• Krabice plné lásky a darčekov

          • Vianoce sú najkrajšie sviatky v roku. Tešíme sa ne ne hádam všetci. Na slávnostne prestretý stôl, na rodinu, darčeky... Žijú však medzi nami aj takí, ku ktorým Ježiško nezavíta a ktorých súčasná epidemiologická situácia izolovala od vonkajšieho sveta. A práve preto vznikla krabičková výzva, na ktorú reagovala aj naša škola. Iniciatívy sa chopila výchovná poradkyňa pani Matušovová.

                Samozrejme, bez srdečných darcov by to nešlo. A nimi sa stali žiaci našej školy, ktorí svojimi  darčekmi zaplnili 28 krabíc. Dúfame, že ich obsah poteší starenky a starčekov v Domove seniorov na Krivánskej ulici v Banskej Bystrici a v Občianskom centre Oko vo Zvolene, vyčarí im úsmev  na tvári a spríjemní vianočné sviatky.

            Kováčová, Matušovová, Kasalová

          • READYCON

          • READYCON

            –  je najväčšia konferencia o budúcnosti trhu práce,

            ktorej sa zúčastnili naši maturanti 27.10.2021 spolu s workshopom v dvoch vybraných oblastiach:

            -       informačné technológie – II.KA

            -       obchod                              - IV.EP

            Cieľom konferencie READYCON bolo poskytnúť študentom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.

            Organizátor konferencie: SAIDE - Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní.

                                                                zodpovední: Ing. Ľ: Grossmanová,  Mgr. M. Benedek

          • Záložka do knihy spája stredné školy

          • Napriek nepriaznivej situácii, spôsobenej pandémiou,  sme sa zapojili do 10.ročníka celoslovenského projektu vyhláseného SPK v Bratislave - Záložka do knihy spája stredné školy.

                    Témou tohtoročného projektu sú dve osobnosti - P:O. Hviezdoslav / 100.výročie úmrtia/, B. S. Timrava / 70. výročie úmrtia/ .

                    Cieľom projektu je nadviazať kontakt s pridelenou strednou školou, vzbudiť záujem o čítanie a získať čo najviac informácií o významných osobnostiach nášho literárneho života.

                     Vyrobené záložky sme poslali partnerskej škole do Bratislavy.

          • 17.november a naši študenti

          • 17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname.

            Mnohí naši študenti majú však veľmi málo informácií o tom , aké udalosti sa s ním spájajú.

            V snahe priblížiť im historické udalosti spred rokov,  sme na hodinách premietli dokumentárne filmy, viedli rozhovory.... Žiaci I.CA a I.EP súperili medzi sebou riešením kvízových otázok, študenti III.EP si prezreli výstavu v exteriéri na Lazovnej ulici zrealizovanú pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.

            Kováčová, Miškufová

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková!

          • Známe slová a tóny tejto kultovej piesne sa niesli 9.10.2021 v priestoroch Národného domu v Banskej Bystrici. Odovzdávanie zelených stužiek sprevádzané úsmevmi, slzami dojatia, potleskom a slovami vďaky absolvovali študentky IV.FP – odbor kozmetik. Študentkám prajeme, aby s rovnakou noblesou a nadšením zvládli aj blížiacu sa skúšku dospelosti – maturitu.

            Držíme palce!

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Už sme si zvykli, že nám covid zasahuje do našich životov – osobných, pracovných i školských. Napriek tomu, že niektoré triedy boli minulý týždeň v karanténe, súťaž Olympiáda v anglickom jazyku prebehla podľa plánu. Situácia s covidom sa však podpísala pod nízku účasť súťažiacich. V jednej kategórii sme dokonca mali len jedného súťažiaceho a teda rovno víťaza. J

            Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            2A:

            1.      miesto: Simona Molčanová, II.EP a Viktória Šovčíková, I.GP

            2B:

            1.      miesto: Patrik Sučan, IV.EP

            2D:

            1.      miesto: Marek Volf, II.CA

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme.

          • Festival Jeden Svet 2021

          • Počas druhého novembrového týždňa sa žiaci 1.GP a 3.EP zúčastnili online podujatia  s názvom Jeden Svet, ktorý sa snaží pomocou dokumentárnych filmov otvárať medzi žiakmi dôležité témy, napríklad témy súvisiace s klimatickou krízou, občianskym aktivizmom, nedemokratickými režimami či odvahou jednotlivcov. Dané filmy otvárajú priestor pre debatu o citlivých témach, ktoré majú našu spoločnosť posúvať vpred.

                        S našimi žiakmi sme venovali pozornosť filmu Modelka Maddy (Maddy the Model), ktorý rozpráva o modelke s downovým syndrómom a jej začleňovaniu do sveta módy, módnych prehliadok či do každodenného života. Následne sme sa stali súčasťou online diskusie so slovenskou herečkou s downovým syndrómom Dorotkou Vlčkou z divadla Dúhadlo a jej mamou Vierou Vlčkovou, ktoré sa snažili odpovedať na naše divácke otázky, ktoré žiaci písali cez aplikáciu Slido, a priblížiť Dorotkin život a jej začleňovanie a fungovanie v spoločnosti.

            Spolu so žiakmi sme aj po online debate v diskusii pokračovali ďalej. Rozprávali sme sa o našich skúsenostiach, o problémoch, ktoré okolo seba v súvislosti s touto témou vnímame a možných krokoch, ktoré by sme ako spoločnosť mali spraviť, aby sme skutočne fungovali ako jeden svet. 

            Mgr. Patrícia Kopejová 

          • SÚDNA SIEŇ „NAOZAJ“

          • Dňa 4.11.2021 sa študenti štvrtého ročníka zúčastnili reálneho súdneho pojednávania na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Predmetom sporu bolo porušenie práva duševného vlastníctva – zameniteľnosť ochrannej známky. Študenti si zažili reálne pojednávanie, vypočuli argumentáciu žalobcu aj žalovaného. Na záver sudca vyhlásil rozsudok v mene Slovenskej republiky.

            Po skončení pojednávania sme sa v reálnej pojednávacej miestnosti stretli so sudcom, ktorý jednoduchšie vysvetlil svoje rozhodnutie a v diskusii sme sa s ním rozprávali o základných princípoch právnej úpravy u nás a rôznych právnych otázkach z dnešného politického a verejného života.

            Veľmi pekne ďakujeme JUDr. Danielovi Ivankovi, PhD., podpredsedovi na OS BB, za to, že si popri svojej zložitej práci  našiel čas aj na študentov a podporil tak zážitkové vzdelávanie právnej náuky na strednej škole.

                                                                       Zapísala. Ing. Valová Zdenka

          • Otvorená hodina dejepisu s cudzincami

          • Dňa 12.11.2021 sa žiačky SOŠ podnikania z odboru cestovný ruch zúčastnili otvorenej hodiny dejepisu v spolupráci s jazykovou školou Universa. Zahraničných študentov z východnej Európy a  Ázie sme previedli historickou časťou Banskej Bystrice, informovali sme ich o dôležitých udalostiach a osobnostiach mesta. Keďže sa študenti v jazykovej škole učia predmet slovenský jazyk, táto hodina plnila  viacero funkcií. Študentky našej školy  ich zároveň naučili nové slovenské pojmy a aj odborné  výrazy. Naším cieľom je, aby spolupráca aj naďalej pokračovala vo forme prednášok a prezentácií o jednotlivých krajinách Európy a Ázie, ktoré budeme realizovať na hodinách geografie.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • P.O.Hviezdoslav na hodinách SJL

          • P.O.Hviezdoslav na hodinách SJL

                 P.O.Hviezdoslav bol významnou osobnosťou našich dejín. Pri storočnici jeho úmrtia , ktorá pripadá na 8. novembra, sme si pripomenuli jeho dielo a odkaz. Počas celého týždňa sme si tohto barda slovenskej literatúry  uctili rôznymi aktivitami., napr. vytváraním prezentácií, nástenky, čítaním úryvkov z jeho diel, pozeraním filmov, písaním slávnostných prejavov a vytváraním záložiek.

             

            Kováčová 

          • Dni otvorených dverí

          • Vzhľadom na aktuálne epidemiologické opatrenia by sme Vám radi vyšli v ústrety a Dni otvorených dverí realizovali neštandardnou, ale osobnejšou formou. 

            Dohodnite si termín v čase od 8:00 hod do 13:00 hod v dňoch 15.11.2021 do 17.12.2021 na návštevu spojenú s prehliadkou školy. Naši pedagógovia Vás prevedú priestormi školy, dozviete sa všetko o ponúkaných odboroch, predstavia Vám zaujímavosti školy, či doplnia iné chýbajúce informácie.

            Čas stretnutia si môžete dohodnúť cez e-mail ss.skolska7@gmail.com alebo na tel. čísle +42148 413 31 13.

            Pri vstupe do budovy školy je potrebné vypísať Prehlásenie o bezpríznakovosti a dodržiavať platné hygienické pravidlá.

            Dni otvorených dverí je jedinečná príležitosť nahliadnuť a nechať sa sprevádzať po všetkých priestoroch našej školy a oboznámiť sa nie len s možnosťami štúdia, ale aj so všetkými ponukami aktivít a akcií.

          • Pripomenuli sme si významné výročie

          • V histórii nášho národa je veľa významných udalostí, ktoré si treba pripomínať. Patrí medzi ne aj vznik ČSR.       Tento pamätný deň sme si na našej škole pripomenuli rozhlasovou reláciou a vytvorením panelu, ktorý predstavil študentom dokumenty i osobnosti tejto udalosti. Príspevky naň vytvorili výtvarnou aj inou technikou žiaci na hodinách dejepisu.

            Kováčová