• 10. ročník finančnej olympiády, postup do II. kola

          • Študenti našej školy sa aj tento rok zapojili do súťaže Finančná olympiáda. Prvé kolo súťaže máme za sebou.

            Praktické príklady, úlohy a otázky v súťažnom teste majú mladých ľudí preskúšať z ich vedomostí, pomôcť im lepšie pochopiť základnú finančnú terminológiu a ukázať im, ako ju používať v praxi a zároveň aj ako svoje financie v budúcnosti plánovať

             

            V tomto ročníku finančnej olympiády sa do  Finančnej olympiády prihlásilo viac ako 6 200 stredoškolákov z celkového počtu 389 stredných škôl a gymnázií.

             

            S radosťou Vás informujeme, že aj 16 študentov našej školy postúpilo do II. kola finančnej vedomostnej súťaže, ktoré bude prebiehať od 22. 02. 2022 do 6. 4. 2022.

             

            Zoznam postupujúcich študentov:

            Trieda II.EP:               Pavol Stachow, Simona Molčanová, Mária Klimentová

            Trieda III.EP:             Viktória Bartíková, Martin Midriak, Vanesa Záchenská, Natália Vidová, Simona Sochová

            Trieda IV.EP:             Kristína Lalíková, Ivan Kusý, Natália Bartalošová, Lea Ferenčíková, Terézia Marková, Patrik Sučan, Júlia Hanzelová, Martin Benko

             

            Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy a k postupu do II. kola súťaže. Srdečne blahoželáme! 

             

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka

             

             

          • SOŠ podnikania na burze stredných škôl

          • Vedenie našej školy Vás pozýva 10. februára 2022, vo štvrtok, v čase od 15:00 do 18:00 na online prezetnáciu našej školy v unikátnom projekte Burza stredných škôl online. Môžete sa dozvedieť viac o štúdiu na našej škole, radi zodpovieme vaše otázky. Viac informácií nájdete TU

            Citácia odkazu:

            Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry vás pozýva na podujatie: 

            Online BURZA Stredných Škôl

            ktorého cieľom je priblížiť rodičom a žiakom základných škôl možnosti štúdia na stredných školách na jednom mieste v banskobystrickom kraji. 

             

            Podujatie sa bude konať v poobedných hodinách so začiatkom od 15:30 do 18:00 hod. počas ktorého, budeme prezentovať ucelený prehľad stredných škôl v jednotlivých regiónoch nášho kraja a v tomto čase budú LIVE cez službu YouTube pripojení aj zástupcova jednotlivých stredných škôl v BB kraji. 

            Do akcie je prihlásených viac ako 80 stredných škôl!

             

            Štartujeme ONLINE už 09.02.2022

             

            Bližší harmonogram podujatia:

            začiatok vždy o 15:30

            09. 02. 2022 ZV

            10. 02. 2022 BB, BR

            11. 02. 2022 BB, ZH

            14. 02. 2022 BB

            15. 02. 2022 BŠ, ZC

            16. 02. 2022 LC

            17. 02. 2022 RS, RA

            18. 02. 2022 VK, KA, PT, DT

             

             

            YouTube kanál: idemnastrednu.sk

            Pre sledovanie ONLINE BURZA Stredných Škôl:

            https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA

             

            Oficiálna tlačová správa BBSK:

            Kraj pripravil vôbec prvú Burzu stredných škôl, bude v online priestore

            Banskobystrický samosprávny kraj bude na YouTube kanáli Idem na strednú hostiť od stredy 9. februára historicky prvú Burzu stredných škôl. Počas dvoch týždňov sa tu postupne predstaví viac ako 80 škôl formou video-vizitky i živého video-rozhovoru so záujemcami o štúdium. Projekt je výnimočný svojou formou a rozsahom nielen v kraji, ale na celom Slovensku.

             

            Ponuku stredných škôl a možnosti štúdia v Banskobystrickom kraji priblíži žiakom základných škôl a ich rodičom, ale i záujemcom o celoživotné vzdelávanie, historicky prvá Burza stredných škôl, ktorú organizuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

             

            Burza sa bude konať v online priestore, na YouTube kanáli Idem na strednú, a prebiehať bude v pracovných dňoch od stredy 9. februára do piatku 18. februára vždy v čase od 15:30 do 18:00.

            „Už v mladom veku musia naše deti urobiť rozhodnutie, ktoré má obrovský dopad na ich ďalší život a smerovanie. Je dôležité, aby sa rozhodli múdro a na základe čo najväčšieho množstva informácií. Preto ma veľmi teší, že aj my ako kraj môžeme k takémuto múdremu rozhodnutiu prispieť, napríklad v podobe Burzy stredných škôl či nového webu idemnastrednu.sk, ktoré im poskytnú ucelený prehľad o možnostiach štúdia i budúcich pracovných príležitostiach v našom kraji,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

             

            Samotná Burza dá priestor viac ako 80 stredným školám, rozdeleným do jednotlivých dní podľa okresov. Ako prvé sa už v stredu 9. februára odprezentujú stredné školy z okresu Zvolen, Burzu stredných škôl uzatvoria v piatok 18. februára stredné školy z okresov Veľký Krtíš, Poltár, Krupina a Detva.

             

            Unikátny projekt

            Na každý deň je naplánovaných priemerne desať škôl, ktoré sa predstavia nielen video-vizitkou, ale záujemcovia budú mať možnosť spojiť sa s ich zástupcami aj prostredníctvom živého video-rozhovoru. Presný rozpis bude zverejnený na webe idemnastrednu.sk aj na Facebooku s rovnakým názvom.

             

            „Premýšľali sme, ako Burzu stredných škôl pripraviť aj v čase pandémie a tak, aby neboli deti či ich rodičia ukrátení o možnosť pýtať sa na všetko, čo ich zaujíma. Zástupcovia zapojených škôl budú k dispozícii počas konkrétneho dňa od 15:30 do 18:00 a spojiť sa s nimi bude možné prostredníctvom platforiem Zoom, Google Meet, alebo Teams. Link na pripojenie na konkrétnu školu bude zverejnený priamo pod videom,“ vysvetľuje Andrea Škultétyová, vedúca Oddelenia regionálnych centier kariéry Úradu BBSK.

            Podľa jej slov ide o projekt, aký doposiaľ nielen v kraji, ale ani na Slovensku nemá obdobu. „Zatiaľ sa nikto nepokúsil pripraviť takúto burzu, a s takým veľkým počtom zapojených škôl, v online priestore. Veríme, že všetky spojenia prebehnú bez technických komplikácií, pre prípad potreby však budeme s kolegami počas vysielania k dispozícii priamo na online chate na YouTube kanáli Idem na strednú a pomôžeme s riešením prípadných problémov či so zodpovedaním doplňujúcich otázok,“ doplnila.

             

            Pomohli aj európske peniaze

            Púšťať sa do nových projektov a neustále zlepšovať ponuku svojich služieb pre obyvateľov môže Banskobystrický samosprávny kraj aj vďaka prostriedkom, ktoré sa mu podarilo získať z európskych zdrojov. Tie boli pre kraj roky nedostupné, pre čierne zamestnávanie za bývalého vedenia. Dnes sa však o ne župa môže opäť uchádzať, čo sa jej aj s mimoriadnym úspechom darí.

            Od roku 2018 sa jej podarilo získať viac ako 31 miliónov eur, ktoré smerujú do projektov v školstve, v procese schvaľovania sú aj ďalšie, za takmer 34 miliónov eur, ktoré pomôžu modernizovať vzdelávací proces i školy samotné tak, aby vyhovovali požiadavkám súčasnej doby.

             

            „Okrem spomínaných zdrojov sme za posledné štyri roky investovali do rekonštrukcií budov škôl a školských zariadení z vlastného rozpočtu vyše 18 miliónov eur, čo je takmer päťkrát viac ako za predchádzajúceho župana. Je pre nás dôležité, aby naše školy boli vybavené technicky, materiálne i ľudsky tak, aby ich žiaci dostali to najlepšie vzdelanie v prepojení s praxou a budúcimi zamestnávateľmi,“ uzavrel Ján Lunter.

          • Zábavná chémia

          • Čo si skôr zapamätáte? Nudnú poučku z chémie, ktorú vám nadiktuje učiteľ alebo zážitok, keď vám pri chemickom pokuse ušlo niečo zo skúmavky a vy ste tú poučku pochopili? Chémia môže byť zábavná, plná prekvapení a aj krásna. Presvedčili sa o tom aj naši žiaci z I.GP, II.EP aj III.EP. V rámci hodín praktických cvičení z chémie sme po návrate do školy po dištančnom vyučovaní vôbec nelenili a naplno sme sa vrhli do práce.

            Naši šikovní prváci sa pustili do sublimácie jódu, kedy zahrievali jód na sklenených sklíčkach a pozorovali, ako sa pri kondenzácii pár jódu zachytávali krásne kryštáliky na vrchu sklíčka. Taktiež sa naučili merať pH kyselín a zásad. Zo zvedavosti zisťovali pH aj bežne používaných tekutín ako napríklad dezinfekcie, octu, mydla, fixinely či kyseliny citrónovej. Druháci si vyskúšali dôkazové reakcie skupín katiónov a plameňové skúšky, pomocou ktorých stanovovali akýkoľvek kov či látku v danej zlúčenine a zistili, že rôzne látky dokážu plameň alebo roztok sfarbiť pestrými farbami. Na praktických cvičeniach sa nenudili ani tretiaci. Mladším žiakom prišli ukázať, ako sa robí titrácia a urobili taktiež zaujímavé pokusy. Jedným z nich bol veľmi pekný farebný pokus s názvom „manganistanový chameleón“, ktorý ukazuje rôzne sfarbenie rôznych oxidačných stupňov mangánu.

            Ak by ste chceli s nami držať krok a sledovať, čo aktuálne robíme, pozrite si našu stránku: https://www.facebook.com/sosp.bio.farm 

            Vypracovala: Mgr. Silvia Hradovská

          • „ŠIKOVNÉ PRSTY“

          • Dňa 25.1.2022 si naši prváci zo SOŠ podnikania porovnali svoje schopnosti v písaní na klávesnici počítača.

            V súťaži bol hodnotený desaťminútový odpis na rýchlosť a presnosť. Víťazkou sa stala Silvia Kuchárová s najlepším skóre 158 čistých úderov za minútu.

            Gratulujeme.

            Zapísala: Ing. Valová Zdenka