia záujem spolupracovať, podieľať sa ako zodpovední občania našej republiky na dianí  vo svojom regióne, obci a v škole.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa

          • O nás aj v Európe SC

          • Aj tento rok  žiaci, učitelia a majstri odborného výcviku našej školy prezentovali návštevníkom obchodného centra Európa prácu a možnosti štúdia podľa jednotlivých odborov.

            Ukážky činnosti  žiakov našej školy vyvolali záujem  a otázky mnohých návštevníkov.  S radosťou sme im odpovedali a s hrdosťou sa pochválili tým , čo  naša škola ponúka širokej verejnosti.

            Pneumatické aplikácie, elektronické zariadenia, ručne zhotovené motokáry, diagnostické prístroje pre automobily, ručne zhotovené pušky a náboje či študentské firmy  alebo kozmetické služby  pre ženy - všetky tieto oblasti odbornosti sa stretli na niekoľkých metroch štvorcových tak, aby spoločne predstavili okúzľujúce divadlo skĺbenia techniky a krásy, ktorú naša Spojená škola dokáže poskytnúť.

            Zameranie na odbornosť a prax v našej škole je dôvodom  každoročného  nárastu počtu žiakov, ktorí majú istotu uplatnenia sa na pracovnom trhu.

            Nuž na čo veľa slov, stačí si zalistovať vo fotoalbume a sami sa presvedčíte, kde je tá správna cesta profesionálneho úspechu.

            Ing. Valová

          • Ako komunikovať

          • Dňa 10.januára sa trieda l.EP zúčastnila prednášky zameranej na komunikáciu a komunikačnú techniku. Pracovníčka Centra voľného času si pre nás pripravila aktivity, pri ktorých sa žiaci zabavili a niečo nové dozvedeli. Zaujímavá bola aktivita s názvom Bingo v novom prevedení a tiež zábavné kreslenie. Dvojice sedeli od seba chrbtom a ich úlohou bolo nakresliť obrázok podľa opisu svojho spoluhráča. Táto hodina bola pre žiakov veľmi poučná. Doplnili si nové informácie, ako napr. čo bráni komunikácii, aké sú jej jednotlivé zložky a druhy. Uvedomili si, aká je pre nás v živote a aj v škole komunikácia dôležitá.

            Mgr. Miškufová, Mgr. Matušovová

          • Vianočná akadémia

          • Odchod žiakov a  všetkých pedagogických zamestnancov na vianočné prázdniny bol spríjemnený pekným podujatím- vianočnou  akadémiou. Na jej realizácii sa podieľali žiaci a žiačky SOŠ podnikania a ruku k dielu podalo aj pár študentov SOŠ automobilovej Našou školskou telocvičňou sa niesli tóny vianočných piesní, verše básní, tancovalo sa, hrali scénky.....Toto všetko v nás umocnilo vianočnú atmosféru a domov sme odchádzali s príjemnými pocitmi a  s prianím, aby sme sa takto dobre cítili počas celého nového roka.

            Mgr. Kováčová

          • Predvianočná Budapešť

          • Dňa 18. 12. 2018 sme sa my, žiaci Spojenej školy zúčastnili zaujímavej exkurzie do jedného z najkrajších miest Európy. Cesta do Budapešti trvala takmer 3 hodiny, počas ktorých nám v autobuse naša sprievodkyňa porozprávala základné informácie o meste, jeho histórií a kultúre. Oboznámila nás o cieľoch výletu a o pamiatkach, ktoré navštívime. Naša exkurzia začala pri Reťazovom moste odkiaľ sme prešli na pravú stranu Dunaja do časti Buda. Tu sme si pozreli Rybársku baštu, Matejov kostol a nádvorie hradného areálu. Pokochali sme sa panorámou mesta. Naša cesta pokračovala ďalej do peštianskej časti  k Bazilike Sv. Štefana, kde sa nachádzali menšie ale krásne vianočné trhy. Peši sme sa dostali na  Námestie Vorosmarty Tér, kde nás nadchla nádherná vianočná atmosféra a preslávene trhy. Tu boli v ponuke umelecké predmety, domáce produkty a výborné kulinárske špeciality. Našli sme tu slávnu kaviareň Gerbaud Coffe House, kde sme si kúpili chutnú kávu a chutné zákusky. Záver našej exkurzie tvoril pohľad na vysvietenú Budapešť. Po ceste sme už len spomínali na skvelé zážitky, ktoré si v budúcnosti určite zopakujeme.  Za tento výlet vďačíme aj študentom odboru cestovný ruch, ktorí sa podieľali na príprave tejto exkurzie.

            študenti Spojenej školy

          • Deň ľudských práv

          • Deň 10.december je Medzinárodným dňom ľudských práv. Navštíviť v tento deň Divadlo JGT vo Zvolene a pozrieť si inscenáciu Denník Anny Frankovej , bolo veľmi vhodne načasované. Príbeh židovského dievčaťa a jej najbližších odkryl tému holokaustu a rasového násilia a zároveň vytvoril priestor na hlboké premýšľanie.

            Mgr. Kováčová

          • Zveľadili sme priestory školy

          • Len v zdravom, kvalitnom a peknom prostredí môže prebiehať výchovno-vzdelávací proces. To si uvedomuje vedenie našej školy a podporuje ich v tom aj Banskobystrický samosprávny kraj.

            V kalendárnom roku 2018 sme v budove teoretického vyučovania Spojenej školy a v budove telocvične so sídlom na Školskej 7 v Banskej Bystrici zrealizovali investičné akcie a opravy za finančnej spoluúčasti prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja formou dotácií na jednotlivé zákazky.

            Vo februári sme zrealizovali výmenu poškodených častí podlahy v telocvični, jej vybrúsenie, vykreslenie ihriskových čiar a natretie podlahy finálnym odolným náterom. Investičná akcia bola financovaná v plnej výške 6799,60€ z prostriedkov BBSK.

            V mesiaci október sme zrealizovali úplnú rekonštrukciu strešnej krytiny na telocvični, ktorá bola poškodená na celom povrchu. Investičná akcia bola financovaná z prostriedkov BBSK vo výške 30 000,-€ a v sume 5446,54€ z vlastných prostriedkov našej školy.

            V mesiacoch november a december prebehla oprava kúrenárskych rozvodov a výmena vykurovacích teplovzdušných ohrievačov v telocvični, vďaka čomu môžu žiaci aj v najchladnejšom zimnom období cvičiť v teple. Investičná akcia bola financovaná v plnej výške 10616,-€ z prostriedkov BBSK.

            V mesiaci december prebehla u nás posledná investičná akcia, a to rekonštrukcia hygienického zariadenia v budove teoretického vyučovania z dôvodu zlého technického stavu odpadových zvodov v stenách a kanalizačného zvodu pod podlahou. Trojtýždňová odstávka tohto zariadenia bola nevyhnutná a po rýchlom otvorení za účasti riaditeľa školy Ing. Jána Žuffu a dvoch usmievavých učiteliek Mgr. Andrei Miškufovej a Mgr. Daniely Novákovej sa zrekonštruované priestory blyštia novotou a čistotou. Investičná akcia bola financovaná v plnej výške 13560,-€ z prostriedkov BBSK.

            Touto cestou chceme poďakovať za dotácie Banskobystrickému samosprávnemu kraju, ktoré vynaložili na nevyhnutné investičné akcie vykonané v našich budovách.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • V rámci prevencie drogových závislostí sa 13.12.2018 žiaci II.EP triedy zúčastnili na zdravotno-edukačnej interaktívnej prezentácie pod názvom ,,Európsky týždeň boja proti drogám“. Cieľom prednášky, ktorá bola vedená pani MUDr. Rakickou z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, bolo priblížiť problémy drogovej závislosti. Žiaci sa bližšie oboznámili s nebezpečenstvom drog, problematikou závislostí  na drogách a o negatívnych účinkoch na ľudský organizmus, ktorý drogy nielen poškodzujú, spôsobujú závislosť, ale dokážu ho úplne zničiť. Ich užívaním sa prenášajú aj choroby a mladí ľudia tak prichádzajú o to najcennejšie "život". Tragédiou je, že v spoločnosti stále nezmyselne narastá počet úmrtí spojených s užívaním drog. Dúfajme, že naši študenti budú rozumní a po vypočutej prednáške si budú strážiť a vážiť svoje zdravie.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • Mikulášsky MIX - skok do diaľky

          • Dňa 7.12.2018 v atletickej hale Športového gymnázia sa konal tradičný: „Mikulášsky Mix - skok do diaľky“. Ide o dlhodobú súťaž družstiev skladajúcich sa z troch pretekárov - dvaja chlapci, jedno dievča, ktorí skáču 3 pokusy. Najlepšie výkony sa im spočítajú a určí sa poradie. Tento rok sme postavili až tri družstvá: A - družstvo zložené z Veroniky Múkovej (1.EP), Jaroszlava Hirjavca (2.EP) a Tomáša Kaštiela (2.BA) podalo najlepší výkon - 14,23 m. B - družstvo reprezentovali Miška Hujsová (3.EP), Tomáš Holka (1.EP), Erik Berky (3.AA) a C - družstvo tvorili Viktória Záchenská (2.EP), Adrián Vizner (3.BA) a Patrik Kopas (2.AA). S napätím sme čakali na vyhlásenie výsledkov. Bohužiaľ nepodarilo sa ani jednému družstvu získať medailu a naše A - družstvo obsadilo nepopulárne 4. miesto. Víťazom sa stalo družstvo zo Športového gymnázia. Aj napriek tomu, že sme nezískali žiadnu medailu, naši žiaci mali z toho dobrý pocit a odniesli si sladkú odmenu. Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. A. Kmeťová

          • Obchodovanie s ľuďmi

          • Workshop  pod názvom ,,Nikto nie je na predaj“, ktorý dňa 10.12.2018 absolvovali študenti III.EP triedy, viedli pani Mgr. Bursová a pani Mgr. Lipková z Centra voľného času Junior z Banskej Bystrice. Cieľom workshopu bolo oboznámiť sa s mechanizmom a charakteristickými znakmi obchodovania s ľuďmi. Študentov prostredníctvom interaktívnych aktivít, skupinovou prácou, diskusiou a premietaním filmu poučili ako predchádzať riziku stať sa obchodovanou osobou. Zároveň boli študenti poučení, ako sa správať, kde hľadať pomoc, ak by sa dostali do takejto situácie. Dúfame, že sa tak nikdy nestane.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • Denník Anny Frankovej

          • 10.december je Medzinárodným dňom ľudských práv. Navštíviť v tento deň Divadlo JGT vo Zvolene a pozrieť si inscenáciu Denník Anny Frankovej , bolo veľmi vhodne načasované. Príbeh židovského dievčaťa a jej najbližších odkryl tému holokaustu a rasového násilia a zároveň vytvoril priestor na hlboké premýšľanie.

            Autor: Mgr. Kováčová

          • Písanie na rýchlosť a úprava textu na PC

          • Vyhodnotenie: "Školského kola súťaže v písaní na rýchlosť a úprave textu na počítači"

            Súťaž prebiehala v dňoch od 30. 11. do 5. 12. 2018

            Zúčastnili sa: štvrtáci  &  tretiaci  &  druháci 

             

            Najlepší v kategóriách boli:

            Písanie na rýchlosť:  

            1. Skokan Maroš              3. EP
            2. Meszárosová Nadia     4. EP
            3. Môciková Simona         4. EP
            4. Dzuráková Alexandra   3. EP
            5. Křenová Diana              2. EP

            Úprava textu na počítači: (robili len štvrtáci a tretiaci)  

            1. Môciková Simona         4. EP
            2. Albertová Simona         3. EP
            3. Dzuráková Alexandra   3. EP
            4. Kánová Kristína            3. EP
            5. Hujsová Michaela         3. EP

            zodpovedná Mgr. Pantlíková

          • Mikuláš na škole

          • Šiesteho decembra sa na škole už tradične slávi Mikuláš. Tretiaci na SOŠP sa chopili svojich úloh a prezlečení za Mikuláša, anjelov, čertov a sobov prešli postupne každou triedou s košom plným sladkostí. Triedy súťažili o najkrajšiu vianočnú výzdobu ako aj o to, kto predvedie Mikulášovi zaujímavý program – či už zarecituje báseň, alebo zaspieva vianočnú poprípade mikulášsku pesničku. Ich odmenou bolo sladké prekvapenie, ktoré dostal každý žiak. Výzdobu triedy kritickým očkom zhodnotila aj porota. Najkrajšie triedy budú vyhlásené a odmenené na tohoročnej vianočnej akadémii.

            III.EP a tr.uč. Mgr. Daniela Nováková

          • Kyberšikanovanie

          • Dňa 5.12.2018 sa žiaci I.EP a I.FP triedy opäť stretli s pani PhDr. Dankovou z Centra voľného času Junior na Tajovského ulici. Cieľom bolo rozšíriť si vedomosti o kyberšikanovaní. Prostredníctvom filmu z reálneho života mladej stredoškoláčky na tému kyberšikanovanie, žiaci pochopili prežívanie a správanie sa obete kyberšikanovania, ako aj konania samotného agresora. Tento druh šikanovania je špecifický tým, že je realizovaný prostredníctvom informačných a komunikačných technológií. Najčastejšie šírenie je prostredníctvom mobilného telefónu,  internetu, či sociálnych sieti, ako je Facebook, Twitter, Instagram, Messenger a iných. Výhodou, alebo skôr nevýhodou moderných technológií je možnosť zostať v anonymite, alebo možnosť vytvárania falošných kont. Je to veľmi nebezpečný, obťažujúci, urážajúci jav, ktorým agresori zasielajú SMS, E – mail, vytvárajú blogy, zverejňujú fotografie, videá, šíria nepravdivé informácie  a to s jediným cieľom, aby poškodil identitu danej osoby. Samotný film aj poukázal ako si najlepší kamaráti dokážu ublížiť. Virtuálne šikanovanie je ešte závažnejšie ako si študenti myslia a mnohokrát nevedomky jeden druhému škodia, ubližujú a považujú to za vtipné. Verím, že ani jeden zúčastnení študent prednášky sa takéhoto skutku nikdy nedopustí, a ak by mal vedomosť o konaní iných podobným, či rovnakým spôsobom, zabráni tomu. Chce, aby jeho spolužiaci, kamaráti boli šťastní, aby radi chodili do školy a tešili sa na každý nový deň.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • Kongresový hotel DIXON

          • Dňa 28.11.2018 sa žiaci IV.EP triedy blok cestovný ruch zúčastnili exkurzie v kongresovom hoteli DIXON. Pracovníčka obchodného a marketingového oddelenia oboznámila žiakov s náplňou práce jednotlivých úsekov hotela. Hotel je súčasťou Dixon rezortu, ktorý poskytuje výborné podmienky pre športovo-relaxačné aktivity, spoločenské udalosti, konferencie, školenia.

            Komplexne vybavené kongresové centrum má 9 konferenčných sál s kapacitou až 500 miest. Súčasťou hotela je wellness centrum s bazénmi a saunami. Ďalšou voľno časovou aktivitou je možnosť využitia bowlingovej haly. Študenti mali možnosť pozrieť si všetky priestory hotela a odniesli si veľa nových poznatkov a príjemných dojmov.

            Ing. Trginová