• Základné informácie o medzinárodnej štúdii PISA 2021

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt testovaniePISA – Program medzinárodného hodnotenia žiakov (Programme for International Student Assessment) je rozsiahly medzinárodný výskum, ktorý zisťuje výsledky vzdelávania z pohľadu požiadaviek trhu práce, t. j. funkčnú gramotnosť žiakov z hľadiska teórie celoživotného vzdelávania sa. Zameriava sa na výsledky 15-ročných žiakov (ktorí sú vo väčšine zúčastnených krajín v poslednom roku povinnej školskej dochádzky a majú už aspoň teoretickú možnosť vstúpiť na trh práce) v čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti, ktoré skúma a porovnáva v čase. Krajinám, ktoré sa do štúdie zapoja poskytuje možnosť porovnať funkčnosť vzdelávacieho systému s inými krajinami, ktoré sa štúdie zúčastňujú, poukázať na jeho možné nedostatky, zistiť konkurencieschopnosť žiakov končiacich povinnú školskú dochádzku. PISA sa realizuje od roku 2000 pravidelne, každé 3 roky. Slovenská republika sa do štúdie prvýkrát zapojila v roku 2003.

            Žiaci v testovaní PISA riešia úlohy z matematickej, prírodovednej, čitateľskej, a v roku 2021 po prvýkrát aj z oblasti tvorivého myslenia. Každý cyklus PISA testuje výkon žiakov v rámci všetkých skúmaných gramotností (čitateľská, matematická, prírodovedná). Každé testovanie PISA teda obsahuje úlohy, ktoré sa nazývajú „trendové“ – merajú trend vývoja schopností 15-ročných žiakov z matematiky, čítania aj prírodných vied. Tieto úlohy sú vo všetkých cykloch rovnaké a umožňujú sledovať vývoj výkonov žiakov v čase.

            Jednotlivé cykly PISA však majú svoje prioritné zameranie („hlavnú doménu“), vždy na inú gramotnosť. Do testovania sú teda okrem trendových úloh zaradené aj nové úlohy zamerané na konkrétnu doménu - v PISA 2021 to bude matematická gramotnosť.

            Keďže ide o medzinárodnú štúdiu, ktorej sa zúčastňuje viac ako 80 krajín z celého sveta, je potrebné, aby pri jej realizácii na úrovni krajín, ale i samotných škôl, boli dodržané štandardy a pravidlá stanovené medzinárodným centrom štúdie, ktoré sú pre všetky zúčastnené krajiny rovnaké. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že získané údaje budú medzinárodne porovnateľné.

            Zaujímavé zistenia zo štúdie PISA 2018

            • V čitateľskej gramotnosti sa v rizikovej skupine umiestnila takmer tretina (31,4 %) slovenských žiakov (štatisticky významný nárast približne o 9 percentuálnych bodov oproti roku 2009, kedy bola čitateľská gramotnosť naposledy hlavnou sledovanou oblasťou.).
            • V čitateľskej gramotnosti sa v top skupine umiestnilo 4,6 % slovenských žiakov, čo je rovnaký podiel, ako v roku 2009, kedy bola čitateľská gramotnosť naposledy hlavnou sledovanou oblasťou.
            • Na výkon žiakov výrazne vplýva ich socioekonomický status (vyjadrený indexom ESCS).
            • Až 40 % slovenských žiakov uviedlo, že vôbec nečíta pre potešenie.

            V termíne 20. 04. až 30. 04. 2020 prebehne aj v našej škole testovanie vybratých žiakov - ročník 2004.

            spracovala Mgr. Pantlíková

          • Krajské kolo súťaže v spracovaní informácií na počítači

          • Dňa 13. februára 2020 si naši žiaci  Simonka Albertová, Maroš Skokan (žiaci 4. ročníka) a Tomáš Trnovský (žiak 2. ročníka) „zmerali“ sily s tými najlepšími „pisármi“ v rámci nášho kraja na 54. ročníku súťaže. Napriek tomu, že nám len o „vlások“ uniklo 3. miesto, sme  boli veľmi úspešní.

            Simonka Albertová získala 4. miesto v úprave textu na počítači.

            Ďakujeme našim študentom za úspešnú reprezentáciu našej školy a krásne umiestnenie v silnej konkurencii.

            Už teraz sme motivovaní na ďalší jubilejný 55. ročník tejto súťaže.

                                                                                              Ing. Ľ. Grossmanová, Mgr. Ľ. Pantlíková

          • Finančná olympiáda – výsledky I. kola

          • Finančná  olympiáda je vedomostná súťaž, ktorá ponúka stredoškolákom možnosť otestovať a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu.

            Súťaž je určená študentom všetkých stredných škôl, ktorí v školskom roku 2019/2020 študujú na strednej škole  na území SR (gymnázium, obchodná akadémia, stredná odborná škola a  8-ročné gymnázium v ročníkoch kvinta, sexta, septima a oktáv), a to bez ohľadu na zriaďovateľa školy.

            Prvého kola olympiády sa zúčastnilo viac ako 5600 študentov stredných škôl z celého Slovenska. Do druhého uzatvoreného kola postúpilo 500 najlepších a medzi nimi aj 22 študentov druhého, tretieho a štvrtého ročníka na našej SOŠ podnikania.

            Gratulujeme ! J

            Druhé kolo začína 25. februára 2020, tak držíme palce.

             

            Mená postupujúcich môžete vidieť tu: https://www.financnaolympiada.sk/i-kolo/vysledky

             

            Pravidlá súťaže:   www.financnaolympiada.sk/pravidla

             

            Ing. Valová Zdenka

          • Prednáška Holokaust na Slovensku

          • Vo utorok 11. 12. sa trieda II.EP zúčastnila zaujímavej prednášky PhDr. Kataríny Hradskej, PhD. na tému Holokaust  na Slovensku. Vzácneho hosťa privítali hostitelia, a to občianske združenie Kresťanské spoločenstvo Žiar v spolupráci s Mestom Banská Bystrica, Židovskou náboženskou obcou v Banskej Bystrici, Kresťanským veľvyslanectvom Jeruzalem a občianskym združením Nie v našom meste. Pracovníčka Historického ústavu SAV sa potom sústredila na riešenie židovskej otázky od začiatku, t. j. od stretnutí prezidenta Tisa s Hitlerom, cez okolnosti vzniku Slovenského štátu, nastolenie protižidovských zákonov až po transporty židovských občanov. Celá prednáška sa niesla na základe faktov a naštudovaných informácií z našich a zahraničných prameňov zhromažďovaných počas rokov cieľavedomej práce. Tie potom boli podkladom pre jej literárnu tvorbu, mnoho výskumov a štúdií.

            Mgr. Miškufová

          • Kam na vysokú školu?

          • Dňa 4. februára 2020 sa naši maturanti, žiaci IV. EP a IV. CA zúčastnili informačného workshopu „Kam na vysokú školu“. Workshop sa uskutočnil v priestoroch hotela Lux v Banskej Bystrici a prezentovali sa tu viaceré slovenské a české vysoké školy a univerzity. Na naše otázky ochotne odpovedali vyškolení asistenti a žiaci mali k dispozícii množstvo propagačných materiálov, videoprojekcií alebo prezentov s logom danej školy. Takto sa mohli naši študenti priamo, a tak povediac „z prvej ruky“, informovať o konkrétnych študijných programoch a odboroch štúdia, o šanci získať rôzne štipendiá alebo možnosti zúčastniť sa zahraničných stáží. Vidieť študentský život z inej perspektívy mnohých žiakov motivovalo a inšpirovalo v ich ďalšej ceste vlastného rozvoja.

            Mgr. Daniela Nováková

          • Štúdium v zahraničí

          • Prednáška „Štúdium v zahraničí“

            „Chceš študovať v zahraničí?“ Na túto otázku, ale aj na mnohé iné, nám v stredu 5. 2. 2020 odpovedala zamestnankyňa zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry, SAIA, n.o. Študenti končiacich ročníkov si mohli vypočuť informácie týkajúce sa príležitosti a možnosti štúdia pre stredoškolákov. Prednáška bola pre študentov veľmi prínosná, pretože si uvedomili, že môžu v rôznych krajinách za zvýhodnené podmienky študovať, cestovať a pracovať.

            Mgr. Miškufová Andrea

          • Retro

          • Záznam z "Noviny TV JOJ" nájdete TU v čase 25:33

            Dňa 7. 2. 2020 sme sa zúčastnili súťaže v líčení na tému Retro líčenie 50-tych rokov“, ktorá sa konala v Bratislave v priestoroch Incheby. Základom líčenia boli výrazné očné linky a červené pery. Prihliadalo sa najmä na výzor modelky, ktorá musela byť vkusne nastajlovaná, aby celkový dojem bol v harmónií. Jemné a jednoduché farby jej dodávali eleganciu a štýlovosť.

            Bc. Silvia Hazáková, Karolína Gutová