• Kde získať informácie?

          • Žiaci I.EP a I.FP triedy sa zúčastnili exkurzie do Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Informácie, ktoré získali, vhodne doplnili učivo o získavaní a spracovaní informácií a o význame knižníc. Študenti tiež spoznali priestory tejto inštitúcie, zoznámili sa so službami, ktoré svojim členom ponúka. Žiakov najviac zaujali priestory hudobného štúdia.

            Autor: Mgr. Kováčová

          • Uctili sme si padlých vojakov

          • Dňa 11.11.2018 uplynulo 100 rokov od ukončenia 1.svetovej vojny. Pri  tejto príležitosti sme si aj my a študentky z učebného odboru kozmetik uctili padlých vojakov účasťou pri odhalení pamätnej tabule, ktorú odhalili primátor Banskej Bystrice Mudr. Ján Nosko a predseda BBSK Ján Lunter.

            Vypracovali: p. Karolina Gútová, Bc. Silvia Hazáková

          • Urpín a deti

          • Folklórny súbor Urpín, víťaz celoslovenskej súťaže Zem spieva, pripravil podujatie pre žiakov - Urpín a deti - s cieľom motivovať ich pre zmysluplné využitie voľného času. Dňa 9.11.2018 sa športová hala na Štiavničkách zaplnila žiakmi, ktorí mali pred sebou prekrásny program uvitý s ľudových tancov, piesní a hudby. Odchádzali sme s hlbokým zážitkom a niekto možno aj s cieľom venovať sa folklóru.

            Autor: Mgr. Kováčová

          • Súťaž v bedmintone

          • Dňa 8. 11. 2018 v našej telocvični, zorganizovalo Centrum voľného času okresné kolo v bedmintone žiačok banskobystrických stredných škôl. Domáce družstvo reprezentovali dievčatá Ivka Matisová a Lenka Zelinová. Do súťaže sa prihlásilo až 17 družstiev. Žreb nám v prvom kole určil ako súpera družstvo z gymnázia A.  Sládkoviča. Zápas sme suverénne vyhrali 3 : 0 a postúpili sme do osem finále. Tu nás čakal silný súper z gymnázia M. Kováča, ktorý bol nad naše sily a nič nám nedaroval. Zápas sme prehrali 0 : 3. Dievčatá sa snažili, bojovali, no na koniec prehrali s celkovým víťazom turnaja. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr.A.Kmeťová

          • Piškvorky 2018

          • Dňa 5.11.2018 sa konal medzi školský turnaj v piškvorkách. Našu školu reprezentovali štyri tímy, každý zložený z piatich členov. Tejto súťaže sa mohli zúčastniť aj žiaci, ktorí nevynikajú v matematike, ale pritom majú dobré strategické myslenie. Podľa pravidiel hry mali študenti trafiť päťkrát ten istý symbol na štvorčekovej sieti 15x15. Síce sme nepostúpili do vyššieho kola, ale žiaci mali možnosť rozvinúť si svoje logické, strategické myslenie a športového ducha.

            Autor: Mgr. Benedek

          • Maturanti sa testovali online

          • V mesiaci október sa žiačky štvrtých ročníkov SOŠ podnikania zúčastnili E – testovania pre stredné školy. Študentky a študenti absolvovali test zo slovenského jazyka a literatúry, ako aj test z anglického jazyka. Testy trvali 40minút a počas tohto času si študenti mohli overiť svoje vedomosti z daných predmetov. Hneď po absolvovaní testu žiaci dostali priebežné hodnotenie, ktoré im ukázalo ich pripravenosť na maturitné skúšky. Myslím si, že mnohí z nich neboli zo sebou spokojní a určite využijú ešte zostávajúci čas na doštudovanie chýbajúcich poznatkov, aby im ich maturitné skúšky dopadli čo najlepšie.

            Autor: Mgr. Matušovová

          • Prevencia a zodpovednosť

          • V mesiaci september sa na našej škole uskutočnila prednáška „Všetko o drogách". Prednášky sa zúčastnili študenti prvých ročníkov: I.EP, I.FP, I.AA, I.BA, I.CA. Mgr. Michal Bučko pútavým spôsobom oboznámil žiakov o drogovej prevencii a nástrahách drogových závislostí. Prednáška mala u žiakov pozitívny ohlas.

            Ďalšia prednáška sa konala v mesiaci október v spolupráci s Oddelením komunikácie a prevencie krajského riaditeľstva PZ SR. Pani kpt. Mgr. Petrovičová a kpt. Mgr. Vrbická diskutovali so žiakmi na tému – „Trestnoprávna zodpovednosť“, o uvedomení si veku a čo vek znamená pre človeka. Vek je aj zodpovednosť, ktorú si každý z nás dospievaním a dosiahnutím určitého veku nesie. Veríme, že sa študenti zamysleli nad danými témami a v budúcnosti budú konať zodpovedne, aby neohrozovali seba ani iných. Prednášky sa opäť zúčastnili žiaci prvých ročníkov.

            Zodpovední: Mgr. Matušovová, výchovná poradkyňa - SOŠ podnikania

            Ing. Šarlota Sláviková,  výchovná poradkyňa – SOŠA

          • Čo vieme o vzniku prvej ČSR

          • Vznik ČSR je významným medzníkom v dejinách nášho národa Túto udalosť sme si pripomenuli súťažno-zábavným podujatím, ktorého sa zúčastnili žiaci 1.-3. ročníkov .Svoje sily si zmerali vo vedomostnom teste, kreativitu prejavili v zhotovovaní záložiek do knihy na tému- M. Rastislav Štefánik a iné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov. Aj ďalšia úloha bola tvorivá - návrh poštovej známky pri príležitosti vzniku ČSR. Súťažiacich najviac potrápilo odhaľovanie identity osobností slovenských a českých dejín a pomenovanie objektov Zavŕšením súťaže bolo predstaviť, zahrať, napodobniť nejakú známu slovenskú alebo českú osobnosť. Spestrením súťaže bol kultúrny program. Najúspešnejším družstvom boli súťažiaci z III:E triedy . Odmenení boli všetci, nielen súťažiaci, ale aj publikum, ktoré odchádzalo s krásnymi zážitkami.

            Mgr. Jana Kováčová

          • Kurz - Chemický peeling

          • Dňa 7.11.2018 študentky z IV.FP triedy absolvovali kurz chemický peeling. Ten predstavuje inovačné riešenie s mimoriadnymi výsledkami. Je určený pre hĺbkovú obnovu a silné omladenie pleti, odstránenie vrások, akné, starších pigmentových škvŕn a ďalších defektov či známok starnutia.

            Vypracovala : Bc. Hazáková, p. Gútová

          • Ako sa učiť

          • Dňa 11.10.2018 sa študenti I.EP a 18.10.2018 študentky I.FP v spolupráci CVČ Junior BB zúčastnili aktívnej prednášky ,,Ako sa učiť“. Prednáška bola vedená pani Mgr. Seleckou, ktorá viedla nielen prednášku, ale aj mnohé zaujímavé aktivity. Žiaci rozdelení do niekoľkých skupín si vyskúšali rôzne metódy učenia. Cez skupinové aktivity mohli sami objaviť a spoznať svoj štýl učenia. Dúfam, že poznatky, ktoré sami o sebe nadobudli zužitkujú vo svoj prospech. Budú ich pri učení uplatňovať a to im pomôže rýchlejšie a efektívnejšie sa učiť.

            Mgr. Matušovová

          • Podnikanie v cestovnom ruchu – práca v teréne

          • V rámci odborného predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu sa žiaci III.EP zúčastnili hodiny priamo v teréne. V centre mesta Banská Bystrica sa mali možnosť stretnúť s viacerými turistami. Vypracovali si pre nich dotazník na získanie základných informácií, napríklad dôvod ich návštevy, aké služby cestovného ruchu v meste využili, či sú s nimi spokojní, ako dlho zostanú v meste, atď. Keďže mali šťastie a stretli aj turistov z Honkongu, vyskúšali si aj zároveň svoje jazykové zručnosti. Dôležité informácie sa dozvedeli aj v rôznych kultúrnych inštitúciách, kde im návštevníci ochotne odpovedali na ich pripravené otázky.

            Autor: Mgr. Miškufová Andrea

          • Medzinárodný turnaj vo futsale Hradec Králové 2018

          • Aj tento školský rok nás naša družobná škola z Hradca Králové pozvala na medzinárodný futsalový  turnaj. Pozvanie sme radi prijali a vycestovali sme s 12 chlapcami zmerať si sily s družstvami s ukrajinského Ľvova, z poľskej Poznane a s domácim družstvom. Priebeh zápasov medzi všetkými súpermi bol veľmi vyrovnaný. Víťazom sa mohlo stať ktorékoľvek družstvo, rozhodovali drobné chyby. Mali sme sa na čo pozerať. V prvom zápase sme prehrali s poľskou Poznaňou 1 : 2, v druhom sme vyhrali nad ukrajinským Ľvovom 4 : 3. Rozhodujúci zápas s domácim družstvom bol v poradí zápasov turnaja posledný a rozhodoval o celkovom umiestnení všetkých teamov. Naše družstvo nezachytilo rýchli nástup Vocelky a hneď na začiatku dostalo gól. Celý zápas sme hrali pod tlakom súpera, ktorému sme na koniec podľahli a v turnaji sme obsadili konečné 3. miesto. Táto prehra nám ukázala kde máme slabé miesta, čo musíme zlepšiť. Už teraz sa tešíme na náš koncoročný futbalový turnaj, kde sa budeme snažiť odplatiť Vocelke našu prehru. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. A. Kmeťová, Mgr. G. Miškuf

          • Novinka v oblasti tvarovania vlastných rias

          • Študentky SŠ - SOŠ podnikania odbor kozmetik II.FP a IV.FP triedy dňa 5.11.2018 absolvovali kurz LASH LIFTING. Táto technika spočíva v napnutí a zatočení rias na špeciálnu silikónovú formu. Výsledným efektom sú vytočené a vytiahnuté  riasy smerom k obočiu vrátane vysokej výživy rias. Vhodné pre dámy, ktoré majú rovné riasy.

            Vypracovala: Bc. Hazáková, p.Gútová

          • Kuba – dve tváre slobody

          • Dňa 18.10.2018 sa žiaci našej školy zúčastnili projekcie ďalšieho dielu vzdelávacieho projektu Svet okolo nás.

            Dejiskom siedmeho dielu vzdelávacieho projektu je tentoraz Mexický záliv, Karibský ráj, najväčší ostrov Veľkých Antíl, krajina s bohatou a pohnutou históriou, krajina kontrastov a farieb, a jedna z posledných bášt komunizmu ... Kuba.

            Projekcia nám zaujímavým spôsobom priblížila danú tému, mapy, animácie, autentické znaky a  hudba priniesli jedinečný kultúrny zážitok. Program bol naživo uvádzaný moderátormi, ktorí krajinu osobne navštívili a prezradili nám zaujímavosti, o ktorých sa  turista bežne nedozvie.

            Mgr. Nina Matušovová

            Mgr. Andrea Miškufová

          • Turčianske Teplice

          • Dňa 10.10.2018 sme my študenti III.E a IV.E triedy so zameraním na cestovný ruch, navštívili kúpeľné mesto Turčianske Teplice. Pracovníčka obchodného oddelenia nám pripravila prezentáciu o histórií a súčasnej podobe kúpeľov. Umožnila nám nahliadnuť do priestorov liečebných domov Veľká Fatra a Aqua. Rozprávala nám o relaxačných, regeneračných a preventívnych liečebných pobytoch, ktoré kúpele poskytujú. Taktiež nás previedla po priestoroch kúpeľného hotela Royal Palace, ktorý je druhým najlepším päťhviezdičkovým hotelom na Slovensku. Tento hotel bol po rekonštrukcii slávnostne otvorený v roku 2018, čím sa kapacita hotela zvýšila na pozoruhodných 823 lôžok. Pozreli sme si aj relaxačno–zábavný areál Spa & Aquapark, ktorý bol otvorený v roku 2007. Kúpele taktiež organizujú pre svojich návštevníkov v rámci voľnočasových aktivít množstvo výletov do blízkeho okolia i zahraničia, športové aktivity, kultúrne a animačné programy. Na záver sme sa prešli po kúpeľnom parku, kde sme sa pristavili pri lavičke slávy. Exkurzia sa nám veľmi páčila a dozvedeli sme sa veľa nových a zaujímavých informácií z oblasti cestovného ruchu.

          • Cezpoľný beh žiakov stredných škôl

          • Dňa 11.10.2018 Junior centrum voľného času v Banskej Bystrici zorganizovalo okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov stredných škôl. Za krásneho slnečného počasia v areáli SOŠ pod Bánošom, sa naša šestica pretekárov popasovala s nástrahami ťažkej trate. V súťaži žiakov sme postavili dve družstvá. Chlapci na 5,5 km trati sa riadne zapotili a preverili svoju fyzičku. V silnej konkurencii sa lepšie umiestnilo B družstvo, ktoré obsadilo 8. miesto. V súťaži dievčat nás reprezentovala jedna žiačka, ktorá dobehla v druhej polovici pretekárok. Aj napriek tomu, že naši žiaci nedosiahli medailové umiestnenia, si preverili svoje  vytrvalostné schopnosti. 

            Mgr. A. Kmeťová

          • Októbrové potulky mestom Banská Bystrica

          • V nedeľu, dňa 14. októbra 2018, sa žiaci tretieho ročníka odboru cestovný ruch zúčastnili akcie Októbrové potulky mestom - Prvá Československá republika, ktorej sté výročie vzniku si onedlho pripomenieme.

            Organizátorom podujatia bolo Informačné centrum BB. Pani sprievodkyňa žiakom a ďalším návštevníkom  porozprávala o celkovej situácii počas prvej Československej republiky, dozvedeli sa o tom, aké významné politické návštevy v tom čase zavítali do mesta pod Urpínom a tiež, ktoré osobnosti sú späté s týmto historickým obdobím.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Kozmetický veľtrh v Bratislave

          • Dňa 4.10.2018 sa konal kozmetický veľtrh v Bratislave, ktorého sa zúčastnili študentky I.FP,II.FP,IV.FP,III.EP, IV.EP triedy v odboroch kozmetik, obchod a podnikanie. Počas veľtrhu prebiehali súťaže v líčení, účesovej tvorbe a prezentácie kozmetiky rôznych výrobcov. Obsahom náplne exkurzie bola aj návšteva obchodného múzea, v ktorom nám prezentovali zásobníky na tovar, kávu, obaly na potravinový, drogistický a kozmetický tovar. Upútali nás najmä historické pokladne a reklamné upomienkové predmety. Múzeum je reprezentované najmä predmetmi súvisiacimi s predajom a propagáciou piva v pivárni.

            Vypracovala: Bc. Hazáková, p. Gútová, Ing. Grossmanová

          • Prednáška o zlom vplyve alkoholu

          • Dňa 25.09.2018 sa študentky tretieho a štvrtých ročníkov SOŠ podnikania zúčastnili na prednáške pod názvom ,,Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme“. Poučili sa o škodlivosti alkoholu pre ženy v priebehu tehotenstva, o škodlivosti alkoholu na plod vyvíjajúceho sa dieťaťa, ako aj celkový zlý vplyv alkoholu na organizmus žien. Je veľmi smutné že užívanie alkoholu u dievčat stále stúpa, čo nám potvrdila aj prednášajúca MUDr. Rakycká. Dúfam, že po tejto prednáške všetky naše mladé ženy (študentky), budúce potencionálne matky sa vždy nad sebou zamyslia, keď im bude alkohol ponúkaný, alebo nebodaj si ho sami budú chcieť zakúpiť.

            Mgr. Matušovová