• Ej, Morena, Morena, do vody hodená....

          •     Odchod na veľkonočné prázdniny sme zavŕšili jedným z najznámejších slovanských zvykov na počiatku jari – vynášaním Moreny. Žiaci ,oblečení do kroja, Morene zaspievali, zatancovali a potom za spevu  ľudových piesní sa s ňou vybrali k riečke Bystrička. Do nej tento symbol zimy a chorôb hodili a potleskom a spevom symbolicky privítali jar.

          • Ojedinelá banícka expozícia v priestoroch Barbakanu

          • Thurzovsko-Fuggerovská spoločnosť bola vo svojej dobe svetovým unikátom.

            Rozvinula sa do celosvetovo úspešného obchodného podniku, ktorého základnou a kľúčovou zložkou sa stal banskobystrický Medený hámor. Jediný koncový – spracovateľský podnik, ktorý produkoval hotové medené výrobky, určené priamo na obchodné trhy a pre spotrebiteľov. Je dôležité, aby žiaci, ktorí študujú v Banskej Bystrici poznali históriu tohto významného obdobia dejín mesta, a preto nasledujúce jarné a letné obdobie školského roka venujeme početným návštevám týchto priestorov.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Botanická exkurzia

          • Dňa 6.4.2022 sa naši budúci farmakológovia z I.GP zúčastnili botanickej exkurzie zameranej na poznávanie machorastov, lišajníkov, drevín a bylín jarného efektu na Urpíne.

            Cestou na vrch sme sa však zastavili aj v Mestskom parku a na námestí SNP, kde sme na fontáne pozorovali vzácny druh machorastu. Presunuli sme sa na malú železničnú stanicu, odkiaľ sme pokračovali ku Kláštoru Karmelitánov a krížovou cestou na Urpín. Videli sme ihličnaté dreviny (smrek, borovicu, jedľu, smrekovec, duglasku, borievka, tis) a listnaté dreviny (brezu, pagaštan, vŕbu) a zopakovali sme si ich slovenské aj latinské názvy. Videli sme niektoré liečivé rastliny (podbeľ, púpavu, fialku, prvosienku, lastovičník, deväťsil), jedovaté druhy (chochlačka, brečtan) a pestované druhy (narcis, hyacint, tulipán, turičku). Pre ďalšie upotrebenie sme nazbierali 2 vrecká kvetu prvosienky bezbyľovej.

            Sme radi, že sa nám aj v tomto nečase podarilo uskutočniť poznávanie prírody priamo v teréne a už nadobudnuté vedomosti uplatniť v praxi.

            Mgr. Michaela Zongorová 

          • Získali sme bronzovú medailu Turnaj v bedmintone

          • Konečne to vypuklo! Pýtate sa čo? No predsa športové súťaže!

            Po dlhej, takmer dvojročnej odmlke od športov zapríčinenej covidovou pandémiou, sa začalo súťažiť.
            Dňa 31.3.2022 sa v našej telocvični uskutočnilo okresné kolo v bedmintone dievčat stredných škôl a my sme tam, samozrejme, nemohli chýbať. Postavili sme hneď dve družstvá. Reprezentovali nás dievčatá z II. EP. Družstvo A tvorili dievčatá - Majka Klimentová a Bea Ľuptáková a družstvo B dievčatá - Biba Bátoryová a Dominika Valovčanová. Dievčatá bojovali čo im sily a ruky stačili, až na koniec po výhrach a prehre bojovali o tretie miesto a neuveríte, nastúpili proti sebe. V urputnom boji zvíťazilo B družstvo a odnášalo si domov bronzové medaily. Dievčatám sa turnaj páčil. O dramatické košíky nebolo núdze a už teraz sa tešia na budúcoročný turnaj.
            Druháčky éčkarky, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.
            Mgr. Andrea Kmeťová

          • Prevencia rakoviny prsníka

          • Rakovina prsnej žľazy je najčastejším nádorovým ochorením u žien.

            K tomu, aby sa ochorenie zistilo čo najskôr, môže prispieť každá žena pravidelnými prehliadkami u svojho gynekológa, svojou pozornosťou a hlavne vykonávaním prevencie samovyšetrenia. Ak pri samovyšetrenia spozoruje žena akúkoľvek zmenu v porovnaní s predchádzajúcim stavom, mala by vyhľadať lekára.

            Veríme, že daná prednáška priniesla dievčatám štvrtých ročníkov rozšírenie vedomostí, motiváciu k zlepšeniu životného štýlu a zodpovednosti voči sebe.

            29.3.2022

            Mgr. Nina Matušovovávýchovná poradkyňa