• Výchovný koncert

          • Dňa 13.05 2019 sa študenti SŠ SOŠ automobilovej a podnikaniam zúčastnili výchovného koncertu v aule ZU v B. Bystrici.

            Účinkujúci si piesňami, videami i hovoreným slovom získali prítomných študentov. Venovali sa aktuálnym témam, ktoré sa v súčasnej dobe týkajú najmä mládeže. Veď kyberšikana, či otázka zneužívania osobných údajov sú v dnešnej dobe takmer na dennom poriadku.

            Spätná väzba medzi účinkujúcimi a žiakmi bola veľmi dobrá a ukázala, že dnešní mladí ľudia sa vedia rozumne vyjadriť k danej téme, poznajú výhody i hrozby používania a využívania internetu.

            Preto určite uvítame podobné podujatie aj v budúcnosti.

            PeadDr. Z. Palková

          • Rozlúčka s maturantmi

          • Žiačky a žiaci 4. ročníkov sa v slávnostnom oblečení s dobrou, i keď trošku nostalgickou náladou, rozlúčili s vedením školy, učiteľmi a žiakmi školy. Pán riaditeľ Ing. Ján Žuffa sa im prihovoril krásnymi slovami, poprial im to naj... k maturitným skúškam a do ďalšieho života. Maturanti sa v príhovore poďakovali učiteľom a rozlúčili sa so spolužiakmi. Všetci zúčastnení Vám milí maturanti držíme palce, aby maturitná skúška dopadla čo najlepšie.

          • Preventívne poradenstvo pre budúcich absolventov

          • Pre žiakov tried IV.EP a IV.FP v spolupráci s ÚPSVaR v Banskej Bystrici prebehlo dňa 3.05.2019   preventívne poradenstvo pre budúcich absolventov.   Ing. Spišiaková poradca pre EURES , oboznámila prítomných  o možnosti zamestnania sa aj v  krajinách EU, o bezplatných službách siete EURES  napr.: databáza voľných pracovných miest v krajinách EÚ, ako registrovať on-line životopisy, informácie o životných a pracovných podmienkach v krajinách EÚ/EHP... V druhej časti prednášky vystúpila  Mgr. Oravkinová odborná poradkyňa pre informačné a poradenské služby pri voľbe povolania. Našim budúcim absolventom poskytla cenné informácie  ako napr.: kedy  a ako podať žiadosť do evidencie na ÚPSVaR, do kedy majú rodičia nárok poberať rodinné prídavky, aké odvody ich čakajú na zdravotnom poistení, o inštitúciách, s ktorými sa stretnú pri vstupe na trh práce, o národných projektoch NP REPAS +, NP KOMPAS+.   Dúfame, že žiaci získané informácie využijú  vo svojom ďalšom živote a stanú sa z nich zodpovední pracujúci.

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

             

          • Naši žiaci získali zlato, striebro, bronz

          • Naši žiaci získali zlaté, strieborné a bronzovú medailu

            Dňa 30.4.2019 sa na atletickom tartanovom štadióne na Štiavničkách uskutočnilo Krajské kolo v atletike žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovalo 6 študentov - M.Mandičevský, M.Galdík, M.Benko, P.Hoza, P.Michalec,V.Muková a darilo sa im veľmi úspešne. Najlepšie výkony podal Patrik Michalec zo SOŠ elektrotechnickej, ktorý získal 3 zlaté medaile - v hode oštepom, diskom a vo vrhu guľou, čím sa kvalifikoval na Majstrovstvá Slovenska. Ďalším medailistom bol Michal Mandičevský zo SOŠ automobilovej, ktorý si vyskákal v skoku do výšky striebornú medailu výkonom 170 cm. 3. miesto a bronzovú medailu v behu na 200 m získal Martin Galdík zo SOŠ automobilovej.

            Naše dievčatá zastupovala jediná Veronika Muková zo S0Š podnikania v skoku do diaľky. V tejto disciplíne sa stretla silná konkurencia a skákalo sa až za 5 metrov. Veronika sa prebojovala do finálovej skupiny a výkonom 464 cm obsadila pekné 5. miesto. Naši prváčikovia Pali Hoza vo vrhu guľou a Marcel Benko v behu na 800 m, zbierali cenné skúsenosti do ďalších rokov.

            Všetkým medailistom gratulujeme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a majú u nás veľký obdiv za to, že popri študijných povinnostiach sa vo voľnom čase stíhajú venovať aj športu.

                                                                  Mgr. A.Kmeťová 

          • Celoslovenskom finále súťaže Finančná olympiáda

          • Bežný finančný slovník, základné ekonomické pojmy, orientácia v poistných a bankových službách, prehľad v investovaní, ale aj základy správneho nadstavenia osobných financií a domáceho hospodárstva – to sú oblasti, na ktoré sa zameriava Finančná olympiáda.

            Dňa 26.4.2019 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské finále súťaže  finančnej gramotnosti stredoškolákov. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 5000 študentov gymnázií, obchodných akadémií a stredných odborných škôl z celého Slovenska.

            Medzi 20 najlepších sa prebojovali a reprezentovali našu školu Miška Mikulášová a Peter Kamenský z II.EP triedy.

             

            Ako učiteľka ekonómie ďakujem študentom za   výbornú prípravu na súťaž a dôstojnú reprezentáciu školy. J

             

            Ing. Valová Zdena

          • Praktická časť maturitnej skúšky

          • Žiaci končicich ročníkov študíjných odborov obchod a podnikanie a kozmetik v dňoch 9. a 10. apríla 2019 sa zapotili pri riešení úloh praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. 

          • Slovensko bez drog

          • Slovensko bez drog – pravda o drogách v tomto duchu sa žiaci prvých ročníkov venovali problematike drog pod vedením Mgr. M. Vrábľa  . Napriek poznatkom o škodlivosti drog veľa mladých ľudí ich začne užívať. Dôvodov je viacero: pre zábavu, relaxáciu, príjemné pocity, pod tlakom partie, priateľov, zo zvedavosti, z túžby poznať nové... U mladých je to ako protest, vzbura proti spoločnosti, ktorá drogy zakazuje, alebo na zlepšenie vzhľadu, na zvýšenie výkonnosti a na zvýšenie sebavedomia... Rozhodnutie užívať drogy je často uľahčené ich dostupnosťou – priestorovou i cenovou. Mládež vie, ako a kde si môže drogy zaobstarať. A práve mnohokrát mylné informácie o drogách im môžu veľmi ublížiť. Ja však verím, že aj takéto hodiny, ako boli tie dnešné pomôžu žiakom zaujať správny postoj  vo vzťahu k drogám ešte predtým, než budú konfrontovaní  s konkrétnou situáciou (ponúknutie, užitie/obstaranie drogy). Je dôležite si ujasniť svoj postoj k drogám už dnes!

            Mgr. Nina Matušovová, výchovná poradkyňa SOŠ podnikania

          • Na potulkách mestom Banská Bystrica

          • Začali sme s „Potulkami mestom Banská Bystrica“

            V týchto dňoch si  žiaci III.EP, v rámci predmetu podnikanie v cestovnom ruchu, pripravili pre svojich spolužiakov zaujímavé sprievodcovské slovo o pochovávaní  a cintorínoch v Banskej Bystrici. Prehliadka začína najstarším cintorínom, kde sa nachádzajú hrobky a krypty významných osobností. Zaujímavosťou je osoba banskobystrického kata, miesto kde býval a miestnosť, kde sa na svoje povolanie pripravoval. Týmito, ale aj inými  zaujímavými témami, nás budú naši budúci sprievodcovia obohacovať aj počas nasledujúcich jarných dní.

            Mgr .Miškufová Andrea

          • Lyžiarsky kurz v Tatranskej Lomnici

          • S tohtoročnou zimou sme sa rozlúčili na lyžiarskom kurze v termíne od 18.3. do 22.3. 2019. Kurzu sa zúčastnilo 45 žiakov. Dve snowbordové a tri lyžiarske skupiny. Celý týždeň sme lyžovali na výborne pripravených zjazdovkách a k dobrej atmosfére pomohla aj slnkom zaliata panoráma Vysokých Tatier. Aj tento rok sa nám podarilo dostať až na Lomnický štít. 

             

            Mgr. Miškuf, Mgr. Kmeťová

          • STRETNUTIE PODNIKATELIEK

          • Dňa 21.3.2019 som sa spolu s pani učiteľkou Valovou zúčastnila stretnutia žien podnikateliek zo všetkých krajov Slovenska. „Okrúhly stôl“ organizovala SBA (Slovak Business Agency).

             

            Po prezentácii ukazovateľov súčasného stavu podnikania žien v rámci  SR a EÚ nasledovala moderovaná diskusia. Témami boli bariéry a diskriminácia žien pri podnikaní.

             

            Vypočula som si príbehy, úspechy, ale aj problémy žien podnikateliek priamo z praxe. Keďže sama už pomáham rodičom  v našej rodinnej firme, takéto stretnutie mi veľa dalo.

             

            Najcennejšia rada, ktorú som od úspešných dám – podnikateliek dostala je „vydržať a nevzdávať sa!“

             

            Alexandra Fuxhofferová, II.EP

          • Olympiáda „Mladý účtovník“

          • Prácu účtovníka na „nečisto“ si vyskúšali naši štvrtáci 21. marca 2019 na školskom kole olympiády „Mladý účtovník“, kde riešili súvislý príklad z podvojného účtovníctva.

             

            Víťazi: 

            1.  miesto – Gustáv Bučko

            2.  miesto – Simona Môciková

            3.  miesto – Alexandra Petráňová

            Najúspešnejším účtovníkom blahoželáme a všetkým účastníkom držíme palce na praktickej   maturitnej skúške.

             

            Zodpovedné:  Ing. Ľ. Grossmanová, Ing. D. Trginová

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Najväčšia medzinárodná žiacka súťaž prináša úlohy nielen na Slovensko, ale až do 80-tich krajín sveta.

            21. marca 2019 sa "klokanilo" aj na našej škole.

            Medzi milióny riešiteľov sa zapojilo aj našich 17 žiakov prvých, druhých a tretích ročníkov SOŠ podnikania a SOŠ automobilovej. Výsledky súťaže budú zverejnené 10. apríla 2019 na www.matematickyklokan.sk. Každý zo súťažiacich získa darček spolu s diplomom a bude v hre o zaujímavé ceny ako sú aj tablety.

            Ďakujeme všetkým súťažiacim.

            Mgr. Ľ. Pantlíková

          • Relaxačno-aromaterapeutická masáž

          • Príjemná relaxácia, vyhladenie tela i duše, omladzovanie. Aj to vám šikovné ručičky našich študentiek II.FP a IV.FP triedy v študijnom odbore kozmetik dokážu správnou masážou navodiť.

            O ďalších výhodách tejto masáže sa dozviete ak navštívite náš kozmetický salón.

            Bc. Silvia Hazáková , Karolina Gútová

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde...

          • Symbol veselosti, zábavy a hojnosti. V tomto duchu sa niesli Fašiangy aj na našej škole. Nechýbali masky, ľudová hudba, tanec, pampúchy a na záver pochovávanie basy. Snaha priblížiť klasické slovenské tradície nebola zbytočná a naši žiaci a aj učitelia mali možnosť prežiť príjemné fašiangové dopoludnie.

            Mgr. Kováčová

          • Chceme byť v „obraze“....

          • ... a poznať všetky novinky, aby sme mohli svojim študentom poskytovať informácie z prvej ruky. Preto sa aj my učitelia neustále vzdelávame o tom, aké sú zmeny a novinky v súvislosti s platením daní, čo sme sa dozvedeli na odbornom školení Finančnej správy.

                                                                                                                              zapísali: Ing.  Grossmanová, Ing. Valová

          • Riasy po akých žena sníva

          • Študentky odboru kozmetik si dňa 18.2.2019 prakticky vyskúšali činnosti pri úprave mihalníc. Metóda 3D mihalníc je tá,  ktorá žene vyčarí riasy po akých sníva. Jedná sa o permanentné predlžovanie rias modernou metódou do akejkoľvek dĺžky.

            Vypracovala: Bc. Silvia Hazáková, p. Karolína Gútová

          • Beseda s priamym účastníkom SNP

          • O pár mesiacov si pripomenieme 75. výročie SNP. Pri tejto príležitosti sme reagovali na  ponuku zúčastniť sa besedy s priamym účastníkom bojov v SNP - pánom Vladimírom Strmeňom , ktorý napriek vysokému veku zaujal žiakov svojim slovným prejavom , v ktorom dominovali spomienky na to, čo osobne počas vojny ako člen partizánskeho oddielu prežil. Mladí poslucháči si tak aspoň pocitovo mohli predstaviť, čo vojna priniesla do života ľudí a uvedomiť si, akým šťastím je , že žijeme v mieri.

            Pútavé rozprávanie zakončil pán Strmeň hrou na akordeóne  a spevom partizánskych piesní.

          • Zmerali sme si "sily" v rámci kraja!

          • Valentínsky deň dvaja naši študenti strávili súťažne. Merali svoje sily s ostatnými študentami Banskobystrického kraja v "Spracovaní informácií na počítači" (úprava textu pomocou korektorských značiek, písanie na rýchlosť a presnosť, ...). V širokej konkurencii sme boli úspešní, odniesli sme si 5. miesto. 

            Ďakujeme Simonke Môcikovej zo IV. EP a Marošovi Skokanovi z III. EP za reprezentáciu školy.

            Zodpovedná Mgr. Ľudmila Pantlíková

          • 7. ROČNÍK FINANČNEJ OLYMPIÁDY PRE STREDOŠKOLÁKOV

          • Viac ako 300 stredných škôl a gymnázií  sa každoročne zapája do vedomostnej súťaže Finančná olympiáda, ktorá preveruje finančnú gramotnosť stredoškolákov. Je doplnením finančnej výučby na školách a pomáha preskúšať znalosti študentov v oblasti základných ekonomických pojmov, orientácie v poistných a bankových službách, v oblasti investovania a na konkrétnych príkladoch zistiť, ako si vedia vypočítať výhodnosť bežných finančných produktov či služieb.

            Súťaž je rozdelená do troch kôl a náročnosť otázok a úloh sa v každom kole zvyšuje.

            7. ročník súťaže začal 19. novembra 2018 a končí finálovým celoslovenským kolom v apríli 2019.

            Do druhého uzatvoreného kola postúpilo 17 študentov našej školy. Gratulujeme !

            Druhé kolo začína 18. februára 2019.

          • ROZBEHNI SA! ACADEMY

          • ROZBEHNI SA! Academy je moderná škola podnikania.

            Jej zámerom je inšpirovať  mladých ľudí k podnikaniu.

            Mladí ľudia sa učia ako nájsť, premyslieť a otestovať ich podnikateľský nápad.


            Do uvedeného projektu sa zapojila aj naša škola. V mesiaci február 2019 prebehli prezentácie projektu, premietanie akceleračných programov a videí vo všetkých ročníkoch SOŠ podnikania.


            Študenti sa učili ako otestovať svoj nápad v malom, pochopili, že investovať do projektu sa oplatí viac až potom, keď sa ukáže, že je životaschopný. Rýchlokurz podnikania ich dokáže krok po kroku naučiť, ako postupovať, čo robiť a čo nerobiť v úvode podnikania.


                                                                                                                                                                 Ing. Valová Zdenka