• Súťaž šikovných prstov

          • Súťaž šikovných prstov

            Aké rýchle prsty majú naši žiaci si vyskúšali druháci a tretiaci vo vzájomnom dueli

            dňa 21. 6. 2019 v školskom kole v písaní na rýchlosť a presnosť.

            Všetkým, ktorí si zmerali „sily“ ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme.

            1. miesto  - Maroš Skokan, III. EP, 2329 úderov
            2. miesto  - Alexandra Dzuráková, III.EP
            3. miesto – Diana Křenová, II.EP

                                                                                                                         Zodpovedná a zapísala: Ing. Grossmanová

          • Spoznávali sme naše Slovensko a jeho históriu

          • Koniec školského roka sa tradične spája s výletmi a exkurziami. Žiaci druhých a tretích ročníkov sa jedného vydareného zúčastnili. Jeho trasa bola Devín - Bratislavský hrad- NRSR - Slavín.  Aby sme si z neho odniesli čo najviac zážitkov a informácií, už cestou do nášho cieľa  nám študentky z odboru cestovný ruch porozprávali o histórii a súčasnosti objektov, ktoré sme mali naplánované navštíviť.

             Našou prvou zastávkou bol hrad Devín, ktorý  v nás zanechal hlboké dojmy. Cestou domov, v autobuse, sme si aj my vyberali slovanské mená podľa vzoru štúrovských básnikov.

              Ďalšie naše kroky smerovali na Bratislavský hrad a z neho do Národnej rady Slovenskej republiky. Jej priestormi nás sprevádzal pán Adamišin. Možnosť  sledovať prácu poslancov a vypočuť si vystúpenie pani ministerky Matečnej, bolo podčiarknuté osobným privítaním našich študentov pánom Bugárom, podpredsedom NRSR. Veľkú radosť nám urobilo. keď sa pani ministerka pri nás zastavila, zaujímala sa odkiaľ sme, čo študujeme, popriala nám všetko najlepšie a spravila si s nami foto.

            Plní dojmov sme sa presunuli na pietne miesto -Slavín, kde sme si pripomenuli a uctili pamiatku padlých počas 2. sv. vojny.

            Vyčerpaní, ale zmysluplne unavení sme sa vybrali domov. V autobuse sme si ešte zasúťažili, získali malé odmeny a potom už každý oddychoval podľa vlastného gusta.

          • ODBORNÁ PREDNÁŠKA NA ÚRADE PRIEMYSELNÉHO VLASTNÍCTVA

          • Dňa 20.6.2019 sa žiaci z II.EP a III.EP zúčastnili odbornej prednášky na  Úrade priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici.

            Ing.  Lucia Bocková (TOP odborníčka na patentové právo)  nám počas prednášky objasnila rozdiel medzi jednotlivými formami duševného vlastníctva, postup pri registrácii ochrannej známky a právne dôsledky súvisiace s falšovaním výrobkov.

             

            Ing. Valová Zdenka

            Ing. Grossmanová Ľubomíra

          • EXKURZIA DO KRAKOVA A OSVIENČIMU

          • Exkurzia do Poľska sa začala v skorých hodinách 14. 6. 2019. Po dlhej ceste autobusom sme  dorazili do druhého najväčšieho mesta Poľska – do Krakova. Navštívili sme sídlo poľských kráľov, hrad Wawel,  ktorý je  zapísaný aj v zozname svetového dedičstva UNESCO. Potom sme našu turistickú vychádzku  nasmerovali  do starého mesta, kde sme obdivovali Mariánsky kostol, trhovisko a iné významné historické pamiatky. Neskôr sme sa autobusom presunuli do Osvienčimu, koncentračného tábora,  ktorý  bol počas druhej svetovej vojny nemeckým vyhladzovacím táborom. Prechádzali sme  po miestach, na ktorých v minulosti zomierali tisícky ľudí, a to zasiahlo každého účastníka exkurzie.  Slová sprievodkyne, ktorá nám rozprávala o osudoch celých rodín, ktoré boli vyvraždené počas vojny, boli umocnené aj predmetmi, ktoré sme v budovách komplexu videli. Z Osvienčimu sme odchádzali mĺkvi a zamyslení. Každý z nás si uvedomoval, aké strašné veci sa diali na týchto miestach a koľko nevinných ľudských životov bolo zničených v mene fašistickej ideológie.

            Mgr . Miškufová Andrea

          • Cesta za poznaním minulosti 2019

          • Zapojili sme sa do 11. ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže" Cesty za poznaním minulosti", ktorá bola vyhlásená pri príležitosti 75. výročia SNP. Súťaž podporuje kreativitu detí tak, že pretransformujú svoje pocity do výtvarnej alebo literárnej podoby . To sa podarilo aj Simone Gazdíkovej , ktorá svojou prácou "Spoznala som hrdinu," obsadila v silnej konkurencii študentov z celého Slovenska  3. miesto.

          • Návšteva výstavy ŠANGHAJ A ŠANGHAJSKÉ STAVBY L. E. HUDECA

          • Dňa 12.6.2019 žiaci III.EP navštívili  výstavu fotografií čínskeho národného umelca, p. Yang Xinsheng-a. Výstava vznikla vďaka priateľskej spolupráci Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici a Hudec Cultural Development Centre (Šanghaj). Tá prostredníctvom objektívu p. Yanga priblížila významné architektonické dedičstvo, ktoré tomuto mestu zanechal architekt L. E. Hudec.

            Mgr. A. Miškufová

          • Festival študentského remesla – Kežmarok 6 - 7.6.2019

          • Kežmarok bol v minulosti slobodným kráľovským mestom. Jeho slávu šírili umelci, spisovatelia, básnici, kupci a vynikajúci remeselníci.

            Na slávne remeselné a cechové tradície nadviazal od roku 1991 festival ľudových remesiel pod názvom - Európske ľudové remeslo.

            Podujatiu predchádzal historický sprievod mestom a slávnostné otvorenie ako za dávnych čias. Dobové stánky pre remeselníkov, hrad, jeho nádvorie a architektúra meštianskych domov na hradnom a hlavnom námestí dotvárali jeho kolorit.

            Vo štvrtok 6.6.2019 sa konala vizážistická súťaž – Folklór na tvári na tému Novodobé zobrazenie ľudových vzorov.

            Za našu školu súťažila študentka  II.FP  Natália Bartošová a modelkou jej bola spolužiačka  Zuzana Vojtková  vo svojom pohorelskom kroji.

            Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo po večernom lampiónovom sprievode. Hlavnou porotkyňou bola vizážistka Lucia SládečkováNaše dievčatá získali  krásne prvé miesto.

            V piatok  sme prezentovali našu školu  v rámci stredovekých remesiel.  Žiaci učebného odboru puškár Horváth, Kutník vystavovali  puškárske výrobky a  kozmetičky  Bartošová, Vojtková, Slováková, Spurná v tvorivých dielňach kreslili  rôzne obrázky na tvár okoloidúcich.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať organizátorom za pohostenie  a príjemnú atmosféru.

             

                                                                                                                                         

             

                                                                                                              Vypracovala: Karolína Gútová, Bc. Silvia Hazáková

          • Hrali sme sa na sprievodkyne

          • Po roku sme opäť privítali žiakov partnerskej školy z Hradca Králové. O vyplnenie ich voľného času sa postarali študentky III.EP triedy z odboru cestovný ruch. Zhostili sa úlohy sprievodkýň a svojim českým spolužiakom ukázali najkrajšie historické pamiatky Banskej Bystrice. Svoj pútavý výklad doplnili prerozprávaním povestí, ktoré sa viažu k našej krásnej Bystrici a k osobnostiam, ktoré v nej žili.

            Mgr. Miškufová Andrea
            Mgr. Matušovová Nina

          • Dňa energie a ekológie

          • Dňa 6.6.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili Dňa energie a ekológie na námestí SNP v Banskej Bystrici. Akciu sprevádzali zaujímavé aktivity. Počas ktorých si niektorí mohli zmerať svoju ekostopu a  dozvedieť sa, ako sa triedi odpad. Žiaci sa  zapojili aj do rôznych  ekologických súťaží,  pri ktorých si uvedomili vplyv človeka na planétu Zem.

            Mgr.Matušovová Nina

            Mgr. Miškufová Andrea