• Zážitková expozícia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti v Barbakane

          • Dňa 24.3.2022 navštívili žiaci odboru Cestovný ruch ojedinelú  banícku expozíciu v priestoroch Barbakanu. Táto expozícia sa zaraďuje  medzi najmodernejšie na území Slovenska a priniesla našim študentom nezabudnuteľný zážitok.

            Interaktívna expozícia je určená všetkým bez rozdielu veku. Mesto Banská Bystrica a autorský tím expozície spolupracovali na tvorbe expozície s viacerými inštitúciami, predovšetkým s Fuggerovským archívom v Nemecku, Štátnym archívom v Banskej Bystrici, Banskobystrickým geoparkom, Slovenským banským archívom a ďalšími. Aj týmto dostala expozícia v Barbakane medzinárodný punc. Cieľom expozície je  pritiahnuť mladšiu generáciu študentov a vzbudiť v nej záujem o bohaté a krásne dejiny nášho mesta, čo sa našim študentom určite naplnilo.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Komunikácia medzi cudzincami a našimi študentmi

          • Naše žiačky odboru cestovný ruch sa v piatok 18.3.2022 opäť stretli so zahraničnými študentmi z jazykovej školy Universa, aby im odovzdali vedomosti o histórii, geografii a kultúrnom živote Banskej Bystrice.  Sprevádzali ich najvýznamnejšími pamiatkami mesta, poukázali na jeho významné medzníky a ukázali im miesta, kde sa vo voľnom čase môžu obohatiť o nové vedomosti a skúsenosti. Keďže sú študentmi z rôznych kútov sveta a v jazykovej škole sa učia náš jazyk,  na záver tohto stretnutia viedli v areáli parku SNP rozhovory na rôzne  témy, čo v nich vyvolalo veľký záujem aj o nasledujúce stretnutia a aktivity spojené s výučbou aj oddychom.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • PÍSOMNÉ MATURITY MÁME ZA SEBOU!

          • Tohtoročný marec priniesol okrem prvých jarných lúčov aj dôležité chvíle pre našich maturantov. Po dvoch rokoch pandémie sa opäť konala písomná maturitná skúška. Študenti si najskôr overili svoje vedomosti testom a slohom zo slovenského jazyka a literatúry, neskôr sa potrápili s testom a slohom z anglického jazyka. 

            Veríme, že aj napriek všetkým prekážkam túto prvú časť maturitnej skúšky všetci úspešne zvládli. 

            Držíme im palce!

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladých

          • V mesiacoch január až február 2022 sa podarilo ďalším žiakom prvých ročníkov stretnutie s mjr. Mgr. Petrovičovou z KR PZ SR v Banskej Bystrici, ktorá sa zamerala na preventívnu aktivitu pod názvom Trestnoprávna zodpovednosť mladých. Zámerom preventívnej akcie je, aby sa žiaci oboznámili s riešením nežiaducich protispoločenských javov, trestnou činnosťou mladistvých, riešením priestupkov mladistvých, delikvenciou mládeže a faktormi ovplyvňujúce jej vznik. Určite sa žiaci niečo nové naučili a budú konať zodpovednejšie, aby neprekračovali zákon a žili ako slušní občania SR.

            Mgr. Matušovová

            výchovná poradkyňa